Allmänt

Wow Uppsala satsar på amning !

Vad glad jag blir när jag läser i Uppsalatidningen att det ska storsatsas på GRATIS amningskurser:)
Heja!
Amningen har minskat sju år i rad tydligen i Uppsala , och nu ska det rådas bot på dels okunskapen runt den och dels hjälpa föräldrar till rätta bland alla tusentals råd.
Det är Sensus studieförbund Mellansverige i samarbete med Amningshjälpen som genomför kurserna och det är ett treårigt projekt om jag fattade rätt.

Fasen vad bra !
För mig har det ju aldrig varit några som helst funderingar om jag skulle amma utan det var bara så det var. Man födde barn sen ammade man det. Punkt:)
Det var liksom bara så det var och jag ifrågasatte inte utan bara gjorde.
Så funkade det åxå för mig.
Nån mjölkstockning då och då var väl det enda problemet ,och det gör ont men går över med rätt hjälp.
När jag fick tvillingar var inte frågan Om jag skulle amma dem för det var självklart men däremot Hur fan gör man med två;)
Det löste sig det med och de ammades i 2 1/2 år .

Jag läser i artikeln att då när Janelle föddes, 94 så kom en ny uppgång i amningen som höll i sig till mitten av 00- talet och sen minskade .
Det gjorde kanske att jag började min amnings karriär 😉 i rätt tid, när det var många som ammade och det inte var nåt märkligt med det. Inte bröt folk ihop heller över att råka se en ammande kvinna på café och skrek att det var äckligt och motbjudande …
Idag är ju folk helt rabiata och gapar om att de känner sig kränkta av att en bebis får mat av sin mamma i samma lokal…. Gahh!
Låt bli att titta ? Kanske ?
De flesta ammar väldigt diskret även om det finns de som klär av sig mer eller mindre helt men det är ju inte dem som folk upprör sig över.

Av de barn som föddes 2010 i uppsala ammades 63% helt eller delvis vid 6 månader. Motsvarande siffra 2004 var närmare 80%.

Jag som är väldigt mkt För att amma välkomnar detta. Jag tror att okunskap är en stor anledning att inte amma, och sen tror jag faktiskt att detta förbannade jämställdhetstrams har lite skuld i det hela åxå…
Törs man ens säga det? 🙂
Men det är ju lite synd om männen som inte kan få samma närhet , så i jämställdhetens namn låter kvinnan bli… Så de kan dela rättvist på allt med bebisen.
Jo jag har hört den anledningen på riktigt , men hoppas att det var ett undantag för det var väl lite väl korkat kanske. Sätta en fullvuxen mans känslor att inte kunna amma ( thats life!) före en bebis … Bah .

Sen finns det ju alla dem som får stora problem och jag vet att det är skitjobbigt , men även här kan ju okunskap vara orsaken .

Jag är inte fanatisk men jag tror att så många går miste om nåt de egentligen inte behövt släppa.
Det är så enkelt att amma om man får det att funka:)

Och det är bara fördelar med den , som tex:

20121102-125543.jpg

Som vanligt finns det undantag och ni behöver inte bli arga och upprörda 🙂

Heja amningen !
Jamie bet mig härom natten så det gick hål … Fan vad jag just då inte tyckte det var värt det;)

Kommentarer

  1. Elsa

    Hej! Håller med dig helt o hållet:). Amning ÄR bra på alla sätt o vis o kan inte för världen tro att ersättning skulle alls vara lika bra… Jag har också tvillingar, men kunde tyvärr bara amma en av dem. Den andra var så liten och svag, dåligt suggrepp, så det blev aldrig något av det. Pumpade dock en massa så att hen också fick av mammas mjölk :-). Trean helammades i 6 månader. Klart att det är bindande o tror många också tycker det o därför slutar man så att man ska kunna ’återgå till det normala’. HA! Det är samhället överlag tror jag som styr, vi är så individualistiska o själviska idag. Barnen ska bli självständiga o duktiga o oberoende fort så att vi föräldrar får mer egentid :). Nä det köper jag inte!

  2. Tiina

    Hej Carola.
    Jag tycker att det är jätteviktigt med amning. Jag har en son och hade redan när jag väntade honom bestämt mig för att amma. Tyvärr så gick inte amningen alls bra =0( Han ville verkligen inte ta bröstet någon längre tid utan släppte inom en minut (han fick jättebra tag och mjölken hade runnit till), Sedan var det helt kört att försöka igen. Ju längre tid han fick ligga i mitt knä ju mer började han spjärna och vifta med armarna. Dessutom tyckte han inte om att ligga på sidan så att han skulle komma nära bröstet och kunna ta tag. Fick även hjälp för att förhoppnings få en lösning på problemet men inga hjälpmedel eller olika ställlningar att amma i fungerade. Kändes jättetråkigt att inte få det att fungera men jag löste det genom att pumpa (jag vet skittråkigt och jobbigt och man känner sig som en kossa i mjölkningsmaskin varje gång men det är det värt). Mjölken sinade tyvärr rejält ganska snabbt men jag kämpade på och körde med mottot ”less is more” (han fick även ersättning som komplement under tiden). Det tar mer tid att pumpa än att amma men man måste tänka på att vissa saker som finns i modersmjölken inte kan ersättas med något annat. Till de personer som inte vill amma eller har väldiga problem skulle jag bara villja säga ” Om du kan så ge ditt barn modersmjölk åtminstone ett tag. Dess innehåll är oersättligt”…. Nu vill jag bara tacka för en bra blogg och önska en fortsatt trevlig helg. Tack för mig

  3. Angelica

    Tycker det är jättebra att man ska satsa mer på amningen. Att få till en bra amning kan ta väldigt lång tid! Jag jobbar på bb/förlossning och märker att många mammor idag inte har tid,lust eller vilja att offra den tid det tar! Samtidigt som andra verkligen är väldigt entusiastiska och tar kontakt med amningsmottagning osv. Tror tyvärr samhället påverkar mkt man ska leva precis som innan man fick barn med egentid och sökt vad det heter! Innan man skaffar barn kanske man ska tänka på att det inte blir så mkt av det. Å jag jag vet att det finns dom som har problem men dom allra flesta kan amma om man bara har den RÄTTA viljan!

  4. Neta

    Å jag blev så trött när jag såg det i tidningen, gillar inte amningshysterin eftersom den förstör så mkt för dom som inte kan eller vill amma.
    Carola: Tycker inte alls att det är amningshysteri, snarare tvärtom, det är väldigt tolerant mot de som väljer/ inte kan amma. Betydligt enklare att ge flaska i dag än för bara några år sen, sett till hur folk i omgivningen reagerar. Upplysning är BRA, man ska inte se det som hysteri för det behövs:)

  5. Ida

    Det är ju jättebra när amningen fungerar då det är bra att amma på många sätt. Men jag tycker inte man ska behöva ha dåligt samvete om man av någon anledning inte får amningen att fungera. Är ju många som känner en press på att amma och så fungerar det inte alls. Då ska man ju kunna känna att det är okej att avstå från att amma och att det inte är något dåligt med det.

  6. Martina

    Det är verkligen så viktigt att de som vill/kan får det stöd som de eventuellt behöver OCH att de som inte vill/kan får lika mycket stöd de.
    Ibland känns det som om de som ammar får ett jäkla motstånd och de som av någon anledning inte ammar får lika mycket skit de. Utan att skitsnackarna vet varför man väljer att göra på ena eller andra sättet.

  7. inger

    Vilken toppen förebild du är Carola……amning är bra…..det vet vi ju alla…….men många har ju tyvär problem med just detta……tycker inte du skuldbelägger någon…..utan du tar upp det positiva på ett bra sätt. Heja! ;)!

  8. Nathalie

    Jag håller precis på att sluta amma min lilla 4-månaders och
    det är så ledsamt. jag hade planer på att helamma i 6 månader och därefter delamma bra länge till…
    men så blev inte fallet.
    Lovis visade sig vara precis lika allergisk som sin storasyster och trots att jag utesluter mjölk ägg soja och alla sädesslag fortsätter hönan att vara dålig och har stora problem med tillväxten.. 4.4 kg och 4 månader gammal…
    men hade som sagt gärna fortsätt att amma..finns knappt något mysigare ♥

  9. Åse

    När du skriver såna här inlägg så får du ju vara beredd på att du kan få både positiva och negativa reaktioner på det du skriver. Kan du inte ta det så bör du nog undvika att skriva såna inlägg.

    Carola: Jag tycker det är kul att få båda reaktionerna, MEN jag gillar inte att folk liksom tror att jag dömer åt nåt håll. Jag skiter ärligt i hur andra gör med sina barn,men JAG tycker amning är viktigt, och det vill jag inte behöva sticka under stol med pga att vissa känner sig sårade eller kränkta:)

  10. Camilla 32 år och 9 barns mamma

    Hej hej
    Tycker det låter jättebra med amningen..

    Jag har inte kunnat amma någon av mina barn,jag
    ville verkligen och försökte och fick massa hjälp
    Antar jag men kanske inte den rätta nu när man
    Läser det här.
    Efter nr 6 sa dom åt mig att det är ingen ide
    jag kan inte amma.
    Så dom sista har jag inte ens försökt på ..

    Ha en jättebra helg

    Mvh camilla

    Carola: Du fick säkert bra hjälp:) men ibland är det ju sådär, och vissa kan inte amma.
    Grejen är ju att det blir folk även av icke ammade ungar, se bara på mig;) Jag är ammad i hela fem DAGAR…wow…mjölken hann ju inte ens rinna till;)
    Du gör det som är bäst för dig:)
    Kram!!

  11. Bella

    Du kanske skulle anmäla dig som frivillig ”amnings stolpe” på Gränby centrum. Kan folk lämna in sina barn hos dig så ammar du dom offentligt medans mammorna är inne & handlar. Som man tankar bilen, hur naturligt som helst. Perfekt affärsidé !!!

    Carola: Jag kan inte riktigt förstå om din kommentar är på riktigt, om du menar allvar eller driver? Varför skulle jag vilja amma andras barn? Mina egna har jag inga problem att amma var som helst, men varför i hela fridens namn jag skulle amma andras bara för att jag anser att amning är bra? Nä, jag tror att du försökte vara ironisk, men grejen är att det var inte det minsta lustigt. Tyvärr 🙂

  12. Kristina Å

    Amma tvillingarna var inte helt lätt, ibland ammade jag dem samtidigt och ibland en och en. Kommer ihåg att jag fick mjölkstockning med feber och frossa vid ett tillfälle, fruktansvärt! Jag tror jag ammade dem ungefär ett halvår, däremot ammade jag min dotter längre och tyckte det var lite ledsamt att sluta.

    Kommer alltid att vara diskussioner kring amning, hur länge, hur ofta, var, när och hur osv. Alla får väl sköta sig själva helt enkelt.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting