Allvar

Som man frågar får man svar

Hur är det möjligt att vi ska diskutera arbetslösheten på min blogg? Den finns, det är en rent fakta. Att ungdomar har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden är fakta, och ingen direkt nyhet…Ändå, ni vet bättre?

Och sen är jag otrevlig när jag svarar.

Nä fy farao, det är inte lätt ibland, hur man än vänder sig har man arslet bak;)  Vi skulle kunna göra som så att jag from nu inte svarar på kommentarer, eller tar bort funktionen för att kommentera , vill ni det? Vill JAG det? Nä.

Det finns ett ordspråk: ”Som man frågar får man svar” , och så är det. Frågar ni på ett trevligt sätt, med respekt, så svarar jag på samma vis. Säger ni saker på ett taskigt sätt så kan ni ge er fan på att ni får svar på samma nivå.

Jag fick den här av en vän idag:


10589599_10152409718468451_390665582_n

 

Jag säger bara AMEN.

Och så kom denna på mitt facebookflöde:

10563018_724080324294947_8185151079237446114_n

 

Och så är det.  Nu får ni ta och stila till er, och när ni gör det så kommer jag vara len som socker i mina svar 🙂

Kanske 😉

 

Vet ni?

Idag har jag varit på ett ställe jag inte varit på ordentligt på flera veckor, och det är lång tid det….Jag har varit på Ikea:)

Mitt kära Ikea, stod kvar och var sig nästan likt. De möblerar om och grejar och det blir ju lite fel i hjärnkontoret då, men det är samtidigt bra så man håller sina sinnen skärpta, hehe.

Helen messade mig i går och frågade om vi inte kunde luncha där, och eftersom mina kids längtat efter leklandet där så var jag snabb att haka på. Jamie har ju dessutom fyllt tre år och får alltså gå in i Småland, och jag trodde det skulle bli värsta grejen för honom. När Lovelia äntligen fick följa med in var hon förväntansfull i veckor innan och vi fick lov att åka dit dagen efter att hon fyllde:) Och Jordan var nog där på sin födelsedag…  Men Jamie har inte fattat alls vad som finns där inne, och han tvärvägrade. Jaha, jaja, men det gör ju inget, han fick följa med mig, Helen och Mio i stället. Eftersom nån av oss två, Helen och mig, är mer morgonpigg än den andra så hade vi sagt att de kunde äta lunch innan vi kom så fikade vi ihop i stället, jag kom ju direkt från frukostbordet 😉

Jamie gillar Mio, och är oftast väldigt försiktig med honom, hjälper till ( ibland stjälper) och är majsig i största allmänhet. Idag var han så lugn och fin, satt och kikade vid bordet när vi fikade, och åt sin bulle och var tyst och fin i nästan en hel timme innan det blev spring i benen. Då höll han sig ändå nära oss, och grejade på.

Efter timmen som barnen får vara i leklandet gått ut så hämtade vi ut dem, och sen tog vi en runda på varuhuset. Jag har irriterat mig länge på att det blir så blött på golvet i köket runt diskbänken, på jul har jag en matta där och det är inte dumt alls, mer än att den blir skitig;) Idag hittade jag en fin matta på barnavdelningen som får ligga där.

Ikea

Och ja, jag vet att det sitter en snögubbe på diskmaskinen, den blev kvar efter jul…och nu känns den helt normal i inredningen 😉

Sen blev det en ny skohylla till vårt hyllsystem i hallen, Stolmen. Den vi har är det någon som roat sig med att sitta på…eller nåt, så den är sned och vind och dessutom har den rostat lite i skruvhålen.

Bara roligheter alltså…:)

Ungarna som inte fått fika, fick varsin mjukglass och en bulle när vi var klara, och sen susade vi hemåt.

Packade upp, fixade köket, lagade mat, och sen iväg och träna.

Janelle har börjat köra med syrran och mig nu, och det är kul, och eftersom hon gillar att dansa så har hon uttryckt en önskan om att vi ska följa med på nåt danspass….och vi har lovat 🙂 så det är bara till att börja ladda…främst för övriga medmotionärer som måste jobba hårt på att hålla sig för skratt;) Janelle är duktig, medan jag och syrran mer är som gracila kassaskåp.

 

Efter träningen handlade vi lite, det finns en mjölktjuv i mitt kylskåp helt klart, och så hem till trollen igen.

I morgon är det utflyktsdags, och det var inte svårt att få i säng dem. Det är det iofs aldrig, de är duktiga på att lägga sig, och jag minns inte ens när jag hade en diskussion senast om att det var dags att sova. Om man undantar tonåringarna…för där får man ju tjata för jämnan;) både på att gå upp och gå och sova…

Jamie ber ibland om att få gå i säng, precis som de andra gjort:) Hur vi lyckats med det? Ingen aning, men nånstans efter Robban och Corrinda så bara blev det så. Lite lär det väl bero på att de faktiskt själva fått bestämma sina sovtider till viss del. Jag har inte strukturerat upp tiderna, och varit benhård, utan mer tittat på hur just det barnets behov ser ut. Jamie behövde gå i säng vid 19.15 för ett tag sen, och då fick han det, medan han nu är pigg och alert fram till 20-22, beroende på när han klev upp på morgonen och om han råkat sova middag. Normalt för honom nu under sommaren har varit att vakna på morgonen strax före 10, och sen somna vid 20 – 20.30, utan att sova på dagen.

Skolbarnen lägger sig normalt runt 21, och det är kanske lite sent, men vad är vitsen med att tvinga i säng dem en timme tidigare och sen ligga och inte kunna sova. Nä, jag älskar att de själva klarar av att känna när de är trötta och vill gå och sova.

Jag hör folk som alltid, alltid väcker sina barn samma tid och lägger dem samma tid, oavsett helg, vardag eller lov. Som serverar mat på exakta tider, och där det blir totalknas om rutinerna rubbas.

Alla får göra som de vill, men för min högst personliga del så tycker jag att rutiner är bara bra, så länge de går att rucka på 🙂 Först då fungerar de liksom.

För oss funkar det här perfekt 🙂

 

Nä, om man skulle ta och hoppa i säng själv åxå då, det blir förhoppningsvis en lång och kul dag i morgon, så det gäller att vara på topp.

Först ska jag så ihjäl en jävla skitfluga som stissar runt här så jag får spunk, en sån där stor en som bara flyger runt runt, helt planlöst i 180 knyck, och låter asamycket. Fy farao.

Sen sova.

 

Natti natti 🙂

Kommentarer

  1. Kristina

    Hej! Snubblade över din blogg på Bloggkommentatorerna och läste om din dotter som har svårt att hitta jobb, vilket inte är ett dugg konstigt. Tänkte bara tipsa om att hon kan göra en intresseanmälan på kommunens hemsida, det finns stort behov av timvikarier på olika gruppboenden för handikappade runt om i Uppsala. Kan hon tänka sig att jobba med det tror jag absolut att hon har chans att få timvik! Jobbar själv på två olika boenden och har mer jobb än jag klarar av ibland 🙂

    Carola: tack för tips!!! Jag vidarebefordrar till henne:)

  2. Ia

    Tror mycket av kommentarerna (de negativa) beror på att Du provocerar en del med Ditt tänk om att vara hemma o att de anser det väldigt ”omodernt” att inte arbeta. Många skulle nog önska att de hade råd o möjlighet att vara hemma längre med sina barn medans andra gillar sitt yrkesliv o vill tillbaka (eller måste pga ekonomin). Alla är vi olika! Å Du har ju fixat detta iom Dina studier, bra gjort! All heder till Dig som verkar ta hand om barnen så fint! Ett litet tips (i all välmening) till Din dotter, har hon kollat med ”hemtjänsten” i U-sala? För några år sedan, när mina döttrar pluggade i Uppsala, sa de att man ”skrek” efter personal, men som sagt, det var några år sedan. Fanns, då, både kommunal o privat. All lycka till Er, hoppas allt löser sig för Er alla med jobb/studier o hus! Du är så otroligt stark, kämpa på!

  3. Lina

    Jag har läst din blogg dagligen under lång tid, anledningen till att jag fastnat för just din blogg beror framförallt på att jag tycker att det är helt otroligt att klara av att ha så många barn som du har och att dra hela lasset själv. Du och andra storbarnsfamiljer som exempelvis din vän Mirka m familj har inspirerat mig till att våga skaffa fler barn, idag har jag 4 älskade ungar mellan 3 månader och 7 år. Jag tycker att du är en stark och modig förebild på alla sätt för både oss läsare men framförallt för dina barn. Massa kramar till dig och din familj! /En trogen läsare!

    Carola: Åh vad roligt att höra:) Jag älskar att fler vågar skaffa fler barn än normen, och om jag på något sätt kan inspirera till det är jag stolt:)
    TAck <3

  4. Karin

    Det här med sov och mattider kör vi på samma stil. Jag är uppvuxen så och skulle inte klara av att avbryta saker för att det absolut måste ätas eller sovas en viss tid.

    Har 2 barn och redan från början har dom fått följa ned på allt oavsett vilken tid det är. Blir barnen trötta funkar det ju att sova i vagnen/bilen/famnen beroende på vad man gör.
    Det är kul att läsa om fler som gör lite som det passar dom just den dagen 🙂

  5. helahea

    Jag håller med dig till fullo att barnen somnar när de behöver.
    Men ibland behövs det lite tjat T ex när skolan skall börja efter ett långt lov.
    Jag var alltid tvungen att tjata lite då för att sonen skulle orka med sig själv 🙂
    Har du kommit in på några nya kurser i höst Carola?

  6. Anna

    Nja..så farliga var väl inte kommentarerna? Man kanske inte måste ha taggarna utåt i sina svar? Mina ” ungdomar” har nog haft tur isåfall..vi bor i Uppsala och den äldsta fick jobb direkt efter gymnasiet, trots lika med noll arbetslivserfarenhet och utan högskola..den andra ska plugga på universitet nu men fick också jobb under sommaren, och under helger om hon vill:) och två jobb fick hon tacka nej till då hon kände att det inte passade henne.. ( café och restaurang) så det finns jobb..dock inte på arbetsförmedlingen;) man får knata runt och fråga helt enkelt:)

  7. J

    Finnes inte mkt mer jobb i Stockholm heller…
    Vet inte hur mkt jobb mina barn har sökt..
    Den ena har fått strö timmar som personlig assistent
    Den andra inom bygg branschen
    Och den tredje som croupier ngr timmar veckan…
    Att varje månad aldrig veta hur mkt man får i plånboken är tungt…
    Nä det är inte lätt för ungdomarna idag….el tex långtids sjukskrivna..
    Det är väl allmänt känt i dagens Sverige..?!!!!
    För att få jobb idag måste du nästan ha kontakter..

    Att klanka ner på ngn annan människa , som med ganska stor sannolikhet ändå kämpar med dåligt självförtroende som det faktiskt ger när man har sökt ett x antal jobb och i bästa fall får ett tack men nej tack svar..oftast får man inte ens det…….
    Vad får vi ut av det.?!
    Varför inte peppa våra ungdomar ?!
    Tipsa om jobb i stället..uppmuntra..pekpinnar kommer man inte långt med…

    Att klanka ner på en annan människas livsval? Varför ?! vad får du ut av det?!?! Som nu i Carolas fall ..var att vara hemma med barnen och ja fick ngr fler än genomsnittet..
    Men vem är jag el du att döma?!!
    Och nej man blir inte rik av barnbidrag man blir rik på kärlek ist…:-)
    Och om nu Carola skulle tjäna kr på sin blogg?!
    Vad i hv har vi andra människor med det att göra?!?
    Vart hon en sämre människa?!
    Men dom andra som tjänar kr på bloggen..?! Blondinbella ..o vad alla heter.. Är det för jävligt det med?
    Hade det sett bättre ut om Carola delade ut reklam el sopade Uppsalas gator?! El jobbade som personlig assistent..? Jag fattar inte riktigt..
    Jag hade lätt skrivit en blogg och tjänat kr på den för att kunna ha mina barn hemma!!!
    Vad är det som sticker i ögonen på just dig att Carolas barn inte går på dagis/dagmamma..?!!
    Då är vi där igen…hennes livsval..inte ditt ,inte mitt..& vem är jag/du att döma?!?!

    Kram ifr en annan hemmafru

  8. Camilla

    Jag har läst kommentarerna du fick om arbetslöshet. Jag uppfattade kommentarerna inte som illa menat mer som att detta var personernas egna erfarenheter om att hitta jobb i Uppsala. De ville väl bara dela med sig av sina erfarenheter.

    1. Karin

      Jag uppfattade inte heller ngt dumförklarande eller dylikt. Trist när inläggen läses så defensivt och att allt hela tiden tolkas utan minst tolkningsutrymme. Mitt ”bidrag” var att säga att det inte behöver vara svårt eller omöjligt att få jobb i Uppasala. Kritiserar därmed inte de som inte har jobb utan peppar att det går att få jobb och tar lite död på myten att det inte finns några jobb. Ett försök till fakta var att vi har den lägsta arbetslösheten i Sverige. Inte populärt att skriva det och det gäller inte för ungdomar..,Mer fakta är att bara under 10 procent av ungdomar 18-24 är arbetslösa i Uppsala. Näst lägst i Sverige. Tänk att det finns fler vägar än my way or the highway : ) Maningsutbyten berikar, våga diskutera och var öppen utan att ta till spaden.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting