Allmänt

Snöstorm

Jaha, det är ju vackert med snö, men när temperaturen ligger på plus så känns det rätt…..tja alltså onödigt.

Jag hade massa tankar om dagen, som sen blev helt andra, och det blev inga stordåd gjorda idag heller. Jag har läst att januari är den månad på året då svenska får som allra minst gjort, då många känner sig sega, håglösa och allmänt trötta, så jag kanske är rätt normal då;)

 

Nåväl, framåt eftermiddagen började det snöa. Och snöade, och snöade. Det vräkte ner snö. Jösses. Jag gick runt och kikade ut, för att se om det skulle avta så man kunde gå ut och skotta nån gång, men det hände ju inte.

I stället lagade jag mat, tacoköttfärsen sen i går, hällde jag över en sån där färdig potatisgratäng med vitlök, lite ost på och så in i ugnen och fy farao så gott det blev! Kan det heta nåt i stil med moussaka? Att fuska i matlagning har börjat bli ett återkommande inslag här hemma, och jag som egentligen inte gillar alla dessa tillsatser och skit, är allt för nöjd med hur enkelt man kan göra det för sig att jag väljer att blunda:)

Men alltså potatis. Jag tycker inte det är speciellt gott, men barnen älskar kokt potatis. Grejen är ju bara att det tar ju för jäkla lång tid att skala den, och att skala den när den är kokt är vedervärdigt, fy bubblan. Hatar stärkelsen som gör så att det klibbar fast i ALLT. Urk. Dessutom får jag svidande kliande händer av att skala den rå. Jag köpte för några år sen en skalmaskin, och den står så fint i skåpet:) Den bullrar, och tar inte alla potatisar på en gång, plus att den ska diskas. Och potatisen blir luddig.

Ska man då göra potatisgratäng tar det en evighet att skala först, sen skiva och sen i ugnen. Inte direkt nån fast food där inte.  Fuskar man med en köpt påse tar det 20 minuter, häpp.

Mamma brukar ge ungarna kokt potatis när hon barnvaktar dem när jag är i skolan, och det får jag höra flera veckor efter: Mormor ger oss minsann POTATIIIS 😉  Så bra då, svarar jag och kokar ris, eller pasta, eller quinoa eller nåt sånt:)

Och är tacksam att mamma ids:) ♥

 

Ungarna röjde inne, de ville gå ut, men hade ingen lust att vara ute i snöstorm, så de väntade. Under tiden spelade de dator, eller kollade på Pippi Långstrump, och mellan varven var de inne på killarnas rum och lekte Mamma, pappa, barn.

Jag frågade Lovelia vem hon var, och fick svaret att hon var mamma och Jamie barnet.

– Jordan då? Är han pappa??

– Nä, han är hund.

Haha, tja, men vaddå? Viktigare med hund än farsa, säger en del.

 

Janelle fyller år på måndag och vi har lite kalas för henne i morgon, syrran messade att hon skulle baka en kaka, och jag har satt Janelle själv på att göra en tårta, och jag bakade en chokladbollskaka:

chokladbollskaka

Dålig bild men det var inte tänkt att använda den till mer än att skicka till syrran:)

Det är alltså helt vanlig chokladbollssmet som man trycker ut i en långpanna med löstagbar kant, låter den stelna lite och brer på smält blockchoklad och kokos. Jag som älskar chokladbollar är helt såld på denna, mkt enklare:)

 

De fick middag, och jag tittade på, för jag tänkte träna, och om jag åt så hade jag fått vänta nån timme eller så, men jag höll de sällskap iaf. Sen for de in på rummet och städade, och jag hoppade i träningskläderna.

Aningens mindre sugen på att träna mot vad jag var i natt 😉

Men, jag gjorde det.

Började med kettlebellssvingar, totalt 100st, varvade två och enhandsfattning. Det är finfin uppvärmning förutom bra träning, två i ett liksom. Sen breda knäböj med vikt – sumolyft. Så några varv av armhävningar och situps. Efter det burpees och skidåkare, plankor, höftlyft. Det låg en handduk på bänken som fick funka som glidtrasa, jag satte fötterna på den, och så gick jag ut i en planka, stod still med händerna och drog in benen så långt jag kunde mot bröstet och så tillbaka ut i planka. Astungt, men kändes som att jag hade kontroll på bålen:) Najs.

Lite mer sumolyft, utfall med vikt, och så avslutade jag det hela med 100 kettlebellssvingar.  Och eftersom det var två minuter kvar av den halvtimme jag bestämt mig för så satt jag i jägarvila de två minuterna:)

Sen var jag rätt slut som artist, det skakade i benen och armarna var rätt matta. Körde cirklar på alla övningar, så alla gjordes minst 10*3 gånger.

 

Tog på täckbyxorna över träningskläderna och gick ut och skottade snö:)

Det var som sagt plusgrader, och det var tungt att köra snö i min snösläde, och det är tufft för handledarna av nån anledning? Drygt en decimeter hade det kommit, och när jag hunnit halva uppfarten så kom Jamie ut, tog den andra snösläden och hjälpte till:) Faktiskt helt ok hjälp. Jag kom på häromdagen att jag ju köpte en ny släde förra året, på 75%rea på Coop, den kostade typ 70 spänn, och den hann jag aldrig prova förra året, men den var bra.

Eftersom det väl kanske kommer mer snö innan den här skiten smält undan, så gäller det att se till så man börjar lägga upp vallarna en bit in på gräsmattan så man får kvar bredden på sin uppfart, annars tenderar det att bli väldigt smalt till sist.

Den snö som låg på terassen skottade jag upp i en liten backe, den kanske kan bli bra som pulkabacke om den får vara kvar. Smulan tycker det är jättekul att vara med när jag skottar, hon vill helst att jag ska kasta snö på henne, så hon kan låtsas att den anfaller;) och springer runt benen på mig hela tiden. Knäppis ♥

Färdiga och klara, så byggde Jamie och jag en snölykta:)

snölyktaDet var många år sen sist, men det är ju rätt kul:) Och fint med ljus i.

Övriga ungar klädde på sig och kom ut de med, och jag gick in och duschade, jag var trött, och hungrig:)

Sen var de ute i någon timme och kom in strax efter 21, då var det bara att sätta på pyjamas, borsta tänderna och lägga Jamie, medan de andra såg på film. Pippi såklart.

 

Tidigare idag försökte jag få till det med nya kameran, ni vet den jag fick i julklapp.

Olympuspen

Den har wifi så man kan enkelt föra över bilderna till mobilen, och därefter lägga upp den på tex Instagram, bara det att man ju måste klura ut hur man gör;)

Och det gjorde jag! Kanske kommer ihåg det till nästa gång åxå, man vet aldrig…;)

Den har roliga grejer, som tex kan man göra sådana här saker direkt i kameran:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är taget utan blixt, och med en Jamie som konstant rörde på sig, så det blir bra bilder. Tänk så bra det ska bli med nån som sitter still i bra dagsljus;)

Jag tycker alltid det är svårt att vänja mig vid nya manicker, men den här känns rätt lik min canon, och jag gillar den stenhårt.

 

Vi borde ha städat lite mer idag, men det var det ingen som gjorde, så skit samma. Folk vet ändå hur det ser ut här, och jag har slutat försöka låtsas att jag är ordningsam. Jag är en jäkla slarvmaja, men som man säger: Damm i hörnen visar på att de som bor där har roligare saker för sig 🙂

Eller så här:

514_400x400_NoPeel

 

Jag måste vara en rysligt bra morsa, så stökigt som vi har det 😉

 

Nu är det sovdags!

Natti natti 🙂

 

Kommentarer

 1. Annika

  Köp en riktigt bra skalare! Då är det en fröjd att skala. När jag gör gratäng kokar jag den skivade potatisen i grädde med vitlök innan jag gratinera den, gott och enkelt. (Och du stretchar väl handlederna? ).

 2. Anne-Marie

  Hej. Du kämpar på bra med familjen även om ni har det jobbigt. Förstår att det inte alltid är lätt och roligt, även om jag inte fullt ut kan förstå allt du går igenom förstås. Styrkekram till er!
  Jag kommenterar sällan och aldrig, men det är underhållande att läsa, du är duktig på att skriva. Det finns ju en hel del som vi inte tycker lika, men jag brukar säga att det viktigaste är att man respekterar varandra.

  Jag vill ändå skriva om något som jag reagerade över nu.. potatis!
  Jag blev förvånad och på allvar lite bestört. Allvarligt. Det tar kanske 5, max 10 min att skala, ja jag skalar också för 9 personer, och några gånger /vecka. En perfekt syssla för barnen att hjälpa till med, bra träning för motoriken, övning ger färdighet. (Även om de tycker det är jobbigt att skala bredvid mig, för jag har ju mer vana.)
  För äldre barn så är det inte för mycket begärt att de får en ”skaldag” var. Lite variation till all skärmtid som många barn har, bl a våra. Oj vad kul för de yngsta att få ”ploppa” i potatisen i vattnet så det stänker, och räkna dem.

  Jag kommer från Finland och där är potatis än viktigare än här, där är potatis grunden, äts i princip varje dag i de flesta hem. Vi varierar dock med annat såsom pasta / ris o dyl.
  Det finns bra engångshandskar, typ ICAs nitril om man ej tål att skala.
  Bäst näringsmässigt är att koka oskalade potatisar, det gör de ofta i min mans släkt.Jag gör det i princip aldrig ( förutom färsk pot) gillar inte heller att skala färdig kokt, men mest för att då är det matdags, och med många små att skala till så hinner maten kallna.
  Blev bedrövad över att barnen inte får potatis som de älskar och behöver.

  Kan också tycka likt Mia att det är mycket i hemmet du inte gillar. Bra att göra det man tycker om, såsom din träning, men har du tid/tar dig tid till att VARA med barnen? Spela spel, bygga lego, läsa böcker, prata, åka pulka, ta en prommis, leka i sandlådan, leka bollen på sin plats.. nu skrev du om snölykta, härligt! Känner själv att sånt prioriteras bort när man har mycket, men ack så roligt det är när man faktiskt ÄR med barnen, och känns skönt efteråt.

  Oj nu blev det långt, blir så när man skriver sällan. Inte min vilja att såra dig nu, fast ej alltid lätt att få kritik. Lycka till med allt!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Grejen med potatis är väl i grunden att jag inte tycker det är så gott… Sen får jag åxå väldigt ont i händerna av att skala, förutom att det kliar alltså. Jodå ungarna skalar gärna, men de större man har bäst hjälp av har ju massa altiviteter och är borta vid matlagningsdax. De får potatis av mig med, men inte så ofta:)
   Och jodå, jag har tid att vara med ungarna och är det åxå, men leker inte med dem, det får de göra med kompisar:). Vi pratar, gör hushållssysslor, läser, gör utflykter osv. Jag är inte deras kompis utan deras mamma, men jag har dem med i allt jag gör i hemmet:)

   1. Ulrika

    Hatar också att skala potatis men köper numera alltid småpåsar med delikatess-potatis, inte skitdyrt faktiskt. Dem måste man inte skala utan slänger direkt i grytan som de är, smidigt och ett tipps.

 3. Mia

  Jag har en undran. Vad är din favoritsyssla i hemmet? Du verkar inte gilla matlagning, bakning, tvättning, städning eller ordning o reda. Jag förstår ju att det inte alltid kan vara tiptop i en storfamilj men finns det nåt mer än träning, mobil, surfplatta o dator som du tycker är kul att göra hemma? Blir lite förvånad att du väljer bort potatis för det är tråkigt att skala den, synd eftersom barnen gillar potatis och det är en nyttig basföda.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Äsch de Får potatis, bara inte så ofta;) finns utmärkta alternativ dessutom. Man klarar sig bra utan.
   Nej, jag tycker inget i hushållet är speciellt kul, det stämmer, men det måste göras och jag gör det. Om jag vore snuskigt rik skulle jag anställa en husa, som typ Alva i Madicken;). En person som bodde här, plockade, fixade, lagade mat, tvättade och strök, sorterade kläder osv.
   Jag skulle mer än gärna lägga all min tid på ungarna, träning och plugget.
   Det är det viktigaste och det jag tycker om, hushållssysslor är bara ett nödvändigt ont som tar tid ifrån det viktiga. Jag vet att det finns folk som älskar att städa, laga mat osv och jag önskar jag vore sån, inte minst för att det är mer socialt accepterat att lägga sin tid på det än att träna eller kolla på film med ungarna… Men jag tycker fan att jag gör det rätt bra, som dagligen gör mestadels sånt jag inte gillar;)
   Ska jag välja, så är det roligaste att greja ute, klippa gräs, skotta snö, mecka med olika grejor, bygga saker osv. Det är sånt som jag dock får lov att klämma in mellan alla tråkiga innesysslor och då blir de mer av ett stressmoment.

 4. Suss

  Tack Carola för en trevlig blogg!!! Tror nog barn är lyckligare som inte blir ”bortstädade”! Jag hade en gång en äldre dam som granne som påstod att om man har dammråttor hemma så har man även ett liv. Samma dam hade en lapp på sitt kylskåp där det stod:
  Mitt hem är tillräckligt städat för att vara hälsosamt men tillräckligt ostädat för att vara trivsamt!

 5. lindasfamiljeliv

  håller med dig potatis är tråkigt att skala och skiva .
  den kakan ser farligt god ut får vi nog prova här hemma lär ju gå åt massor här .
  ljus lyktor är fina synd att vinte kan göra någon vi har ingen snö här fick lite snö för några dagar sen men när vi hade ätit frukost och skulle ut var det bara slask av alla snö men på gräset fanns lite snö så enliten liten snö gubbe blev det iallafall

 6. Anneli

  Ett av våra barnbarn älskar verkligen kokt potatis. När vi hade familjemiddag här på juldagen så åt han glass och kokt potatis. 🙂 Dom andra barnen hade strössel på sin glass.

 7. Lena

  Jag tänkte inte på 10*3 utan på att du skrev ca 100 kettlebell…Fast jag kanske missuppfattade , du kanske körde flera olika muskelgrupper, både ben och armar på dessa hundra sving =)

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Svingar är ju mer en flåsig övning, perfekt som uppvärmning, har bara en 12 kg så det är inte tungt att svinga bara flåsigt:) Jag tycker det är minst jobbigt för armarna, de håller bara i, kraften kommer från ben och rumpa. Svingarna är alltså mer cardio än styrka:)

 8. Lena

  Kanske har sagt det förut men det verkar lite som du ”övertränar” dina muskler. Alltså du kör för många rep. per muskelgrupp, det leder inte till några egentliga resultat och bygger inga muskler. Testa att öka belastningen och minska antalet rep.

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Fast det är väl rätt normalt att köra 10*3? Hemmaträningen är mer flås än styrka, mer uthållighet än explosivitet:)

 9. hanna

  He he tack för den. Måste me va en bra mamma 😉 idag struntar vi i städningen å går ut i snön å leker. Några minus här så lagom bra lek snö 😉

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing