Okategoriserade

Till mina medtrafikanter :)

Jag känner att det är på sin plats med en liten påminnelse. Nu är det mörkt ute, och för er som inte sitter i en bil men ändå vistas i trafiken – ni syns inte!

När man går eller cyklar, eller kanske åker elspark, så ser man väldigt bra. Men när man sitter i en bil så är det hopplöst att se er som inte har reflex eller använde lysen på cykeln. Det verkar vara oerhört svårt att begripa. Jag kan inte för mitt liv förstå hur man som oskyddad trafikant inte har mer självbevarelsedrift. Allra värst är de som puttar ut sin barnvagn först över obevakade övergångsställ, helt i tron att de syns. Jag fattar inte hur man ens kan tänka tanken.

Idag körde jag till Coop, klockan var runt fem, alltså kolsvart ute och det regnade. När man sitter i en bil då så blänker det överallt. Från bilars lysen, från gatubelysningen, från vattenpölar, från lacken på parkerade bilar. Ljusen speglas i allt möjligt, samtidigt som mörkret äter upp allt ljus så bara reflexblänket blir kvar och stör ögonen. Jag kom körande, långsamt som tur var, för man vet ju att alla andra är galningar i trafiken. 😬 Jag skulle korsa en väg, som folk för övrigt tror är en motorväg, man kör gärna snabbt som fan. Det är alltså en väg mellan två parkeringar. Men, uppsikt krävs. Så tack vare att jag vet det så såg jag i sista sekund cyklisten som kom cyklande, med mörka kläder – jacka och byxor, till och med mössan var mörk, cykeln var mörk den med, och framfördes UTAN lysen, eller hjulreflexer. Han kom snett från höger, så ja, jag borde ha väjat. Jag HADE väjat om jag sett honom. Vilket jag absolut inte gjorde. Han kom smygande längs med en rad buskar, mörka, och i sina mörka kläder utan lysen eller reflexer, i regnet och mörkret så syntes han inte alls. Helt osynlig. Stealthmode deluxe.

Han krävde såklart sin rätt att köra före….. och jag fick bromsa. Noterade att han inte hade lysen och gjorde en medelhavsgest a la servitören i Lady och Lufsen, ryckte på axlarna och viftade. Blev ju såklart rädd. Släppte förbi honom och körde vidare in på parkeringen och stannade. Adrenalinet flödade. Stänger av bilen och ser i ögonvrån att han kommer cyklande upp vid min sida. Alltså – han cyklade efter mig för att läxa upp mig.🤣 När jag öppnade dörren så gormar han:

”Hört talas om HÖGERREGELN?” Jävligt spydigt. Jag exploderade ju på en halv millisekund och vrålade, alltså på allvar vrålade: LYSEN !!!!

Fick inte ur mig mer än det, och han cyklade snabbt iväg. Jag for ur bilen och vrålade igen: ”Använd lysen!” Tror hela parkeringen hörde mig. Fan vad förbannad jag blev.

Jag fattar att han kanske blev rädd han med. Men man kan INTE hävda sin rätt till högerregeln om man själv inte syns. Det är lag på lyse och reflex på cykeln. Nånstans där mellan att han trängde sig ut i stället för att bara släppa förbi mig(vilket hade varit det säkraste för hans del) och innan han kom fram till mig som parkerat borde han reflekterat över att han inte syntes. Inte framförde sitt fordon enligt gällande reglemente. Men icke. Folk verkar på allvar tro att när man sätter sig i en bil så får man supersyn. Röntgensyn a la Stålmannen, i 360 grader. Plus förmågan att se in i framtiden. I Wish.

Utan reflexer eller lysen så syns man inte.

Om jag själv är ute i trafiken så är jag rädd om mig. Jag går aldrig rakt ut på ett övergångsställ utan ser till så det är fritt, alternativt skapar ögonkontakt med föraren för att se så han/hon ser mig. Jag må ha RÄTT men vet ni, det gör jättemycket ondare på en oskyddad trafikant än en bil om man krockar. Jag är noll sugen på att ligga på sjukhus eller ranta runt med gips. En bekant körde på en man på elspark för många månader sen. Han ligger fortfarande i koma. Min bekant gjorde fel, mannen kom från höger, så snabbt att hen inte hann se honom, men det är mannen som får lida. Bilar är hårda – människor mjuka.

Om mannen haft lite koll på övrig trafik och inte trott att han var odödlig där på sin elspark så hade det kanske gått bättre. Det är oerhört tragiskt såklart, men fan… folk måste, MÅSTE, ta ett eget ansvar för sig själva. Man kan inte förutsätta att andra ska se en i trafiken, eller för den delen kunna läsa ens tankar.

Att köra bil på sommaren och att köra bil så här års är en milsvid skillnad. Det är sjukt jobbigt med mörker och blänk enbart, men att sen behöva försöka förutse allt … det är omöjligt.

Gubben idag blev förbannad för att jag inte såg honom. Eller mest troligt var det så att han trodde att han syntes finfint, för han själv såg ju mig toppenbra, och blev sur för att jag inte väjade för honom enligt högerregeln. Men min fråga då är: Hur ska jag kunna väja för något jag inte ser? Någon som inte ansträngt sig ett skit för att synas utan framför sitt fordon utan lysen/reflex. Om jag som bilist skulle slå av lyktorna …. Hur skulle det bli? Nä just det. Det går inte, man måste ha lysen.

Sen kan man komma och hacka på mig om jag missar att väja. Inte förrän dess. Gubbjävel. Jag hoppas han hörde mitt avgrundsvrål och jag hoppas han skäms. Mest troligt är han bara förbannat för att jag gjorde fel. Jag håller inte med. Jag gjorde det jag kan i trafiken för att köra trafiksäkert, hade lysen och uppsikt och körde långsamt. Tur för honom annars hade jag klippt honom🤷‍♀️

Ok, tack för det. Använd lysen och reflexer. Det är en billig livförsäkring!

Känner ni att ni vill kommentera min körning negativt så sätter ni er på händerna. Jag har rätt i det här. Jag kan inte väja för något som inte syns. Punkt.

Natti 🙂

Kommentarer

 1. Susanne

  Haha😅 Jag tycker du gjorde helt rätt, Carola! ”Lysen!!!” Tror säkert han var förbannad flera timmar efteråt, men också skamsen, han hade nog föreställt sig att du skulle krypa ihop o börja gråta o be om ursäkt🤣 Han har säkert inte körkort själv, enda ursäkten till att bete sig så illa🙄

 2. Karin

  Fast oavsett att han inte hade lampor kan han hävda högerregeln så där har du fel. Jag tycker också att det är obehagligt med cyklister utan lampor.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja självklart är det högerregeln ändå. Det tyckte jag att jag var tydlig med? Men när man inte ser någon så är det omöjligt att väja🤷🏼‍♀️ Så det spelar liksom ingen roll att han hade rätt, det blev fel och det var hans eget fel 🙂

 3. Jenny

  Håller med, cyklar själv varje dag och skulle inte komma på tanken att cykla utan lysen. Men ser varje dag folk som gör det, obegripligt. Tycker iofs att det är konstigt att cykla utan hjälm också, är också otroligt vanligt

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag tycker iofs att folk som cyklar på vintern är lite galna 😂men så länge man har rätt utrustning så köper jag det 😜👌🏼

 4. Therese

  Älskar när folk har ”rätten på sin sida”, och kan luta sig mot det och därmed också vara befriade från ansvar, sunt förnuft och logiskt tänkande i situationer 🤦‍♀️ Liksom, min femåring vet att man måste (eller ja, bör ha – men det borde vara lag på det!) ha reflexväst eller dylikt på sig när man är ute i mörkret. Ibland är människor fantastiska 😅

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting