Tips

Inför virusattackerna…Tipsa mig!

Jag fick en fråga från en läsare om mina bästa tips att förebygga alternativt kurera barnen när de blir sjuka.

Mina ungar var ju sjuka mest hela våren så jag verkar inte vara så bra på sånt;) men kom igen nu, dela med er av era bästa tips på allt vad det gäller sjuka barn!

 

Allt från hur man underhåller en vattkoppskliande femåring, till hur man förebygger halsfluss eller vad man bäst ger för hostdämpande, eller febernedsättande.

Som ni kanske vet så gillar jag huskurer 🙂

Inte galna sådana utan vettiga, för handen på hjärtat så kan vi ju faktiskt kurera de flesta banala virus själva, hemma med det vi har  i skafferiet.

 

Jag brukar tex hacka vitlök och lägga i en kompress som jag sen lägger mot örat om nån klagar på värk i öronen. Smärtan går över snabbt, och det är jäkligt skönt eftersom det ju enligt lagen om alltings jävlighet oftast inträffar på natten 🙂

Lök är antiinflammatoriskt och kan få en öroninflammation att gå tillbaka. Hellre lukta illa än knapra penicillin:)

Tipsa på!!

 

Det strular med bilder idag tydligen…så jag skiter i dem, och loggar ut och går och sover, morgondagen är knökad!

Tider som ska passas från morgon till kväll….hualigen ibland kör det ihop sig…Men det löser sig nog 🙂

 

Natti natti 🙂

 

Kommentarer

  1. Anna

    Hygienen är viktig. Byt tandborste, vädra mycket och ha inte för varmt inne. Va ute mycket även på vintern och fyll på med mycket frukt och grönsaker. Stressa mindre och sov gott!

  2. Viktoria sexbarnsmamma

    Jättebra med alla husmorstips! Vi är väldigt sällan sjuka *peppar peppar* i det här huset, trots stort hushåll. Jag kan nog bara bidra med förebyggande råd som jag tycker har förbättrat sjukdomsstatistiken här avsevärt: Här har alla egna och separerade handdukar och tandborstsmuggar/tandkrämer (jag får rysningar när jag ser de som har EN tandborstmugg samt samma tandkrämstub till hela familjen och tandborstarna står lutade ihop). Badrummen städas ofta och sängkläderna byts oftare än vanligt när någon är sjuk. Vi vill inte att barnen leker hemma hos kompisar när det finns andra där som ligger sjuka och vi stannar själva hemma från aktiviteter även vid hyfsat lindriga förkylningar – jag blir tokig när föräldrar drar med sina barn till öpnna förskolan för att de är för sjuka för att lämnas på dagis.
    Tillräckligt med sömn så kroppen håller sig stark! Jag gillar handsprit också så det finns tillgängligt i kök och badrum, men så har jag kanske lite bacillskräck 🙂

  3. Johanna

    Jag är storkonsument av lök i förkylningstider. Hackad i en näsduk brevid sängen eller i en skål med hett vatten öppnar luftvägarna och underlättar slemmig hosta under natten. Torkad timjan i hett vatten funkar också bra.

    När jag känner förkylningen krypa på gör jag följande blandning: riven färsk ingefära, honung, socker och pressad citronsaft i svart thé. Ska drickas hett. Jag kan inte säga hur mycket av varje då jag har lärt mig gå på smaken- det ska vara jättesött och ”rivigt” starkt på samma gång.

  4. Karin Frid

    Kollodialt silver, helt outstanding! På facebook finns en grupp som heter just Kollodialt silver, där kan man fråga vad man vill, hur man ska ordinera o så! Vet att det hjälper mot magsjuka, svamp i underlivet, förkylningar! Ja massa! Mina barn får mminst en tsk av det varje dag! Min sambo börja känna förkylningen komma o tog en silvergrogg, fifty fifty med kollodialt silver o valfri sprit/vin, lite pressad citron i, dan efter va han en ny människa! O han trodde inte på det! Men nu har han ändrat sig! Kollodialt silver är grejer det! Men glöm inte fylla på med d-vitamin, då gör det större verkan!

  5. Jessica

    Bästa förebyggande rådet: d-vitamin tillskott till hela familjen!! I vårt solfattiga land har de flesta brist på D-vitamin och det är viktigt vad gäller infektionssjukdomar.

  6. carina

    Oj vilka bra tips alla kommer med! Undra om jag själv kan bidra med något alls.. (diggar tipset om honung mot hosta, måste jag prova!)

    Tips om man hör att det börjar låta kruppaktigt, smörj in bröst och rygg med salvan balsam oleum tror jag den heter, finns på naturhälsokost. Vår kiropraktior gav oss det tipset, och nu kan vi hejda de flesta kruppanfallen i tid. smörj i ett par dagar.

  7. Veronica

    Alvedon är hostdämpande och bra att ta inför natten om man är mycket hostig.
    varm RÖD saft (ej light) är slemlösande.
    De här råden fick vi av barnläkare för nåt åt sen då vårat barn var mindre och hade kikhosta.

  8. Nettan

    Sova och vatten är ju såklart det bäsat. Men som någon tidigare skrivit så är tranbärsjuice super, drick gärna dagligen för att förebygga ex. urinvägsinfektioner.
    Ingefära som kokas upp mot magkatarr. Och mot förkyning, halsbesvär så kan man koka upp ingefära, honung, citron och vitlök. Bör koka ca. 5 minuter innan man häller upp.

  9. Anna

    Om man hostar mycket, både rethosta och slemhosta ska man dricka varm hallonsaft! Det ska vara hallonsaft där bärhalten av hallon är hög! Detta funkar utmärkt:)
    /Anna

  10. Viola

    Vid rethosta, så har jag själv fått färskpressad lime med lite socker ( tror det mest för syns skull..) på en matsked – detta kör jag nu även med sonen och det funkar. Sedan så har jag alltid tranbärsjuice hemma, ifall en urinvägsinfektions skulle vara på gång – det plus massor med vatten.

  11. Minna

    Tack för underbara tips! Izas tips om honung är ju precis vad jag behöver då min lilltjej får slem och hosta i långa perioder (har det med kylan att göra – inget på sommaren). Tack Carola, huskurtips är ju precis vad jag älskar, kan ingen skriva en bok om detta – jag gillar inte receptbelagda mediciner, t ex en hostmedicin som gav hjärtflimmer och skakningar i biverkningar enligt info.

  12. Neta

    Avkok eller te om man vill kalla det så på lakritsrot både lindrar natthosta och är lite slemlösande. Finns bl.a. i Borgebys webbutik. Lika bra på vuxna som barn, smakar dock mkt sötlakrits, så man måste gilla det.
    Annars är vi noga med handtvätt om någon är sjuk eller utsatt för smitta. Tvätta händer det första ni gör på morognen t.ex. Isolera handuken från övrigas i familjen för den sjuke.

  13. Emma

    Carola: hur mkt vitlök hackar du?! Hur länge har
    Du kompressen vid örat? Menar du att smärtan
    försvinner helt sen o att natten blir smärtfri?;)

    Carola: Jag hackar en klyfta ungefär, fint ska det vara, man kan säkert pressa den åxå. Sen viker jag ihop en kopmpress med hacket inne och tejpar ihop, lägger mot örat och sen brukar jag ha ett huvudförband på av nåt slag som håller fast den där och sen får de gå och lägga sig, så den får sitta där tills de själva tar bort den. Ja i bästa falla så försvinner smärtan helt, det beror säkert lite på hur snabb man är på att få dit löken och hur fort öif kommer. I sämsta fall har det gått för långt och då hjälper det ju sämre, men viss smärtlindring blir det iaf.

  14. Iza

    Vi har en kille som, med jämna mellanrun, får riktigt jobbig hosta som varar i flera veckor. Efter att ha provat alla hosmediciner utan resultat fick vi tips om honungsvatten… Total lögn att få i honom… Så då gav vi en tsk honung på kvällen: oj, vilken skillnad! Så fort han börjar hosta nu så ger vi en tsk morgon o kväll o nu ger det sig på 2-3 dagar!

  15. Mormor Kerstin

    Skriv din kommentar här!
    Hej! Min ”huskur” är att SOVA. mycket. Detta tillsammans med ej stressande dagar. Jag tror att detta är den allra bästa medicin. Varför blir en del smittade och inte andra sosom har vistats i samma miljö? Den ena har mer motståndskraft och är starkare än den andra. Detta råd är förståss bäst i förebyggande syfte.

  16. Fia

    Slemmig hosta på natten är inte kul. Förutom att ge vatten, höja upp huvudändan i sängen, ge nässpray, så brukar jag skära upp en rå gul lök och lägga på ett fat bredvid sängen. Lök är slemlösande, du vet näsan och tårarna rinner när du hackar. Jag upplever att hostan minskat när slemmet minskar.

  17. Carola P

    När mina barn får örverk brukar jag göra en tuss av svart fårull och stoppa i örat. Det brukar dämpa smärtan. Te och hårdbröd brukar vi dricka/äta när vi har halsont, men det är inte alltid det hjälper.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting