AllmäntAllvar

Alldeles för mycket dramatik idag.

Innan jag skriver ett ord till så måste jag säga att det verkar som att det gick bra…! Och sen fortsätter jag hålla tummar och tår för det..

.

I morse blev jag väckt av något som kvalificerar in i kategorin: Sätt jag INTE vill bli väckt på.

Kvalificerar även in sig i kategorin: Saker jag aldrig någonsin vill behöva uppleva.

Perra klampade in i sovrummet med orden: ”Smulan har blivit påkörd.”

Smulan är en av våra underbara ljuvliga katter, och jag flög ur sängen med ångest och panik. Framför min inre syn såg jag hur hon var bara ett blodigt bylte, men han fick väl ur sig i samma sekund som jag studsade upp att hon sprungit in i poolrummet, och det lät ju hyfsat.

Jag öppnade altandörren och ropade på henne och då kom hon pinnande i full fart, men haltade lite 🙁 Snabbt in under vår säng och gömde sig. Perra var tvungen att köra barnen till skolan och jag var tvungen att byta en bajsblöja på Jordan, men skyndade mig och sen snabbt tillbaka, men då hade hon flyttat sig.

Letade i hela huset och ropade på henne, men inget svar…Då blir man ju lite nervös, för att inte säga skitskraj.

Hittade henne under soffan i vardagsrummet och efter en liten stund kom hon fram, hon såg fin ut, inga sår, men eftersom man inte kan veta vad som hänt inuti så åkte vi till Ultuna djursjukhus direkt.

Perra tog henne i sin bil, invirad i en filt i buren och med en filt till över buren och jag kom efter så fort jag gjort iordning de små. Trixie skjutsade vi till kyrkis, men musikleken hoppade vi över, kan inte sitta och leka när jag inte vet hur det är med Smulan.

Perra berättade att det var en av grannarna som kört på henne, men inte stannat…Vi har flera på vår gata som kör som om de har betalt för det, och 60-70 knyck är inte ovanligt. På en villagata….

Smulan hade suttit precis vid vår uppfart, och Perra satt i sin bil med motorn igång för barnen var på väg ut, kan vara så att hon inte hörde den andra bilen eftersom hon hade fullt fokus på våran. Båda katterna är annars väldigt duktiga med trafiken, de håller sig undan, men nu skuttade hon ut precis när bilen kom…och Perra såg hur hon liksom flippade runt i luften och sen sprang in på tomten igen, när han gick efter henne in i poolrummet så jamade hon högt, lilla gumman.

.

Innan jag han dit så hade de undersökt henne noga men inte hittat några skador, men för säkerhets skull ville de röntga henne. Smulan var helt otroligt duktig, de fick böja och vrida henne hur de ville, och röntgen gick snabbt.

Efter lite väntan kom veterinären och sa att allt ser bra ut!!!  Pust..  De ser inga skador på inre organ, inga skelettskador och inget anmärkningsvärt öht. En njure var lite mindre än den andra, men det beror ju inte på olyckan, och var inget man åtgärdade om det inte var några problem för övrigt.

.

Jordan och Lovelia var med, och skötte sig helt ok, även om busJordan ville springa på de stora öppna ytorna.

Nu fick han inte det, för alla djur som är där är ju  dåliga på nåt vis, och då ska man ju slippa en jobbig 1½åring 🙂

Han är TUNG att bära på, kan jag lugnt säga..

Jag åkte i förväg för att hämta Trixie från kyrkis, och Perra betalade kalaset som gick loss på 2141kr….Men det är det värt för att få veta att det ser bra ut. Bara det fortsätter så nu…Jag får ångest bara av att tänka på att vi inte skulle ha vår lilla Smula, eller Zlatan för den delen. De är en stor del av vår familj!!

.

Veterinären sa att hon skulle ha lugn och ro så vi bäddade in henne på vår säng och lät henne vara ifred. Men jag kan inte låta bli att titta till henne stup i kvarten.

På em ville hon upp i Robbans säng, som är en halvhög loftsäng och det gick sådär, hon kom nästan upp, så jag fick assistera lite. Samma med trappan och när hon ska dricka vatten. De har sitt vatten i badkaret, helt självvalt av katterna:) och det är svårt att hoppa dit. Hon är stel i bakkroppen och det ser ut att göra ont. Hon går som en gammal gumma, sakta och försiktiktig.  Röntgen och undersökning visar ju inget så det ska bara vara att det är svullet och stelt.

*Hoppas*

Nu ligger hon på sin favoritplats i gillestugan, på en av ryggkuddarna till soffan 🙂

Hu hu hu!!!  Jag vill aldrig vara med om nåt sånt igen! Jag vill att de ska leva för evigt, alla som finns runt mig ska det  och ingen ska bli sjuk heller.  Kan man få bestämma det?

.

Vi hade ju massor att göra och eftersom hon ordinerats lugn och ro, så genomförde vi våra planer. Tanken var ju inte att Perra skulle vara hemma, men nu blev det ju så, så vi tog med oss de tre minsta till Ikea.

Lunch först:

       

…. och sen lämnade vi in Loppan och Trixie på lekandet Småland, Jordan fick en flaska välling och halvslumrade i vagnen medan vi gick för att beställa köket.

Plötsligt ropade de ut i radion:” Ett personalmeddelande: Kod 1000 gäller.”

(Viktoria, du vet säkert vad det betyder?)  Strax innan hade de ropat ut att de hade problem med tekniken i kassorna så det var svårt att betala, men det här Kod 1000 ropade de ut två gånger i minuten under flera minuter så vi anade ju att det var nåt annat. Vi stod och diskuterade bord, så vi blev lite trötta på att höra det där säkert 25gånger.

Då ändrade de: ”All Ikeapersonal- kod 1000 återgår.”

Tjatade om det och jag och Perra flinade lite och tyckte det var trist att ändra sig nu när personalen nog säkert fattat det där med vilken kod som gällde 🙂

Då: ”Ett kundemeddelande: PGA ett tekniskt fel måste vi utrymma hela varuhuset, alla kunder ska omedelbart lämna varuhuset via närmsta utgång. Barnen som är i Småland har redan gått ut och återfinns vid återsamlingsplatsen”

.

Ihhh!! Jag pallar inte mer drama! Kikade åt höger och vänster samtidigt som jag funderade på vilken väg som var närmast, men då öppnar de såklart nödutgångarna och vi befann oss snart  på trappan ute, i strålande solsken, utan jackor. Krånglade på Jordan overallen samtidigt som Perra fick hjälp med vagnen ner för trapporna och sen skyndade vi oss till återsamlingsplatsen där vi såg Lovelia och Trixie:

  Lånade gummistövlar och filtar:)

Personalen var fantastisk! Barnen  fick gå ut, hållandes i ett rep där de knutit fast råttor (mjukdjuret från Ikea) och de fick inte ta tid med att klä på sig sina kläder utan det var lånestövlar och filtar i massor som gällde.  Våra barn var inte ett dugg rädda, mest irriterade över varför de inte fick vara kvar i leklandet 😉

Hela varuhuset utrymdes på några minuter och all personal agerade superproffsigt. Jag är ännu mer imponerad än förr !

Vi såg brandmän i garaget, och efter en stund fick vi gå in igen. Det var ett fel med sprinklersystemet, och då måste de utrymma, för OM det skulle börja brinna blir det ju katastrof.

Vi var imponerade, andra var förbannade….Nån skällde på personalen för att deras barn som varit i leklandet blivit rädd, de skulle aaaldrig komma tillbaka. ..

Fattar inte sånt där, man måste väl vara glad att de tar med barnen ut?  Leklandet utryms tydligen innan övriga varuhuset får order om det, så att barnen ska vara säkra.

Ikea äger!! Grymt impad.

.

Barnen gick in i Småland igen och vi beställde köket!! Sen hem till övriga som droppat in en efter en.

Besikta bilen hanns inte med.

Lagade middag innan jag åkte på afrodans, jag var tveksam innan för jag har fått ont o halsen…men såå jobbigt är det inte, och man kan ta det lugnt och jag ville, så jag åkte.

När jag kom hem gick vi till grannen som kört på Smulan, och talade om att de gjort det. Hon är en av dem som alltid kör för fort..och hon blev alldeles förskräckt. Vi bad henne helst låta bli att köra förbi oss öht , hon har närmare en utfart åt andra hållet nämligen, och om inte så sänka farten rejält. Nästa gång kan det vara ett barn…hemska tanke.

Hon skulle tänka på det och bad om ursäkt. Vi påtalade att de gott kunde stå för veterinärräkningen, men då kom hon på att hon inte kört åt det hållet just den tiden…Det känns lite märkligt för om hon kör barnen till skolan borde hon använda den andra utfarten, och det sa hon att hon gjort, men ändå trodde hon att hon kört på Smulan..så det låter konstigt. Men. Till saken hör att en av de nyinflyttade grannarna hade en exakt likadan bil! De har haft en annan förut, men nu en lånebil…

Plötsligt var det inte solklart att det var de vi trodde som kört på henne, och nu nekade de ju, och hänvisade till de andra.

Inget annat att göra än att be om ursäkt, för det är ju mkt pinsamt att anklaga folk felaktigt!! Jag skulle antagligen få hjärtat i halsgropen om nån plingade på här och sa att jag kört på ett djur,…och att utsätta nån för det felaktigt…:(

Jahapp, vi plingade på nästa granne, som vi känner en del sen innan, och de är supertrevliga.

Samma visa för dem, och jo, de hade ju kört förbi oss just den tiden..men inte märkt nåt alls. De blev jätteledsna,och bad tusen gånger om ursäkt och var oroliga för Smulan. Det stämde för bra med tiden och bilen för att det inte ska vara de, och fler lika bilar finns inte på gatan, så det är nog utrett nu. Det hjälper ju såklart inte Smulis, men det gör ju så att alla inblandade kör extra försiktigt och förhindrar förhoppningsvis att det händer igen!

.

Jag ska skriva ut ett allmänt PM om att vi alla på gatan ska tänka till innan det händer nåt igen och sänka farten, och dela ut det i morgon. Alla på den här gatan är trevliga och schyssta, så det blir nog bra. Dock har många lite väl tung gasfot..

Men det är många barn och husdjur, plus rådjur som rör sig här, och ingen vill ju köra på någon, så vi måste ju agera innan det händer.

För sakens skull så kör jag extremt sakta här:) På alla villagator.Har alltid gjort- För fy farao för att råka ut för nåt sånt..

.

Dagens hjälpreda i köket :

De blir mindre och mindre 🙂

.

Nu ska jag titta till Smulan och hoppas att hon fortfarande mår bra!!!

I morgon ska jag förhoppningsvis inte göra mer än kurera min förkylning, känns som att det kommer slå till nu, jag som klarat mig länge….Jaja, honung och halstabletter så ska det väl ge sig…

Natti natti mer er.:)

Kommentarer

  1. Anna J / Ansan

    Skriv din kommentar här!Vad kul att det funkade i verkligheten. På IKEA alltså. Mina barns dagisgrupp var på Småland som ”testpersoner” för utrymningsövning när nuvarande IKEA var nybygt. Det var nog sista terminen A gick på dagis. En mamma på avdelningen bredvid jobbar där, och hon ordnade denna ”utflykt” åt de lite större barnen. Som tack för hjälpen bjöd IKEA på lunch – och barnen hade ju tyckt att det var jättekul att vara där och leka.

    Stackars Smulan. Jag hoppas att det går bra för henne! Även på vår gata kör folk alldeles för fort. Hur kan det egentligen vara 50 på en villagata med bara utfarter från tomter? Vem har behov av att köra 50 (eller snabbare) på en sån gata???

  2. Beata

    Hej Carola!
    Hoppas av Smulan snabbt blir frisk och pigg igen och hoppas att det aldrig aldrig händer igen! Förhoppningsvis lugnar alla fartdårar på er gata ner sig, så trist att något sådant ska hända innan.

    Ja IKEA verkar ju ha varit riktigt proffsiga i den situationen, men hjälp vilka otrevliga människor som har mage att klaga, tycker det var toppen att de fick stövlar och filtar och att de tog med alla ut!

    Krya på er och önskar er en lugn och avslappnad helg!
    Kramar!

  3. Johanna

    Uscha… stackars lilla Smulan. Tur att det trots allt gick så bra. Jag har själv två katter, dock innekatter, men det är ju verkligen en mardröm att något ska hända…

    Jag jobbade tidigare på IKEA och kod 1000 är just en kod till personalen om att de ska vara extra lyhörda pga ev problem har uppstått.

    IKEA är grymt proffsigt och brandövning mm övas regelbundet, likaså släcka bränder, livräddning mm Så på IKEA kan man känna sig trygg i en sådan situation.

    Men visst blir man rädd…

    Hoppas Smulan snart är piggare

    Kram på er alla

  4. Neta

    Tänkte tipsa dig och alla som läser här om en mammakryssning
    ”Mamma-cruise på Cinderella 24/3 med Hannah Graaf, Mia Lundmyr, Hans Fahlén och Yvonne Ryding. Koppla av från vardagen där hemma, njut även av det läckra skaldjursfat som ingår. ”

    Mer info på vikingline.se och på Hannas blogg

    http://www.bloggfamiljen.se/2011/02/28/f…2/28/fest-till-havs/

  5. Viktoria

    Vad tråkigt med Smulan!

    Trevligt att höra positiva saker om utrymmning på Ikea! Under mina år där har jag fått höra rätt mycket, bla ”Jag vill inte lämna kundvagnen med min BÄSTA polett i”, ”Vi skulle ju precis fika” eller ”Går ni ut med barnen fastän det REGNAR ute?”
    Sånt som känns jätteviktigt om tex brandlarmet gått eller de hittat en misstänkt bomb eller om ett barn har förts bort av okänd (de två senare har jag inte varit med om i Sverige så bli inte oroliga) 😉
    Personalen drillas hårt och det måste ju fungera. Hellre evakuering en gång för mycket än en gång för lite kan jag tycka.

    Vad har ni bestämt er för i köksväg nu då?

  6. Neta

    Puh, förstår dig, vi var tvungna avliva en kanin som var supertam och som vi haft i 10 år. Det var bland det tuffaste jag varit med om.
    Unna dig en lat dag, det är du värd efter allt detta och med en förkylning på G.
    Jordan är ju bara världens goaste 😉
    Ha en skön helg, hela familjen!

  7. Carola Nyström

    Lider med er! Hoppas att lilla Smulan snart mår bra igen, jobbigt när sånt händer. Min lilla Fina klarade sig inte när hon blev påkörd, en mardröm att sånt ska hända. Myskramar till er!

    Jo ang, IKEA håller med att dom skötte det super, och att det finns surstrutar det lär vi aldrig komma ifrån, tyvärr!!

    Spännande att följa köksförvandlingen!

    Carola Nyström

  8. Fia

    Folk är inte kloka! Vi har exakt samma problem hemma på gatan och vid svängen nedanför vår tomt kör vissa så fort att det nästan blir två hjul i backen istället för fyra. Gissa om det är kul att låta barnen vara ute själva då???? Ffa småttingar och Ida då som inte har ngn impulskontroll eller konsekvenstänkande:( Jag har många ggr funderat på om jag skulle sitta pass och skjuta ut en gammal barnvagn för att verkligen skrämma skiten ur nån för de kommer köra på den. Hittills har vi nöjt oss med att sätta upp blomlådor till förbannelse, ställa ut bilar som blockerar lite fint och så har vi vår lilla terrier mitt emot (lilla huset snett nedanför Annas hus på andra sidan gatan)som inte drar sig för att stanna bilisterna och skälla. Hon är min idol för hon gör det som jag inte vågar pga grannsämjan:D

  9. Trillingmamman

    Skickar varma kramar och krya på er.

    Fasiken vad arg jag blir när jag hör att människor skyller ifrån sig och inte vill ta ansvar för misstag de faktiskt gör. Köra för fort är ett alldeles för vanligt beteende. Och då gärna på små vägar och i villaområden. Vi har samma problem här hos oss.

    Det är tragiskt till att det ska behöva hända något innan folk får upp ögonen. Man borde använda huvudet och det sunda förnuftet.

    Tur att allt gick väl! Ha en underbar dag!

    Kramar Eva

  10. Sofia

    Åh stackare, ett husdjur betyder ju så mycket. Hur missar man att märka att man kör på en katt undrar jag?
    Krya på dig!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting