Okategoriserade

Potatisland:)

Alltså ibland händer det:) Jag älskar ju egentligen att greja, med allt möjligt, och projekten kan ibland avlösa varandra. Sen står det stilla i evigheter. Det beror på dagsform, och garanterat årstid. Avskyr att frysa så då jobbar jag inte utomhus om jag slipper. Jag får dessutom så mkt mer energi på sommaren.

Vi, syrran och jag, håller ju dels på med ett växthus hemma hos henne, och parallellt med det är det soffor som ska köras tillbaka, garage som ska rensas, äppelträd som ska gallras och sen flyttade ju jag fram två pallkragar till framsidan. Rätt vad det var fick jag för mig att jag skulle odla potatis.

Här:

Tro det eller ej med det gömmer sig två pallkragar där bakom/bredvid trädet, mellan det och gången till vänster:D

Vi är aldrig här, och det är dessutom avspärrat för att inte Doris ska komma runt, innan grannarna bytte staket så rymde hon via deras trädgård. Det är bökigt som fan att dra runt gräsklipparen hit, så jag hävdar med en dåres envishet att jag bidrar till den biologiska mångfalden genom att låta det vara en äng:)

Så här ser det ut på baksidan:

Jag har klippt två rader när jag tog bilden. Nån gång per sommar brukar jag klippa ner det, och sen kommer det inte så mkt mer, det är mest mossa och kottar. Skugga, fast nu när grannen tagit ner massa granar så är det faktiskt rätt fint här.

Men i alla fall. Jag klippte ner allt vid det gamla potatislandet, som de tidigare ägarna hade spotless. Jag, not so much. Men jag blev positivt överraskad av att det låg markduk nästan överallt:D Vi hade jordgubbar i två pallkragar och sen en som aldrig blev använd. Men markduk i och mellan alla. Suveränt, nu var det ”bara” att rycka loss så mkt kirskål och maskrosor som möjligt innan vi drog loss markduken. Den här bilden är tagen direkt när den är borta.

Syrran hade med sig en grep, det är ett verktyg jag inte hade i min verktygspark, däremot hade jag de här:

Gamla som gatan men så bra. Den där krattan med knivar heter väl något annat? Hur jäkla bra som helst att krafsa bort allt skit med🙌

Vi vände på all jord och sen låg vi där och drog i rötter till förbannelse, ingen aning om vad för slags, men iaf maskrosor och lite träd som slagit rot. Eller sly mera. Vände igen och plockade ogräs, och så höll vi på. Det kröp massa daggmaskar i jorden så då borde den väl vara fin tänkte vi, och jag hällde bara på en halv säck ny jord som var vad jag hade kvar sen pallkragarna. Vände ner den och sen gjorde vi som mamma sagt att man skulle göra, fåror som man kunde vattna i och så åsar där vi grävde ner potäterna. Kupade kanske?

Vi har krattat bort allt, nåja, så mkt som möjligt, av gräs och skräp runt kanterna av landet, och gjort nån liten kant. Kanske att man borde göra nån slags ram men det orkar jag inte nu:D

De tidigare ägarna hette nog McGyver i efternamn. Det finns en vattenslang som hänger på en slangvinda på väggen här, och den slangen är sen nedgrävd hela vägen längs med huset på framsidan, genom poolrummet, under plattor och allt, in i garaget. Så kan man koppla på vattnet där. Läcker som fasen inne i garaget dock så jag måste byta kopplingar, men det gör jag en annan dag. Enkelt att vattna iaf.

Visst blev det väl fint? Kommer ni ihåg hur det såg ut?

Det tog fem timmar:) Jag hade förberett mig på typ fem dagar😎 Jag sparade de blommor som växte som att de var planterade, ingen aning vad det är men det såg fint ut. Och så är det bra för humlorna och bina, och fjärilarna. Gången invid huset är lagd av gatsten och med slipers i trappstegen, det syns inte så bra att det är en trappa men det är det. Slipersen har gjort sitt och de är skapligt murkna men det skiter jag i. Man får gå på stenarna så går det utmärkt. Det växer hur mycket smultron som helst mellan stenarna.

Syrran hittade en kaprifol som hon klippte och fäste upp på spaljén den ursprungligen kommer från, medan jag klippte av gräset på baksidan. Inte där det blommande dock, det tar jag sen, det är massor av förgätmigej där😍

På baksidan/sidan av huset har jag fyra äppelträd. Det som står vid potatislandet är nog dött, det var risigt innan vi kapade det jäms med knäna för att jag inte ville ha det. Men om det tagit sig hade det varit ok. Nu dog det. Inga goda äpplen så det gör inget:D Jag tror jag ska hänga nån solcellslykta där, det kan bli fint. De andra kapade vi lika mkt och de har fått massa fina nya grenar. Ett päronträd finns det också och de är svingoda. Om det kommer några, det är inte alltid, och om inte fåglarna äter upp dem. Det brukar bli typ Ett päron:D Smakar som conferance-päron. Sen har jag några risiga vinbärsbuskar som ibland ger massa bär och ibland inga. En gång åt jag bär därifrån som smakade vedervärdigt, sådär så jag fick spotta ut dem akut och sen hulka en stund innan smaken försvann. Sen dess har jag lite svårt att lita på dem. Normalt är de goda så vet inte varför de smakade så den gången.

Rabarbern är väl det jag gillar av det som växer, och har två olika ställen, två olika. Den ena följde med huset, den andra kommer från syrran. Fast det var mamma och pappas då:D

Nu återstår det svåra. Att komma ihåg att vattna. Och kupa över jord, hur jag nu ska veta om det behövs. Och rensa ogräs, klippa rent runt landet och sen i bästa fall, skörda en enorm skörd. Jag stoppade ner 30 potatisar i landet och ytterligare tio i den pallkrage som var kvar. Ingen aning om hur det här ska gå men hoppas på bra:D

Jag tycker det är skitkul att greja och fixa men att underhålla sen är öken.

Öken är det också med mygg. De gillar den delen av trädgården väldigt mycket, och sist vi höll på här, med en fantastisk rabatt som vi lade ner en hel dag på, som det sen tog en kvart innan alla äckliga buskar vi rensat så noga ändå växte upp och tog över och det blev paj av allt, så hade jag precis hela ryggen och armarna täckta av myggbett. Slutade räkna vid femtio😆 Nu lär det bli nåt liknande, och eftersom jag inte haft myggbett än i år så kommer de ju bli som värsta tefaten.

Men så är det!

I morgon ska vi till återvinningen med allt skräp, sen beskära syrrans paradisäppelträd, och dessutom ska det påbörjas maskrosvin:D Kanske får vänta med det till på onsdag dock. Säg inget till mina barn, men i morgon tänker jag servera dem kirskålspaj:D Detta förbaskade ogräs som invaderar allt, är väldigt nyttigt. Man kan göra massa saker av det, som pesto, sallader och soppor och nu blir det paj. De är goda, men det tar emot lite att äta ogräs:D Men i morgon blir det paj:)

Nu ska jag sova. Jag är så trött. Vaknade först vid sex av att jag var kissnödig. Sen vid sju av ett sms, sen vid åtta av att Corrinda ringde och sa att Novalie hade Stör ej på, så hon hörde inte när hon ringde, och nu skulle de behöva henne på jobbet. Novalie jobbar på timmar på Corrindas jobb. Så det var ju bara att gå upp och väcka henne, sen tillbaka för att sova, jag hade planerat en lång sovmorgon och varit uppe sent😅 Men sen strax före nio väckte Novalie mig och frågade om jag kunde skjutsa, för det går så få bussar. Men vafan, okey då:D

Bara att kliva upp och göra dag liksom. Sen har jag tränat ett skapligt jobbigt pass, och sen då kroppsarbetat. Nu nyduschad och hör hur sängen ropar.

I morgon är det Sveriges nationaldag 🇸🇪 och jag har ett tips till er som ni måste lyssna på, vi hörs då:D Natti natti nu:)

Kommentarer

  1. k

    Du kan plantera potatisen i ett helt ”slätt” land.
    Du kupar kring potatisen
    när blasten är en 10-15 cm
    hög.
    Det du gjort
    nu ser snyggt ut men kupa må
    du göra sen ändå
    ( eller fylla på
    med jord)

  2. Ewi

    Jag tror du bösar på mer jord vart efter det växer, för du gror det nya potatisar högre och högre upp längst med plantan. Så om du syn på någon potatis vid jordytan ska mer jord på fort, så de inte blir grön. Sen har jag fått till potatis i odlingslåda utan att kupa, för då verkade den fatta att själv växa neråt. Så kanske inte är lika viktigt i väldigt djup och ”fluffig” jord, som i en leråker. 🤷‍♀️ Inget proffs här heller. Har hunnit tom sätta potatis i åker men farmor och farfar fanns ju där och bara ”gjorde”. Sen blev jag inte bonde, så har väldigt luddiga bilder av handlaget.

    Hoppas det blir bra! Det är jättekul se det växa i vilket fall.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting