Allmänt

Vattkoppor, någon? ;)

Jodå, Jordan är som en prickig korv, eller inte riktigt än, men på god väg:) Vattkoppor har en inkubationstid på 10-21 dagar, vilket gör att även detta härstammar från det där förbannade leklandet, och härmed bestämmer jag enväldigt att så länge det blir jag och bara jag som får ta hand om följderna efter besök där så är det åxå jag och ingen annan som ska bestämma huruvida barnen ska dit. Det är väl rättvist? Barnen själva håller helt med, och faktum är att Trixie redan sagt samma sak, jag har bara tänkt det så jag har inte påverkat dem i det. Dessutom är de rätt less på att vara där.

Nåväl, hur kan jag vara så säker på det då? Hundra kan man såklart aldrig vara, men eftersom killarna inte träffat andra människor sen de var där, mer än snabba visiter på mataffärer med mestadels vuxna så är jag rätt övertygad.

Eftersom folk envisas med att dela med sig av sina smittor, och eftersom vattkoppor nu för tiden minsann anses så himla ”friskt” så man får gå på både dagis och skola med dem i full blom ( jo det är säkert, jag trodde fan inte mina öron, men så är det, här tänker vi inte på de med lite sämre immunförsvar inte…idiotiskt) så är det väl rätt enkelt att lokalisera smittan.

Allt är bättre än magsjuka, och….jag sänder en stor tacksamhetens tanke till att jag pluggar på distans, det hade kunnat bli väldigt besvärligt annars, för även om man nu kan beblanda sig med folk när man har vattkoppor så är det ju så att vissa barn blir väldigt sjuka. Det är tre barn här som inte haft det, och teoretiskt kan det bli många veckor med dåliga barn. Tittar jag tillbaka på de som haft så har det varit blandat kompott, några har varit riktigt dåliga medan andra bara var prickiga. Corrinda fick det TVÅ gånger, fast man inte ska det:) Men hon är som alltid ett undantag;)

Tvillingarna var 6 månader och helammades när de två större syskonen drabbades, och smittade ner sina bebisar. Robban blev superprickig och hade lite feber, medan Corrinda hade några få prickar och fjuttigt med feber.

I princip ska man inte kunna få vattkoppor om man ammas och mamman har haft det, då går det över immunitet via bröstmjölken, men eftersom de var precis runt där som mina antikroppar inte riktigt räckte till så fick de det, men lindrigt.

Viruset var inte tillräckligt starkt för att se till så Corrinda tillverkade egen immunitet, men tillräckligt för att skydda henne så hon fick det ytterst lindrigt, och det öppnade upp för att hon kunde få det igen. Även den gången mådde hon bra, men var så jäkla prickig:D

Robban däremot drabbades hårdare och verkar vara immun.

Konstigt sånt där 🙂

 

Nåväl, vattkoppor är väl inget, men det hade ju kunnat komma nån annan gång, som man alltid tycker. Jag är ju av den gamla skolan, och kommer hålla barnen undan från andra, som inte specifikt vet om det och okeyat det, tills kopporna torkat in. Det innebär att det blir lite meckigt att hitta på saker nu under lovet. Skit.

Tja, det är väl lika bra att ta allt på en gång, kanske.

 

Nu är det 2015!!

Det känns ungefär som 2014;) fast man tycker att det borde kännas…annorlunda på nåt vis. Snön är borta, tacksamt nog försvann allt, så det är helt ok att det fryser på nu, hade varit skitjobbigt om det där slabbiga hala låg kvar underst. Just nu är det +6 grader ute och solen har visat sig. Och gått och lagt sig igen 🙂 Men det går åt rätt håll nu! Vad som än händer, så är vi på rätt sida sommarsolståndet och det går mot ljusare, varmare tider:)

Vad gjorde ni på nyår? Jag hoppas att ni alla hade trevligt, på det sätt ni valde, eller fick tilldelat er:)

Tusen tack för alla era nyårshälsningar! De värmde så gott ♥

Vi tog det ju lugnt, syrran kom och Jamie och Patricia sminkade sig;)

Jamie sminkar sig

Tydligen så brukar de här två fixa sig ihop ofta, Patricia ger honom lite av sitt avlagda och en borste och han är nöjd i evigheter:) Nu lyckades han måla sig alldeles brun på ena kinden så hon fick rycka in och städa lite.

Jamie sminkar sig

 

Vi gratinerade på vår hummer, och den var väldigt god.

hummer

Men allvarligt…knappast värd alla dessa kronor de kostar, hummer är ju som en helt vanlig räka/kräfta? Bara lite större;) Mätt blir man ju inte heller, haha, men den var som sagt väldigt god. Paolos vin smakade finfint till:)

Och barnen hade gjort små smörgåsar genom att trycka ut olika former med nån grej, de åt upp alla på en sekund och var sen störthungriga, så vi rappade på med varmrätten.

Våra laxbakelser skulle vara i ugnen på 150grader och potatisgratängen på 225, så vi fick mecka lite, medan barnens köttbullar, kycklingfile och sås fixades, och så småningom kunde vi sätta oss och äta allihopa.

laxbakelse coop

 

Lax är så härligt för man blir sällan sådär stoppmätt, utan mer behagligt mätt:)

Med andra ord fick det plats pannacotta åxå:

pannacotta

Jag hade inga genomskinliga glas som var bra så det fick bli de här, inte lika snyggt, men gott. Jordan gillade inte sin, tråkigt 😉 ( mer till morsan som inte har nån stopp på efterrätter) och barnen åt glass och chokladsås sen åxå.

Plötsligt kom vi på att vi ju köpt Bingolotter! Oj! Leta reda på dem, oj vad annorlunda de såg ut mot sist jag spelade, för typ 20 år sen, och oj vilken kanal är det på? Pennor? I samma sekund som vi lyckats riva av kanterna och fått fram lotten, satt oss och var beredda, så…..var det slut 😉  Haha, epic fail:)

Jaja, vad gör det, vi hade köpt dem ifall att vi skulle få tråkigt och det hade vi ju inte.

Vi röjde köket, och plockade fram chips  istället, och så småningom var det dags för tolvslaget.

Pommac och champagne:

2015

 

Glada tossiga ungar, allihopa, även Jamie:)

Det är så skönt att ungarna funkar även när det är sådana här grejor, att vara iväg med dem på sena kvällar edyl är sällan några problem.  Jag hade köpt tomtebloss i parti och minut och de brände av allihopa.

tomtebloss

 

Syrran:

syrran

Jag och Novalie-

 

ja jag vet, värdelösa kort, men det kommer bättre, ska bara lära mig kameran först:)

Och eftersom man alltid ska Look at the bright side of life.: 😉

så kan man ju tycka att det är vackert med en islykta, som blivit till eftersom jag måste ha den där vattenkranen droppandes i garaget, så det hade frusit till en tjusig sak:)

islykta

 

Nu är det plusgrader så det är avstängt, och jag ska försöka isolera, det jag skulle gjort när jag blev sjuk:( men få se om jag hinner idag.

 

Vi gick in vid halv ett, och stoppade Jamie motvilligt i säng, men han somnade innan han hann dricka upp sin välling:) så han var trött. Övriga kids troppade i säng de med, och jag och syrran satt och käkade ost och kex och drack Pommac till sisådär fyratiden, då vi tackade för oss och hoppade i säng.

 

I går fyllde min pappa år, så vi åkte dit som vanligt på lite fika. Han fick en grej man fyller tösalt i, som man sen enkelt kan strö ut på uppfarten, måste skaffa en sån jag med så jag slipper gå med en säck och se ut som jag sår havre:)

Där blev vi kvar framåt halv sju, då vi åkte hem, och åt lite middag för att sen hamna i olika soffor och se på lite av varje, jag och Corrinda kollade på de två snyggaste människorna i hela världen tror jag, Angelina Joli och Johnny Depp 🙂 i The tourist. Sen fortsatte jag med Air force one, en gammal goding och så Wes Cravens mardröm eller vad den kan ha hetat, nån Terror på Elm street grej:)

Tidig morgon kröp jag ner och sov gott några timmar, och det stormade som fan ute, och ösregnade, så jag sov extremt bra. Sover aldrig så gott som när det är oväder, möjligen inte om jag ligger i tält;) men annars.

Nu ska jag åka till affären och komplettera inför middagen, det är ju tacos….whihaaaa, som barnen längtat, hehe.

 

Ha en bra fredagkväll!

Jamie och Lovelia

 

Bye bye:)

Kommentarer

  1. Sussie

    Du Ammi! En person som har bältros kan INTE smitta nån så denna får vattkoppor å en med vattkoppor kan inte smitta nån så denna får bältros.

  2. Pernilla E

    Hos oss är det no, no med leklandsbesök så här års. Enda undantaget är om någon kompis har kalas (jag vill ju inte att barnen blir ”utanför”).

    Lekland är också ställen där de lätt får skador, min son har blivit pååkt av en vuxen man i en rutsckana vilket slutade med besök på akuten och en ledbansskada. Personalen på akuten och röntgen hade inget till övers för leklanden, de sa att alldeles för många barn skadar sig där.

  3. emelie

    Hoppas detta året blir ett bättre år för dig och din fina familj! Du är superstark!! Vilket fint kort på några av dina minsta, går inte att ta miste på deras kärlek till fotografen. Kram

  4. Mamma till 5

    Hej,

    God fortsättning 🙂
    När det gäller spädbarn och vattkoppor får dom med skyddet från mamman när dom föds. Under förutsättning att mamman haft smittan och är immun . Skyddet behåller barnet ca 6 månader.

    Blir man smittad av vattkoppor och inte får så många eller tillräckligt mycket av viruset så är det inte säkert att man blir immun. Dom sa till mig att man måste få minst 10 stycken koppor. Annars kan man få det igen.

    1. jaana

      min son fick vattkoppor när han var 3månader gammal.. jag ammade o har haft vattkoppor.. så de där med immunitet. de är som från fall till fall.. vart han fick de ifrån har vi inte en blekaste aning om.. då han sen smittade storasyster o ingen annan i våran närhet hade de eller hörde de från nått håll förrän han fick de. (ingen annan än stora syster fick de sen efteråt) Och ja vi kan ha träffat nån på nån affär som bar på smittan eller dyl.. inget jag la ner ngt märkvärdigt på att leta felet. Han fick de bortgjort, dock väldigt tidigt o massor o led jätte mycket.. (dock träffade vi en läkare som sa att före 6mån ålder så kan de få om de, men han är nu snart 5år o inte fått de igen fast han blivit utsatt för smitta så vi håller tummen) 😀

  5. Ammi

    Vattkoppor räknar jag till en av de sjukdomar som man liksom bockar av. Check, done 🙂 Som någon skrev så är det oftast lättare att ha det som barn även om det är drygt då med. Min syrra fick det som 18-19 åring när hon precis börjat på nytt jobb. Hon sminkade sig extra hårt och hade håret uppsatt för att inte kunna klia sig i hårbotten, tog alvedon och gick till jobbet (det här var under 90-talets lågkonjunktur). Oj vad hon led! Vattkoppor smittar även från personer med bältros, så det behöver inte vara ett annat barn som smittat. Men måste säga att vi med undviker lekland och dyl under kräksjuketider. Förskolan kan vi inte undvika då vi båda jobbar, så det är bara att hålla tummarna. På ett sätt är det ju tur att P inte krävt varannan veckas- vårdnad, för då hade han säkert varit tvungen att ansöka om förskole- och fritidsplatser för att kunna jobba. En dag varannan vecka på lekland är ändå lite jämfört med varannan veckas heltid på förskola och fritids. Men för att slippa lekland så får du ha väskan packad och så fort han kommer så drar du iväg på träning, fika, promenad etc och låter honom ta hand om barn och hus under en dag. Skriv en lista över det som behöver fixas 🙂

  6. My

    ja vart smittan kommer är det väl bara att sia om, virus och bakterier finns överallt, även utanför lekland. Hoppas att det blir fler ställen att ha umgänget på framöver om barnen själva nu har tröttnat på leklandet. Lekland är toppen i lagom dos och har aldrig märkt någon ökad sjukdom när barnen eller deras kompisar har varit där. 🙂

    Carola: Jo, tyvärr har jag märkt väldigt väl ett antal gånger att barnen blivit sjuka efter lekland, så pass att ungarna själva gärna avstår så här års. Det ÄR svårt att undvika smittor, men om jag ska ta hand om efterverkningarna kan jag ju få bestämma om det är värt risken.

  7. Karin

    Det smittar ju även innan kopporna kommer. Med så lång inkubationsti d så har de väl träffat andra i ditt sällskap fler gånger än med sin pappa? Gränby, Ikea, kyrkan. Träningen? Svårt att undvika vattkoppor i längden. Bra på sätt och vis att det kommer nu innan barnet går i skolan och så länge du är hemma. Rådet är fortfarande att hålla barnen hemma innan kopporna torkat. Dock har man väl redan smittat innan.

    Carola: jodå, vi har träffat många människor, men mestadels vuxna, och de slickar inte jätteofta på bollar och ledstänger, så jag vidhåller Leos:) Barn är västligt mkt mer smitthärder än vuxna.. Visst är det toppen att de får vattkoppor som små, bara det att det krånglar till mitt liv lite i onödan.

    1. Ammi

      Vattkoppor orsakas av ett luftburet virus som smittar några dagar innan man ens vet att man är sjuk. Man behöver inte slicka bollar och ledstänger för att smitta eller smittas. En del får vattkoppor som vuxna och de går som sagt troligen inte och slickar allt de ser och ändå får de smittan. De som har svagt immunförsvar får inte vaccin för att andra ska kunna härja fritt med sina smittor, utan för att de själva ska kunna leva lite mer fritt. Det är inte kul att isolera sig så fort någon nämner tex vattkoppor eller influensa.

    2. Karin

      Du får nog läsa på lite för det är luftburet. Reagerade när du skrev att ni knappast träffat andra. Rätt mkt folk på Ikea och Gränby innan jul : )) kanske du kan ge honom tips på vad han kan göra med sina barn en onsdagskväll? Vad gör du när du hittar på saker med barnen utanför eller i hemmet?

      1. Jenny

        Varför skulle Carola behöva hjälpa barnens pappa en vuxen karl att hitta på aktiviteter?? Nåt ska han väl kunna komma på själv….

        1. Karin

          Därför att han får kritik vad han än gör. Leos var skit till den veckan han inte var där : )) lättare att kritisera än att själv komma med egna bättre förslag. Vill man styra den andras umgänge och känner barnen bättre så kanske man för barnens skull vill bidra?

          1. Syrran

            Det finns massor med saker att hitta på med sina barn! Särskilt om det är några få timmar varannan vecka. Varför ska nån annan behöva tänka åt pappskallen? Nånting kan han väl göra själv, eller är det för mycket begärt?

          2. Karin

            Antingen accepterar man vad den andre föräldern gör. Eller så kan man inte ens dessa få timmar låta den andre föräldern tillsammans med barnen bestämma. Om det inte duger så kanske man för barnens skull kan berätta vad man själv gör för saker med barnen som de gillar. Varför är det så svårt att bidra med det? jag känner mig generös idag. Kanske finns fler än pappan som behöver tips? : D

  8. Anna

    Alltså..jag förstår att det känns jättesurt med fler sjukor, även om det är verkligheten för många småbarnsföräldrar den här årstiden, men att ständigt skylla allt på Leos? Nää..det funkar inte, om inte jag minns fel var väl du med barnen på Gränby centrum för typ två veckor sedan? Det kan liksom lika gärna vara därifrån…erbjud honom att vara hemma hos er på umgänget istället så kan ju du passa på att träna då? Och jo..i Uppsala får barn vara på förskola om allmäntillståndet tillåter, och de som gasar på om immunsvaga och hjärtsjuka barn? Det finns vaccin mot vattkoppor som alla barn i riskgrupper erbjuds ( jag har själv både hjärtsjukt och njurskadat barn) och då får hela familjen vaccinet.
    Och ska man undvika smittor under vinterhalvåret då det härjar som värst är nog bara total isolering det enda alternativet..

    Carola: Jo, jag vet att det inte går att undvika, men som jag sa: om jag ska ta reda på efterdyningarna så kan jag få bestämma om det är värt risken. Inte han som sen inte kommer förrän två veckor senare.Jag skyller inte allt på Leos, men just detta är jag tämligen säker på kommer därifrån, det är alldeles för mkt tillfälligheter annars, däremot säger jag att vi alltid i alla år undvikit just sådana ställen vinterhalvåret, även leklandet på Ikea. PÅ Gränby är det mestadels vuxna som ju faktiskt inte slickar på allt och petar sig i näsan ( så ofta) 😉
    Vad det gäller att vara hemma på umgänget….döh, han vill ju inte. Och vore det så att jag skulle ha nån favör av det skulle det nekas direkt. Vaccin finns, men….om man var lite schysst så skulle inte de immunsvaga behöva pumpa i sig sådant för att vi andra ska slippa vara hemma med våra sjukdomar, jag tycker det är oförskämt.

    1. camilla

      Rätt Carola.vaccin finns men eftersom min svårt hjärtsjuka son..
      Obotligt hjärt och lungsjuk..han lever på övertid 2,8 är
      ca överlevnadsåren på sjukdomen han är 9 år nu.
      Han har fått vaccin förrut för diverse smittsamma sjukdomar men har reagerat med krampor och biverkningar har läkarna valt att inte vacciera honom.Hans hjärtsvikt orkar inte med det.
      Så Anna uttala dig när du inte vet all fakta bakom TACK!!!

  9. Lena

    Jag sitter o blir hungrig när jag ser alla bilder på er fina nyårsmat.
    Tråkigt med fler sjukdomar på jul lovet.Hoppas han inte blir så hårt drabbad av det.
    Fint kort det sista på bloggen.
    Hoppas att resten av detta året blir bättre för dig o alla fina barn som du har o är en jättefin mamma för.
    Beundrar din ork med allt.Kram Lena

  10. Gunilla

    Jag har haft vattkoppor två gånger, även min syster och mina barn har också haft det två gånger. Vet fler som har haft det två gånger. Båda gångerna är det konstaterat av läkare.
    Hoppas att ni blir bättre snart och med ett roligare år.

  11. camilla

    Har en 9 årig svårt hjärtsjuk kille..om han blir smittad med vattkopppt läggs vi in direkt..efteftersom vattkoppor kan sätta sig på inre organ. I hans fall hans sbuka hjärta
    Och som du skriver Carola dom med svårt nedsatt. Imunförsvar kan det vara rent livsfarligt för medans barn som är helt friska i grunden klarar det galant.Så därför är jag glad om föräldrar med smittbärande barn håller sig hemma.

  12. Therese

    Gott nytt år! Hoppas att turen vänder för dig i år. Jag jobbar på dagis och barn med vattenkoppor ska vara hemma punkt slut! 😉

  13. Marie

    Hej

    I vår kommun ringer de hem barnen för minsta lilla! 1 prick på kroppen så ska de hämtas bums! Sen att det inte är koppor är ju en annan sak… Sist hade de gett sonen ketchup trots att han inte ska ha för han blir prickig då… Skillnad på prick och prick 🙂 Nu tycker jag att barn som är sjuka SKA vara hemma, inget snack om saken!

  14. ankie

    Fy för vattkoppor, mina 3 barn hade det efter varandra, kändes som det aldrig tog slut på koppor. Jag hade bara 5 vattkoppor som barn och var lite orolig att jag skulle åka på det, men klarade mig från att bli sjuk som tur var 🙂
    Jag håller tummarna att dina barn inte blir så sjuka av vattkopporna.
    Tack för en underbar blogg. ♡

  15. Karin

    Hej =)
    Jobbigt med vattkoppor, men precis som nån redan skrivit så är det ju trots släkt bättre att dom får det som barn. Man kan ju få Tavegyl eller annan allergimedicin utskriven, om dom har väldiga problem med klådan. Du får prata med Dr Dreamy 😉
    Vi gjorde oss en egen tösaltströare, vi tog en tom vanishburk (den större), så borrade vi massa hål i locket, lite större hål då alltså.
    Det blev perfekt, den står alltid innan för dörren och redo att användas =)
    Kram från mig

    Carola: Tror Dr Dreamy är borta:( ungtupp som praktiserar på olika ställen;)

  16. Anna T

    God fortsättning med en önskan till om ett bra 2015.
    Den där grejen till tösaltet får du gärna visa en bild på, blir galen varje gång jag går med påsen och ska pytsa ut salt, för i en spann blir det aldrig av att jag häller upp det i 😉

  17. Lisa från Skåne

    Jobbar också på förskola och ringer föräldrarna bvc. när barnen har vattkoppor är det fritt fram att lämna, om dem inte har feber. Den kan man ju trolla bort på morgonen, så har vi febriga barn vid lunch tid.

  18. Hanna

    Gott Nytt år till er! Aldrig hört att barn får vara på förskola med vattkoppor. Jag är förskollärare och vattkoppor kommer inte in på förskolorna i vår kommun..
    men säkert olika regler även gällande sånt i landet…
    Krya på er!
    Kramar

  19. Maria

    Trist med vattkoppor nu men det är ju bättre de får det som barn. Mitt ex fick det som vuxen och jag lovar, han hade vattkoppor överallt, både invändigt ut utvändigt på kroppen. Jisses så sjuk han var. Min minsta tjej på 7 år har inte haft det än, trots säkert 5-6 omgångar som det gått på förskola/skola. Eller så hade hon en och vi missade det… Jaja, lätt att bli sjuk har hon ju inte iaf.

    Sen leklandet…. en kul grej för barn någon gång ibland jovisst. Men vill man umgås med sina barn är det väl det sämsta stället att åka till. Ungarna pyser iväg och sen sitter man där med en kaffekopp och förhoppningsvis någon annan vuxen att prata med. Sen leker de och så är det dags att åka hem. Jojo med snöre vad mycket man umgås där och då. 😛
    Men han kanske känner sig som en ”bra pappa” när han låter barnen göra ”roliga saker”. Tölp i mina ögon. Blir så förbannad på den karln och alla andra föräldrar som överger sina barn. För det har han verkligen gjort. Ok att man skiljer sig, att kärleken tar slut, att man möter någon annan, men att i princip göra slut med sina barn, det är oförlåtligt! Tur du är en superwoman och styr upp det hela och jobbar så hårt för att ni ska fungera precis så som en familj ska göra, stor som liten. Kram på dig!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting