Allvar

Aftonbladet och Malin Wollin:)

I måndags eller om det var tisdags(?) fick jag ett mail om en krönika på Aftonbladet som tydligen nämnde mig, skriven av Malin Wollin. Eh, jaha, okey, vi känner inte varandra så jag fattade ju inget:)

Ni hittar Malins krönika här, och för att jag känner er och vet att ni annars kommer fråga;) så kopierar jag in den här under..:)

Jag var trött som sjutton, seg i huvudet, uppe i norr med ingen täckning och dåligt wi-fi så det tog ett tag innan jag hade fått ihop tankarna och börjat koppla ihop dem med att jag ju faktist gjort en intervju med Aftonbladet…åh fan…och så letade jag reda på den:)

Så här skriver alltså Malin Wollin, en kvinna jag tycker är väldigt klok, och jag läser och håller med i det mesta hon skriver. Kopierat från Aftonbladet.

 

När vuxnas välstånd blir viktigast i livet

Att skaffa många barn är ett val av livsstil. 
Hej då till mig själv och vad jag tycker är viktigt. Hej till nio människor som är mitt ansvar, nio liv att inte fucka upp, nio känslolägen på samma gång när klockan är 17:30 en tisdag i februari och yngsta barnet hade öroninflammation hela natten.

Hej då till att vara en förälder som andra, som spelar innebandy på torsdagarna och förverkligar sig själv på jobbet. 
När människor pratar om storfamiljer sprutar fördomarna. Jag har hört mer föraktfulla ord om Familjen Annorlunda än om föräldrar som super och slår sina barn.

 Jag har svårt att förstå aversionerna. Jag beundrar föräldrarna med familjer som vågar blir så stora att vi med normativa barnaskaror känner oss som singel i city i jämförelse. Att skaffa barn är i någon mening att bli fast. Fantastiskt fast och fästad vid en person, fast på en plats, fast vid ett liv som ska passa den som liten är.

 Att skaffa nio barn är att vara jättefast. 

Och jag är så himla ledsen men hitta en annan kvinna och välja bort att vara förälder är inte ett alternativ. Sätter man ett tvåsiffrigt antal barn till världen har man avsagt sig rätten att ”drabbas av passionen”.
Ett val av livsstil. Och föräldraskapet är beständigt. Ständigt. 
Vi lever i en tid då vi tycker om att pratar om barnens lycka men i slutändan är de vuxnas personliga välstånd alltid prioriterat. Det mår tydligen barnen bra av. Barn mår bäst av att pappa är lycklig med en annan kvinna, är han glad så mår vi bra!

 Jag har fyra barn och ibland, bara ibland, händer det att jag slås av tanken ”Vad har jag gjort!” Tänk om vi skulle separera, har jag råd med ett boende så att alla får ett rum? En femma alltså? 

Och klarar jag mig känslomässigt att vara ensam när det är en söndagskväll och alla bråkar med alla och ingen vill sova och ”kan du slå in min mattebok?” klockan 22:11?
Nej, det gör jag inte. 
 Så jag vårdar min relation och tänker goda tankar. 

Och i ett hus i Uppsala sitter Carola med nio barn och tycker om sitt liv. 
Jag är inte ett dugg orolig för niobarnsmamman som blev ensam med ansvaret och skorna i hallen och tusen mjölkpaket i all evighet.
Amen. 

 

Eftersom jag var så jäkla seg i huvudet var jag tvungen att fråga min kursare om det var positivt eller negativt mot mig, och hon tyckte det var en hyllning till mig, så det hoppas jag att det är:) (?)

I så fall, tack Malin 🙂

Jag håller med dig oavsett:)

 

Sen läste jag intervjun med mig själv, den hittar ni här på Aftonbladet.

Eller så läser ni det jag kopierar här:)

Carola+Wetterholm

 

Bilden hör till artikeln och är tagen av Patrik Lundin.

Jag har världens bästa liv”

Carola, 45, lämnades ensam med sina nio barn

Vi har sett henne i tv, pusslande med vardagen i storfamiljen.

Efter tv-serien ”Familjen annorlunda” blev dock livet för ­Carola Wetterholm, 45, lite annorlunda.

I dag är hon ensamstående med NIO barn.

– I början var det förstås tufft, säger hon.

Blotta tanken på att behöva gå på 18 utvecklingssamtal om året skulle nog få en majoritet av alla föräldrar att tänka om.

Men niobarnsmamman Carola räds inte högar av leriga skor, fritidsaktiviteter, syskongnabb, gympapåsar, matsäckar eller milslånga matlistor. Hon gör dessutom allting själv och skulle inte kunna tänka sig att leva på något annat sätt.

Skulle ha varit två

– Jag är så van att ha många barn omkring mig att jag inte förstår hur livet annars skulle se ut, om det inte var lite rörigt, säger hon och skrattar.

Men planen var förstås en annan. Egentligen skulle de vara två om att rådda livspusslet. Men exmaken lämnade familjen för två år sedan.

– Han flyttade hem till en annan kvinna. I början var det förstås tufft, det var ju inte så jag hade tänkt att livet skulle bli, men barnen och jag har det bra. Vi klarar oss fint nu.

Carola säger att hon alltid drömt om att ha en stor bullrig familj. Och att vara mamma är fortfarande det absolut roligaste hon vet.

– När jag och mitt ex började dejta sa jag att jag ville ha sju barn. Från början tyckte han att det räckte med ett. Men i stället blev det nio, fortsätter hon och säger:

– Det är konstigt, men egentligen har jag aldrig känt att det har räckt eller att jag är klar, så det hade nog kunnat bli ännu fler. Men nu börjar ju åldern ta ut sin rätt och jag har ju inte heller någon man.

• Går det över huvud taget att dejta som 9-barnsmamma?

– Det är nog svårt (skratt). Jag rör mig ju inte på den sortens jaktmarker och jag har jag inte så mycket tid över. Jag tränar, pluggar och umgås med barnen. Men visst, skulle det komma en trevlig drömpris och knacka på dörren, så vet man aldrig vad som händer.

• Hur reagerar folk när du kommer gående med nio barn?

– Det händer ju väldigt sällan att alla är med. Och det brukar räcka med att jag är ute med fyra av dem för att folk ska tycka att jag har många barn. En del får så klart en chock när jag berättar att jag har fem till, men i stort sett är alla positiva och tycker att det är roligt med en riktig storfamilj.

För att klara av sitt hektiska mammaliv finns det vissa grundstrukturer som måste funka. Carola har exempelvis tidigt tränat barnen på att ta eget ansvar för läxor och gympapåsar.

Lagar allt själv

Maten lagar hon alltid själv, även om hon på senare tid börjat fundera på att involvera de stora barnen mer i matlagningen.

– Jag tycker själv att jag har världens bästa liv. Mina barn ger mig energi och får mig att orka.

• Du har ju dina barn heltid, känner du aldrig att du behöver ­vara ensam?

– Egentid är ett väldigt konstigt uttryck. Jag förstår inte varför jag skulle må bättre av att vara ifrån mina barn? Om jag får ett par timmar över att kolla på en bra film i fred är jag nöjd.

 Åsa Passanisi har skrivit den.

 

Jag känner mig väldigt rätt citerad i den här artikeln:) Åsa var en fantastisk trevlig reporter och jag är så bra på att babbla och svamla på, så att hon fick till nåt vettigt är skickligt.

Sen den publicerades så har jag fått så många klappar på axeln, både IRL och virtuellt att jag blir alldeles tårögd, ni är fantastiska. ♥♥♥♥

 

Jag HAR världens bästa liv! OCH jag har dessutom ett rent samvete och sover gott om natten:) Jag skulle aldrig göra på något annat vis om jag fick den möjligheten utan jag skulle göra samma val igen, möjligen skulle jag INTE krypa och backa för en idiot jag trodde var på väg in i väggen/sjuk/deprimerad för att jag trodde att han behövde lite utrymme för att sen kunna finna styrka i vår kärlek och familj igen.

(Man kan ju ängsligt undra vem som var den största idioten, han eller jag;)?)

Mitt liv kan säkert ses som helt rubbat för andra, så det är ju tur att det är jag och inte de som lever det;) Jag älskar mitt liv, men skulle gärna se att vissa problem som stör löser sig och försvinner i tomma intet, då vore det lite enklare.

Men vem har sagt att det ska vara enkelt? 🙂

Säger som citatet Paolo lade upp på instagram:

IMG_4673

Lite så;)

Men jag skulle som sagt inte gråta om mina problem löste sig, såklart:)

 

Jag har världens bästa liv och jag har ett rent samvete, vad mer kan man begära?

514_400x400_NoPeel

Amen på det:)

Natti natti:)

Kommentarer

 1. Evelina H

  Håller med om att det är konstigt att man pratar om barns lycka, men glömmer det snabbt så fort man vill skiljas- då köper alla att barn mår bra bara pappa får ligga med ny tjej. Jag förstår inte varför bilden inte får vara en gnutta mer nyanserad.
  Du är en toppenmamma. Håller med om egentiden; en film i lugn och ro (kanske på mobilen bredvid ungarna som tittar på annat) och jag får energi!

 2. Karin

  Hej =)
  I nästa säsong av Familjen Annorlunda, vill även jag få se dig och barnen med, om ni själva vill vara med igen vill säga.
  Kram från mig

 3. Carina

  Varför var inte ni med i familjen annorlunda denna gång? Måste man vara mamma,pappa& barn för att vara med där? Tycker det hade varit jäkligt bra om du och dina barn varit med utan ”pappan” tack för en bra blogg. Men du måste skärpa dej och leverera inlägg till mitt morgonkaffe!!! 😉 skämtade bara!

  1. Ida

   Det verkar så, det har ju inte varit några ensamstående alls med i Familjen Annorlunda. Vore annars intressant att se hur vardagen funkar ensam med många barn.

 4. mammalinda

  Artikeln var jättefint skriven. Det var verkligen du!
  Är det verkligen fler fördomar mot storfamiljer än mot föräldrar som slår sina barn??? Det kan väl inte stämma?? Jag ryser av tanken!!
  Det enda jag känner när jag ser FA är glädje och kärlek!! Det är så härligt!!
  Kram till dig

 5. Moa L

  VIKTIGT

  Ni ÄR en familj. DU är en del av en familj fortfarande. DU är ledstjärnan i familjen nu.

  Låt aldrig (!) idiot-exet eller händelsen inbilla dig att ni är mindre familj nu än då. Du är tillräcklig! Ni jobbar tillsammans för att ha det liv ni vill ha-allihop!

  Man kan ibland inte påverka andras val, tyvärr..

  Från en 25-åring som inte har barn och familj-än

 6. Helena

  En sån träffsäker krönika, ingen Perra eller farmor i världen kan ducka nu utan borde bara föra en sak: skämmas ögonen ur sig.

 7. Lena S

  Eftersom jag bara ”älskar” Malin o följer henne hade jag läst om dig på hennes blogg.Om du inte läst hennes böcker så rekom jag varmt den En mamma föds (tror den heter så) man skrattar o gråter om vartannat.Hade verkligen varit kul om du o barnen varit med i Fam Annorlunda denna gången. Ha en trevlig Tacokväll med familjen.

 8. eva

  Du är underbar i din mammaroll, din kärlek och omsorg till barnen gör mig varm i hjärtat.

  Din x-man har själv komponerat sin egen framtida CW på ett beklagligt sätt vilket gör att jag nog tror att nästan hela Sveriges befolkning som tar del av din historia känner avsmak för hans val i livet.

  ”Valet” att inte ta hand om sina egna barn utan att istället prioritera sitt eget bästa för stunden gör att all respekt försvinner.

  Sen att han vägrar enskild vårdnad fastän han inte ser och tar sitt eget ansvar kan enbart tydas som ett egoistiskt tänkande som kommer att falla tillbaka på honom själv tids nog. Han gör det för att vara elak det är jag övertygad om.
  Snart flyttar han väl till Thailand och förtränger sitt tidigare liv.

  Sen att farmor ifråga inte kliver fram och visar kärlek till barnbarnen förklarar väl en stor del varför han blev som han blev. 🙂

  Jag har två söner och skulle de bete sig som ditt X då valde jag nog barnbarnens väl framför allt genom att vara ett stöd till dem och dig istället för att försvara ett vidrigt beteende av sitt eget barn.

  Skit ska ha skit kan man också säga.

  Synd att du inte är med i TV-programmet ”Familjen Annorlunda” nu för det skulle vara ett bra straff för honom att se vad han ställt till med om han nu är kapabel till att förstå det vilket jag betvivlar.

  Ha det gott du gör ett bra jobb!

 9. Anette

  Ja, jag tycker Malins krönika var bra skriven. Det är så dags att börja hänga ut din ex nu, det tycker jag! För att lämna 9 barn är bara inte ok, det FÅR inte vara ok, moraliskt är det helt förkastligt.

 10. Sara

  Bra artiklar! Jag har fyra barn men för mig är dock egentid viktigt. Jag brukar då åka hem till en väninna eller så går vi på bio och sedan restaurang ellee går ut och fikar. Då får jag energi och byta miljö och blir gladare! Ibland är det tufft med barnen mycket beroende på att min sambo inte är schysst alla gånger. Älskar din blogg och din inställning.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing