Okategoriserade

Nödvändigt nytt:D

Vissa saker är svårt, för att inte säga omöjligt, att klara sig utan. Bor man i hus, eller liknande där man inte har tillgång till en allmän tvättstuga så MÅSTE man ha en tvättmaskin. Eller jo man KAN ju köra kemtvätt på allt, men det säger ju plånboken nej till:) Handtvätt är inte heller jättekul;)

Minns plötsligt en kille som bodde i lägenheten under oss när vi var var unga och lyckliga. Han lämnade in alla sina skjortor på kemtvätt och kom sen gåendes med dem över axeln. Inplastade på sån där tunn kemtvättgalge:) Han kan ha jobbat som croupier eller liknande, minns inte. Han var snygg som fan,(det minns jag såklart) och hade en enormt väluppfostrad och vacker stor schäfer. Vi bodde ett stenkast ifrån ett torg där det då fanns kemtvätt, sådär som det fanns förr. Lite charmigt, men enda gångerna jag nyttjat en sån tjänst är med mattor. Och det blev ju dyrare än att köpa en ny så det har jag slutat med, räckte med en gång liksom;)

Nåväl. Jag måste ha en tvättmaskin. Jag har två, en uppe som är en kombinerad tvätt och tork, och den är helt ok på allt utom mörka kläder. De blir lika luddiga som om man slängt in ett paket näsdukar. Extra mjuka;)

Den krånglar ofta och funkar absolut inte som enda maskin. Den står i badrummet uppe. Min huvudtvättmaskin står i tvättstugan och den vi har haft nu är sen vår översvämning. Det bör ha varit nio år, ungefär, så den har hållit utmärkt. Tills lagren eller vad det nu kan heta gav upp. De funkade fortfarande men de tär ju en tidsfråga så det var ju bara att bita i det sura äpplet och köpa ny.

Idag var Jimpa och Robban och hämtade den, och baxade sen ner den för den svängda, trånga trappan, och in på plats. Det är svintrångt där, för jag gav killarna som återställde tvättstugan fria händer….snark, det hade varit så mycket bättre om de hade kapat bänkskivan en decimeter, så tvättpelaren hamnat en liten bit längre ifrån väggen…Men icke. De hade väl inte tvättat en tvätt i hela sitt liv;) Fördomsfull, japp:)

Jimpa kan ju göra det åt mig, men nu är de på plats och det funkar fint då, det är själva momentet att flytta på maskinerna som är hopplöst, och det ska man ju förhoppningsvis inte behöva göra så ofta… Ta i trä.

Givetvis går den för fullt nu och det är ju helt klart skillnad i hur den tvättar rent. Det är inte som att det var smutsigt förr, men nu känns tvätten verkligen krispig:) Dessutom funkar sköljmedelsfacket, vilket det inte gjort på den andra på år. Fattar inte var, men nånstans där jag inte kommer åt har det varit igenkleggat säkert. Det har varit fullt av vatten för jämnan, och häller man bort det sä funkade det väl ok, men orka. Jag vill att allt ska vara som det är tänkt, och det är inte tänkt att man ska behöva hälla bort vatten ur doseringsfacket.

Jag är så nöjd:D Går här och myser när jag tänker på den♥ Och hoppas såklart på att den håller lika tuff behandling som den förra. Den har ju snurrat och tvättat säkert en miljon tvättar, alla tider på dygnet och ofta maskin efter maskin utan att vila. Bra kvalitet ändå. Jag tror aldrig jag haft en tvättmaskin som pallat så länge förr.

Jag försöker vara noga med att sköta om den, kör den tom med diskmedelstablett mellan varven, tömmer nålfållan och gör ren gummilisten. Men sen kan man ju inte göra så mycket mer.

Jag är extremt tacksam över Jimpa som fixar också, den väger 75 kilo och det är riktigt tungt att bära i trappor. Jag skulle kunna men det har inte direkt gått smidigt.Nu fick han lite hjälp av Robban också. Jag tänker att två av mina söner nu är stora och starka, så jag ska luta mig tillbaka och låta dem ta över. Det är väl så man gör? Vad är annars vitsen med att skaffa ungar liksom?

Ja, så undrar ni var jag håller hus nu för tiden, så är det i tvättstugan och pysslar om min nya älskling:)

 

Kommentarer

  1. Lm

    står också i startgroparna för en ny maskin men jag måste ha en toppmatad för här är jävligt trångt tyvärr.
    Ett tips är att blanda sköljmedel med vatten när du häller i.
    En del sköljmedel blir så tjocka att de kletar igen vad som helst.
    För egen del har jag slutat med sköljmedel pga nytillkomna allergier? Klåda nåt så förbannat så på läkarens inrådan har jag bara tvättmedel utan parfym numer.
    Vips…Så var klådan borta.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja ibland får man späda ut sköljmedlet, speciellt om det stått öppnat ett tag. Jag använder det till och från men älskar verkligen när det doftar gott om kläderna:)

  2. Karin

    Härligt med ny tvättmaskin, det är ju faktiskt nåt som är svårt att vara utan, så jag förstår att du är nöjd med en ny 🤗
    Det bästa vi har gjort i tvättstugan, det var att köpa en ställning så tvättpelaren kom upp lite från golvet. Jag ju problem med ryggen, så denna ställning som maskinen står på är guld värd för mig 👍🏼🤗
    Ha en bra dag 🤗

  3. Ekot

    Skönt att fixa en ny innan det är helt akut! Kemtvätt är väldigt dåligt för miljön, så det är rätt att inte använda det, men man kan ju ifs lämna bort för vattentvätt, men ja, dyrt och finns inte många ställen. Svårt med elementet där, kan ni kapa skivan som du sa blir det enklare, kanske kan göras nu om en sågar och en dammsuger…. du vet att det finns små gummifötter att ställa maskinen på? Blir tystare om du vill det. Enklaste sättet att slippa stopp i sköljmedelsfacket är att helt enkelt inte använda sköljmedel, bättre så för miljön också. För min familj funkar det bra utan, om något plagg behöver ska ättiksprit funka, men har inte testat det. Din tvättstuga ser ut att vara fin!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det ser sämre ut än det är med elementet. Det är egentligen bara när man ska flytta på maskinerna som det är för knöligt. Och det gör man ju normalt aldrig.
      Jodå, köpte till gummifötter men insåg sent igår att de tydligen inte var med:/ Hade helt glömt det och tänker inte knöla om allt nu:) Men ska se till att få tillbaka pengarna, jävla klåpare! Elgiganten alltså 😖

    2. Karin

      Använder heller aldrig sköljmedel. Det är dåligt för miljön, luktar vidrigt och kläderna får en fet hinna. Jag bor i lägenhet och tvättar i husets gemensamma tvättstuga. Vid varje tvättpass får jag börja med att göra rent sköljmedelsfacken, ta isär och skrubba rent dom. Fattar inte att sköljmedel är tillåtna.

      1. Sofie Johansson

        Håller helt med dig. Ibland får jag kläder eller köper begagnade som luktar vedervärdigt av sköljmedel så man måste tvätta dom för att kunna använda dom.

  4. Annika Svensson

    Jag förstår verkligen känslan som du har. 🙂. Maskinen ser jättefin ut.
    Det är klart att barnen ska nyttjas 😉😳. Har en stark 18-åring här hemma han får
    bära både det ena och det andra.
    Sluta aldrig skriv. Det är dagens höjdpunkt 😍♥️.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting