AllmäntAllvar

Som väntat…

Ja, jag funderade ju en stund innan jag skrev att jag bytt bilstol till Jordan, just för att jag visste att det skulle klankas på det….Men sen tänkte jag att Nej fan, jag har ju rätt! och så skrev jag om det 🙂

Givetvis så kom det…..kommentar om att vi gjorde fel när vi hade Trixie framåtvänd i en Two Way bilstol med , håll i er nu!!! Fastspänd i stolens bälten!!!

Jag orkar inte rabbla det igen, utan här får ni länk till andra bloggen och inläggen jag skrev då,glöm inte läsa kommentarerna….

Här   och Här, och givetvis så ska länk nummer två komma först…..sorry 🙂

Hur som helst, vi använde bilstolen på ett helt lagligt och godkänt sätt. Kanske inte det allra mest optimala sättet, men ett testad, lagligt godkänt sätt, vad mer begär folk??

Hoppa på folk som sitter med sina bebisar i knät i bilen ist, eller sitter 15 pers i en vanlig volvo….inte på oss som gör så gott vi kan, med barnens bästa framför ögonen för jämnan. När det dessutom är godkänt 🙂

.

Samma med det här med att byta från babyskyddet till bilstol, folk envisas med att säga att man SKA byta när barnet sitter stadigt, runt 6 månader. Det är rekommendationen….säkare..

Min fråga är ju då varför i hela fridens alla dar babyskydden är testade och godkända att använda upp till 13 kg??

De allra flesta sitter stadigt långt innan den vikten så det lär knappast vara därför?? Jag har faktiskt aldrig hört från någon som säljer bilstolar att det tvunget måste bytas när barnet sitter stadigt och tycker det är lite märkligt? Hur har jag kunnat missa det??? 

Jag var tvungen att googla 😀 

Och se man på, vad hittar jag på självaste NTFs hemsida??? Det som alla envisas med att hänvisa till, speciellt när de ska knäppa nån annan på näsan… Jo men se här:

Klipper:

När barnet kan sitta själv utan stöd, eller när babyskyddet är urvuxet, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller när viktgränsen är passerad.

 
Slutklippt, läs hela HÄR
.

Jordans huvud stack INTE upp ovanför kanten och han väger INTE i närheten av 13 kg.

.

Som vanligt så läser folk hälften, den del de själva tycker är rätt, och sen struntar de i resten och påpekar gärna för folk att de gör fel….

Den rekommenderade gränsen på 12-15 månader/ 13kg är alltså helt korrekt, inte ca 6 månader..

Nu beror det ju på vilket babyskydd man köper kanske, men de vi haft är så, vi har haft de gränserna. Vi har valt babyskydd med samma omsorg som vi senare valt större stolar, eftersom det inte finns 3 punktsbälten på alla platser i våran bil, och vi inte har lust att köpa en sprillans ny med alla tillval för att få det, vi kör så lite så det vore idiotiskt!

Därför letar vi stolar som går att fästa med tvåpunktsbälte, och det gör vårt babyskydd. Vi vill kunna ha det så länge som det är möjligt just för att det är praktiskt .UTAN att tumma på säkerheten!

.

Av samma anledning hade vi Two way framåtvänd, fastspänd med tvåpunktsbälte och Trixie fast i stolens internbälte.

Återigen, lagligt, godkänt och testat, det kan inte upprepas tillräckligt ofta 😉

.

Folk slänger gärna ur sig att har man många barn så måste man väl se till att de ryms i bilen åxå…och att alla kan åka säkert. Ja, säkerheten tummar vi som sagt inte på, men allvarligt, vem köper en ny bil för en kvarts miljon, minst, för att sen åka mellan 500 och 1000 mil per år??? Mestadels mellan kyrkis, Ikea och köpcentrumet i andra ändan av stan?

Ja, det finns ju folk som gör det, men vi ser ingen som helst vits med det. Inte heller ser vi nån enorm vits med att lägga ner massa pengar på att ta ett busskörkort, köpa en jättestor buss som tar hela familjen, de få gånger vi åker alla tillsammans. Inte när vi har två bilar.

Inte minst ur miljöaspekt så vill vi inte åka runt i en gigantisk buss…med två, tre, kanske fyra ungar i….och resten tom.

Vi behöver inte en stor buss i vardagen, och det är ju den som livet består av 🙂

Speciella tillfällen löser vi allt eftersom ,med två bilar tex. De enda som lider av det är vi vuxna som måste köra båda två, ingen av oss (läs: Jag *s*) kan ligga och sova under resan..

.

Kommentaren lyder åxå som så att jag som är ”känd” ska föregå med gott exempel och inte slarva med säkerheten…Och jag håller med!  OM det hade varit så att vi haft barnen i bilen på icke godkända sätt så hade jag aldrig låtit det hamna på film 😀 Då hade jag dött av skam….men eftersom vi faktiskt inte har gjort nåt fel, varken när vi filmades , innan det, eller efter, så känner jag att jag blir faktiskt mest förbannad och irriterad på folks självgodhet och vilja att påpeka fel för andra, utan att ta reda på fakta….

.

Jahapp, jag som skiter i att ni hoppar på mig, som jag skrev  i förra inlägget 😉 har nu visat exakt hur mkt jag skiter i det , inte alls 🙂

Men det är för att jag har rätt 😀

.

 Nu ska jag sooova 🙂

Natti natti!

Kommentarer

  1. Katie

    Hej Carola!
    Jag kan inte se något fel ni gjort med barnstolarna. Jag förlorade min kusin då han var 2½ år i en bilolycka. Hans mamma dog också i den olyckan. Han hade förmodligen överlevt om han suttit bakåtvänd, men nu gjorde han inte det.

    Att ni hade Trixie bak åt vänd fram till fyra år tycker jag är bra! Att ni sedan vände på henne, ja det var dags då. Hon var fyra år och såpass stor att kunna sitta framåt vänd. Att min kusin omkom var tragiskt, han var lång för sin ålder, därför vände man hans barnstol.

    Åren har gått, att förlora nära släktingar är fruktansvärt, så tragiskt och det gör fortfarande ont då jag tänker på olyckan och att dom inte finns med oss fysiskt på jorden. Man kommer aldrig över det, men man lär sig att leva med sorgen och hantera den.

    Ingen i vår släkt gör i alla fall ”om det” med sina barn. Det var en olycka, kanske hade min kusin omkommit i vilket fall, hur han än satt.

    Kram, Katie <3

  2. Fia

    Jag kollade för ett par månader sen upp just two way för framåtvänt användande MED internbälte och kollade med en av sveriges ledande experter Robert Bell i Sthlm. Han berättade och rekommenderade just den stolen för nya tester har visat att den visst är lika säker som en bältesstol och att barnet kan röra sig som sig bör vid en krock. Kan leta rätt på mailet om du vill klistra in det här? Du vet var jag finns i såna fall!

  3. Annelie

    Linda: Om jag får vara så påflugen att jag föreslår pojknamn hoppas jag att du inte tar illa upp 😉
    Loke, Maximus (Max) Vince/Wince, Julian, Benjamin ♥
    Lycka till!

  4. Carina

    Men Carola, det finns mycket som är lagligt och godkänt. Cigaretter t.ex. Och är det verkligen en bra grej? Nej, precis.

    Two-way, och många andra vändbara stolar, är givetvis testade och godkända men det ÄR INTE det bästa alternativet för ett barn att färdas i bilen. Jag förstår inte varför man inte vill det bästa. Det är utom mitt förstånd. Man skiter i vad tester och forskning visar och hänvisar bara till att det är godkänt. Skit i att det är godkänt, VÄLJ DET BÄSTA! Vid en olycka sitter man inte helt säkert på det viset, så enkelt är det. Jag förstår inte hur man kan argumentera emot en sån sak.

    Det står ju klart och tydligt på NTFs hemsida att man bör byta när barnet kan sitta stadigt. Den mer upprätta vinkeln i en bilbarnstol, jämfört med babyskydd, är skonsammare mot nacke och rygg vid en krock. Men jag tycker ändå att en TW framåtvänt med internbälten är värre.

  5. Lotta

    Skriv din kommentar här!
    Hej där Tänk vad många duktiga och vet bäst människor vi har i detta land:))) Otroligt att du orkar läsa alla kommentarer från dessa vet bäst människor:)) Hoppas du tar allt med en klackspart…Ha en bra dag Och du jag är helt övertygad om att du vet vad du gör när det gäller dina barn.och säkerhet

  6. Viktoria

    Jag minns hur upprört det var senaste svängen med bilstolsdebatten 🙂
    Det är ju så att folk läser, tolkar som de vill och alla andra som inte gör som de själva gör fel…
    Jag har faktiskt aldrig hört förut att man ska byta från barnskyddet redan vid 6 mån/när de sitter upp själva. Men så har jag å andra sidan ”bara” lyssnat på de som säljer stolarna samt gått efter vad som STÅR PÅ själva babyskyddet. Vi har oftast bytt vid ca 12-15 mån eller när barnet har blivit för långt för att sitta bra.

  7. Anette

    Äsch vilka besserwissrar det alltid ska finnas!!! ALLTID hittar ju någon NÅGOT att klanka ner på! Vi har, hu då, t.o.m. vänt våra barn framåt tidigare än man får, av den orsaken att barnen alltid varit mycket nöjdare i bilen då:). Tycker att det är säkrare för alla om barnen är nöjda så inte mamma (som kör bilen) behöver stressa upp sig (Köra av vägen?) när barnet där bak gallskriker när det inte ser mig (eller ev. mår illa av att sitta bakåtvänd). Ja, annars är vi nog så noggranna som man bara kan vara, men här har vi felat!!! Men bättre att de är fastspända ändå än att de sitter lösa. Det ser man också ibland:(.

  8. Linda

    Tänk att läskunskapen i sverige är så låg:)
    Vi bytte inte när yngsta var 6 månader. Varför liksom?? Han var en liten kille och satt tryggt och bra i babyskyddet.
    Vad får folk allt ifrån? Läser och plockar ut det som passar dem bäst.
    Jordan är så fruktansvärt söt!
    Du, behöver tips på killnamn! Minst två då vi får tvillingar. Våra andra grabbar heter Adrian, Oliver och Noah.

  9. Annelie Susanna

    Men gah!!! Att det finns så många löjliga besserwissers?! Eller hur fan det nu stavas, orka!!
    Styrke kramar till dig Carola!!

  10. Michaela Lejonberg

    Läste kommentaren!
    Herregud… rekommendation och rekommendation, jo de rekommenderar men så länge stolen är godkänd att användas på annat sätt så spelar det ju ingen roll! Ni använde ju den och satte den godkänt i bilen!

    Däremot såg jag min kommentar… ”orkade väl egentligen inte krångla fast ordentligt”… det är ju absolut inte ok!!! Jag skriver det eftersom det är JAG som skrivit det innan! Grejen var att jag ofta hade min farmors bil och gubben hade våran till jobbet, hade vi vår bil hemma så hade jag den… men vid det laget var babyskyddet urvuxet och vi var tvungna att ha vår stol till båda bilarna och spännena tog ju enorm tid att få fast!
    Men jag ska erkänna att jag ångrar vårt ”slarv”!!!

    Ha det så gött! Godnatten! Gillar din blogg! Kanske för att vi svamlar iväg lite roligt både du och jag när vi skriver… svamla då menar jag på ett positivt sätt och inget annat!!

    Kram på er!!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting