Okategoriserade

Förslag: sänk åldern för att handla på systemet?

Tv4 Nyheterna på instagram skriver att Centerpartiet på sin partistämma i Örebro beslutat att sänka åldersgränsen för att handla på systembolaget till 18 år. Det är väl då nåt förslag antar jag som ska tas vidare.

För min alldeles egna personliga del skull jag ju mycket hellre se att myndighetsåldern höjdes till 20 år.

Idag blir man myndig och kan gifta sig när man fyller 18, men man kan inte köpa champagne till sitt eget bröllop, för det är 20 år på bolaget. Det är ju skevt. Att ha två åldrar sådär med två års skillnad är ju bara onödigt. Är man myndig nog att få rösta om vår framtid så borde man rimligen få vara stor nog att bestämma om man ska handla alkohol. Speciellt som gränsen på krogen är 18. Det är alldeles för snurrigt.

Jag har nio barn, no surprise där:) men jag har i och med det också erfarenhet av att det inte är toppenbra med 18 som myndighetsålder.

Den dagen de fyller 18 så får jag som förälder inte längre minsta lilla insyn i skolan, om inte barnet själv tillåter det. Man kan alltså ha kämpat i tolv år för att få sin unge igenom skolan, men det sista året, det allra viktigaste – då tvingas man släppa. Jag har haft båda sorterna, barn som sköter sig till punkt och pricka och barn som skolkar och låtsas vara där. Har man då flerbarnsbidrag, så innebär det här att man kan bli återbetalningsskyldig utan att man har minsta aning om det. För man får ingen info längre. Det har jag också blivit och det blir snabbt ett par tusenlappar. Jag menar inte att jag vill ha bidraget oavsett, men jag vill absolut inte få pengar som sen ska betalas tillbaka.

Ja då man kan tänka att det borde ungen betala men det gör de ju knappast och eftersom det är jag som fått det så är det jag som får betala tillbaka.

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag haft ett jävla helvete med vissa ungar, som antingen öppet skiter i det, men oftast så låter det ju: Jag har sovmorgon, jag har håltimme, vi börjar senare, vi har kompledigt idag, vi slutade tidigare, läraren är sjuk. Under pandemin var det om möjligt ännu värre, då var ju gymnasieungarna hemma hela tiden, och så mkt var eget arbete att det var hopplöst att veta. Barnet var på rummet, med datorn uppe, men likförbannat struntades det i att logga in och närvara. Så jävla slött, absolut och jag har gormat mig blå. Men vad hjälper det, när man inte har nån insyn?

Och alla som säger att man har dålig koll på sina tonåringar om man inte märker att de inte är i skolan, har antingen ett överjävligt kontrollbehov med en gps i arslet på ungen eller så vet de inte vad de snackar om. Garanterat missade de sin egen tonårstid också;) Jag skolkade inte speciellt mycket, jag hade för kul i skolan med kompisarna och de bodde utanför stan så enda stället vi träffades på var plugget. Alltså var man där.

Jag har fortfarande en sur känsla av en av de få gånger jag skolkade, just precis den dagen så visade de filmen On the loose, med Europe. Som var mina stora idoler och den där filmen visades enbart i skolorna. Så den missade ju jag. Och har aldrig kunnat se den senare heller för jag har inte hittat den de gånger jag letat. Man kan säga att somliga straffar Gud med det samma:D Kan vara därifrån min FOMO kommer 😀 Betyder Fear Of Missing Out:D

Men, det är ibland lockande att skolka, helt klart. Sen räknas ju sen ankomst in och det handlar om fyra timmar på två veckor tror jag, innan det blir en varning från CSN. Fyra timmar låter ju mycket men det räcker med ett tandläkarbesök man glömt frånvaro anmäla för, några sena bussar och en försovning för att det ska vara övertrasserat. Och skolkar man sen lite mer medvetet är det ju uppnått på en dag.

Alltså, höj myndighetsåldern till 20 år.

Varför man ska få rösta när man inte ens gått ut skolan är för mig obegripligt? Alkoholen skiter jag i, den är ändå för dyr för att de ska kunna köpa några större mängder, de köper väl hellre några rosa piller online. Eller vad de har för färg 😀 Jag vet inte.

Så mycket är skevt i vårt samhälle. Förr var inte alla linjer på gymnasiet treåriga, det fanns gott om tvååriga också, och då var man färdig med skolan innan man blev myndig. Det var heller inte samma krav från CSN på närvaro. Idag har det blivit lite väl tajt.

Man kan tycka att Centerpartiet på sin partistämma hade kunnat diskutera andra saker, som våldet i samhället, poliserna, vården osv. Men nä, sänk åldern på Bolis. Vem har ens kommit på det? Jag tvivlar på att Sveriges ungdomar skrivit en motion om det. Så förslaget måste av nån anledning komma från vuxna, som vad….? Ser en potentiell skatteintäkt? I våra 18-åringar som knappt är torra bakom öronen. Det är väldigt ofräscht och långt ifrån vad jag tycker är bra. Om något borde ju åldern för att handla på krogen höjas. Kan säga att fredagarna det är Soultrain så förväntas vi gamlingar lämna stället vid 22-23 och då släpps barnen in. Från 18, och de är ofta så djävulskt packade att man backar för att inte stå i vägen för en eventuell spya. I fredags var det ett gäng med killar där en av dem hängde på sina kamrater. Full som en kastrull och knappt vid medvetande.

Jag fattar ju att de har druckit merparten av sitt intag någon annanstans för de har definitivt inte råd med priserna ute, så det langas väl friskt, alla har väl sina kranar.

Och då vill jag samtidigt passa på att säga till alla som fyllt 20 – köp inte ut alkohol till minderåriga.

Och till våra politiker – sänk ingen jäkla ålder, höj i stället myndighetsåldern till 20. Allt annat är galet 😎

Kommentarer

  1. Jenny

    Jag minns själv när jag blev 18 år och inte längre behövde ha med mamma på utvecklingssamtal 🙈😂 Jag tyckte då att det var så skönt och jag kunde skolka lite mer och plugga lite mindre. Men så hade jag underkänt i matten sen också 🙄 brydde mig inte ett skit just då men fick såklart ångra det senare när jag fick läsa upp den kursen senare i livet. Fan vad korkad man är ändå i den åldern 😂 Jag vet med 100 procent säkerhet att jag hade fått godkänt i matten om mamma fortfarande hade koll på hur det gick för mig.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Exakt! Fan vad korkad man är i den åldern:) Man har ju inte utvecklat sitt konsekvenstänk och tar alla genvägar som går. Så länge man går i skolan behövs föräldrarna, fint att du ger din mamma att du hade klarat det med hennes inblandning ❤️

  2. Maja

    Tack!! Tack, för att en annan mamma också har haft svårt att hålla koll sista gymnasieåret. Alla ungar är inte räkmacka genom skolan. En får ju inte ens se SCHEMAT? Hur ska en kunna hålla koll?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Exakt! Skitsvårt. Det är så lätt för folk att tycka att man är en kass mamma eller att man har en dålig relation med kidsen bara för att de skolkar lite. Det är så dumt tänkt att klockorna stannar😁 De passar bara på och begriper inte bättre, omogna snorungar som de ändå är 🤗

  3. Ann

    Jag kan lova dig att det diskuterades bra mycket mer än detta. Både våldet, poliserna, vården, skolan, jämställdhet, miljö och mycket mer. Att media bara rapporterar en enda enskild punkt innebär inte att det var det enda som diskuterades.

  4. Åsa

    Vet inte om du var allvarlig med Europe men jag hittade den på youtube, trettio minuter lång så det borde vara hela! Min pappa tog hem den för den användes även som facklig infofilm har jag för mig, tyvärr har jag inte den kvar, men som sagt kolla youtube

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Okej… jag har precis slösat en halvtimme av mitt liv 😂😂 Herrgud vilken kass film!! Vad var den info för ens? Vad var det som var så viktigt att alla skolor visade den? Varför är joey en usel skådis men ändå sju gånger bättre än huvudrollsinnehavaren? Så många frågor 😂 Enda behållningen var Jerry Williams, och musiken för den är ändå bra 🙂
      Stort tack, nu kan jag släppa det här. Typ 38 år senare 😂😂😂😂

  5. Jenny

    Du har så kloka åsikter och får många gånger mig att tänka i nya banor Carola. Tack för det! Har aldrig ens tänkt tanken med 20 som myndighetsålder men du har tamejfan rätt! Det hade varit bra för våra ungdomar tror jag. Fast hade förmodligen blivit jävligt tjurig om jag själv var 18 nu 😂

  6. Karin

    Du skulle ha bett om att få tillgång även om barnet fyller 18 år. Då informerar skolan dig. Med barnets godkännande.

      1. Karin

        Tråkigt att barnen inte vill låta dig hjälpa dem och vara en del i en så stor del av deras liv och som inte fungerar.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Haha eller hur? Försök inte ens! Det handlar om skoltrötta ungdomar som ser sim chans, det har inget med något annat att göra.
          Och jag är
          Långt ifrån ensam.
          Jag och barnen har en underbar relation, inte minst de som strulat lite med skolan under åren. Men det är väl klart att du skulle hugga 😶

          1. C

            Nä precis. Vilken normalfungerande 18åring tar inte chansen att slippa föräldrarnas insyn? Särskilt om det har varit jobbigt och man har fått tjata mycket. Är man 18 är man ju sååå vuxen och ansvarsfull 😉 Hade nog inte heller gett mina föräldrar tillgång till info.

  7. Lina

    Håller med! Men jag tycker dock att myndighetsåldern ska vara 25 år faktiskt, de flesta har inte ”vuxna hjärnor” förrän efter 25 år, de flesta är omogna som barn innan 25. Fattar inte hur man kan sätta myndighetsåldern vid 18, då är man ju ett barn, 18-åringar är inte kapabla att bestämma över sig själva och ta vuxna beslut, alla förödande misstag (som kan förstöra resten av livet) tar ju folk oftast när de är 18-25 år, när man är ”ung och dum”, det är ju vanligt att folk förstör resten av sina liv pga idiotiska beslut när de är 18-25 år. Folk behöver ha föräldrar som bestämmer över dem tills de är (minst) 25 år, i vissa fall till och med ännu längre, det finns ju de som är 40 år som är omogna som barn och fortfarande inte kan ta hand om sig själva.

  8. Rille

    Det är inte Sveriges ungdomar som kommit med förslaget, men väl Centerns ungdomar. Varför, kan man fråga sig. De köper väl ändå hembränt av någon bonde, och skulle de mot förmodan ta epan in till Systemet i stan så hinner de fylla 25 innan de kommer fram. 😆

  9. Karin

    Exakt så sa jag också när jag hörde det här förslaget, alltså höj myndighetsåldern till 20 år.
    20 år för att gå på krogen, 20 år för att få rösta, 20 år för att få handla på systemet och 20 år för att bli myndig 👍🏼
    Jag hade också en unge som blev ”slö” med skolan på gymnasiet, såklart efter att jag kunde få info om det. Det kändes som allt jobb jag hade gjort före var förgäves. Sitta där på föräldramöten ena dan och nästa gång hade ungen blivit myndig då var jag inte välkommen till skolan, utvecklingssamtal och föräldramöten längre 🤷🏼‍♀️
    Näe det är fel tycker jag 😔

    1. G C Hemdal

      Det är man ju inte ens i 60 års åldern!! Hjärnan är ju inte färdigvuxen förrän man är 25, och sååå mkt FUNKTIONS VARIATIONER som ingen behandlar RÄTT!! Tur att man nästan fick 💯 % av alla föräldramöte etc Iaf!! 🦊 🍑

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting