Okategoriserade

Måndagens måndag:)

Jag har ju ibland noll koll på livet, och idag blev en såndär dag när jag trodde jag hade koll:) Och sen uppenbarade sig den ena ändringen efter den andra. Jag skulle fixa mina fransar hos Dau och det såg jag fram emot:) Men så talade kalandern om att jag hade ett utvecklingssamtal samtidigt, så det gick ju inte.

Sen var David sjuk så lunchens träning ställdes in, och jag hoppas nu att folk avbokar så jag och syrran får plats på ett annat pass. Annars får det bli typ löpintervaller…. Bah. Men bra det med förstås.

Jaja, vidare var Jordan risig i morse och stannade hemma, och Lovelia börjar sin prao idag. Hos Corrinda, fast på en annan avdelning, så det är väl bara en tidsfråga innan hon är sjuk…

Hörrni, har vi pratat om prao förut? Vi kanske kan göra det igen isf:)

Jag minns mina egna prao-platser med värme. Då fick skolan tilldelat olika platser inom de tre olika grenar man skulle vara. Typ vård, handel och vad det nu kan ha varit:) Jag var på Skogsvårdstyrelsen, Mälardalens lantmän och en förskola. På Skogsvårdstyrelsen var det svinbra anordnat, vi var typ tio elever från olika skolor som bussades ut till en lokal ett par mil ut i skogen. Där fick vi dels lära oss om skogsvård, och sen praktiskt göra saker. Vi planterade skog, körde med röjsåg och motorsåg, körde traktor i ett sandtag och testade att lasta med lastare. SÅ JÄKLA KUL! Jag var helt inne på att välja jägmästarutbildningen på gymnasiet:D Fortfarande idag är det något jag minns väldigt tydligt, och som sådde ett frö, jag skulle inte banga en sekund för att jobba med skogsvård.

Men nu? Ungarna ska fixa sin egen plats, vilket till stor sannolikhet innebär mamma/pappa/släktings/grannes jobb. De flesta jag hör om är hos nån de känner. Och gör saker de redan känner till. Lovelia är för andra gången på samma förskola exempelvis, för det finns liksom inga ställen som vill ha/kan ta emot prao-elever. Och när alla ska ut ungefär samma veckor fattar ju vem som helst att det är svårt. Vad hände med det där att kommunen delade ut platser?

Nä. Jag tycker att prao har spelat ut sin roll i skolan. Det är ju meningslöst. Tanken är väl ändå att man ska få prova på olika yrken/verksamheter så man ska ha ett litet hum vad man gillar och kan ta med sig det i vidare utbildningar? Inte bara tillbringa två veckor nånstans utanför skolans väggar. Det här har jag tagit upp ett antal gånger och de flesta lärare håller med. Delvis, för de kan ju inte säga det rakt ut;) Jag tycker synd om ungarna dessutom. En sån jäkla stress att hitta en plats!

Nä, inför den slags prao som var på dåtiden, under kommunens vingar, eller skrota den. Ja, kommunen kan fasen ansvara för de platserna även för friskolorna.

Friskolor sen då. Jag har barn utanför den kommunala, och det är för att den som mina barn tillhör i högstadiet var en katastrof. Inte bara lite halvdålig utan en ren jävla katastrof. Janelle och Patricia gick där, och förutom att ligga efter i kunskap när de började gymnasiet, var det stökigt som fan. Och en rektor som jag misstänker var djävulens avkomma. Bara en sån grej som att Patricias jacka blev stulen i skolan, på skoltid, från en låst skåp, och rektor bara skickar hem henne till fots, i 25 jäkla minusgrader. Utan jacka…. Hon hade kunnat ringa mig, skjutsat hem henne, bett vaktmästaren skjutsa henne, eller bara lånat ut en jacka. Men nä – inget av det. Kan säga att jag aldrig varken förr eller senare, stått på Coop och skällt ut någon i telefon, som jag gjorde då. Herrgud så förbannad jag var. Varför jag stod där kan man ju undra? Det gör jag med;) Men jag var väl där och handlade när Patrica kom hem och ringde mig, och brinner stubinen av så gör den😅

Det händer ytterst sällan att jag blir sådär arg, men i det fallet var det berättigat. Det följdes sen av möten och samtal och den rektorn försvann sen. Just saying…

Men tillbaka till friskolorna. Jag tycker de som sköts bra, som mina barns då:) är ett suveränt komplement till de kommunala. Men, alltså, de som drivs som nån slags vinstdrivande företag där eleverna och deras kunskap är sekundär, de borde ju brännas ner. Jag har haft barn på exempelvis Praktiska Gymnasiet i Uppsala, och där kan jag inte direkt hylla dem, utan tvärtom. Aldrig mer, om ungarna ens andas om Praktiska så får de en lång föreläsning om hur kass den är.

Men det jag egentligen ville säga tror jag, är att jag tycker att kommunen bör ha koll på friskolorna. 🤷‍♀️ Nån slags övergripande ansvar är väl inte för mycket begärt när man talar om deras egen framtid, för förhoppningvis så stannar i alla fall en del av ungdomarna kvar i staden. Och gör de inte det så vill man väl att Uppsalas ungdomar ska ha en vettig kunskapsgrund, så man slipper skämmas:)

Jag är dödsless på Uppsala kommun, det kanske märks? Men de gör så mycket konstigt, som kostar massor av pengar, som deras invånare ska betala. Att slösa med andras pengar är liksom en paradgren de behärskar till fullo. Som den här förbannade spårvägen de ska bygga. Kostar miljoner, om det inte slutar på miljarder kanske, och den kommer förstöra vårt grundvatten för evig framtid. (Läs igen!) För en spårväg som ska knyta ihop en liten pyttedel av Uppsala. Att det dessutom är två problemområden gör ju inte det hela vettigare. Förenkla knarket och busets väg… är det klokt?

Vi hade flest skjutningar i hela Sverige förra året. Det skjuts folk till höger och vänster nu här för tiden. Förr var det ju värsta grejen, det hände aldrig, men nu… Hela tiden. Gärna i området som gränsar till där jag bor, och jag har liksom vant mig…. Hur illa är inte det?

Trots det så vill kommunen bygga Shitloads av bostäder här, som ingen kommer ha råd att bo i för det första, men varför måste en stad som har rätt stora problem med kriminalitet och våldsamheter, nödvändigtvis byggas ut och växa på bekostnad av de invånare som redan bor här? Det behövs fler billiga bostäder här, inte dyra. Och det behövs att man får gängen under kontroll. Brottsligheten minskar knappast av fler invånare utan tvärtom. Jag vill att mitt Uppsala ska vara den lugna trygga stad som jag växte upp i, där man fasen kunde gå naken på gatan utan att något hände. Där våldsbrott var ovanliga.

Och kom nu inte med att jag väl vill att mina barn ska kunna flytta hemifrån, för det funkar inte så med de här nybyggena. En etta för 8-9000kr i månaden är inget alternativ för en ungdom. Jag har skrivit om vår fullkomligen maktgalna Erik Pelling förr. Han har mailat mig och mansplainat hur fel jag har… och förklarat vad bra allt kommer bli. Eller hur? Jag ogillar honom så jag får rysningar.

Ok, men nu hoppar vi vidare! Jag är allmänt tjurig på kommunen nu bara. Av anledningar som jag inte orkar ta upp😅 Vi tar en gåta i stället:

Vad sa den gröna druvan till den blå?

”Fan, andas, mannen!”😂

Jag vet, men det skrattade vi åt så vi grät igår. Jag var så jävla less på det där vinet att jag mest ville hälla ut det. Det skulle svalna under 30 grader för att sen hällas i jäst, och det tog timmar! Varje grad tog flera timmar på sig, trots att vi rörde och rörde för att veva ner lite kall luft. Inte förrän efter elva på kvällen var det dags….

Vi kokade glögg samtidigt och den är helt klar nu. Står några flaskor på bänken och ser goda ut. De ÄR goda! Och helt alkoholfri, som glögg ska vara. Inte så fasligt söt heller, utan bara svingod. Jag ska kolla så att den fortfarande är det om ett tag och återkommer med recept då:)

Vinhinken har jag och Trixie baxat in i badrummet, för jag har ingen annan plats för den. Jag har absolut ingen aning om det är bästa stället för den, men tänker att det är där alla andra jag sett har den😅

Jag misstänker att vinet inte kommer bli nån tiopoängare, jag har nog aldrig druckit ett suveränt hemgjort vin…? Har ni? Men det kanske blir ok i alla fall, och det känns himla bra att ha använt alla vindruvorna.

Jag tänkte att jag gör ett helt inlägg om det sen, när jag liksom har facit hela vägen:)

Ni kanske skiter i det, men jag använder ju även bloggen som en dagbok, det är enkelt att hitta det jag behöver, som recept exempelvis:)

Nä, nu ska jag göra lite nytta. Kanske att jag ska ta tag i skolarbetet som släpat efter, jag har alla kommentarer kvar att göra. Det är hela tiden akuta saker före, men idag ska jag hinna lite av det i alla fall:)

Ha en fin måndag, vi hörs snart igen 🙂

Kommentarer

 1. Malin

  Det är väl bra mkt bättre att fixa en plats själv så att man får göra det man VILL göra. Än att kommunen lottar ut. Fatta administrationen om alla ska lämna in önskemål om vad de vill göra och sen ska EN person ringa runt o fråga o sen fördela platserna o så blir det tjafs ”hon fick det, han fick det, jag fick fel” och har man inte lyckats få en plats så får man vara kvar i skolan o praoa. Med vaktmästaren, med kocken, i yngre klasser osv…

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Nej så funkade det inte:) Det funkade så att kommunen hade ett antal företag/arbetsplatser som ville ta emot prao, och de platserna delades sen ut i klassen. Alla fick en varsin plats utanför skolan, såklart. Inga önskemål eller tjafs, på dåtiden fick man ta vad som bjöds, vilket fasen byggde lite pannben 🙂 Inte heller tjafsades det eftersom det var så här det var. Idag ska alla jäklar curlas och alltid ha det som de själva vill och föredrar, vilket spär på den allmänna egoismen.

  2. Profilbild
   familjenannorlunda

   Och just ja, nu åkte det iväg innan jag var klar:) Det är inte så enkelt att fixa en plats själv. De allra flesta är ju hos nån de känner, som mamma/pappa/släkting/granne. Har man inte det kontaktnätet så är det svårt. Är man en blyg person är det skitjobbigt att själv leta efter en plats att få vara på, så jag tycker det är ett sjukt system.

 2. Maria

  På min tid fick vi välja fritt i Gbg hade totalvägrat vara inom vård el omsorg praktiserade på televerket som de hette då, men de som inte hittade någon plats fick hjälp av syo

 3. Cia

  Jag håller fullständigt med dig gällande prao. I Göteborgs kommun kan man ansöka om praoplatser via kommunen. De lottas sedan ut till eleverna. Så nu har mina barn en bra praoplats att gå till. Gott, annars hade jag övervägt att sjukskriva dem praoveckan…
  Det kanske är ett förslag du kan skicka in till den där Pelling!

 4. Rasmus

  Så dåligt att skolan inte ansvarar för att ordna praoplatser idag. Minns själv listorna med potentiella platser vi fick ut inför praon som skolan skakat fram! VILLE man själv ordna en egen plats var det naturligtvis ok.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja det var ju superkul ju! Läraren läste upp alla platser och sen minns jag inte hur man valde, antar att det var lite slagsmål. 😂😇 men alla fick något bra:)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing