AllmäntAllvar

Avslutar bakningsdiskussionen :)

 

Herrejösses, läs kommentarerna under de föregående inläggen, det finns många kloka ord där!

För att avrunda det hela, jag har ingen aning om hur det är på andra skolor, men vår har vad jag vet den policyn att inga pengar ska samlas in, det respekterar vi, och ställer därför upp på de aktiviter som anordnas.

Att baka och stå och sälja det är enkla pengar om man jämför med loppisar eller sälja kakor/kolor/underkläder/salami/you name it, så det är med stor glädje jag bakar de där kakorna och sen är man av med det. Nästa helg är det ett disco som ska anordnas, och vi är lyckliga över att ist vara ansvariga för kakförsäljningen.  🙂

 

Någon frågar återigen om hur jag har tid med alla barnen och jag länkar till ett tidigare inlägg där jag skrev om det:

http://blogg.mama.nu/familjenannorlunda/2011/10/25/mer-om-funderingen-del-1/

Någon vill spendera minst en timmes enskild tid med varje barn varje kväll, men det här fattar jag inte. Ska man då liksom stänga in sig med ett barn i taget för att umgås, bara det och jag? Jag tror inte nån jag känner gör så, oavsett antalet barn?

Ska man då som vuxen fråga alla barn samma saker : hur har dagen varit, hur mår du, osv? Ett litet husförhör på kvällskvisten 🙂

Nej, men allvarligt, varför är det så extremt viktigt att det blir tid ensamt med ett barn i taget?

Mina barn är liksom grupper i gruppen, det är tonåringarna, tvillingarna ( vi kallar de aldrig ”tvillingarna” har aldrig gjort, det är enbart här på bloggen, för att förtydliga att de är lika gamla, vilket ju kan ha betydelse för sammanhanget)  småtjejerna och nu småkillarna. Jordan hänger ju med småtjejerna, men snart så kan ju Jamie ge lite schysst samvaro 🙂

Småtjejerna ( Novalie, Trixie och Lovelia) älskar varandra högt och vill vara tillsammans, om jag skulle plocka ut dem en och en för att umgås varje kväll skulle de protestera för de vill ju leka med varandra.

 

Nån tycker att Perra och jag har så lite egentid? Men vi sitter ju i samma soffa varenda kväll? Vi avhandlar det som är viktigt och oviktigt och allt därimellan, över en kopp te och nåt uselt tv-program. Vi trivs med det och tycker det är toppen.

Jag vet inte vad mer som avses?

Egen egentid har vi ju när vi tränar.

 

 

Till sist, jag kopierar en kommentar:

”Håller helt med Sussie här nere: förstår inte VARFÖR inte t.ex. du Carola aldrig kan medge att det faktiskt KAN vara svårt att hinna med allas behov när man har 9 barn?? Är det för att du är rädd för att bilden på er med många barn ska ‘spricka’? Helt säkert funkar det ju för det mesta, det gör det för oss med, men t.ex. fastän vi bara har tre barn är jag den första att medge att även då vill inte tiden räcka till för alla! Och då jobbar jag inte ens heltid och ser mina barn från tidig eftermiddag till kväll. Kanske du verkligen tycker att tiden räcker då…

Men jag tror att människor är väldigt olika här också: jag t.ex. kräver mycket av mig som förälder. Jag känner att jag misslyckats om jag inte nästan dagligen hinner tala om något djupgående, eller gör något enskilt, med vart och ett av mina barn. För mig räcker det inte att jag talar en stund med 8-åringen i bilen när jag för barnet till en kompis. Jag vill faktiskt vara närvarande på riktigt och hinna göra nåt med dem så länge de bor hemma.

Skulle gärna vilja veta vad ni andra tycker om detta med att räcka till åt alla barn? För jag tycker att i verkliga livet säger mina väninnor alla samma sak: svårt att räcka till om man har fler barn, känslan av att vara otillräcklig är stor.”

…………………………….

Jag svarar såhär: Vad vill ni att jag ska säga? Vad ska jag klaga på är jobbigt , som jag inte redan ”klagat” på?

Jag skriver om tvätt överallt, matlagning, luskamning på 7-8 huvuden, sjuka ungar, skjutsa hit och dit, tjafs mellan ungarna osv.

Jag tycker inte att det är jobbigt att ha nio barn, för vet ni …..tadaaaa….då skulle vi inte haft nio barn 🙂

Ofta så får jag en känsla av att folk vill vara perfekta. Men Good enough räcker ju! Man måste inte ha djupa samtal varje dag för att barnet ska känna sig älskat, det räcker med att finnas där, vara i vardagen, och då kan det vara att bara sitta och glo på en film ihop, eller duka av ett bord tillsammans efter maten. Kanske att många skulle må bra av att släppa prestationskraven och bara vara.

 

Idag tex så bakade vi ju, jag och tvillingarna, och det drog ut på tiden, mest för att jag inte orkade vänta tills efter middagen utan satte igång med allt samtidigt…;)

Det sista röjet i köket blev kvar tills efter middagen, eftersom det blev äggvitor kvar från en kaka, så tänkte vi göra maränger efter maten, och då är det ingen idé att plocka undan allt.

Corrinda kom tillbaka efter sin basketträning, och fastnade i köket och vi hjälptes åt att stöka undan, samtidigt som vi pratade om än det ena än det andra under en dryg timmes tid. Jättemysigt. Men om jag förstår flera av er rätt, så tycker ni inte att det är tillräckligt?

 

För oss är det hur som alldeles utmärkt, och sådana små stunder, timmar här och var, har jag och Perra tillsammans med alla barn hela tiden.

 

Äsch, nu hann jag ju inget mer än detta….men med det sätter vi punkt för denna diskussion, men ni kan gärna fortsätta prata i kommentarerna 🙂

 

Hua, mitt i natten och jag får frukostbesök i morgon klockan….eh….ja hon brukar komma vid 8.30…så jag måste ju upp och fixa iordning mig lite … Fast egentligen inte, det är en av mina allra äldsta vänner så hon vet hur jag ser ut de allra sämsta dagarna  🙂

Men ändå , man vill ju inte skrämmas 😉

Natti natti på er, imorgon blir det annat på bloggen !

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. maria husetfullt

    Har läst alla kommentarerna nedan och det som slår mig är att några av er förutsätter att vi med många barn inte hinner prata enskilt med varje barn. Jag lovar det hinner vi, vi kan precis som alla andra föräldrar se på barnet om det vill prata om något speciellt med bara en förälder eller kanske med båda föräldrarna samtidigt och då får givetvis barnet den tiden. Det gäller att prioritera!! Vad som är viktigt för stunden. Att ha flera barn innebär bara att det är mer av allt, med rätt prioriteringar så hinner vi med varje barn lika mycket som dom med förre barn. Dom vardagliga situationerna som uppstår precis som Carola säger , att duka av bordet tillsammans, läxhjälp, nattning, kram och mys med varje barn får vi också till och tar verkligen till vara på dom stunderna. Varför skulle inte vi med många barn klara det ??? Tycker också som kommentaren Annika att det är för jävligt med vissa kommentarer och varför ska Carola överhuvud taget behöva försvara sitt och Perras val??? Och varför är det fult att ha en helt lyckligt fungerande familj och vara lycklig? varför är det provocerande att skriva om det som Carola här i kommentars fältet undrar. Det undrar jag med??? Carola jag tycker att din blogg är väldigt bra och att du är en super stark kvinna med båda fötterna på jorden, synd bara att du blir påhoppad på detta sätt för att ni har en fungerande vardag och är lyckliga. Kramar !!!!!

  2. maria husetfullt

    Jag håller helt med Jenny. Det är stunderna i vardagen precis som Jenny menar och Carola beskriver som är viktiga, det är jag övertygad om. Att finnas där för sina barn oavsett hur många barn man har. Att se varje barn utan att krångla till det med prestationskrav på sig själv som förälder, det måste vara oerhört stressande. Alla gör vi garanterat ett super bra jobb med våra barn, eftersom vi alla vill det bästa just för våra barn. Att lämna prestationen på sig själv som förälder och ta till vara på stunderna i vardagen tror jag är viktigt. Men som sagt är vi alla olika och gör det som är bäst för den egna familjen.

  3. maria husetfullt

    Jag håller helt med Jenny. Det är stunderna i vardagen precis som Jenny menar och Carola beskriver som är viktiga, det är jag övertygad om. Att finnas där för sina barn oavsett hur många barn man har. Att se varje barn utan att krångla till det med prestationskrav på sig själv som förälder, det måste vara oerhört stressande. Alla gör vi garanterat ett super bra jobb med våra barn, eftersom vi alla vill det bästa just för våra barn. Att lämna prestationen på sig själv som förälder och ta till vara på stunderna i vardagen tror jag är viktigt. Men som sagt är vi alla olika och gör det som är bäst för den egna familjen.

  4. jenny

    Carola!! Skitbra det du skrev om att ta vara på stunderna i vardagen, tror vi är alldeles för dåliga på det. Är det som verkligen betyder något i långa loppet!
    Ha en bra helg nu hela familjen =)

  5. jenny

    Carola!! Skitbra det du skrev om att ta vara på stunderna i vardagen, tror vi är alldeles för dåliga på det. Är det som verkligen betyder något i långa loppet!
    Ha en bra helg nu hela familjen =)

  6. Monica

    Visst att man ska ägna varje barn tid men var kmr de här i från att man varje kväll ska ägna vissa minutrar timmar? Märkligt att de blev så här el nej egentligen inte..JAG TROR att detta har kommit av att dagens arbetande föräldrar har så dåligt samvete över att dom lämnar små barn på dagis jobbar stressar till affären stressar hem o lagar mat stressar med städ tvätt disk osv..Tjatar o gnäller på barnet/barnen för man är såå stressad o vill så mycket i hemmet,helst ny tv,nydammat osv,,sen ska man kompensera de med att NU MÅSTE vi ha egentid!! Förr hade dom ingen egentid med barnen för då fick barnen vara med o baka handla städa osv,,i dag ska allt vara så perfekt i hemmet medans föräldrarna har så lite tid..Så där tror jag fixeringen med egentid kommer..Mina barn umgås jag med dagligen i vardagen där vi äter i hopa sitter i soffan i hopa läser i hopa,är ute o går i hopa…sen behöver vi inte lägga en timme varje kväll på tid för dom för de har vi haft..i bland går vi på bio åker o badar el gör nåt annat med ett av barnen..Men vi finns här alltid..Detta är MIN teori o så som jag kan få fram av denna hysteri med EGENTID…sen har barnen syskon dom leker med dessutom……Monica

  7. Monica

    Visst att man ska ägna varje barn tid men var kmr de här i från att man varje kväll ska ägna vissa minutrar timmar? Märkligt att de blev så här el nej egentligen inte..JAG TROR att detta har kommit av att dagens arbetande föräldrar har så dåligt samvete över att dom lämnar små barn på dagis jobbar stressar till affären stressar hem o lagar mat stressar med städ tvätt disk osv..Tjatar o gnäller på barnet/barnen för man är såå stressad o vill så mycket i hemmet,helst ny tv,nydammat osv,,sen ska man kompensera de med att NU MÅSTE vi ha egentid!! Förr hade dom ingen egentid med barnen för då fick barnen vara med o baka handla städa osv,,i dag ska allt vara så perfekt i hemmet medans föräldrarna har så lite tid..Så där tror jag fixeringen med egentid kommer..Mina barn umgås jag med dagligen i vardagen där vi äter i hopa sitter i soffan i hopa läser i hopa,är ute o går i hopa…sen behöver vi inte lägga en timme varje kväll på tid för dom för de har vi haft..i bland går vi på bio åker o badar el gör nåt annat med ett av barnen..Men vi finns här alltid..Detta är MIN teori o så som jag kan få fram av denna hysteri med EGENTID…sen har barnen syskon dom leker med dessutom……Monica

  8. Ella

    Alla ÄR OLIKA. Vissa vill ha ett barn och trivs med det och att kanske göra karriär!
    Andra vill ha två, tre barn och oxå satsa på jobb utbildning Kanske..
    Andra vill ha många barn och oxå givetvis satsa på karriär.. Andra vill vara hemma med barnen. VI är alla vuxna och kan göra våra egna val, Gör era egna val och kriga inte. Det gäller båda sidor här.

  9. Ella

    Alla ÄR OLIKA. Vissa vill ha ett barn och trivs med det och att kanske göra karriär!
    Andra vill ha två, tre barn och oxå satsa på jobb utbildning Kanske..
    Andra vill ha många barn och oxå givetvis satsa på karriär.. Andra vill vara hemma med barnen. VI är alla vuxna och kan göra våra egna val, Gör era egna val och kriga inte. Det gäller båda sidor här.

  10. Ida

    Helene, du låter inte riktigt normal, ursäkta men hur många familjer som har mindre än tre barn tror du har tid att lägga 5 timmar per dag??? Hur många tror du har råd med städhjälp? Barn mår inte sämre för att de inte får en timmes egentid varje dag, det har aldrig jag fått och vet du? Jag har aldrig varit på ungdomsmottagningen för att prata. Mina föräldrar har alltid funnits där.

    Jag tror att det är du som mår dåligt, kan det va så att du fick gå till ungdomsmottagningen när du var ung för att dina föräldrar inte hade tid???

    Du säger att Carola har för mÃ¥nga barn men själv har du tre egna plus fyra stödbarn? Det blir ju 7`?? Hmmmm…

  11. Ida

    Helene, du låter inte riktigt normal, ursäkta men hur många familjer som har mindre än tre barn tror du har tid att lägga 5 timmar per dag??? Hur många tror du har råd med städhjälp? Barn mår inte sämre för att de inte får en timmes egentid varje dag, det har aldrig jag fått och vet du? Jag har aldrig varit på ungdomsmottagningen för att prata. Mina föräldrar har alltid funnits där.

    Jag tror att det är du som mår dåligt, kan det va så att du fick gå till ungdomsmottagningen när du var ung för att dina föräldrar inte hade tid???

    Du säger att Carola har för mÃ¥nga barn men själv har du tre egna plus fyra stödbarn? Det blir ju 7`?? Hmmmm…

  12. Helene

    Jessica, att vårda sitt äktenskap är inte att bli gravid en gång om året, sex är inte vad jag pratar om alls, det kan man få till men det krävs ju lite mer för att klara att åldras tillsammans, att umgås utan barn som man sen kommer att göra resten av livet när de flyttat ut. Tro mig det är svårare än vad många kan tro när inte allt kretsar kring barnen längre.

    Jag är inte så bra på att skriva det vet jag så empatin kanske inte kommer fram men jag jobbar med barn som inte blir sedda av vuxna som har ett behov av att prata på en ungdomsmottagning och jag är hemskt ledsen men det är flerbarnsfamiljer (mer än 3 barn) som är överrepresenterade oavsett om mamma är hemma eller ej. Jag är nog mer närvarande än många då jag har städhjälp och har all tid för familjen när jag är hemma, lägger all fokus på dem och inte på huset och städning och handlar via internet. Försöker skapa 5 timmar kvalitetstid per dag.

    Vanligaste skilsmässoorsaken är att man glidit ifrån varandra dvs man har inte något gemensamt när man inte har barnen runt sig längre.

    Maria, jag har 3 barn och stödfamilj åt 4 barn där föräldrarna inte orkar med.
    Carola: Fem timmar kvalitetstid om dagen?? Till snart vuxna barn? FEM timmar? På allvar…Fast å andra sidan är jag tillgänglig för mina dygnet runt, utan att behöva boka in och planera timmarna för umgänge. Jag känner att det är lite kontrollfreak över dig, du måste veta ALLT om dina barn, och det tror jag inte är helt sunt. Tonåringar behöver eget utrymme och inte en mamma som hoovrar runt dem, och pockar på uppmärksamhet.

  13. Maria

    Helene och Sussie, hur många barn har ni?

    Egentid, vilket fint ord. Om det nu är min egentid, bestämmer inte jag då vad jag skall göra den tiden?

    Man behöver inte gå på dyra resturanger eller sova på hotell för att få tid tillsammans å visa att man älskar varandra, det räcker gott att tända ljus å krypa upp i soffan tätt tillsammans.

    Sen måste jag få tycka, JAG, att de barn som har karriärs föräldrar eller va jag skall kalla dem, är det väl mer synd om än de med flera syskon. Dom träffar ju förskole/fritids personal mer än sina föräldrar.

    Som flera skrivit, varför läser man bloggen om man inte accepterar Carolas val av många barn.

    Så sluta läs å baka en kaka istället, tar lika lång tid:))

  14. Lisbeth

    Sussie, du skjuter flera meter brevid!
    Om du läser bloggen helt, så får du svar på de flesta av dina frågor. Carola lämnar ju verkligen ut det mesta av deras liv.
    Det handlar inte om att du inte får ”undra” eller ”få förklarat för sig”, det handlar om ditt SÄTT att undra och ifrågasätta. Hade du ställt dina frågor på ett vänligare sätt och utan att framhålla ditt sätt att ta hand om dina barn som det enda rätta, hade nog ingen reagerat.
    Vi som läser Carolas blogg, är intresserade av HENNES och hennes familjs sätt att lösa sina problem på. Faktiskt inte av dina eller att läsa dina nedsättande ord om människor du inte känner. Grymt kanske, men så är det.
    Du kan skaffa en egen blogg och där tala om hur ni har det istället.

    Helene, om du har jobbat med sådant här undrar jag var din empati tog vägen. Och konsten att lyssna på andra människor? Att vara elak och sarkastisk är inget som inger förtroende…

  15. Mia

    Av vad jag läser och har sett av er familj på tv’n så märks det att ni alla är harmoniska och verkligen har tid för varandra! Jag håller med dig – sänk prestationskraven och strunta i att putsa på den ”perfekta” ytan så blir det ju per automatik mer tid över att umgås med barnen! Det är lite märkligt men det är just under den till synes perfekta fasaden det förekommer både det ena och det andra och plötsligt är det skilsmässa osv där det tidigare var sååå perfekt… Nej, hellre en harmonisk röra och tid – det fylls ju på hela tiden med ny tid för var minut kommer det en ny… Tack för en BRA blogg Carola! Kram till dig och en till alla som hackar på Carola också – det kan ni behöva!

  16. Mia

    Av vad jag läser och har sett av er familj på tv’n så märks det att ni alla är harmoniska och verkligen har tid för varandra! Jag håller med dig – sänk prestationskraven och strunta i att putsa på den ”perfekta” ytan så blir det ju per automatik mer tid över att umgås med barnen! Det är lite märkligt men det är just under den till synes perfekta fasaden det förekommer både det ena och det andra och plötsligt är det skilsmässa osv där det tidigare var sååå perfekt… Nej, hellre en harmonisk röra och tid – det fylls ju på hela tiden med ny tid för var minut kommer det en ny… Tack för en BRA blogg Carola! Kram till dig och en till alla som hackar på Carola också – det kan ni behöva!

  17. Carola

    Läste Helenes kommentar här nu och kan inte annat än skratta; HAHAHA! 😀 TUR att hon är så himla perfekt iallafall 😉

    Och såhär annars, varför ska det vara ”fult” att vara lycklig idag? Att inte ha något att klaga på, att vara NÖJD??? Har märkt att det är fruktansvärt provocerande för många…antagligen för att de inte är lyckliga själva.

  18. Carola

    Läste Helenes kommentar här nu och kan inte annat än skratta; HAHAHA! 😀 TUR att hon är så himla perfekt iallafall 😉

    Och såhär annars, varför ska det vara ”fult” att vara lycklig idag? Att inte ha något att klaga på, att vara NÖJD??? Har märkt att det är fruktansvärt provocerande för många…antagligen för att de inte är lyckliga själva.

  19. Carola

    Herregud vad folk orkar hålla på! Borde väl inte svära men jävla dårar! 😀

    Jag har inte läst din bogg på ett tag nu och orkar inte nu gå och läsa vad det handlar om man jag blir så TRÖTT på sånna där människor!! Det bara MÅSTE handla om avundsjuka!??!

    Säkert är det ett organiserat (eller o-organiserat ;)) kaos med 9 barn..men jag tvivlar inte ett dugg på att det är ett UNDERBART kaos!! 😀 Jag tror era barn får all kärlek (och tid) de behöver, ändå kläver över 😉

    Hon som skrev kommentaren i ditt inlägg mår knappast så bra av sina höga krav på sig själv…jessus säger jag, coola ner lite! Klart man ska finnas där för barnen och umgås med dem..men känna att man misslyckats om man inte pratat djupgående (!?) eller gjort något speciellt med dem nästan varje dag!? Hahaha!! De människorna borde kanske som sagt lära sig att slappna av lite och inte ta sig själva på så jäkla stort allvar 😉

    Gillar din blogg Carola och blir impad varje gång jag läser över hur ni lever i vardagen 🙂 Jag som nästan tycker det blir stressigt med ETT barn ibland 😉 hihi! Sköt om er och fortsätt vara den du är!!

  20. Carola

    Herregud vad folk orkar hålla på! Borde väl inte svära men jävla dårar! 😀

    Jag har inte läst din bogg på ett tag nu och orkar inte nu gå och läsa vad det handlar om man jag blir så TRÖTT på sånna där människor!! Det bara MÅSTE handla om avundsjuka!??!

    Säkert är det ett organiserat (eller o-organiserat ;)) kaos med 9 barn..men jag tvivlar inte ett dugg på att det är ett UNDERBART kaos!! 😀 Jag tror era barn får all kärlek (och tid) de behöver, ändå kläver över 😉

    Hon som skrev kommentaren i ditt inlägg mår knappast så bra av sina höga krav på sig själv…jessus säger jag, coola ner lite! Klart man ska finnas där för barnen och umgås med dem..men känna att man misslyckats om man inte pratat djupgående (!?) eller gjort något speciellt med dem nästan varje dag!? Hahaha!! De människorna borde kanske som sagt lära sig att slappna av lite och inte ta sig själva på så jäkla stort allvar 😉

    Gillar din blogg Carola och blir impad varje gång jag läser över hur ni lever i vardagen 🙂 Jag som nästan tycker det blir stressigt med ETT barn ibland 😉 hihi! Sköt om er och fortsätt vara den du är!!

  21. Sussie

    Avslutar detta nu då det tydligen inte passar att man kommenterar ifrågasätter undrar vill ha förklarat för sig hur livet som 9/10/11-barnsföräldrar ser ut. Istället duger tydligen bara ”heja dej” och ”du är bäst” och ”allt du gör är bäst” kommentarer. Fortsätt då och beundra varandra. Det är kanske bäst att ta bort kommentarsfältet helt så ni inte riskerar att ifrågasätta nåt….

    Carola: Du är ju för rolig du…jag gör ju för sjutton inget annat än förklarar och svarar på frågor! Men du,bla, vill ju verkligen inte lyssna och förstå utan förutsätter att ni vet hur det är att ha så många barn, och ur ert eget perspektiv så skulle det aldrig funka, vilket då i er Nappe Puh hjärna är lika med att det inte funkar för Någon. Kanske dags att vakna och inse att andra klarar det du inte klarar? Och för den delen så klarar säkert du nåt som andra inte kan. Alla är vi bäst på nåt 🙂
    Men kom inte och gnäll över att du inte får förklarat för dig! Du kan ju börja med att läsa vad som verkligen står istf att läsa det du tror står mellan raderna….suck

  22. Sussie

    Avslutar detta nu då det tydligen inte passar att man kommenterar ifrågasätter undrar vill ha förklarat för sig hur livet som 9/10/11-barnsföräldrar ser ut. Istället duger tydligen bara ”heja dej” och ”du är bäst” och ”allt du gör är bäst” kommentarer. Fortsätt då och beundra varandra. Det är kanske bäst att ta bort kommentarsfältet helt så ni inte riskerar att ifrågasätta nåt….

    Carola: Du är ju för rolig du…jag gör ju för sjutton inget annat än förklarar och svarar på frågor! Men du,bla, vill ju verkligen inte lyssna och förstå utan förutsätter att ni vet hur det är att ha så många barn, och ur ert eget perspektiv så skulle det aldrig funka, vilket då i er Nappe Puh hjärna är lika med att det inte funkar för Någon. Kanske dags att vakna och inse att andra klarar det du inte klarar? Och för den delen så klarar säkert du nåt som andra inte kan. Alla är vi bäst på nåt 🙂
    Men kom inte och gnäll över att du inte får förklarat för dig! Du kan ju börja med att läsa vad som verkligen står istf att läsa det du tror står mellan raderna….suck

  23. Annika

    Vuxna människor!!???….ja ibland undrar man.
    Måste vara en bunt självplågare här som bara inte kan låta bli att frossa i Carolas liv som är så ”fel” enligt dem.

    Men men……det finns och har alltid funnits de som utsett sig själva till civilpoliser och bara måste skriva folk på näsan!

    Jag hävdar att varje barn behöver bli sedd, och få just sina behon tillgodosedda och varje förälder har nog ganska så bra kläm på vad det är…..jag förutsätter ju att vi känner våra barn.

    Att titta våra barn i ögonen, vara här och nu om det så är i bilen på väg till en aktivitet eller framför spegeln i morgonruschen. Beröring, kramar och närhet…..små ord av förtrolighet på sängkanten. Det hoppas jag verkligen att ALLA gör för sina barn och jag är säker på att Carola och Perra inte är något undantag.

    Barn växer och deras behov skiftar……egentid? javisst och varför skulle de inte få det. Många som läser här förutsätter ju att de INTE får det.

    Hur många ensambarn finns det i världen tror ni som aldrig haft egentid med nån av sina föräldrar FAST de har alla förutsättningar som finns!

    Varje barn formas i och av den familj man föds till. Det man växer upp i ger trygghet och faktiskt så anpassar man sig. Inte av ondo utan för att vi är såna av naturen. Det som är naturligt för mig behöver inte vara det för dig. Människan har fött många barn i alla tider, aldrig har vi haft så få barn per familj som i modern tid.

    Jag tycker det liknar en häxjakt detta…..Carola måste stå till svars för exakt allt hon tänker och skriver och främst för hennes och Perras val i livet. Vilka är VI att sätta oss till doms över dem???????

    Vilka är VI som måste ifrågasätta och kräva svar och ofta med en sur och otrevlig ton?

    Men det är så lätt i skydd av datorn och anonymiteten att kräkas ur sig vad som helst utan en tanke på vad som kan såra.
    Vi förfasar oss över hur våra barn behandlar varandra via den nya tekniken, men är vi vuxna bättre själva?

    Om vi mår så fruktansvärt dåligt över vad carola skriver så är vi fria att välja att inte läsa och gå vidare med våra egna liv, de som vi har valt.

    Och ja….självklart är en blogg ett forum att mötas i och man har rätt att kommentera. Men varför samla en mobb och närapå lyncha en annan människa för att vi tycker olika!?

    Ett par frågor som var och en borde lära sig att ställa innan man öppnar truten är….
    – Är detta kritik riktat mot MIG? Måste JAG försvara mig?

    Om inte svaren utan tvekan blir ja kanske man ska tänka lite innan man klickar på ”skicka”

    Tack för mig!

  24. Annika

    Vuxna människor!!???….ja ibland undrar man.
    Måste vara en bunt självplågare här som bara inte kan låta bli att frossa i Carolas liv som är så ”fel” enligt dem.

    Men men……det finns och har alltid funnits de som utsett sig själva till civilpoliser och bara måste skriva folk på näsan!

    Jag hävdar att varje barn behöver bli sedd, och få just sina behon tillgodosedda och varje förälder har nog ganska så bra kläm på vad det är…..jag förutsätter ju att vi känner våra barn.

    Att titta våra barn i ögonen, vara här och nu om det så är i bilen på väg till en aktivitet eller framför spegeln i morgonruschen. Beröring, kramar och närhet…..små ord av förtrolighet på sängkanten. Det hoppas jag verkligen att ALLA gör för sina barn och jag är säker på att Carola och Perra inte är något undantag.

    Barn växer och deras behov skiftar……egentid? javisst och varför skulle de inte få det. Många som läser här förutsätter ju att de INTE får det.

    Hur många ensambarn finns det i världen tror ni som aldrig haft egentid med nån av sina föräldrar FAST de har alla förutsättningar som finns!

    Varje barn formas i och av den familj man föds till. Det man växer upp i ger trygghet och faktiskt så anpassar man sig. Inte av ondo utan för att vi är såna av naturen. Det som är naturligt för mig behöver inte vara det för dig. Människan har fött många barn i alla tider, aldrig har vi haft så få barn per familj som i modern tid.

    Jag tycker det liknar en häxjakt detta…..Carola måste stå till svars för exakt allt hon tänker och skriver och främst för hennes och Perras val i livet. Vilka är VI att sätta oss till doms över dem???????

    Vilka är VI som måste ifrågasätta och kräva svar och ofta med en sur och otrevlig ton?

    Men det är så lätt i skydd av datorn och anonymiteten att kräkas ur sig vad som helst utan en tanke på vad som kan såra.
    Vi förfasar oss över hur våra barn behandlar varandra via den nya tekniken, men är vi vuxna bättre själva?

    Om vi mår så fruktansvärt dåligt över vad carola skriver så är vi fria att välja att inte läsa och gå vidare med våra egna liv, de som vi har valt.

    Och ja….självklart är en blogg ett forum att mötas i och man har rätt att kommentera. Men varför samla en mobb och närapå lyncha en annan människa för att vi tycker olika!?

    Ett par frågor som var och en borde lära sig att ställa innan man öppnar truten är….
    – Är detta kritik riktat mot MIG? Måste JAG försvara mig?

    Om inte svaren utan tvekan blir ja kanske man ska tänka lite innan man klickar på ”skicka”

    Tack för mig!

  25. Karin

    Jag tycker det låter som du har massor av tid till dina barn, du ser dom! Det är viktigast tycker jag. Är själv uppvuxen med 5 syskon och en mamma som var hemma dagtid och det är jag jättetacksam för, När jag kom hem från skolan så fanns alltid mamma där.

  26. Karin

    Jag tycker det låter som du har massor av tid till dina barn, du ser dom! Det är viktigast tycker jag. Är själv uppvuxen med 5 syskon och en mamma som var hemma dagtid och det är jag jättetacksam för, När jag kom hem från skolan så fanns alltid mamma där.

  27. MIssan

    Hahaha, vilka tokiga människor det finns! Varför följa en niobarnsmammas blogg om man stör sig på familjer med många ungar…?

    Och så lägga sig i ert äktenskap också! Behöver du deklarera om ni gör mer än dricker te i soffan, för att de ska vara nöjda. Men tanke på hur många gånger du blivit gravid får vi ju förutsätta att ni hunnit umgås själva några gånger i alla fall:)

    Äsch, strunt i knasbollarna och fortsätt blogga om er härliga vardag! Kram

  28. MIssan

    Hahaha, vilka tokiga människor det finns! Varför följa en niobarnsmammas blogg om man stör sig på familjer med många ungar…?

    Och så lägga sig i ert äktenskap också! Behöver du deklarera om ni gör mer än dricker te i soffan, för att de ska vara nöjda. Men tanke på hur många gånger du blivit gravid får vi ju förutsätta att ni hunnit umgås själva några gånger i alla fall:)

    Äsch, strunt i knasbollarna och fortsätt blogga om er härliga vardag! Kram

  29. Frida

    Men snälla SUSSIE o HELENE, kan ni inte förstÃ¥ att alla är olika och gör olika??? Jag tror visst att carolas barn fÃ¥r egentid lite dÃ¥ o dÃ¥ men kanske inte pÃ¥ samma sätt som ni gör. Lär er att acceptera att alla inte är sÃ¥ ”perfekta” som ni verkar tro att ni är, herregud!!!

  30. Frida

    Men snälla SUSSIE o HELENE, kan ni inte förstÃ¥ att alla är olika och gör olika??? Jag tror visst att carolas barn fÃ¥r egentid lite dÃ¥ o dÃ¥ men kanske inte pÃ¥ samma sätt som ni gör. Lär er att acceptera att alla inte är sÃ¥ ”perfekta” som ni verkar tro att ni är, herregud!!!

  31. Leah

    Människor verkar inte förstå att vi alla är olika. Jag tcyker själv, av det jag an läsa i bloggen, att du och Perra har funnit den vääg som gör er lyckliga. Och jag har svårt att tro att heltidsarbetande föräldrar har så mycet tid över till sina barn-för jag har själv varit en heltidsarbetande mor och jag har två barn-och det har varit enormt tufft,när jag hämtat barnen från dagis/fritids så är jag oftast helt utpumpad och någon egentid med varje barn blir det sällan. Förutom vissa helger då ett av barnen är hos mormor/kompis.
    Nu är jag sjukskriven för att jag väntar tvillingar och ska alltså bli fyrabarnsmamma-något jag tyckte var otänkbart innan-men jag har nu vant mig vid tanken och känner mest glädje över det, och inte neeeej vad många barn.

    Dock kommer jag aldrig mera jobba heltid! Jag höll på gå under och orkade inte med at umgås med barnen på kvällarna-och de somnade oftast utmattade efter middagen-vad är det för liv egenltigen? Vilken egentid?

    Jag tror att det är mycket bra att små barn får vara hemma med sin mamma el pappa till de i alla fall är runt 3 år.

    Att lämna ettåringar på dagis hela dagarna där djungelns lag råder, där personalen verkligen inte hinner med att ge varje barn egentid är det bästa alternativet? Då tror jag Carolas barn har det bättre som får vara hos sin mor och sitt hem.

    Nu kan ju inte alla ordna det så. Många måste ut och arbeta, men jag tror inte att om man är två, det är nödvändigt för båda att jobba heltid, om ens för båda.

    Och varför så låga/få krav på papporna? De har väl också varit med att skaffa barn? De sa banne mig göra sin del. Jag avskyr när man säger att papporna hjälper till, som de gästspelar i sin familjs liv. De ska väl ta sin del? En del vill ha många barn en del färre-det som är underbart med detta land att kvinnor kan VÄLJA.Så är ju inte fallet för miljoner kvinnor på denna jord.Där är familjerna större än kvinnorna ibland vill eller orkar med. Dessutom tycker jag inte att man ska skaffa fler barn än ekonomin tillåter. På denna jord föds barn till tärande fattigdom jag till svält, för att männen bestämmer och när män bestämmer så är barnkontroll lika med noll.
    Men när det gäller C så har hon och Perra velat/vill ha många barn-då är det väl bra med det-och de har råd med att ha en stor barnskara. Bor rymligt osv.

  32. Leah

    Människor verkar inte förstå att vi alla är olika. Jag tcyker själv, av det jag an läsa i bloggen, att du och Perra har funnit den vääg som gör er lyckliga. Och jag har svårt att tro att heltidsarbetande föräldrar har så mycet tid över till sina barn-för jag har själv varit en heltidsarbetande mor och jag har två barn-och det har varit enormt tufft,när jag hämtat barnen från dagis/fritids så är jag oftast helt utpumpad och någon egentid med varje barn blir det sällan. Förutom vissa helger då ett av barnen är hos mormor/kompis.
    Nu är jag sjukskriven för att jag väntar tvillingar och ska alltså bli fyrabarnsmamma-något jag tyckte var otänkbart innan-men jag har nu vant mig vid tanken och känner mest glädje över det, och inte neeeej vad många barn.

    Dock kommer jag aldrig mera jobba heltid! Jag höll på gå under och orkade inte med at umgås med barnen på kvällarna-och de somnade oftast utmattade efter middagen-vad är det för liv egenltigen? Vilken egentid?

    Jag tror att det är mycket bra att små barn får vara hemma med sin mamma el pappa till de i alla fall är runt 3 år.

    Att lämna ettåringar på dagis hela dagarna där djungelns lag råder, där personalen verkligen inte hinner med att ge varje barn egentid är det bästa alternativet? Då tror jag Carolas barn har det bättre som får vara hos sin mor och sitt hem.

    Nu kan ju inte alla ordna det så. Många måste ut och arbeta, men jag tror inte att om man är två, det är nödvändigt för båda att jobba heltid, om ens för båda.

    Och varför så låga/få krav på papporna? De har väl också varit med att skaffa barn? De sa banne mig göra sin del. Jag avskyr när man säger att papporna hjälper till, som de gästspelar i sin familjs liv. De ska väl ta sin del? En del vill ha många barn en del färre-det som är underbart med detta land att kvinnor kan VÄLJA.Så är ju inte fallet för miljoner kvinnor på denna jord.Där är familjerna större än kvinnorna ibland vill eller orkar med. Dessutom tycker jag inte att man ska skaffa fler barn än ekonomin tillåter. På denna jord föds barn till tärande fattigdom jag till svält, för att männen bestämmer och när män bestämmer så är barnkontroll lika med noll.
    Men när det gäller C så har hon och Perra velat/vill ha många barn-då är det väl bra med det-och de har råd med att ha en stor barnskara. Bor rymligt osv.

  33. Sussie

    Nu var man prentantiös också för att man bryr sig om barnen….suck suck suck. ”Carolas sätt är rätt för henne” jo det är det kanske men är det rätt för barnen? Håller helt med Helene men det verkar vara väldigt känsligt det här med egentid…antagligen bland de som inte ger sina barn någon….

  34. Sussie

    Nu var man prentantiös också för att man bryr sig om barnen….suck suck suck. ”Carolas sätt är rätt för henne” jo det är det kanske men är det rätt för barnen? Håller helt med Helene men det verkar vara väldigt känsligt det här med egentid…antagligen bland de som inte ger sina barn någon….

  35. Jessica

    Helene – ta och ge dig… ALLA människor är olika, ditt sätt är inte det enda rätta, däremot så är det rätt för dig. Carolas sätt är rätt för henne. Och varför detta tjat med egentid…är det inte vad man gör med tiden som är värdefull? Ge er nu alla pretentiösa människor som måste klanka ner på andra och deras sätt – det finns många versioner av ”rätt” sätt!

  36. Jessica

    Helene – ta och ge dig… ALLA människor är olika, ditt sätt är inte det enda rätta, däremot så är det rätt för dig. Carolas sätt är rätt för henne. Och varför detta tjat med egentid…är det inte vad man gör med tiden som är värdefull? Ge er nu alla pretentiösa människor som måste klanka ner på andra och deras sätt – det finns många versioner av ”rätt” sätt!

  37. Helene

    Förstår du inte egentid med maken? jag menar vuxensaker kanske? att ta ett bad med skumpa tillsammans utan kläder? att vara just ett gift kärt par? inte att vistas i samma rum det gör jag ju med en vän med?

    Sen har du svårt för empati, vad jag menar med att umgås med varje barn kan ju vara olika, en pw med dottern där hon får prata bara om sitt och kanske känsliga saker. Gå in på sonens rum och ta en fika i hans säng och småprata och kolla igenom läxor etc. Att övningsköra.

    Jag har jobbat med detta så jag vet att det finns en sak som alla behöver både djur och människor och oavsett vad du tycker och det är att bli sedda och gör man det enskilt har det stor betydelse för hur man är som vuxen.

    Att vara i grupp betyder att den som tar för sig mest syns men alla behöver synas. du kanske inte förstår det nu men när barnen bllir vuxna förstår du nog. Mina är ju idag vuxna och kan många gånger säga att de stunder vi hade ensamma är de bästa i deras liv för de fick prata om sånt som bara de ville och bara jag lyssnade, det är stort för dem.

    Vi har enskilda individer i vår familj, inte grupper!
    Carola: För dig är det verkligen My way or the highway, eller hur? Snacka om att ha problmen med empati och respekt.Jag kan lugna dig med att allt det du räknade upp, förutom skumbad…hu, det förekommer mkt frekvent här hemma. Janelle och snart Patricia övningskör, med mig, och snart med maken åxå. Vi sitter ofta och fikar, jag och ett barn, jag tar ofta med dem en och en och shoppar eller så går jag in till dem och lägger mig på deras säng och snackar skit. Perra och jag är inte de romantiska typerna så vi tycker inte om att göra tillgjorda, planerade saker, det känns för oss bara falskt. Men du, vi har levt ihop i 24 år, så jag tror att det funkar för oss.
    Jag förstod att du skulle hänga upp dig på Grupper i gruppen, men det är nog helt enkelt för att du inte vill försöka förstå hur jag menar. Trist.

  38. Helene

    Förstår du inte egentid med maken? jag menar vuxensaker kanske? att ta ett bad med skumpa tillsammans utan kläder? att vara just ett gift kärt par? inte att vistas i samma rum det gör jag ju med en vän med?

    Sen har du svårt för empati, vad jag menar med att umgås med varje barn kan ju vara olika, en pw med dottern där hon får prata bara om sitt och kanske känsliga saker. Gå in på sonens rum och ta en fika i hans säng och småprata och kolla igenom läxor etc. Att övningsköra.

    Jag har jobbat med detta så jag vet att det finns en sak som alla behöver både djur och människor och oavsett vad du tycker och det är att bli sedda och gör man det enskilt har det stor betydelse för hur man är som vuxen.

    Att vara i grupp betyder att den som tar för sig mest syns men alla behöver synas. du kanske inte förstår det nu men när barnen bllir vuxna förstår du nog. Mina är ju idag vuxna och kan många gånger säga att de stunder vi hade ensamma är de bästa i deras liv för de fick prata om sånt som bara de ville och bara jag lyssnade, det är stort för dem.

    Vi har enskilda individer i vår familj, inte grupper!
    Carola: För dig är det verkligen My way or the highway, eller hur? Snacka om att ha problmen med empati och respekt.Jag kan lugna dig med att allt det du räknade upp, förutom skumbad…hu, det förekommer mkt frekvent här hemma. Janelle och snart Patricia övningskör, med mig, och snart med maken åxå. Vi sitter ofta och fikar, jag och ett barn, jag tar ofta med dem en och en och shoppar eller så går jag in till dem och lägger mig på deras säng och snackar skit. Perra och jag är inte de romantiska typerna så vi tycker inte om att göra tillgjorda, planerade saker, det känns för oss bara falskt. Men du, vi har levt ihop i 24 år, så jag tror att det funkar för oss.
    Jag förstod att du skulle hänga upp dig på Grupper i gruppen, men det är nog helt enkelt för att du inte vill försöka förstå hur jag menar. Trist.

  39. Carina

    Skönt med lite annat för jag var less på bakdiskussionen redan efter första inlägget. Bara att konstatera att vi alla är olika men jag tycker att nästan alla vill ha mer tid. Sen vad det är till varierar. T o m jag som inte har några barn hemma längre vill ha mer tid. Tid att hälsa på barn och barnbarn, tid att fixa i hus och trädgård, tid att ta hand om mig själv, tid att umgås med min man. Gör ju allt det där men vill ha MERA TID!

  40. Carina

    Skönt med lite annat för jag var less på bakdiskussionen redan efter första inlägget. Bara att konstatera att vi alla är olika men jag tycker att nästan alla vill ha mer tid. Sen vad det är till varierar. T o m jag som inte har några barn hemma längre vill ha mer tid. Tid att hälsa på barn och barnbarn, tid att fixa i hus och trädgård, tid att ta hand om mig själv, tid att umgås med min man. Gör ju allt det där men vill ha MERA TID!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting