Okategoriserade

Den här fullmånen 😅

Jag var tvungen att kolla datum;) men det var fullmåne 29 september. Jag har i hela mitt liv haft perioder av att inte kunna sova, och inte förrän de senaste åren har jag kopplat ihop det med månen.

Vilket jag är extremt dubbel till. Jag tycker det är rätt larvigt med astrologi, även om det är lite kul, men att leva sitt liv efter hur stjärnorna står tror jag inte en sekund på. Jag tycker också att det är ganska själv klart att en planet som flyttar vatten genom att skapa ebb och flod, kan påverka oss människor, som ju består av största delen vatten. Hur månen flyttar vatten exakt vet jag inte hur det funkar dock? Det orkar jag inte ta reda på just nu heller 😉

Jag sover gott vid själva fullmånen men någon/några dagar efter den så är det kört, då kan jag absolut inte sova. Ofta blir jag inte ens trött men ibland är jag trött som en björn som väckts på vintern men kan ändå inte sova. Det är ju en väl beprövad tortyrmetod att inte få sova, så fullmånar och små barn ska man passa sig för;) Hur nu det skulle låta sig göras…:)

Har ni hört talas om Biometeorologi? Det hade inte jag förrän några år sen, men i andra länder, exempelvis Tyskland, är det helt normalt att rapportera både det vanliga vädret och sen det biometeorolgiska. Det kan enklare sägas den biologiska vädret. Som exempel:

Vid lågtryck och kraftig vind skapas infraljud, som vi inte kan uppfatta med örat, men kroppen kan känna av de vågor som bildas och vi kan bli trötta, nedstämda och hängiga.

Skillnaderna i lufttryck kan också påverka lederna, som innehåller ledvätska som trycks ihop vid ökat tryck. Ofta är det lågtryck som gör ont, då expanderar ledvätskan och spänner ut ledkapseln. ”Ont i kroppen vid väderomslag” är alltså inte bullshit.

Åska är ett annat bra exempel, den tyngre luften kan ge trötthet(check), huvudvärk/migrän(check), eller andra psykiska/fysiska åkommor,(check där med) och man kan bli helt utmattad(check). När väl åskoväder brutit ut går det över, jag känner en extrem skillnad direkt.

Tyska studier har visat att så många som 60% av befolkningen är känsliga för väderomställningar, det är många. Och ändå är det ingen big deal i Sverige. Vi fokuserar på ljuset och dess inverkan på oss människor vilket också är sjukt intressant.

Det är inte konstigt att vi nordbor är buttra, lite kyliga och kastar oss ut i solen direkt den kommer på våren:D

Jag har skrivit en kort essä om Biometeorologi här, och när jag höll på med den i kursen så researchade jag massor. Jag hade inte mer tecken till förfogande, men hade absolut kunnat skriva många sidor om det. Det finns inte så mkt svensk forskning som sagt, men det kommer förhoppningvis. För det är väldigt skönt när man fattar, när man kopplar ihop varför man mår risigt med ett visst väder. Inte för att man kan göra så mkt åt vädret såklart, men jag som ofta känner mig åksjuk/illamående vid lågtryck och som dessutom har emetofobi, alltså kräkfobi, behöver inte få panik varje gång. Jag kan lugna mig med att det är lågtryck på gång.

Samma med den här tunga huvudvärken som jag får och som hör ihop med vädret, det är skönt att veta anledningen. Sen är den ju lika jobbig ändå, men för mig underlättar det att veta varför. VARFÖR är liksom ett jäkla mantra i mitt liv 😀 Jag vill veta varför, och det är ofta en av mina första frågor – varför då? Kan det motiveras varför så kan jag köpa det, men ganska ofta är det ju helt omotiverade eller dåligt uppbyggda anledningar och då ser jag igenom det:D Som den här förbannade spårvägen i Uppsala exempelvis, det är tydligt för den som ifrågasätter att den inte är bra, pga flera saker, men politikerna är så fast i sitt tänk att de inte kan se på det med andra ögon. DET är jag bra på:D

Jag försöker alltid se på saker med olika glasögon och det är både en välsignelse och en förbannelse. Jag kan sällan säga att nån är en idiot utan att samtidigt komma med en alternativ förklaring som skulle innebära att personen inte är en idiot utan bara lite korkad, hade lite otur när den tänkte;) Och ja, jag vet att några av er blir kränkta av ordet idiot, men det är mer ett Ni-problem än ett Jag-problem. Det är bara ett ord. Alla har vi ord som vi reagerar på, medan det för andra inte betyder något alls. Jag har det absolut:D Man får bara gilla läget.

.

Jaha, just ja fullmånen var det ju:D Jag har sovit som en kratta i flera nätter nu. Natten till igår kunde jag inte somna, utan låg klarvaken och vred mig, tills jag tände lampan och var lite konstruktiv i stället. Man kan svara på mail även på nätterna, och researcha och sånt:D Jag somnade vid halv sex eller så och klockan ringde 7.15. Godmorgon världen.

Tänkte att jag kanske hinner en powernap nångång under dagen men icke det. Gäspade till sist käkarna ur led där vid middagstid för att sen såklart komma in i andra andningen. Kvällen är min primetime.

Natten innan det var det inte lika tydligt men då vaknade jag hela tiden, och det är jobbigt. Skillnaden mot några dagar innan då jag la ner huvudet på kudden och somnade sött var stor. Förr kunde jag få lite panik, vafan, jag måste sova! Men nu när jag insett den här kopplingen och att det verkligen inte spelar nån roll vad jag gör, för jag kommer ändå inte somna, så är det enklare att acceptera.

Kunskap är makt. Så sant som det är sagt.

Natten till idag har varit bättre, men vaknade så många gånger, fast kunde somna om i alla fall. Jag tror att förr när jag hade småbarn, så märkte jag inte av det här lika mycket, eftersom de alltid sovit som små krattor. Jag sov i princip inte en hel natt på i alla fall 20-22 år😂 det var alltid något. Jag är också förbannat lättväckt så det underlättar inte.

Med det vill jag säga – inget:) Mer än att det finns förklaringar till allt. Och att ju mer man vet ju enklare kan det bli, inga nyheter alltså.

Jag ska nu ta en kopp kaffe till, slänga in en tvätt och sen upp med fötterna på bordet och skriva. Har en deadline den 9/10 som jag just nu ligger skapligt i fas med, det ska skrivas 25 sidor, och jag har skrivit femton kanske.

En sista sak, Luleå universitet … att meddela saker enbart i icke-obligatoriska zoommöten är inte ok. Det är enbart där som sidantalet angetts, jag har letat mig förtvivlad i alla forum utan att hitta det. Men vi har en Facebookgrupp med kursare i, det är den enda kontakt vi har med varandra, vilket är helt sjukt på en distanskurs i kreativt skrivande, och där sa någon det.

Det som står i studiehandledningen är att man ska skriva 25% av sitt manus, vilket är sjukt luddigt. 25% av en diktsamling på fyra sidor och 25% av en fantasyroman på tusen sidor är ganska stor skillnad. Nu visade det sig att man tydligen förväntas skriva 100 sidor, totalt, vilket känns rimligt. Om man inte skriver för mindre barn eller poesi förstås.

Så, jag siktar på 25 den här gången:)

Ha en fin onsdag! Det är ju kanelbullens dag också, det hade jag glömt, annars hade jag ju kunnat baka det igår när jag ändå bakade bröd… men tror det löser sig:)

Kommentarer

  1. Maria

    Tittade på ett program ifrån Australien. Där fanns ett område som
    hette Corinda…Inte din stavning men lite kul ändå…

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jaså? Det visste jag inte, vad kul! Jag vill ju gärna åka till Australien nån gång , så detta är helt klart ett tecken 🙂

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej det funkar inte :/ Det är nåt som hänt nu. Jag gör oftast mina emojis genom att placera in en färdig gubbe, inte med tecken. Men det funkar inte nu. Det går heller inte alltid att få till en gubbe med mellanslaget. De syns i utkastet när jag skriver, sen försvinner de efter en stund. Sjukt störigt! Jag gillar ju mina emojis. Men vet att det har varit störningar på WordPress så hoppas det bara är nåt som löser sig.
      🙂

  2. Cecilia

    Rätt spännande det där med fullmåne och vattenavgångar/förlossningar. Ett av mina tre barn startade förlossningen av sig själv- det barnet föddes sent en kväll då det var fullmåne. De andra två, vilka sattes igång på sjukhuset, föddes inte vid fullmåne. Sov för övrigt också dåligt i början på oktober- efter fullmånen 😊

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting