Okategoriserade

Och snö kom det:)

Jag har förstått att vi, eller i alla fall i min del av Uppsala, så var det rätt ok. Det kom en massa snö, skulle tippa att vi fick runt tre, kanske fyra decimeter. Men ingen direkt storm så träden lade sig och det ven runt knutarna. Tacksam. Värre verkar det ha varit på många andra ställen. När jag släppte ut Doris sista gången innan natten så hade det kommit en del snö, men inte speciellt mycket. Eftersom hon är som sin matte och gärna drar sig på morgonen så tog det ett par timmar efter att ungarna gått som hon ville ut. Jag öppnade dörren och hon tittade ut, funderade, och bestämde sig för att hon inte behövde gå ut just då;) Barnens fotspår syntes men det var knappt. De går vid åtta och det här var kanske runt tio. Det snöade ju, det såg jag, men jag blev ändå förvånad över HUR mycket det ändå var när jag väl klev ut sen.

Snön är enkel att skotta, skönt nog, men fastnar väldeliga i Doris trampdynor, och det avskyr hon. Tror jag det, när snön packar sig så hon går som på platådojor;)

Eftersom det fortsatte snöa så avvaktade jag med skottandet, tänkte att jag kan ta det när jag varit och tränat. Var glad att syrran körde så jag slapp innan, för man måste skotta INNAN man kör ut med bilen. Annars blir det isvallar som aldrig går bort, och det vill man inte ha. Kanske finns de som minns att vi halkade ner från en sån isvall med bussen, och rakt in i grindstolpen där den fastnade på en av grindpinnarna…med följd att det blev rejäla plåtskador. Det vill jag aldrig vara med om igen och skottar alltid minutiöst. Corrinda däremot – hon kör helst ut bara. Men efter att ha skällt på henne ett antal gånger så skottade hon rent innan hon åkte. Av det syntes knappt något alls.

Vi åkte och tränade. Jag har härlig träningsvärk efter marklyften, mest på ena sidan, i hela fileén där bak på ryggen, vilket talar om att jag är starkare på vänster. Som vanligt, inget konstigt med det, men vore kul om det blev nån ändring:) Igår körde vi ett upplägg med nån form av trappa 1-10 och sen tillbaka till ett. Det blir då totalt 100 reps av varje övning upplyste nån som kan räkna mig om. När första person är klar så är alla klara, så är man lite långsam så ”slipper” man göra alla. Av tre olika grupper med övningar var jag först klar i två, och nästan färdig med den tredje så jag har gjort många reps. Jag har gjort det förr och tar en lägre vikt än vad jag orkar, för med så många repetitioner blir det jobbigt ändå.

När vi var på väg ut så mötte vi folk med snö överallt. Det talade ju för att det inte direkt slutat snöa utan tvärtom. Och jodå, det syns ju inte på bild men det toksnöade.

Jag vet inte vad jag tycker om folk som cyklar på vintern. Jag har kompisar som gör det, men själv får jag ont i själen av det. När vi bodde i stan för evigheter sen och jag jobbade på sjukhuset, och busskorten var från första till sista datumet i månaden – fria resor, det var tider det:) Så cyklade jag för att det var billigt. Frampå hösten så var det alltid lite av en gambling, skulle man kunna cykla hela oktober eller kom snön? Skulle man kanske kunna cykla hela november också….? Jag vägrade ju att köpa busskort i mitten av månaden så det var bara att härda ut😂 Samma sak på våren, mars var ju alltid buss, men april….hm.

I höstas cyklade jag in till galej, och hem då, i slutet av oktober, och det var riktigt kallt på vägen hem. Ja, man kan klä på sig såklart, men i ansiktet då? Kinderna svider ju liksom. Och eftersom jag inte kan cykla i normaltempo utan trampar på för att komma fram så fort det går, även om jag inte har bråttom, så blir man svettig. Och så fryser man sen. Nej, cykla på vintern är inte för mig.

Som bilist så hatar jag också cyklisterna som i vanliga fall är som humlor, totalt oberäkneliga och gör som de vill;) Men vintertid så halkar de ju dessutom omkull hipp som happ. Har man lite otur så klipper man dem för att de halkar till vid bilen. Har inte hänt än, men det är en obehaglig tanke. De jag pratat med har i nio av tio fall inte heller vinterdäck. ”Det går bra ändå”, säger de, och jag får anstränga mig för att inte himla med ögonen:)

Å andra sidan är jag imponerad över att de pallar med. Så, tvehågsen gällande det. Något annat ”kul” var det här:

”SL råder resenärer att ta andra resvägar.” Ja…? Exakt vilka då tro? Det finns inte några andra resvägar, speciellt inte när motorvägen är i kaos och bussar ställs in. Att ta sig till och från Stockholm-Uppsala är sårbart. Motorvägen är det enda alternativ som går, förutom pendeltåg och tåg. Det finns såklart vägar, men inga som går raka spåret, utan man kan ta sig till exempelvis Upplands Väsby bakvägen, men sen är det stopp. Jag fattar ju att det finns småvägar, och att de ringlar lite här och var, men i det stora hela är det en väg – motorvägen. Jag som lekman tänker då i mitt stilla sinne, att varför inte planera och bygga andra, alternativa vägar, i stället för att enbart fokusera på motorvägen som breddas och ändras här och var typ hela tiden. Fattar ju att det handlar om mark och var man kan bygga, men tänk om det fanns femtiosju olika vägar att ta sig in till Stockholm från det här hållet, borde inte det minska trafiken på motorvägen? Och i och med det minska på olyckorna?

Jaja, jag är extremt GLAD över att jag inte pendlar ditåt. Har massor av folk i min bekantskapskrets som gör det, och både pappa och syrran har ju i alla år jobbat på antingen Arlanda, vilket är ok att ta sig till från, eller Solna, vilket är ett elände.

Nåväl:) Väl hemma behövde Robban skjuts, så då var jag tvungen att skotta, han kom och hjälpte till och tillsammans drog vi av den på vintern onödigt långa uppfarten. Då önskar man sig ju att det var garage med infart direkt från gatan, typ;)

Snicksnackade lite med grannen, och vi kom överens om att det har var nog den mesta snö vi fått i ett svep på hela vintern. Vallarna och snöhögarna blev rejäla. Så skjutsade jag honom och sen hem. Blev extremt förvånad när klockan i bilen visade på 18.06, eh va? Jodå, jag tränade mellan 15-16, sen handlade jag snabbt, sen skotta, det var rimligt att hon var sex, men ändå inte. Det är ju ljust ute! Underbara underbara ljus:D

Jag skickade in maten i ugnen och mig själv vi duschen, klar samtidigt och sen var det middag och kaffe. Och sen skulle jag skriva. Hade suttit med datorn framför mig tidigare under dagen och bara glott. Skrev kanske om en mening här, ändrade något ord där, funderade över en formulering och raderade lite annat. Och det var samma sak nu. Herrgud vad tråkigt det är sådana dagar.

Vid tio gav jag upp och slog på Yellowstone i stället. Eftersom jag bytte mitt tv-abonnemang från Flex-16, där jag hade, inte så förvånande, 16 kanaler, till detta:

Jag får det till 26 kanaler, billigare🤦‍♀️ och dessutom Viaplay OCH Showtime där Yellowstone går…. Så kan jag nu se den senaste säsongen.

Nu får jag inte välja kanaler förvisso, buhu – not, men 1-12 är de jag möjligen tittar på. Jag är nöjd, men jäkligt irriterad över att man ska behöva hålla på att själv hålla koll så man får ett bättre pris.

Jag satt där i soffan och gäspade, och funderade. Kollade på Klart.se. Och så bestämde jag mig. Min frys behöver frostas av. Den är självavfrostande, som typ alla är, men för något, några kanske, år så tappade den plötsligt i kyla och började larma. Akut, mitt i sommaren såklart, fick jag försöka packa ur det som fanns in i de två små frysar jag har extra, en i poolrummet och en i källaren. De var ju fulla redan, och syrran fick snällt packa om i sin frys så jag fick låna någon låda. Ett snack med reparatör visade att det inte är någon frys som är självavfrostande, hann tyckte det var uselt att kalla dem för det, för alla frysar behöver frostas av mellan varven. Min öppnas ju förvisso tusen gånger om dagen och sen står nån där och glor, hoppas att något ska hoppa fram;) Det tas fram bröd, eller mat, eller glass, eller is, eller frysta bär, eller vad man nu ska ha. Efter att ha tömt den, låtit den frosta av, och sen torkat ur i några dygn så var den som ny.

Det här har upprepat sig, i somras var det dags igen och akut, dagen innan Novalies studentmottagning, så fick jag åka över med allt till syrran. Nu har den larmat igen, och jag hör ju att fläkten inte går, så med tanke på att det skulle vara skapligt kallt, så hjälpte Robban mig att ställa ut allt, och nu står frysen och torkar. Varorna står i sina lådor, under en filt, det brukar hjälpa till att hålla kylan. Jag var ut och kollade nyss, och det verkar fryst, isbitarna som brukar tina snabbt är fortfarande som de ska, och brödet som också tinar snabbt är fruset. Håll alla tummar bara för att det fortsätter så och att frysen är glad och nöjd när jag slår igång den✊🏼

Nu kommer flera av er att skriva att ni har ju inte frostat av eran självavfrostande frys. Grattis 🙂 Jag antar att om man inte öppnar den så ofta så kommer ingen kondens uppstå och fläkten fryser inte fast. Så fortsätt bara som ni gör. Ni märker om den börjar larma:D Men om den börjar, så frosta av den, bespar er kostnaden för en reparatör:D

Nu ska jag skriva! Måste passa på innan den stora tröttheten tar tag i mig, det är nog bara en tidsfråga:)

Ha det gott så hörs vi snart!

Kommentarer

  1. Malin

    vi har aldrig frostat av vår frys, på 12 år. Finns inget att frosta bort, så jo, den är uppenbarligen självavfrostande.
    en gång när något kommit i köäm så dörren inte blivit helt stängd blev det isigt i den. Men när vi stängde ordentligt så tog den själv hand om problemet, isen var strax borta. 🤷‍♀️

  2. Maria

    Jäkla meck med frysar. Tycker det verkar extra trist att du måste göra det i mina ögon rätt ofta, om vi nu snackar varje halvår. Vi har kombinerad kyl och frys och den påstår inte ens att vara självavfrostande, men vi har dock kommit undan med att frosta av den en gång om året. Jag kommer ihåg att du skrivit att du alltid haft otur med elektronik, är det nåt sånt häxeri?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing