AllmäntAllvarHuset

Oj oj, tack <3

Tack snälla för alla tips och medhåll, och medkänsla!

Ni som tycker Patricia får skylla sig själv…Jag håller med till viss del, som det ser ut idag kan man inte lämna sina saker obevakade, MEN det är inte direkt motiverande att låsa sitt skåp när det då bryts upp och sakerna stjäls ändå…

Hon brukar ha jackan under uppsikt, men har fått flera tillsägelser om att hon inte får ha den med sig, och hon är bara 15 år, och lyssnar på vuxnas tillsägelser, precis som hon är uppfostrad att göra!! Så som alla barn borde uppfostras att visa respekt för vuxna och andras egendom.

Jag anser att man ska kunna hänga sin jacka på en krok i kapprummet och där hänger den kvar när man ska gå hem.

Nu funkar det inte så, men det borde det göra.

.

Nu har utvecklingen av det här blivit att jackan är återlämnad.

En kille i en annan klass påstod sig veta vem som snott den, och ville vara schysst och lämna tillbaka den, först skulle han ha 200kr för det..Eller den som snott den (….) ville ha 200…Patricia vägrade och sa att hon skulle minsan inte betala en spänn för sin egen jacka, och då skulle han se vad han kunde göra.

Vi skjutsade henne dit och hon fick sin jacka. 

Fine, bra, kul…MEN fakta kvarstår, någon snodde den, och rektorn behandlade mig och Patricia på ett synnerligen oproffsigt sätt, och det tänker vi inte bara låta bero.

.

Några av er undrar om det finns kameror på skolan, och svaret på det är Nej. Det anses integritetskränkande…..pust…

Jag för min del har inga problem med att bli filmad överallt, jag har rent mjöl i min påse och behöver inte bekymra mig över vad kameran avslöjar. Det har däremot de som stjäl, eller är kriminella på annat vis, och det är väl de som gapar högst om integritetskränkningar…så klart.

Hade det funnis kameror på skolan så hade det löst många situationer, för det är mycket skadegörelse och annat skit, plus att ingen jäkel skulle sno saker ur folks skåp, låst eller olåst.

Nu ska vi försöka se  till att det blir ordning på torpet, min önskan är ju att våra yngre barn ska kunna utnyttja den skolan, men så länge den rektorn sitter kvar är det en omöjlighet. Skolan behöver en uppryckning deluxe, och vi hoppas iaf kunna bidra till att det kontrolleras, så skolinspektionern och övriga instanser – se upp   🙂

.

.

Annars har vi idag ägnat oss åt köksplaneringar  🙂

Ikeas köksplaneringsverktyg har laddats ner, vi har måttat upp vårt kök, och bestämt oss för linoleumgolv.

Grått…eller ljusgrå / mörkare grå rutigt….  Ska vi ha det rutigt blev det 469kr kvm, medan helgrått går loss på typ 250kr kvm…

 Ska det vara enfärgat blir det någon av de här färgerna, tror vi…  🙂

Nån som har nåt klokt att säga ??  Vi tänkte som såhär, att golvet ska hålla i många år, linoleum har en livslängd på 25 år, och är miljövänligt, samt rätt trevligt att gå/sitta/krypa/leka på.

Laminat har vi i barnens rum, det är kallt och hårt och spricker lätt om man tappar hårda saker, eller kastar kniv, som vi ägnar oss åt mellan varven i köket…ofrivilligt dock…  😉

Klinker går fetbort, halt, kallt (jo värmeslingor funkar) och hårt. Som sagt så har jag ont i en häl redan som det är..

Plastmatta är plast….och nåt mer alternativ har vi inte funderat på.

.

Spis var nästa stora beslutsångestframkallare..

Alltså, ni som hängt med här ett tag vet att jag har svårt att bestämma mig.. ska jag ta en bulle eller ett wienerbröd på fiket? Hur i hela fridens namn ska det här sluta då?? Men en halv miljon beslut!!!!

Ska vi ha en gammal hederlig spis, eller häll och inbyggd ugn?

I ärlighetens namn så fattar jag inte helt varför ugnen ska upp i arbetsvänlig höjd, som ju framhålls som det bästa med en inbyggd,  i spisen arbetar man ju inte direkt? Man sätter in eller tar ut en plåt, på sin höjd öser man sky över en stek, eller skakar om pommesfriten . Gör man nåt annat som kräver att ugnen sitter högre upp som jag missat?

Ja, det är snyggt, det håller jag med om 🙂

Men vi bestämmer oss nog för en gammal hederlig variant, om än extra bred 🙂 Don efter person och med en sån här spis borde det väl bli lätt som en plätt att jonglera med stora kastruller och stekpannor??

Info om den finns HÄR men det viktigaste är att den är 90m cm istf 60 🙂

Smeg 🙂  Dyr som satan såklart, men det är ju alla spisar. Vi var och klämde på en mindre variant på Mediamarkt idag, och den känns utmärkt.

När alla barn flyttat hemifrån ska jag ha en rosa Smegkyl, en rosa Smegdiskmaskin och den kombo som finns med tvättmaskin/handfat åxå den i rosa 🙂

Perras kommentar på det var:  – Nja    😉

.

Kakel blir nåt sånt här:

  Jag jobbade ju på Akademiska förr, och på ett ställe i den gamla delen av sjukhuset finns det någon form av tvätteri. Man passerade där när man gick med patienter på en MRT röntgen, det var långa slingriga korridorer, och hur mysigt som helst, sådär som man läser om i gamla ungdomsböcker om sjuksköterskor, typ Syster Barton 🙂

Den där dörren stod öppen ibland och avslöjade ett sånt här kakel, och jag blev alldeles kär, för 20 år sen, och den kärleken består 🙂  så det här kaklet måste det bli, oavsett om det nu finns i var mans hem.

.

Och det var väl ungefär så långt vi kom idag!

Nu sitter jag med den där planeringen från Ikea och frågar Perra tusen frågor:

– Ska vi ha kakel hela vägen upp i tak eller inte??? Om inte, vad ska vi ha ovanför?? Ska vi ha ett 60 eller 80 brett skåp här?? Vilken fläkt passar bäst?? Den här eller denna? Hur långt köksbord får vi plats med? Ska vi ha spotlights i taket eller vad tycker du? Hur gör vi med det här hörnet? Vilken diskho ska vi ha, och vilken kran? Var ska kaffemaskinen stå? Vattenkokaren och brödrosten? Hur många elurtag behöver vi??

Och så vidare….

Kan säga att han ser rätt trött ut, och börjar försöka med: ” Men du får göra som du vill, älskling”   😀

.

.

I morgon börjar ju sportlovet!!!

Härligt, redig vinter som sig bör, och alla lediga. Janelle som varit dunderdålig är på bättringsvägen, igår hade hon så ont i halsen att hon inte visste vart hon skulle ta vägen, men idag är det bättre.

Vi hoppas att hon hållit sina baciller för sig själv…men det visar sig ju.

Tanken är att vi ska till kyrkis i morgon, de har sportlovskul 🙂

Lite skidspår, spårbana och lek ute, och pyssel och sångstund inne , korv till lunch. Det brukar vara himla trevligt!

Efter det ska vi till svärfar på middag. Barnen är sådär lagom lyckliga över det, de har inget att göra där och blir rätt uttråkade. Vi brukar ta med nån film, men det blir alltid nåt krångel med den.

För oss är det enklare att de kommer till oss, men de vill så gärna att vi åker dit.

Janelle och Patricia får stanna hemma så ryms vi i bilen 🙂 De klagar inte   😉

.

Sen måste jag bara säga att ÄNTLIGEN ett förslag som jag gillar från gubbarna som bestämmer :

  Det här har jag väntat på!  Finns liksom ingen anledning att inte ha böter för nedskräpning. Och rejäla böter dessutom. Borde kunna få folk att ta med sitt skräp till soptunnan om hörnet istf att droppa det där de går och står. Själv har jag alltid fickorna/ väskan/barnvagnen fulla av servetter, urdruckna mer tetror, papper till klubbor, tuggummin inlindade i gamla kvitton osv 🙂  så tacka tusan för att jag gillar sådana här förslag   😉

Nej, men allvarligt, det är inte trevligt med nedskräpning på något vis, det tycker ju ingen.

Bra jobbat!!

.

Nu ska jag dyka ner i Ikeas underbara värld, och vill bara tala om att ni kanske ska vara lite extra noga med att kika in här i morgon….det kan hända att saker avslöjas  😉

Nu , Ikea och ett glas jucie som Perra kom  med 🙂

Bye bye

Kommentarer

 1. Helene

  Tycker också det är bra med böter för nedskräpning som många länder har men det är svårt att följa upp! tar det polisresurser är jag tveksam (med tanke på vad bla din dotter varit inblandad i, det är viktigare än skräp) men i många länder har man skräplisor (som lapplisor) och då både ger det ren miljö och jobb och det är ju bra!

  Grattis till bebis, kul! men det är också skönt att ha utflugna barn kan jag säga, bara maken och jag som går på danskurs, reser spontant iväg, äter sen middag med vin utan störningar etc……….

  det finns ett underbart liv utan barn hemma med (och väldigt spännande att följa deras vuxna liv).

  Lycka till!

  Sen ang kameror så har det blivit så fel debatt. Verkar som att folk tror att någon sitter där och ser på det som händer hela tiden men så är det ju inte. OM något händer spelas det in och man kan gå tillbaka till filmen. Sen förstörs den ju? så om inget händer är det ingen som ser dig och det händer ju mindre om man har kameror. Det är inte precis storebror ser dig utan storebror KAN se dig om du gör något olagligt……..

 2. malin

  Vad skönt att Patricia fick tillbaka sin jacka, men jäkla skit att det ska behöva bli så.
  Kan man inte få ha sakerna i fred i sitt skåp, vare sig man låser eller inte, så måste man få ta med sig sin jacka. Fattar dom inte det på den deär skolan!?

  Ni kommer att få ett supersnyggt kök!!!
  Vi har mörkgrÃ¥tt golv, och jag älskar det! Dammet syns inte alls sÃ¥ mycket 🙂
  Men smulorna….
  Linoleum var mitt val nr. ett även om det inte blev så.
  Vi har klick golv, men med småbarn skulle jag inte ha valt det.
  Kaklet har vi ju också, och jag kommer aldrig tröttna på det, det är sååå fint!

 3. Christina

  Hej Carola!!!!

  På ett sätt tycker jag synd om Patricia för man ska kunna ha sin jacka i kapprummet utan att nån tar den Jag tycker också det var jättebra att hon tog på sig att inte betala för att få tillbaka jackan och uttryckligen så tycker jag att den rektorn på hennes skola verkar helt jävla dum i duvudet. Mvh Christina

 4. ChristinaW

  Hej! Tack för en trevlig och intressant blogg! Jag vill bara ge ett kökstips; bygg in diskmaskinen i arbetshöjd! Det bästa jag gjort när vi byggde om vårt kök. Hur många gånger om dan plockar du inte in och ur diskmaskinen?! Ni borde förresten ha två stycken som har så mycket disk – det är ni värda! En annan fördel med diskmaskin i arbetshöjd är att man slipper småbarn i disken med alla risker det innebär med knivar och diskmedel mm. Har även ugn i arbetshöjd och visst är det bra men diskmaskinen är mycket bättre! 🙂

 5. Johannah M

  Åh, jag gissar oxå på bebis =)

  Skönt att det löste sig med jackan. Bra att Patricia stod på sig inte f*n ska hon betala för att få tillbaka jackan. Verkar sannerligen behövas en uppryckning på den skolan.

 6. Ida

  Angående IKEA:s kök så är det mesta jättebra. Välj dock inte blandare och diskbänk därifrån. Blandarna brusar högt och diskbänken blir fort ful i ytskiktet. Sedan kan det vara bra att veta att ugnar från IKEA har en fläkt som går en lång stund efter att de stängts av.

 7. Jessica

  Vi byggde ett Ikea-kök för några år sedan, supernöjda blev vi 🙂 Jag ritade det helt själv med hjälp av deras köksplaneringsverktyg.

  Har några tips.
  Skrik till om du är intresserad!!

  Saknar mitt kök jäääääätttttteeeee mycket sen vi flyttade 🙁

  Kram

 8. annema

  skönt att jackan kom tillbaka igen, klart att det inte är Patricias fel! Hoppas att väskan oxå kommer tillrätta!

 9. Anneli

  Jag tycker den mörkgrå va snygg, rutigt bläää.
  Spisen verkar toppen, inbyggnadsugn blir för litet för er del, skulle vara om ni hade den som extraugn i så fall, det hade jag kunnat tänka mig om jag haft ett större kök.
  Bänkskiva i granit hade jag satsat på, hållbart, tål allt och snyggt!
  Sockellådor samlar nog mest damm, lådor i övrigt är bra istället för skåp. De övre skåpen upp till taket, det är toppen.
  Lycka till!

 10. Lotta med 4 underverk

  kanske är en bebbe på g ?! Jag undrade det sist också när du hade hemlis på gång.Någon gång kanske jag träffar rätt 😉

 11. Sara

  Hej Carola!

  Vi har lenoleum, det är kanon! Vill även berätta att jag såg din man på Hindersmässan i Örebro för några veckor sedan, vågade inte riktigt gå fram och säga hej.

  Ha det fint!

 12. Lotta

  Åh ja det är massor av planerande. Vi håller också på och gör om i köket. Från början skulle vi bara byta luckor men det tillkommer mer och mer och nu är snart hela inredningen utbytt. Vi ska inte göra någon rockad utan allt står där det stog förut men nytt och fräscht. Jag håller med dig, förstår inte vitsen med att ha ugnen i arbetshöjd. Det som händer är att man får ångan i ansiktet när man öppnar luckan. Men det är ju snyggt med en inbyggd häll.Det värsta när man håller på det är att man bara kommer på mer och mer som ska beslutas. Tur att man inte ska planera ett helt hus.

 13. Linda

  Hej
  Mitt tips till dig se till att ni har så mycket bänkyta det bara går i ert kök, gärna på båda sidor om spisen. Fördelen som jag tycker med spishäll och inbyggnadsugn är att jag kan ha en kryddlåda och stora breda lådor där kastruller och stekpannor får plats percis under hällen. Det blir också överskådligt i en låda, lätt att stapla och plocka fram. Likaså rekommenderar jag att ha tallrikar och plastburkar i lådor också. Det bli skonsammare för ryggen och burkarna/bunkar blir lätt att stapla i varandra.
  Lycka till och jag ser fram emot att följa er renovering 🙂
  Kram

 14. Viktoria

  Jag drömmer om ett nytt kök! Då ska jag ha häll, gärna inbyggnadsugn för att det är så snyggt, men inget måste. Däremot vill jag ha TVÅ ugnar! Jag lagar ofta mat i ugnen och det börjar bli svårt att få plats med allt i en. Eller kanske varmluftsugn?
  Ska ni ha överskåp så ta ända upp till taket, det blir så äckligt ovanpå dem annars. Sockellådor önskar jag mig.
  Linoleumgolv, absolut! Rutigt är coolt, men man kanske tröttnar? Hade man inte funderat på kostnaden så hade jag nog valt rutigt ändå.
  Jag kan starkt rekommendera att sortera allt i köksskåpen någon regning dag: Plocka ut ALLT och ställ bara tillbaka det som verkligen används – resten läggs i lådor som ska ut och bort. Kanske man inte behöver så mycket skåp som man tror?

 15. Anneli

  Hej! Satsa på stora och TÅLIGA arbetsytor – i kök ska man kunna bre ut sig och slaska ner utan att behöva akta ömtåliga material. Ugn traditionellt placerad föredrar jag. Har man inga pbm med att böja på ryggen så,,,, Linoleumgolv – heja det är slitstarkt men jag skulle nog avstå rutorna, smaksak iofs. Vanliga dörrar vid diskbänken – inte dra-utlådor där. Det är visserligen modernt nu med lådor, funkar fint för pryttlar men inte vid diskbänken. Satsa på många eluttag – på olika ställen under underskåp. Lycka till!
  PS Fint att det ordnade sig med jackan, men man skär tänder när man hör referatet fr samtal med rektor OCH att upphittaren ville ha 200 kr. Jag håller med dig – man SKA kunna hänga sin jacka på en krok och kunna hämta den där igen. Men tyvärr så ser inte världen ut så har jag märkt.

 16. Persilja

  Oh my god så kul att få sitta och planera ett nytt kök!!! Jag håller med det där med ugnen i bekväm höjd, lite ointressant, DÄREMOT drömmer jag om en diskmaskin i bra höjd, för det är ju nåt man står och plockar i och ur
  hela tiden. Fast det är klart, vill man att de små ska hjälpa till får den ju inte vara för hög. Men jag kan ofta känna att det är jobbigt att böja mig och plocka tunga tallrikar. Jag är lat och tar alltid många tallrikar på samma gång. Eller effektiv kanske det ska heta…:)
  En rosa smegkyl vore nåt och en rosa diskmaskin och en rosa spis…! Drömmelidröm.
  Ni som är många kan väl ha några öppna hyllor istället för stängda skåp. Vårt vardagsproslin har jag framme och inte sjutton hinner det bli dammigt eller flottigt som en del påstår. Då skulle du kunna ha snyggkaklet halvägs upp och så en snygg tapet där hyllorna börjar. Luftigt och vackert och praktiskt i ett… 🙂
  Linoleum är bäst! Vackert, åldras vackert, varmt, mjukt och jättebra. Jag valde vitt och blåttrutigt men om ni ska ha enfärgat vore den ljusa grå otroligt vacker och vilken praktisk färg! Slukar alla dammtussar. Linoleumen är ju levande och lite spräcklig så jag tror inte alls det skulle bli tråkigt med enfärgat. Tvärtom. Vackrare. Tänk enfärgat grått golv, mot det nya köket och så kan du ha någon vacker blommig tapet i ljusa färger någonstans.
  Åååå, jag kan komma hem till dig och bestämma allt om du vill vore absolut inga problem alls! Hahahaha!!!! Det är SÅ lätt att bestämma åt andra! :)::)):))

 17. Hannah

  Hej! verkligen älskar att kika in på din fina blogg, läsa dina ärliga inlägg och njuta av din familjs vardag.. känns ju som om man får vara med på ett hörn liksom… men nu är jag jätte nyfiken på vad som ska avsöjas.. har aningar eller.. jag tror saker men.. väntar tills du berättar så gör det snart!!! Hannah

 18. Jessica Ringdahl

  Hej igen!

  Klokt att satsa på linoleum.Jag tycker att Ni ska satsa på enfärgat. Alla är olika men jag skulle bli trött på ett rutigt golv.

  Smeg spisen är snygg och BRA! Jag fick tag på en sådan på netet när jag hjälpte mamma att bygga/ planera hennes kök, fann den för under 10 000 kr. Det var bra mycket billigare än på andra ställen. Den enda nackdelen var att där kunde man inte beställa reservdelar eller extra plåtar. Det var fraktfritt. Ska leta fram adressen och återkomma om det. F.ö. så gick det att beställa extra plåtar på andra ställen.

  Jag hade ugnen i arbetshöjd i mitt förra kök. Nu har jag inte det för att jag var i behov att utnyttja bänkytorna till max, eftersom det var det största problemet i vårt kök. För lite arbetsytor. Men jag sitter inte ugnen utan tar endast ut och in plåtar och det fungerar bra ändå. Då är jag ändå lätt rörelsehindrad efter en trafikolycka. Däremot diskmaskin i arbetshöjd kan vara bra, nu har jag inte det p.g.a. ovan nämd anledning att vi var i behov av all arbetsyta vi kunde få.

  Jag tycker Ni ska satsa på 92 cm överskåp istället för 70 cm. Ni får en extra hylla högst upp som visserligen är svår att nå men är suverän extra förvaring för sånt man inte använder så ofta. Själv fick jag göra en kompromiss och beställa 86 cm skåp eftersom taket fick sänkas p.g.a. spotlights, men där får man också en extra hylla. Tyvärr så säljer inte IKEA 86 cm skåp utan bara de dyra kökstillverkarna. Men har Ni möjlighet sätt 92 cm upp till taket, så slipper du städa ovanför.

  Annars är ytterligare tips. Gillar man som mig inte att städa och torka eller putsa så välj en inbyggdsfläkt, dvs som har skåp över sig och inte hela kåpan synlig. Välj en tjock bänkskiva, 4 cm du får 1,5 cm högre bänkar som kanske låter lite men som är välkommet om man är lång. Välj inte mosaik som stänkskydd utan hellre större plattor, nu menar jag inte jättestora, ju mer kakel och mindre fog destå enklare att göra rent.

  Nu kommer jag inte på mer (förutom de tips jag gav för någon dag sedan).
  Lycka till Ni får säkert ett superläckert kök!

  Kramar till er alla och ha ett skönt sportlov! Här i Haninge, utanför Stockholm får vi vänta en vecka till!
  /Jessica Ringdahl

 19. Johanna

  Ugn i arbetshöjd är riktigt bra, vi har en i vårt nya kök och även om man inte står där några längre stunder så är det skönt att slippa böja sig ner varje gång man ska in där och rota. Säger jag som bara har hunnit fylla 20 haha… Att också ha diskmaskinen i arbetshöjd är också något att fundera på 🙂

 20. Neta

  Så skönt att jackan kom till rätta även om det var på ett mindre bra sätt.
  Hur gick det med lånekläderna?

  Bra att ni går vidare, fungerar inte kombon förälder – personalansvarig då kan man ju fundera över hur det står till i arbetslaget. Behöver nog rensas och flyttas om lite där.
  Glöm inte sockellådor till köket, urbra till leksaker och det där du inte använder mer än nån gång per år.
  Vi köpte vitvaror på blocket som bara var nåt år gamla och sparde jättemycket pengar.
  Tycker ni ska satsa på rutigt golv, man har ett golv länge och enfärgat blir så livlöst. Gör gärna bårder av halva rutor på snedden ( så här ▼) längs väggar och inredning, ursnyggt.

  Har sett dina rosa luckor live på en husvisning, ihop med svart mosaikkakel, svart-rosa golv och svarta handtag, hur läckert som helst. 😉

 21. Sofia

  Skräplagen är bra! Men jag förstår inte hur den ska funka? Ska det finnas poliser ute som ser till att folk inte skräpar ned, då det är de som ger bötern? Låter inte särskilt hållbart.

 22. Anna

  Kul med kök…. men glad att vi är klara =)

  Lite åsikter från andra sidan stan:

  Lådor isf för hyllor
  Induktionshäll
  Gå igenom allt minst en gång till, man missar altid något.
  Det bästa vi köpte var en kombinationsugn (micro/ugn), vi använder den mer än vanliga ugnen. Helt oslagbar.

  Lycka till! =)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting