AllmäntAllvar

Åh nej ni!

Nu blir jag lite besviken på flera av er…

Var snälla och LÄS innan ni blir alldeles svarta i ögonen och hoppar på mig för att jag är , vad var det nu….moralpredikande??  Va?!  Eller vill ha bekräftelse?

Jag har inte skrivit alls om MIN åsikt i amningsfrågan, eller hur?  Det var vad artikeln sa.

Ni har ingen som helst aning om hur jag har haft det, men ni drar slutsatsen att jag alltid ammat på utan problem och ser ner på dem som inte lyckats lika bra som jag…

Jag skrev att alla gör som de vill och att jag inte hoppar på någon, men det ska ändå tolkas som att jag tycker att mitt sätt är det enda rätta?

Varför hugger ni?

Det är ju inte inte så att jag hittade på det där med att mjölken inte tar slut, utan det är fakta, framforskat av framstående professorer och sånt. Efterfrågan styr tillgången.

Ni som säger att det visst var så för er, ni har ju haft andra aspekter på det hela, tex är ni många som fått för tidigt födda barn / sjuka barn och pumpat. Pumpa är nåt helt annat än att amma, det är inte lätt att sitta med en bröstpump och producera mjölk månad efter månad, eller att ens få till det nån månad.

Lyssna nu noga – Alla ni som pumpat – JAG BEUNDRAR ER STORT!! 🙂

 Det  är ett hästjobb att pumpa, och nu pratar vi inte om att pumpa ur lite för att brösten är sprängfulla nån gång då och då, eller för att man själv ska iväg nån kväll  utan om de mammor som pumpar den största delen av barnets behov.

Det är ju ett dubbeljobb, först pumpa, sen kanske amma för att försöka, och sen fylla på med flaska. Tacka tusan för att man då inte hinner ett dugg mer och det blir ohållbart. Stress är en stor bov när det gäller mjölkproduktionen, så att mjölken sinar i sådana fall är ju inte konstigt.

.

Ni som haft det jobbigt med amningen, sår, bröstbölder, sjukdom osv, det är ju skittrist att de flesta av er upplever att ni velat ha, men inte fått hjälp.

Det är ju tvärtemot alla sjukhusens amningspolicy.

Att man skickas hem så tidigt efter förlossningen är säkert en stor orsak till att det inte funkar heller, och kanske att man inte har nån äldre kvinna i sin närhet som delar med sig av sina erfarenheter, och kan hjälpa till.

Eller att man inte får det stöd man behöver från sin partner.

Min mamma och min mormor har alltid varit.., inte negativa till amning, men de tyckte inte att det var ”riktig mat”  😉

Jag hade ingen att fråga när jag fick Janelle, för det var bara en av mina vänner som fått barn före mig, och hon ammade inte.

Att det gjorde så förbannat jäkla skitont när ungen högg tag och utdrivningsreflexen slog till…det chockade mig!

Jag var helt och totalt oförberedd på det. Det är likadant varenda gång jag sitter med ett nyfött barn i min famn, det gör ont  de första dagarna. Brösten är tunga, ömma och det gör ont när ungen hugger tag, ont när den suger och ont mest hela tiden… Jodå jag kan förstå att man inte vill amma 😉

Får man såriga bröstvårtor är det ju faktiskt svårt att låta dem läka. Vanliga sår lämnar man i ifred så gott det går, men det går ju liksom inte här..

.

Jag tycker inte att man är en sämre mamma för att man inte  ammar…suck, det har jag aldrig sagt, men, jag kommer aldrig någonsin att be om ursäkt för att jag vill och kan amma. Jag är stolt över att min kropp burit och fött nio barn, och producerat mjölk till dem alla. Jag är stolt över mig själv som inte gav upp när det var som jobbigast att amma tvillingar, utan fortsatte helamma tills de var nästan ett år, och jag är stolt över att  mina ungar ökar i vikt som sjutton på enbart min mjölk.

Oavsett om ni blir sårade av det.

För det innebär inte att jag tycker ni är sämre än mej.

Om det får er att tycka att jag moralpredikar eller har ett behov av självbekräftelse, så får det stå för er, för så är det inte. 🙂

.

Jag tycker inte heller att ni som väljer, eller blir tvingade , att inte amma, ska behöva  förklara er eller be om ursäkt…

Ingen har med det att göra. Säg bara : Nej, jag ammar inte. Punkt.

.

Vidare så tycker jag fortfarande att man måste kunna diskutera sakligt även om amning.

Fakta: Bröstmjölk är det bästa för barnet, och mamman, på alla sätt och vis,. det är ju inte för inte som naturen ordnat det så.

Det är faktiskt inget som nån behöver argumentera emot, eller hur? Eller bli sårade av. Det är ren och skär fakta.

Men det innebär ju inte att det är det enda sättet , och oavsett anledning så ska vi vara glada att det finns så jäkla bra ersättningar som det gör. Flaskmatade barn mår säkert lika bra som ammade, och får med all säkerhet lika mkt närhet och anknytning. Det är ett alldeles fullgott alternativ.

.

”Man gör det man kan med det man har”,typ  så sa nån av er i kommentarerna, och det var väl klokt 🙂

.

Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa era kommentarer, och tackar för att ni tar er tid 🙂

Kram på er, ammande och ickeammande 🙂

Kommentarer

 1. Sara

  Hej!

  Skulle bara vilja påpeka att det är nåt konstigt med datumen på din blogg… detta inlägg står att det är skrivit 1 september… Lite förvirrande när man läser! Ett tag trodde jag du raderat alla inlägg ända till 1 september.

 2. Elin A

  Ja amning är ett hett ämne som kan diskuteras i evigheter. Sjävl så har jag 3 barn och har ammat de till 9, 10½ resp 9 månader. Helammat tills ca 5 månader beroende på hur nyfikna de var på att smaka vanlig mat. Har alltid trivts med att amma och barnen har ökat som dom ska. Men det är ju olika för alla.

  En liten fråga: Var inte tvillingarna nyfikna på vad ni stoppade i er? Tänkte mest på att du helammade dom till nästan året och det är ju ganska länge:)

  Kram till dig och tack för en bra blogg.
  Carola : Jodå drt var de och de petade i sig lite av varje, men inga fulla mål, det är samma med alla barnen, de är mer eller mindre helammade tills de är ett år 🙂 Men de smakar det de vill:)

 3. M

  @Paula: Jag förstår inte hur en mamma kan välja bort att amma sitt egna barn fastän det inte finns något ”fel” såsom ingen mjölk osv.
  Utan bara väljer bort det pga de finner det äckligt tex.
  Att en mamma kan välja bort det pga. hon bara inte känner för det o sånna ”skitsaker”…

  Jag hajar det inte…

 4. paula

  @älsklingsfrö..med första ammade jag o ammade men nej…efter 2 1/2 mån ca gav jag upp…med nummer två ammade jag,sen ftr ungefär samma tid så sinade det o fick pumpa ur istället..

  men som sagt,vill gärna ta del av den forskningen =)

 5. Älsklingsfrö

  Men paula det är ju just det: pumpandet kan aldrig, aldrig någonsin leda till den produktion som man får utav att lyckas amma barnet. En pump behandlar inte alls bröstet på samma vis som barnets sugande gör och det är inte konstigt att bröstmjölken då till sist sinar.

  Jag har ammat alla mina barn, MEN, med första funkade det inte alls. Jag ville verkligen och vände ut och in på mig själv för att få till det. Han förstod inte hur han skulle göra om vi inte hade en stor äcklig amningsnapp tillhands. Efter ett tag gick han knappt upp något i vikt. Då började jag pumpa och kände mig som en ko. Började må apdåligt och tyckte att sonen och maken kunde klara av det hela själv. Till slut gav jag själva fan i alltihopa och sonen fick ersättning (att sedan DET strulade är en helt annan historia).

  Jag är innerligt glad att det funkat kanon att amma de två andra gångerna och vet att jag nu denna fjärde gång aldrig kommer tillåta mig själv att amma ”till varje pris”. funkar det inte, ja då kommer jag bli ledsen, men jag vet också att jag aldrig mer vill hamna i det helvete som det var med första barnet. Så mycket är inte amningen värd i mina ögon. Men det är MINA ögon.

 6. paula

  jag skulle vilja läsa den forskningen ftrsom vi är många mammor där det har tagit slut trots pumpande o pumpande..

  @M vad menar du?? vad är det du inte förstår??
  hade du insyn i hennes vrdag 24/7?

 7. M

  Det finns ju faktiskt dem som väljer bort att amma.
  Jag förstår mej inte på dem…

  Men funkar det inte att amma, så finns det ju inte mycket mer att göra än att ge med flaska. Såklart.

  Jag såg en gång en som valt bort att amma.
  (Finns ju dem som tycker det är ”äckligt” :O)
  Hade kontakt med henne via nätet nämligen.
  På ett foto sitter barnet då faststpännt i en babysitter och matas med en flaska.
  Att inte ens kunna HÅLLA i barnet, ge den närheten den behöver… Skrämmande väl !?

 8. fröken J

  Kloka ord från dig Carola. Håller med i allt. Jag har helammat två barn och flaskmatat ett barn från en månads ålder. Båda fungerar, absolut men självklart är jag extra stolt över de två gånger jag ammat tills barnen varit ett år. Varför ska man inte få vara det? Det är en ego-värld idag. Jag tror många mammor har svårt att föreställa sig att amning kan innebära mååånga månader utan att få sova ordentligt på nätterna. Har hört mammor säga att de vil ldela matningen med pappan, de vil linte få hängbröst, de vill ha lite FRIHET och inte vara bundna pga amning. Sorgligt. Mycket sorgligt enligt mig. Tycker precis som dig att när man skaffar barn får man offra egentiden ett tag och istället svara på barnets behov. Det är ju en förmån och en lycka att få vara så nära sitt barn och att lyckas föda upp de små liven på sin egen mjölk. Tack för mig 🙂

 9. Anette

  Ja, du, kloka ord igen! Det brukar vara såhär, skriver man att man SJÄLV gillar att amma, att det har lyckats, så får man ofta skäll för det. Varför vet jag inte, men det måste ha nåt att göra med att de som inte kunnat amma har lite dåligt samvete för det… Då känns det bra att hacka på såna som gillar amningen/har fått det att lyckas…

  Det är också typiskt att man kommenterar att ’mitt barn ammades nu minnsann inte men ändå är hon såå frisk’. Ok, stämmer säkert, men forskningen säger ju nog annat. Att det sen alltid finns undantag hör ju också till regeln:).

  Bröstmjölk är ju supermjölk. Om folk skulle fatta hur bra den egentligen är och vad allt den innehåller. Tyvärr innehåller ju inte ersättningen alls samma saker, även om man ju försöker härma.

  Sen har jag ju själv åxå gett ersättning till mina barn och är glad för att den finns!

 10. Viola

  Skrev min kommentar till förra inlägget nyss, innan jag läste detta, wow! Uppfattade inte ditt inlägg som moralpredikan/jag gör rätt, ni gör fel alls – herre gu´, snarare tvärt om! Tror du får sålla lite på kommentarerna 🙂 Menar får övriga ha en åsikt så måste väl även du få ha en, eller hur?

 11. Lotta

  Jag har varit med om både och.
  Med första dottern var det inga problem att amma. Mjölken rann till och jag hade så det räckte och blev över och dottern ökade i vikt precis som hon skulle.

  Så kom sonen – ammade i 2,5 månad och sen fick jag ge upp. Jag befann mig i en väldigt stressig period i livet med en massa jobbiga händelser och jag fick det inte att fungera. Han var missnöjd och gick inte upp i vikt och jag kände mig till att börja med väldigt misslyckad – mycket pga bvc:s små pikar.. jaså du har _redan_ slutat amma? Hur kommer det sig? osv…
  Fick försvara mig vilket kändes helt absurt – ville de alltså att jag skulle ha en ledsen bebis som inte gick upp i vikt istället för en nöjd och glad unge som växte som han skulle?

  Nu har vi en sladdis – och jag ville och försökte amma – men av någon anledning så fungerade det inte denna gången heller. Vi började tidigt med ersättning och mini kunde nu sova lugnare och komma till ro även som vaken. Hon gick upp i vikt och jag har denna gången inte fått några som helst kommentarer om att jag inte ammar. Det känns som att inställningen är lite mer liberal till ersättning nu – men jag vet inte… Kanske är det bara jag som inte längre tar åt mig av dumma kommentarer.

  Jag tror inte att det finns någon mamma som inte vet att bröstmjölk är det allra bästa för bebisen och det är nog just det som kan kännas provocerande för dem som inte ammar – att man ”misshandlar” sitt barn genom att inte ge det den ultimata näringen. Men – ibland är det svårt och till och med omöjligt och då är det fantastiskt att ersättning finns.

  Sluta att vara så stingsliga angående amning vs. ersättning och var istället glada och stolta att ni överhuvudtaget kunnat få barn. Det är inte alla förunnat!

 12. Viktoria

  Det är tur att man kan ge ersättning idag, den möjligheten har ju faktiskt inte funnits så fasligt länge. Min morfars mamma kunde inte amma sina barn (det är inget nytt modernt problem) och därför skickades min morfar runt i byn och blev ammad av olika kvinnor första halvåret. Idag skulle ingen komma på tanken! 🙂
  Det jag tycker är jobbigt är att de som kan amma gärna tror att de som inte kan har sig själv att skylla på ena eller andra sättet (genom att inte tjata sig till hjälp, fråga släkten eller bita ihop). Jag har förstått att det är MÅNGA mammor som ljuger om att de ammar eller hur ofta de ammar och det är synd att det inte pratas mer om problemet, det hade kanske minskat skuldkänslorna hos många.

  Det finns för-och nackdelar med allting så klart. Det är smidigt att kunna lösa matningen genom att amma (som du säger: alltid mat med i rätt temperatur direkt) men kan man inte amma så är det fantastiskt med flaska – matningen går på ett kick och man kan mysa med sitt barn utan att känna ångest över eventuella smärtor.

  Det här med forskning är ju som det är – man kan vrida och vända på fakta hur mycket som helst. Det finns framstående forskare som kan ”bevisa” att ersättning inte ger mer allergier än bröstmjölk också, så man får ta allt med en nypa salt. Statistik kan ge fördelar till precis alla åsikter 🙂
  Hade vi lämnat allt till naturen så hade samhället sett väldigt mycket annorlunda ut!

 13. Åsa

  Men inlägget lyser klart igenom vad du tycker om att vissa kvinnor inte vill amma.Det är väl det som provocerar. Du har gjort dina val i livet, med många barn och allt som kommer med det. Men en annan kvinna vill något annat i livet. Hon kanske vill ha två barn och lägga tid på sitt jobb som hon kanske pluggat många år till. Hon kanske vill att hennes man är hemma mer. Hon kanske värdesätter egentid. Hon kanske anser att egentid gör henne till en bättre mamma. Hon kanske aldrig hade klarat vara själv med nio barn. Det finns så många olika fantastiska kvinnor, så många olika val. Egoism, feminism….whatever….humanism kanske…vi är olika.

 14. m a j a n

  Sv: Nej, jag kommer inte försöka amma denna gången, även om allt fortlöper normalt. Jag vill må bra den första tiden med denna bebisen, för det gjorde jag verkligen inte sist. Så jag är fast besluten i mitt val.
  Dock är jag lite orolig för hur man säger att man inte vill amma på bb. För när jag fick sonen, även om han sondmatades så skulle jag lägga honom till bröstet för att försöka. Men jag fick aldrig frågan om vad jag ville, utan det var något som jag bara SKULLE göra. Men jag har fantastiskt stöd av min sambo, så det kommer nog att ordna sig 🙂

 15. Ewa (mamma till 6 döttrar)

  Bra skrivet!!

  Själv (fastän jag har 6 döttrar) så ville jag inte amma och har alltid bemöts illa pga det 🙁

  Men jag har stått på mig och förklarat att det här med amning är INTE min grej!!!!
  Har känt mig bunden på ett sätt som inte varit bekvämt alls… jag är ingen sån som tex kan ta fram tutten på ett cafe och bara mata mitt barn… känt mig fruktansvärt obekväm i den rollen…

  Så för min del 🙂 Tack gode G för flaska och ersättning 🙂

  Men som jag brukar säga: Alla gör på sitt sätt och huvudsaken är att det känns bra för dem!!!

  Min dotter som nu själv är mamma har älskat att amma sina barn 🙂 Vilket gjort mig extra glad 🙂

  Ha en fin dag!!

 16. Linda-sthlm

  Hej på dig!
  Tycker dina värderingar och tankar om ammning är sunda. Inget konstigt med dem.
  Vill bara säga till alla dessa som upprörs. NI nedvärderar er själva genom att bli upprörda. Att bli tjurig av en persons tankar, löjligt.

  Hoppas du genom detta inlägg klargjort för dessa personer att du inte dansar polka på kvällarna i triumf utan det bara är en del fakta och egna tankar.
  Kram på dig och grattis till nr 9 ( självklart till resterande 8 med)

 17. Linda

  Ja dettta är verkligen ett laddat ämne… och jag fick slängt i ansiktet av en gammal släkting när min äldsta var nÃ¥gra mÃ¥nader ,att det var ju bara sitta där sÃ¥ skulle han minsann ta bröstet… det gör alla barn…… Jag hade verkligen försökt att amma och pumpat för att fÃ¥ igÃ¥ng det ordentligt. Min son fick aldrig rätt grepp och därför skrek han mycket för han var hungrig,dÃ¥ han inte fick i sig tillräckligt… Jag kände mig lite misslyckad men har insett att jag gjorde det bästa för mitt barn när han fick ersättning. Och alla som säger att de är mer friska när man ammar och inte utvecklar allergier till er säger jag bara att det beror nog pÃ¥ gener oxÃ¥… sjuka kan alla bli men mina 2 killar har inte ammats längre än 1 och 2,5 mÃ¥nad och de har varit friskare än andra barn i min omgivning som ammats tills de varit ca 8 mÃ¥nader… Jag tycker verkligen att alla fÃ¥r göra som de vill ,men det är bra mycket behändigare att bara ge dem bröstet när de är hungriga än att tillreda ersättning… :))

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing