Okategoriserade

Jag måste vara en…

…uppdaterad klon av mig själv. En 4.0 version eller nåt. För det här med att baka och greja är ju inte riktigt min grej. Tills det var det:D

Jag vet inte om jag tycker det är speciellt kul egentligen, men nu har det blivit nån slags vana. Frågan i huvudet är: Kan jag göra det här själv? Och svaret är oftast Ja eller möjligen Kanske?

Efter att ha surat i butiken över hur förbannat dyrt brödet blivit så började jag baka själv, och det är ju gott och billigare. Kanske;)

När vörtbrödet kom i butik, som jag älskar, annars äter jag inte speciellt mkt bröd, så funderade jag på om det kanske blir gott att baka själv. Och ja, det blev det. Det här är det GODASTE bröd jag någonsin bakat, det är hela familjen överens om:)

Kanske att jag behöver större formar? Jag har aldrig bakat i form förut, och tog mina vanliga sockerkakasgrejor, kanske att det blev lite litet?

(Jag skriver recept i ett eget inlägg)

Jag funderar på att baka en omgång till innan jul, typ på fredag, och då eventuellt dela degen på tre istf två. Det borde väl funka?

Jag var så sjukt effektivt igår! Först hittade jag kycklingfärs på Ica, med kort datum, så 850g kostade 15 kr. I frysen står tiden stilla så jag köpte ett gäng och stoppade in där. Sen funderade jag vad jag skulle laga, eftersom kycklingfärs inte är så jäkla gott bara som det är. Blev till sist en köttfärslimpa, som jag vevade i ädelost på tub, vitlök, och kryddor som Robban ställde fram. Ingen koll riktigt vilka, men chili och svartpeppar iaf. Sen in ugnen och samtidigt ställde jag in en plåt med skivad potatis. Till det glömde jag att göra nån sås, men barnen käkade ketchup och jag hittade en pesto, sen gjorde vi en tomatsallad till.

Käkade och sen plockade jag fram pepparkaksdegen som jag gjorde för nån vecka sen. Det berättade jag va?

Receptet fick jag av exets mormor, som fått det av nån släkting 1936. Jag har aldrig gjort egen deg förr, men det var ju löjligt enkelt. Och jäkligt gott. Jag knådade den lite varm och sen frågade jag barnen om de ville vara med? Jamie och Lovelia hakade på och han gjorde några stycken medan hon stod hela tiden och grejade. Jag lyssande på ljudbok hela kvällen i går, Keplers Spindeln.

Kavla deg suger ju. Kanske är jag bara usel på det, men det är inte ett dugg kul. Jag körde med samma mått massor av kakor:) Tåg är en favorit, lagom stor och inga konstiga former som går av.

Gräddade allt eftersom. De blir en aning bleka, det vet jag att hennes också alltid var, men de är sjukt goda.

Sen påbörjade jag vörtbröden och medan de jäste så bakade jag saffranssnittar:) (recept i eget inlägg)

Jag VILLE baka saffranskringlor, men hade inte ingredienserna till det, så då fick det bli de här. Gick ju snabbare, och är löjlig goda. Jag har ätit så många redan…

Lagom klar med de här, och hunnit diska undan så var det dags för bröden att åka in i formar och jäsa igen. Jag hann ligga en stund på golvet och glo i taket, för jag får så jäkla ont i ryggen av att stå upp så här rakt upp och ner länge. En kvart på rygg med lite stretch gjorde susen:) Tur ingen kom och såg;)

Sen grädda brödet och sen var jag ju såklart tvungen att äta tre skivor. Proppmätt var liksom ett understatement;)

Klockan hann väl bli både ett och två innan jag kom i säng. Och sen kunde jag såklart inte somna. Säkert för att kroppen undrar vem som intagit den…;)

Jaja, nu är jag less, var till syrran och kokade knäck nu ikväll och gjorde mer kola. För det glömde jag – vi kokade fyra omgångar kola igår också.😅

Att baka är lite kul i alla fall, men snart måste jag laga massa mat också. Jag har ingen lust alls. Jag lämnar alltid så mkt jag kan till nån annan, mamma och syrran alltså, men i och med att vi är här under jul så måste jag ju. Jag tycker verkligen inte om att laga mat🤷‍♀️ och det finns absolut inget som är ett måste på julbordet för mig. Möjligen julmusten. Möjligen:)

Om jag någonsin ska träffa en snubbe så måste han vara bra på att laga mat, och tycka om det. Tänk att vara portad från köket, vilken dröm!😂

Men tills dess så delegerar jag så mycket jag bara kan. Ser det som en välgärning mot folk, jag blir sur och på dåligt humör när jag tvingas in i köket;) De här högtiderna fokuserar ju alla på mat. Mat mat mat. Och jag skulle mer än gärna käka en skål kvarg med en hemmagjord müsli i. Eller fika. Man blir bara proppmätt, mår lite risigt överlag och är allmänt kass i kistan under de här dagarna. Inte värt det.

Till råga på allt så är vi här minst två dagar i rad, så jag är fastlåst i köket. 😂 Sen är det en paus tills man måste tänka till inför nyår. Tänker att tacos och bubbel kanske blir kanon?

Nä, nu ska jag skriva recepten och sen sova:)Natti natti 🙂

Kommentarer

  1. Camilla

    Själv har jag skippat både jul och julmat sen flera år, Fy fasiken vad skönt det är, slippa stress, folk som dricker lite för mycket så det blir jobbigt för alla inblandande och trist, andras förväntningar och krav. Nu sker allt

  2. Hanna mamma till 5

    Här är en till som inte heller gillat att baka innan men efter att priserna på bla bröd ökat så bakas det som aldrig förr. Hittade brödformar på en secondhand för typ 15kr perfekt, ett tips om du har vägarna förbi nåt ställe. Blev sugen på att testa ditt recept på vörtbröd.

  3. Birgitta S

    Hej! Imponerad jag kan varken laga mat eller baka men till jul brukar jag fixa en sockerfri kladdsaffranskaka . Då vi alltid firat jul med en nära släkting som är diabetiker. Letat upp något recept på nätet o bytt ut socker mot hermesetas strö men halverat det då det blir för sött. Mkt impad av ditt bakande de där saffrans snittarna såg mkt goda ut. Kanske jag skall ge mig på matbröd ? Har du några såna där maskiner som knådar o fixar? Fungerar det bra för hand. Jag brukar sluta läsa recept när de yrar om att stoppa allt i en maskin som knådar . Har ingen o de är skitdyra. Tack för tips!

    1. Johanna

      Hej
      Kan vara bra att veta att oavsett det är socker eller inte i saker så är det kolhydraterna som höjer blodsockret. Många vet inte detta oxh blir förvånade när de äter ”sockerfritt” och ändå har de högt blodsocker. Så kladdkakan komme Ändå höja blodsocker hos din vän även om det är hermesetas i. Det är mjölet som har mest påverkan i detta läge. Sockret i sig påverkar lite men inte på lång vägar så mycket som mjölet. Men som typ 1 diabetiker justerar man sitt insulin efter vad du äter och du kan äta vad som helst.

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har en. Gammal som gatan, mammas från början. Men har precis orkat ta fram den 😂🙈Innan så knådade jag för hand och tänker att man bakat bröd långt innan bakmaskinerna uppfanns 🙂

  4. Karin

    Åhh vilket klipp på kycklingfärsen 🤗
    Jag tycker den är supergod och föredrar den framför vanlig köttfärs. Sen jag gick över till kycklingfärs har t.o.m tacos blivit gott igen 😁

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag tycker den är rätt smaklös och gärna blir lite gummiaktig i konsistensen. Plus att den är så ljus😂😂 Svår att acceptera en annan färg helt klart. Men helt ok! Och kryddar man och piffar blir det bra. Sen är den ju inte så fet så blir ofta lite torrt, men det handlar ju mer om att jag inte lagar som man ska utan klantar mig 😉

      1. Karin

        Jo jag håller med, enbart själva färsen smakar ju inte så mycket mer än just kyckling, men i gengäld så är det ju lika med typ fläskkött och så också, det smakar ju inte heller mkt utan kryddor ☺️
        Men köttfärssås på kycklingfärs, mums 😍
        Likaså köttbullar, biffar, kycklingfärslimpa och som sagt tacos 🤗
        Ja jag är helt såld på kycklingfärs 😍😍
        Men gummiaktig vet i sjutton om jag tycker den är 🙂

  5. Maria

    Jag ska hålla på i köket som fan både den 23e och julafton och vår meny kan man heller inte forbereda särskilt bra. Så jäkla tröttsamt. Jag vill gärna ha slutprodukten, dvs middagen, men önskar att nån annan skulle göra den. Jaja. Det löser sig, tänker jag.

    1. Malin

      vad har ni för spännande meny på jul? vi kör traditionellt svenskt julbord och där går ju typ allt att förbereda flera dagar o veckor i förväg. är väl den kokta potatisen som behöver göras nära inpå. resten ställer man ju bara fram kallt, och värmer det som ska vara varmt, klickar lite majonnäs på ägghalvorna. klart! Men man väljer ju själv🤷‍♀️

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Jag äter absolut inte sill, helst inte kokt potatis heller. Ingen skinka, eller konstiga röror eller rödbetssallad edyl.
        Men det är ändå en massa jobb, både före under och efter. Planera utföra och städa upp liksom 😂

      2. Maria

        Jag bor i Danmark och de äter gärna anka eller flæskesteg med rødkål och vanliga potatisar och potatisar som man vänt i typ karamell-massa (brune kartofler). Men i min danske mans familj äter man gås, så det är lite skillnad. Idag ska jag lägga katrinplommon i portvin till fyllning i gåsen. Imorgon ska gåsen steka i förväg i lång tid och det är största uppgiften, det tar 5 timmar ungefär. Skyn ska i kylen så fettet blir en klump ovanpå så det är lätt att göra sås julafton. Jag ska koka körsbärssås till desserten på körsbär från i somras. Koka gröt med socker och vanilj till risalamande (ris a la malta ungefär) som är den klassiska desserten, och den ska vara helt kall julafton. Koka och pilla skalet av små potatisar som sen ska vändas runt i smält socker och smör, alltså karamellmassan, så de ska också förberedas imorgon. Skålla och skala mandlar så det är gjort. Rödkålen vänder vi ihop ikväll och värmer. Den tåler att stå. Lite socker och kål och smör och röd vinbärssaft eller tranbärsdricka som puttrar en god stund.
        Julafton kokar man vanliga potatisar och steker en flæskesteg och behåller svålen och grillar dem knapriga. Gör sås på gåsfonden och skyn från steken. Vänder ihop gröten med grädde och mandel. Vänder potatisen i karamellen. Samt svär rätt mycket under hela processen.

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Haha jag vill inte ens ha slutprodukten 😂🙈 Det enda jag vill ha är familjen samlad, och det behöver absolut inte vara runt ett matbord 🙂 Heja dig!!

      1. Maria

        Jag orkar heller inte svensk julmat. Det är så mkt grisprodukter. Skinka säger mig noll. Gillar dock sill. Men som ses ovan har jag gått helt in i de danska traditionerna, helsikes jobb ifs men mkt godare om du frågar mig.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting