AllmäntJulen

Paketkalendrar!

Jag har ägnat en lång stund åt att leta efter bilder på kalendrarna, men hittar de inte, finns inte på den här datorn och jag har letat på nätet…

Ni får se dem på söndag helt enkelt:)

Men ni vet ju att alla barnen har en varsin paketkalender, som min mamma gjort. Hon är pysslig, och när Janelle och Patricia var små frågade hon om jag kanske ville ha en? Och det ville jag ju, men förutsatte att påfyllning skulle ingå, alla år:)

Hon gjorde en först som de delade på, Patricia var ju bara en bebis, och sen fick hon en egen nästa år. Och sen kom det tvillingar  och så några till, och  just nu sitter hon och försöker få Jamies klar till 1 december.

Det kommer hon hinna, hon har gett sig sjutton på det 🙂

 

Mamma och pappa och syrran har fixar påfyllning i dem varje år.Och paketen bara ökar i antal…

Första åren var det väldigt mycket småsaker, som små pennor, småblock,nåt litet plastdjur, hårsnoddar, hårspännen, osv, och en och annan chokladbit.

Nu för tiden är det mest godsaker. Jag vill inte ha 240 småsaker ligga och drälla! Jag vet att många är sockerhysteriska och tycker det är totalt förkastligt med socker direkt på morgonen, men sån är inte jag 🙂 Kör igång dagen med en sockerkick vetja!

Nädå, men det är så här att mina ungar svarar väldigt bra på sötsaker, det händer nämligen ingenting. De blir inte hyperspeedade, eller uppe i varv ( det är väl iofs samma sak,hihi) och jag har bestämt för mig att jag läst att det inte beror på sockret att ungar stissar upp sig, utan snarare på att det de gångerna det vräks i godis är det oftast festligheter och de är uppspelta ändå:)

Det är bara december en månad per år, och det lilla sockret skiter jag i. Finns värre saker.

 

Alltså är det till mesta delen godis i kalendrarna.

Min syster är den i familjen som är en mästare på paketinslagning, och i år hade hon pysslat många timmar hemma innan vi hjälptes åt hos mamma och pappa att sätta nummerlappar på paketen, slå in några fler och bestämma i vilken ”lucka ” de ska vara:)

IMG_9145

Små mini smällkarameller

Små fina paket av olika slag 🙂

IMG_9146

Excelarket där pappa prickar av exakt vad, på vilken lucka och till vem paketen är. Alla får samma, men det är skitmeckigt att lägga i nio ( tio med Simons) kassar om man inte har stenkoll. Man missar lätt någon och så blir det gråt och tandagnisslan sen när man ska hänga upp dem..

IMG_9147

Upplägget är som följer: Syrran, mamma och pappa köper på sig småsaker så fort de hittar något:) De reser ju mkt så det blir ofta småsaker från utlandet , eller hårgrejor. Killarna vill ju inte ha hårspännen, så isf får de något annat, svårt att hitta på nåt litet till dem bara. Tjejerna är alltid lättast för de gillar ju småpryttlar, och pyssel. Det gör inte mina gossar. Klistermärken är bra.

Sen kompletterar de med godis, chokladtomtar, tablettaskar, klubbor,små smartiesaskar edyl.

Och så slår de in dem, jag hjälper till lite:)

Det är smart att använda folie när man slår in, då bara virar man in och snurrar en ände till en liten hake som man kan hänga upp den i. Annars måste man ha någon form av upphängning, kalendrarna har ringar som man fäster paketen i.

Googlade igen och hittade bild på en av dem vi har:

JUL Panduro.

 

Ikea har band till julgranskulor som är perfekta, och det funkar superbra med sådana där gröna plastkrokar som ser ut som ett S som brukar följa med julkulorna.

Sen är det siffror på, och vi diskuterar vilket paket som passar på vilket datum 🙂

Eftersom jag fyller år den 10 december, brukar de få något lite finare/roligare då, och samma med Lucia, helgerna och så julafton förstås.

Ja sen är det dags att stoppa ner paketen i nio kassar, tio med Simons, och samtidigt som en gör det prickar pappa av:)

Det är minituös ordning, och Viktoria – jag vet att du gillar det , excelfantast som du är, listornas drottning 🙂

 

Någon dag innan 1 dec transporteras kassarna hem till mig, och dagen innan hänger vi upp kalendrarna och sen knyter vi fast paketen. Första åren gjorde jag det sent på kvällen när ungarna sov, men det är så jäkla tråkigt och jag får ont i ryggen? Konstig ställning med armarna säkert…det tar TID att hänga upp 240 paket, så nu får de hänga upp sina egna. De stora barnen vill säga, de små gör jag det åt.

Spänningen är olidlig andra dagen, det är alltid samma sak första nämligen, en önskelista, och den är trist, men ack så bra!

Alla älskar att få öppna ett litet paket varje morgon, och även om det inte är något annat än ett paket tuggummi tycker de att det är roligt. Jag förstår dem, jag vill åxå ha en:)

Fast jag har en chokladkalender så det räcker åt mig…glömmer ändå alltid äta upp dem, så nån unge får dem sen.

 

Hur har ni, jag vet att det är många som har liknande, om ni har bild på dem får ni gärna skicka en så jag får se, och kanske lägga upp dem här?

Det är snart dags att hänga upp dem….och jag har inte städat klart, och timmen är sen, och imorgon kommer bästa Magdalena hit för lite snack, lördagen är uppbokad, men vafan, jag hinner. Jag är alltid ute i sista sekund:)

 

Nu måste jag hoppa i säng 🙂

Jag lovar att ni ska få se bilder på dem på söndag, möjligen redan på lördag.

Natti natti 🙂

Kommentarer

 1. Viktoria (sjubarnsmamma och listornas drottning)

  Paketkalender av något slag är obligatoriskt här! Minns det som något fantastiskt när jag var liten och ser det som självklart att jag ska föra det vidare till mina egna barn. I år får våra 6 äldsta kalendrar – 2 färdigköpta, 1 med godis och 3 egengjorda med små inslagna paket. Blir tokig på småskräp så jag väljer noga vad som är i: samlarkort, hårspännen, minirussinpaket, suddisar, Lego, Polly Pocket osv. Räknar med att jag lägger ca 200kr/kalender i snitt på de egengjorda och ca 130:- för de färdigköpta från Ullared 🙂
  Här varar julen hela december och det är väl härligt!
  Jag var riktigt imponerad av din pappas listor men det förstod du ju säkert 😉

 2. Anna

  Eftersom jag inte tänkt till i år och är sent ute så fuskar jag. Tänkte hänga upp bara EN. Så får mina 4 barn paket olika dagar. Bara 6var då alltså!

  Jag kör blandat innehåll: godis/choklad, tandkräm, uppmaningar/aktiviteter, bok, reflexer, lypsyl. Oftast grejer de ändå behöver (skulle fått), strumpor, m.m

 3. Neta

  Mina tjejer fick sina av en kompis till mig ett år men hon hade bara hängt dit paket på helgerna. första året kompletterade jag och kanske fortsatte jag nåt år till men sen la jag till deras stora besvikelse ner det där.
  Jag tyckte det blev för dyrt och godis var inget alternativ.
  Har inte gjort åt mina barnbarn heller jag tycker det räcker med julklapparna och numera ger jag pengar till dom så dom får handla själva, begriper mig iaf inte på nutidens leksaker. Vi vuxna ger inget åt varann men jag handlar lite till döttrarna så länge dom bor/firar hemma har jag sagt. Sen köper jag en julblomma till några vänner och äldre släktingar.

 4. Carola P

  Jag har ett gammalt spinnrockshjul som jag har pyntat och hänger i taket, det brukar jag fylla med olika saker. Några år fick barnen ett pyntat pepparkakshjärta var. Flera år har det varit en kola om dagen och nått år har jag orkat fått till olika småpaket. I årets kalender tänkte jag ha olika aktiviteter för barnen, som tex göra julgodis, hämta julgran, dekorera pepparkakshusen m.m. Så har du något bra tips på vad man kan hitta på att göra som skriv gärna.
  Ha en trevlig helg
  Kramis

  1. Anna

   Kolla om det är någon släkting eller vän som har namnsdag ngn av dagarna. Skriv en lapp i det paketet, med uppmaning att ringa o gratta ”namnsdagsbarnet”.

   Ge andra uppmaningar tex. •Ring mormor o säg nåt snällt. •Ge storasyster en kram. m.m…

 5. Anna-Karin

  Vilket jobb ni gör!! Här fixar farmor till tre små troll, är henne evigt tacksam! 🙂 Skickar en kram till dig och onda ögat till den som djävlas med dig! Massor med pepp, uppmuntran och goda tankar till hela familjen!

 6. nettan

  Här själv suttit och fixat med barnens paketkalendrar, första året som vi gjort det själva till barnen. Jag tycker det är en rolig grej, hade själv det när jag var liten.
  Nu när dottern inte tål mjölk heller så blir det lite roligare med det här då hon inte tål den traditionella chokladkalendern.
  Får inte till att klistra in en direktlänk när jag skriver från mobilen…. Men om ni klickar in på min blogg så gjorde jag imorse ett inlägg om kalendrarna och fotade vad det är i paketen. Ligger under kategorin Jul.
  Ska ta en bild sen på kalendratna också, men än så länge är de kvar i källaren.

 7. Putzi

  Härligt med såna kalendrar, hade till tjejerna när de var små men när barn fyra o fem kom gick vi över till paket om helgerna sen till advent och sen blev det bara på julaftons morgonen och nu e de stora och vill inte ens ha en chokladkalender…snyft 😉
  Ska nog införa din mammas ide och fixa så till mina kommande barnbarn i framtiden =)
  Kram

 8. Mammamia

  Kan inte annat än tycka det är hysteriskt med detta påfund med paket varje dag innan jul, oavsett att det ”bara” är något litet. Varför liksom??
  Och så hör man föräldrar som klagar att dom aldrig har tid att göra något på egen hand, att barnen tar all tid, tacka 17:on för det!!

  Detta var inte riktat mot dig Carola, mer jag som såg en chans att få ur mig detta då man ser & hör om dessa paketkalendrar överallt just nu.
  Jag hoppas er jul blir fin och att allt reder upp sig!
  Tack för en bra blogg : )

  1. nettan

   Jag förstår att alla inte tycker om paketkalendrar, men har svårt att se resonemanget du skrev om. Så tidskrävande är det inte!
   Visst jag tycker jag satt en evighet och slog in paket, 1,5-2 timmar, två kvällar i rad. Men det var vid 23-tiden så det blev paketinslagning istället för att sitta och glo på någon dålig serie på tv. Den tiden ger jag gärna mina barn istället 🙂
   Och inköpen gäller bara att ha lite planering inför. Jag har köpt på mig lite åt gången när jag hittat något passande. Godiset i samband med att jag storhandla.

  2. sexbarnsmamma

   Håller med mammamia. Tidskrävande och onödigt. Skulle aldrig göra såna åt mina barn,, och absolut inte till vuxna barn.

 9. Ella

  Vilken värme, kärlek och engagemang dina föräldrar och syster visar! Förstår att det är uppskattat! Kram du fina människa!

 10. Anki

  Det är några år sedan mina ville ha de små överraskningspaketen men när de var mindre hade vi en stor tomte som var sydd med korsstygn och med bomull som skägg (har tyvärr ingen bild) Han håller i en stor jutesäck som man då kan lägga dagens paket i.Om nu paketet händelsevis skulle vara för stort så låg där i stället en lapp med lite vägvisning var de skulle leta efter paketet ;-)Så klart var där alltid ett paket till varje barn …. Nästa år blir det barnbarnet som får ta över denna tomtekalender för i år har vi kommit överens om att han är för liten…
  Kram från Skåneland

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing