Okategoriserade

Vad jag tycker:)

Jag fick en fråga om vad jag tycker om det som tas upp i den här artikeln: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/yngre-soker-vard-i-onodan

Här kan ni läsa hela, men jag screenshotade första delen:

Jag tycker att digital vård är det bästa som hänt sen Jesus gick i kortbrallor. När jag fick bältros är en av de få gånger jag utnyttjat det, faktiskt den enda😂 men hade det inte funnits möjlighet till digitalt besök hade jag skitit i det. Och sen fått bältros deluxe, eftersom man ska börja med antivirala inom 72 timmar, helst så snabbt som möjligt.

Men vad det gäller att söka vård för småsaker som tydligen folk gör, det är jag helt emot. För mig så innebär att söka vård att jag på riktigt mår uselt, och har gjort det i dagar, alternativt att det är akut, alltså att man brutit ett ben eller tror man fått en hjärtattack.

Jag vrickade foten för en dryg månad sen, och det var både smärtsamt och jobbigt, och det har inte gått över än. Sökte jag vård? Nä. Varför inte? För att jag vet att en vrickad fot inte är farlig. Det gör ont som fan, men i de flesta fall är det inget att göra åt mer än vila och linda.🤷‍♀️

Jag bröt lillfingret för några år sen, sådär att det stod åt fel håll i leden så jag fick bryta tillbaka det. Jadå det gjorde precis lika ont som det låter, men det var ett instinktivt beslut att bryta tillbaka. Jag kylde ner det och lindade ihop med fingret intill för att skydda det, utan minsta tanke på att söka vård. Det går väl över. Men dagen efter var det så sjukt svullet att jag blev lite orolig över att det skulle stasa av blodkärlen med trista följder. Så motvilligt fick jag packa mig in till ortopedakuten. En röntgen som bekräftade fraktur senare så fick jag förhållningsorder om att röra på det så att det inte stelnade till. Jag skulle få gå till arbetsterapeut för att träna, men de svarade inte när jag ringde så då struntade jag i det:D Jag kan själv, tänkte jag och rörde och tvingade fingret att böja sig och idag har jag full rörlighet, jag kommer inte ens ihåg vilken sida det var:D

Det jag menar är: Egenvård är en finfin sak. Man kan ta hand om småsår, influensor, förkylningar, stukningar, bett och prickar på egen hand. Man måste inte söka vård.

Idag tror jag att många tror att man måste det, söka vård. Att det på något vis är ett krav. Folk vill ha ett piller så de blir friska också, för de har inte tid att vara sjuka. Att bli sjuk hör livet till och det bästa man kan göra är att vila och dricka. Det kanske tar några dagar men sen blir man frisk.

Det handlar nog om att inte lita på sig själv. Jag ser exakt samma tendenser hos föräldrar. Så många gånger har jag fått höra att man inte kan ha barnen hemma, för de måste gå på förskola. Som förälder räcker man inte till. Alltså trycker man in sina små barn, från ett års ålder, på förskola och tror att det är det bästa för barnet. För förskolelärare är mer lämpade att ta hand om ens barn än man själv. Inget kan vara mer fel🤦‍♀️ En vettig människa kan ta hand om sina egna barn. Punkt.

Jag kan för mitt liv inte begripa hur folk orkar söka vård i tid och otid och jag kan absolut inte tycka att det är rätt. När man söker vård i onödan så tar man tid från någon som behöver den bättre. Man ska såklart söka vård om man behöver det.

Vad är då onödig vård? Ja men det borde vara en självklarhet för alla. Förkyld, feber någon dag, vanlig magsjuka, huvudvärk, myggbett, prickar, solsveda, små sår – även om de blöder så är de små såren i 99 gånger av 100 inte farliga. Utslag samma sak, speciellt sommartid. Då bits allt, och man kan få knepiga utslag på knepiga ställen. Kliar de kan man i princip svära på att det är ett bett. Går det över inom några dagar är allt lugnt. Går det inte över utan varar, såsar och luktar illa, så är det dags att söka vård. Fått en fästing? Ta bort den, och gå vidare med livet. Ha den i baktanken om du får symptom som kan tyda på borrelia eller TBE. Om inte, den var säkert ofarlig. Skar du dig? Ok, ta det lugnt. Stressar man upp sig ökar pulsen och vad händer då? Det blöder mer. Tryck om det blöder mycket, stoppar det efter en stund är det ingen fara. Pumpar blodet ut är det en artär som blöder, då är det hårt tryck och sjukvård som gäller.

Mina barn har knappt fått plåster😂 för ett litet skrubbsår mår bäst av luft och syre.

Jag bli lika förvånad varenda gång jag hör talas om det här med att söka vård i onödan. Skaffa er ett husapotek och lite sunt förnuft, så ska ni se att det mesta löser sig:)

Se till att ha värktabletter, allergitabletter, nässpray, plåster, steriStrips(remsor man tejpar sår med) kompresser och tejp, pincett, solkräm, och alsolsprit/lösning hemma och tillgängligt så reder man sig.

Sår rengörs enklast och bäst med vanlig tvål och vatten.

En elastisk linda är fin att ha också, om man stukar något. Vill man kan man ju ha en termometer, men det är ju mer för att det är kul att veta exakt temp:D Man vet oftast själv om den är hög. Jag känner av barnens temperatur genom att pussa dem på pannan:D Nu är ju jag relativt skillad;) men jag kan på så sätt i princip naila den korrekta temperaturen. ”Hm, ja, du har nog 39, 2” och en koll med temp visar 39,2:D

Jag kan verkligen inte sammanfatta mig själv i kväll känner jag, jag ber om ursäkt.

Men kort då: Sök inte vård i onödan. Jag vågar nästan lova att den gången det är nödvändigt på riktigt så kommer du fatta det. Då är tvivlen noll.

Nu ska jag sova! Natti natti:)

Kommentarer

  1. Profilbild
    Maria

    Skrämmande för vad folk säker vård för, åkommor man lätt kan åtgärda själv. Samma om man sitter på akuten folk kommer in med förkylning???? Till akuten dit åker man först om man riskerar dö inom de närmaste. Samma när en släkting till mig åkte till barnakuten med sonen som hade 38 grad feber och varit sjuk i ett dygn öhhh ok vad är de för fel på vårdcentralen liksom. 8 år och allt annat än halvt döende han kunde både stå och gå för egen maskin. Nä då ville hon ha penicillin så han blev frisk fortare så hon slapp vabba för de tyckte hon var tråkigt. Och hon är en sådan som skriker högst när vården behöver skära ned.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Precis så, akuten är för riktigt akuta saker. Penicillin är inte lösningen på allt, tvärtom så är antibiotikaresistens en ökande fara. Fortsätter den så kommer vi snart inte kunna behandla lunginflammation eller infektioner med pc. Då är vi tillbaka till att folk dog som flugor av enkla åkommor. Eller svåra.

  2. Profilbild
    Ulrica

    Som vanligt ignorant och obildad. Läs kommentarerna om vad digital vård ger för konsekvenser för sjukvården. Du vet verkligen inte bäst.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Vad gör jag nu för fel då? Jag söker ju för fan inte ens vård? En gång digitalt! En.
      Och vad det gäller kostnaderna för digital vård så är det ett problem som jag inte tänker ta på mig, det får vården, staten och kommunerna göra, det är de som fixat den‍♀️
      Att besöka en vc eller akut fysiskt är inte heller problemfritt. Men det kanske är bättre i din värld att folk trängs med allehanda smittor och skit? Saker de inte ens borde gått utanför dörren med.
      Vården går på knäna idag och den digitala vården är en lösning. Ett komplement. Den kostar absolut! Det får de reda ut på en högre nivå. Tro inte att jag är opåläst och ignorant av ett blogginlägg! Det är helt stört att tycka att jag skulle få med precis allt, alla för och nackdelar i allt. I ett inlägg som handlar om något annat. I det här fallet om att folk söker vård för typ skoskav och myggbett😖
      Men du kanske skulle gilla att jag var ett vandrande uppslagsverk😂😜 En ständigt uppdaterad faktakälla, om allt.
      Nu är jag inte det🤷🏼‍♀️ Jag delger min åsikt. En personlig åsikt, en betraktelse, en notering. Take it or Leave it, svårare än så är det inte 🙂

  3. Profilbild
    Karin

    Dömer du din dotter lika hårt som andra föräldrar. Jag har aldrig hört att föräldrar har sina barn på förskola därför att de inte kan ta hand om dem själva. Många behöver arbeta eller studera.

    1. Profilbild
      Maria

      Finns de föräldrar som inte vill ta hand om sina barn 24/7 utan som vill ha lite egen tid till sig själva och då är förskolan perfekt så kan de ha sin lilla egna tid

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nu vet jag inte vad du menar? Jag har ett barnbarn och han började på förskola alldeles för tidigt, i mina ögon. Men det var för att Simon jobbade och Janelle började plugga.
      Jag har så många i min närhet som jobbar på förskola, som vittnar om föräldrar som har en bebis och lämnar in storasyskonen på förskola för att de vill ha egentid med bebisen. Eller inte orkar med två barn. Eller föräldrar som jobbar halvtid men vill ha barnen heltid, lämnar in sjuka ungar/syskon, osv. Orkar inte ens rada upp. Föräldrar idag är av ett rätt klent virke. 😜 Jag talar alltså inte av egen personlig åsikt här utan grundar det mycket på mina kontakter inom barnomsorgen. Där min dotter är en av de som dagligen ser det.

      1. Profilbild
        Jenny

        Håller helt med dig på den punkten! Finns så många som skulle kunna ge sina ungar kortare dagar och mer ledigt men väljer att inte göra det. Så sorglig utveckling tycker jag. Jag är ensamstående låginkomsttagare men jobbar ändå deltid för att min unge ska slippa alltför långa dagar. Handlar om prioriteringar. Blir så glad att du för barnperspektivet i den här frågan Carola. För mig är du en förebild inom föräldraskap ❤️

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Åh tack ❤️ det värmde otroligt mycket 🤗
          Och jag blir glad att höra att du försöker ge din unge så mkt tid med dig som möjligt🤗

      2. Profilbild
        Karin

        Dvs de är i samma sits som så många andra som du har dömt ut i så många år. De föräldrar som jobbar eller pluggar istället för att vara hemma. Intressant. Då har du inte dragit in det du skriver om nu. Som vanligt grundas också din uppfattning på typ en person.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Ja, om man läser Bibeln som Satan gör. Jag har flera gånger sagt att jag tycker att Jack började på förskola för tidigt. JAG personligen, vilket är den enda jag kan uttala mig ifrån. Jag vidhåller att JAG anser att barn under tre år generellt inte ska vara på förskola utan hemma med en förälder. Finns stora studier på det, som du får leta reda på själv. Om jag gör det kommer du ändå inte läsa och jag har slösat min tid.
          Jag har aldrig krävt att mina barn ska göra som mig! De får välja själva, de vet vad jag tycker och de vet också att de får göra sina egna val. I deras fall kom Janelle in på en utbildning hon aldrig trodde hon skulle komma in på, och Simon jobbade. Tanken var att hon skulle vara hemma ett år till. Men sen blev det snabba ryck, och jag vet inte om du minns det, men jag och hans farmor hämtade Jack väldigt ofta för att han skulle få så korta dagar som möjligt.
          Jag har också alltid sagt att förskola är till för de som jobbar eller pluggar INTE de som är hemma med småsyskon. Något annat har jag inte påstått. JAG anser att har man småsyskon ska man vara hemma. Inga jäkla undantag för än det ena än det andra hittepå-skälet, ska det vara dispens ska det vara för riktiga saker.
          Du hittar på och frilansar som du vill här.
          Min uppfattning grundar sig absolut inte på en person, vad får du det ifrån? Du snackar skit helt enkelt, som vanligt;)

  4. Profilbild
    Mia

    Såg om detta på TV. En tjej hade sökt för att hon gråtit så mycket att hon fått ont i näsan!
    Söndercurlande barn är så egocentriska och pjåskiga….

  5. Profilbild
    Birgitta S

    Hej! Kan bara i stämma . Vi är på en ö o sholms skärgård på sommar vår o höst. Då får man se till att ha ett husapotek o fixa själv. Skulle jag rusat till VC vilket inte fungerar i praktiken med 2 barn o mig själv o make så fort vi får bett uslag cyklar omkull mm? Knappast .
    Trevlig midsommar!🌺

  6. Profilbild
    Anna

    Att läsa själv på vårdguiden/1177 och följa det som rekommenderas fungerar bra.

    Äldre har tyvärr en tendens att söka för sent. Så äldre, sköra personer och spädbarn ska söka vård tidigt och även för lätta besvär (som snabbt kan förvärras, och är lättare att behandla i ett tidigt skede).

    Ofta kan en trygg läkarkontakt ”min husläkare” räcka långt. Dvs endast vetskapen om att hjälpen finns där om behov uppstår är tillräckligt. Någon som känner personen, förstår och lyssnar. Så är det ju inte längre i Sverige idag. Så till viss del är denna utveckling skapad av våden själv. Att ens komma fram på telefon till vårdcentralen kan ofta vara svårt 😞

  7. Profilbild
    Therese

    Min son trampade på en snäcka förra sommaren.
    Jag gjorde rent grundligt och tejpade med strips.
    Dagen efter får han på nytt ont och pappa åker till vårdcentralen med honom, där får han en utskällning (av en doktor)för att vi inte åkt in direkt till akuten!!
    En syster gjorde rent såret (va en skärva kvar som jag inte sett) satte strips och plåster. Syster säger då att det va mycket bra gjort av mig och att skärvan hade smitit fram under natten och vi hade kunnat ta ut den själva. Jag hade gjort helt rätt och såret läkte fint. Men i min sons journal står att mamman inte kom in i rätt tid för han skulle ha sytt.. så vad fasen ska man göra? Lita på magen eller åka in?

  8. Profilbild
    Ekot

    Ja, ingen idé att söka vård med sådant som går över av sig själv på kort tid. Är man osäker på egenvård finns utmärkta tipps på http://www.1177.se, kolla alltid där först. Bra om folk sköter sina vaccinationer, utmärkt att fylla på stelkramp när det gått många år, TBE är också viktigt.

  9. Profilbild
    Lena

    Visst kan man se, även på fysiska vårdcentraler, att man söker vård ”tidigt” och i onödan ibland (jobbar på en sån). Förstår att digital vård har förenklat detta, vården blev med ens tillgänglig hemma hos en själv. Men, den vården ska ju bekostas och det blir den vårdcentral där du är listad som står för det. Vill man alltså få en bättre vård på sin vårdcentral så borde man söka vården där!
    Och jag håller med, feber går över, förkylning kan hålla i sig länge, en stukad fot läker ☺️

  10. Profilbild
    Lena

    Visst kan man se, även på fysiska vårdcentraler, att man söker vård ”tidigt” och i onödan ibland (jobbar på en sån). Förstår att digital vård har förenklat detta, vården blev med ens tillgänglig hemma hos en själv. Men, den vården ska ju bekostas och det blir den vårdcentral där du är listad som står för det. Vill man alltså få en bättre vård på sin vårdcentral så borde man söka vården där!
    Och som du skriver, feber går över, förkylning kan hålla i sig länge, en stukad fot läker ☺️

    1. Profilbild
      Malin

      I vissa fall, för vissa åkommor, är den digitala suverän. min son hade ett sår/eksem som inte blev bättre, det började lukta illa. Det gick super att lösa digitalt med foto. Vi fick dessutom en återbesökstid(telefonsamtal) efter en tid för att stämma av så att behandlingen hjälpt. Hade jag ringt vc hade jag för det första behövt ringa exakt 8.00 för att få en telefontid den dagen, sen är de slut och man kommer inte fram på deras tekefon. sen hade det låtit ”vi har inga tider idag” nähä, i morn då? ”Ja då får du ringa i morgon igen i så fall, annars har vi tider om 6 veckor eller så får ni åka till akuten” Så jag är väldigt nöjd med detta ärende hos doktor.se. Tror även ärendet låg kvar ett tag i chatten så att man hade kunnat återkomma om man kom på frågor. Den återkopplingen finns ju inte på vc. Då måste man ju återigen ringa prick kl 8.00 osv…. Har även fått smidig hjälp med förnyade av recept.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting