Allmänt

Deppig serie

Här sitter jag i godan ro med tekopp och filt, och ska se Wallander. Jag hade lyckats förtränga att Kurt drabbats av Alzheimers… Och nu försvann den där härliga söndagsfeelingen:(

Jag funderar på att stänga av, men ser väl klart, men sen blir det inga mer Wallander. Jag mår dåligt av att se sånt. Givetvis beror det på en stor skräck att på något vis bli berörd av det, och jag väljer att försöka undvika allt sådant. Och ja, jag försöker dra mitt strå till forskningen genom en slant här och var. Viktigt!

Lika viktigt som alla annan forskning inom det mesta, man får välja vad man vill stödja, huvudsaken är nog ATT man stödjer något.

Jag kör strutstaktik på mycket, jag orkar inte ta in allt jäkla elände som finns i världen! Idioter som kraschar flygplan.. Dödsskjutningar.. Barn som far illa..Tonåringar som dödar andra tonåringar..Krig, flyktingar, tiggare, sjukdomar, epidemier …Jag orkar inte hantera det och mår bara dåligt av det, så jag lyssnar på nyheterna light, på typ Mix Megapol i bilen, eller möjligen, som nu, så ser jag tv4nyheterna eftersom jag ser på film, men mest nyheter får jag via Aftonbladets pushnotiser:)

De viktigaste grejorna, kortfattat.

Och sen låtsas jag att jag har koll:) Jodå, det går utmärkt att bara humma lite, nicka lite eller skaka på huvudet och se förfärad ut, folk brukar vara duktiga på att prata om elände, så jag kan ägna mig åt att irritera mig på de små grejorna:)

Som föräldrar som ligger inlagda på sjukhuset med sitt dundersjuka barn, för att typ två dagar senare gå på musiklek….eller de som på fullt allvar anser att de inte klarar av att sysselsätta och underhålla sitt 1,5 åriga barn utan säger att nu måste barnet börja på dagis.  Eller…och det här är fan irriterande deluxe – morsan som lämnar barnet som förskolepersonalen ringde dagen innan och bad henne hämta för det var hängigt, med orden: Han/hon mår nog bra nu.

Barnet som var ledsen när mamma lämnade, var ledset hela dagen på förskolan, och bara satt och hängde tills personalen återigen ringde mamman..som tog över två timmar på sig att hämta. Hon är mammaledig med en bebis…

Sen klagar föräldrarna på att det är mycket vikarier inom barnomsorgen. I wonder why???  😉

#hålleravirushemma!

 

Så, nu har jag kollat klart på Wallander, och problemet löste sig självt, det var visst sista delen:)

Nu hamnade jag framför The Bourne Legacy…och undrar- vart är Matt Damon? Jag har ju sett de här filmerna men har totalt missat att han inte var med:) Jaja, noll koll:)

Tillbaka till nyhetsfobin…inte är jag ensam? Alltså, jag försöker ju ha lite koll, men eftersom jag inte kan göra så mycket åt att ett pucko kört ett plan in i berget så grottar jag inte ner mig i det. Jag vill inte läsa de sista smsen inifrån planet, eller höra deras förtvivlade dödsskrik när de inser vad som händer…Vem vill det?

Jag vet vem som är statsminister, och jag vet på ett ungefär vad det blir för väder, jag vet att Zlatan vinner massa guldbollar och jag vet lite även om utrikesvärlden:) Men sen struntar jag i det.

Och så försöker jag uppfostra mina barn, nästa generations vuxna, till att bli kloka, varmhjärtade människor som kan skilja på rätt och fel.

 

IMG_3946

 

Annars då? Vaknade sent, att skruva fram klockan har sina nackdelar den första dagen;) men sen är det härligt! Vädret kunde väl varit med lite, men det har hällregnet hela dagen. Så tråkigt och grått. Ungarna grejade på, de spelade dator, och sen efter sin timme så städade de sina rum:) Jag städade köket, och sådana där knepiga ställen – skåpet under köksön och kökssoffans låda…ingen som ser, men skönt att veta att det är i ordning. Plus att det nu finns plats att ställa in saker där igen:)

Jag köpte på en loppis för en sisådär 10-12 år sen ett gäng med bakformar, som jag sen inte använt;) Bland annat dessa:

bakform pochahontas

 

Det är helt enkelt min grej det här med att baka, och dekorera kakor…för det är ju det de liksom är till för. Nu messade jag bilden till Janelle och de får nu flytta hem till henne och Simon, så kan ju de ha dem liggande i sina skåp…eller kanske baka i dem:) Jag köpte dem för 10 kr styck. Bra kap. Men dyrt om de inte används;)

Mitt på dagen såg jag att Jordan låg i fåtöljen och sov, det händer ju inte, så jag kände på honom. Rätt onödigt eftersom de illröda kinderna talade sitt tydliga språk, och visst – feber.

Vad är grejen? Jullovet = sjuka. Sportlovet = sjuka. Nu är det påsklov, och han börjar med feber…Nog för att vi inte planerat något, men i huvudet har man ju ändå tusen planer.

Jaja, inte så att jag blev förvånad, de har ju varit friska se sportlovet;)

jordan feberJamie somnade i soffan han med sen, men var inte varm då…men det kommer väl. Lika bra att förbereda sig.

Jordan ligger i soffan och skruvar på sig nu. Kan bli en lång natt. Tur att jag sov länge i morse då;)

 

Robban har önskat våfflor sen i onsdags, när jag kom hem, och idag fick han som han ville. Det är ju enkelt men man blir ju hungrig direkt igen. Jag gjorde proteinpannkakor till mig och Patricia, och övriga fick några de med, så mätta blev ju alla.

Sen så, snörade Patricia och jag på oss skor och boxningshandskar och tränade lite, och satan i gatan så trött jag blev direkt. Gosh. Jag har känt mig lite förkyld, och det är nog så. Alltså var det fram med Coldzyme och spraya på, jag har ingen lust att bli sjuk. Syrran och jag hade snackat lite om att gå iväg på Intervall flex, men bestämt oss för Inte. Det var tur:)

Jag siktar på vanlig gympa i morgon kväll i stället, om Gud vill och skorna håller:) dvs om febern är borta och allt funkar.

Igår åt vi ju på McD, och eftersom det var länge sen vi tog en groupie så gjorde vi det.

mcdonaldsÄven jag har ju fastnat för uttrycket, fast jag inte ville, eftersom groupie för mig är något helt annat:) men det är för bra för att låta bli.

I fredags var jag och småkillarna och handlade på Ica Maxi, och Jamie hittade ett påskägg han gärna ville ha:

påskägg

Jag är allt lite sugen på att skaffa ett, eller flera…så stora påskägg, bara för att få se blickarna:) men tror vi håller oss till de vanliga storlekarna, de är lite enklare att fylla;)

Men godis blir det, i mängder, och jag ska ta tillfället i akt att påminna mamma om att syrran och jag INTE GILLAR DE DÄR ÄCKLIGA SOCKERÄGGEN. 🙂

Vi gillar choklad och lakrits:):)

Jag tänkte låta bli att äta hela veckan, och sen gå all-in på lördag hos mamma och pappa;) det blir väl bra?

 

Men i morgon är det måndag, vi börjar väl med den, och så tar vi en dag i taget. Vi ska påskpyssla lite, kanske tar det i morgon, Loppi har en härlig bloggare Kreativa Karin som nu har premiär på webbTVpyssel:) I första avsnittet gör hon morotsstrutar:) Låter som att jag kan klara av det, och så har jag för länge sen köpt något kit på Panduro men kycklingar som måste göras, så vi passar väl på när det är sjukstuga:)

Men först ska jag se om det kanske kan bli lite sömn.

 

Natti natti 🙂

 

 

 

 

Kommentarer

 1. frida

  Förlåt men jag måste bara le lite när jag läser alla kommentarer..Har ni som är upprörda läst inlägget?!? Hon pratar om egoistiska föräldrar som lämnar sjuka barn på förskolan som de vet är sjuka eller skickar tillbaka dagen efter att personalen har ringt! Vill ni ha era barn på förskola så ha det, men här verkar det som om det dåliga samvetet pratar och hittar ursäkter. Jag är mor till fyra, förskollärare och jag tycker att saker och ting borde vara strängare med föräldrar som inte kan respektera sina egna barn eller andra människor i förskola/skola, socialtjänsten nästa??? Förskola i sig är ganska onaturlig, varför skaffar man barn om man inte vill/kan ta hand om dem utan ger bort dem till andra? Ja jag vet att jag är förskollärare men det är då man ser verkligheten tyvärr!

 2. susann

  Ja, hurra för oss som ”vågar” ha våra barn hemma!! Jag tycker själv att det är alldeles fantastiskt och underbart att jag haft möjligheten att ha mina barn hemma ända tills de börjar i förskoleklass ! Härligt och mysigt att ha sina barn hemma i lugn miljö och kunna fostra och forma dem själv. Det är en stressig värld barn möter idag med stora barngrupper på förskola och i skolan! Sen förstår jag att inte alla har samma möjlighet. MEN lämna storasyskon på förskola när man är föräldraledig med småsyskon det är ju ett eget val?!

 3. Sofia

  Härligt att du vågar stå för dina åsikter om förskolan! Hoppas dessa avundsjuka personer aldrig lyckas tysta dig. Blir så glad att någon bloggare delar mina åsikter.

  Läste ett intressant inlägg på hemmaföräldrars blogg om förskolan.
  http://hemmaforaldrar.blogspot.se/2015/03/forskolan-ska-inte-anvandas-som-gratis.html
  Barnen har det bäst hemma med sina föräldrar, men det får vi inte skriva eller säga. Vi ska alla göra lika för då känns det bäst för de som lämnar bort sina barn. Men det är ingen som sätter barnen främst. Vi ska vara själviska och egoistiska föräldrar.

  Annars tycker jag det är dystert att läsa på många bloggar. T ex Blondinbella som är en stor förebild för många unga tjejer. Hon har sin 1 åring på förskolan 30 tim/v medan hon ligger hemma och läser böcker på dagarna i väntan på nästa förlossning och planerar ge bebisen all uppmärksamhet och pojken får inte vara hemma. Hon hyllas på bloggen och kallas supermamma osv. Hon skriver hur viktigt det är att man ska leka och underhålla sina barn. Att visa sina barn att det finns ett hushåll att sköta och att barnen får lära sig att leka själva och ibland ha tråkigt gäller inte idag tydligen.

  Nej det håller på att spåra ur. Jag läser gärna mer om dina sunda åsikter om förskolan. Hoppas kunna hålla mina barn därifrån. Tycker du är en supermamma!

  1. Therese

   En annan sak som är ganska dyster är att du målar upp en väldigt onyanserad bild av Blondinbella.
   Hon är absolut ingen föregångare vad gäller genus och visst hon lämnar sinn ettåring på förskola. Om du följt henne dagligen ser du också att de oftast låter sonen gå väsentligt kortare än 30timmar. Och allvarligt, hon går in i vecka 39, vad är så fel med att läsa böcker och ta igen sig inför vad som komma skall. De flesta jag känner som fått barn har varit hemma sista 2-4 veckorna inför förlossning.

   Hon är definitivt en förebild som visar att alla verkligen är sinvegen lyckas smed. En fantastisk förebild vad gäller entreprenörskap, kanske inte lika mkt vad gäller genus men hon visar på en kvinnoroll som fortfarande är ovan för många i samhället. Att hon faktiskt är en egen individ och inte bara mamma. Att barnet har två föräldrar som kan ta hand om det och att det därmed är helt okay att prioritera sig själv ibland. Hon/man mår bättre och då mår oftast barnet bättre.

 4. annema

  Vårdpersonal har en väldigt svår sits om de inte har anhöriga eller andra som kan rycka in. Vabbar de får operationer och behandlingar ställas in, vikarier finns inte, hört talas om vårdkrisen?

  1. Ida

   Om jag ska in och bli opererad skulle jag i allsindar föredra om personal med barn med smitta vabbade! Annars kan de ju dra med sig smittan till nyopererade mig…

 5. Helena

  Jag håller med dig fullständigt. Hur svårt är det att hålla ett sjukt barn hemma? Tack vare att folk slarvar med det så är min dotter väldigt ofta sjuk. Och på våran förskola så har ingen ekonomiska bekymmer, de allra flesta är läkare och höginkomsttagare. Så jag förstår inte hur man kan sätta sitt jobb före sitt barn. Jag jobbar som projektledare och det är inga problem att vara hemma och vabba. Jag får helt enkelt ställa in möten och finnas på telefonen om det skulle vara något viktigt.

 6. Monika

  Angående föräldrar som låter äldre syskon gå kvar i förskola trots att de är hemma med småsyskon så tror jag en väldigt stor del handlar om att man förlorar sin förskoleplats annars. Har man lyckats få plats på en förskola man trivs med så är det inte jättelockande att ta barnet därifrån för att sen behöva köa för en ny plats när det mindre syskonet ska börja. Olika på olika platser men där vi bor är det inte självklart att få sitt förstahandsval och livet ska ju fungera även efter föräldraledigheten med hämtningar och lämningar.

 7. Mimmi

  Håller helt med dej om att barnet SKA vara hemma om det är dåligt. Men idag känner sej många föräldrar pressade av sin arbetsgivare och lyssnar inte på oss pedagoger. Och det är skillnad för ett barn att vara själv hemma med förälder mot att ha ca 20 kompisar o några vuxna runt sej. Finns inte en chans till lugn o ro!! Kanske pigg hemma men förskolan kan bli för mycket om man inte är helt ok. O det där med att handla innan man hämtar, ok att springa in o köpa en liter mjölk men typ storhandla!!! Så kränkande mot oss pedagoger!!!! Barnet ska vara på förskolan när förälder jobbar eller studerar men det är ingen jäkla ”Nanny-service” vi bedriver!! Så respektlöst!!!

  1. Lotta

   Håller med dig angående handling medan barnen är på förskolan, skamligt mot både personal samt sitt barn….

 8. Caroline

  Otroligt tråkigt inlägg när du ännu en gång riktar all form av kritik mot oss som har barn på förskola. Du verkar ha svårt att förstå andras val av livstil. Personligen tar jag inte åt mig utav vad du skriver, dels för att jag gör så gott jag kan & för att jag vet vad min son behöver. Men det finns de personer som faktiskt tar illa vid sig. Tycker du ska tänka på lite hur du målar upp vissa saker. Jag vet att det är din blogg och du skriver vad du vill men man behöver inte vara taskig med vilje bara för att alla inte tycker eller gör som dig. Jag älskar din blogg förövrigt och tycker du verkar vara en härlig person men gillar som sagt inte när man har för mycket åsikter om andras val av livsstil. Ha en trevlig påsk!

  1. familjenannorlunda

   Allvarligt? Målar upp och riktar kritik mot alla er som har barn på förskola?
   Läs igen, läs rätt!
   Jag pratar om SJUKA BARN. Om du eller nån annan tar åt sig, så är det för att ni mest troligt tillhör den skaran som trycker i ungen alvedon och skickar den till dagis… Annars ser jag inget ni kan bli upprörda över? Jag sa inget om barn på förskola i stort vad jag minns, utan om sjuka barn på förskola. Eller andra ställen .
   Måste vi ens diskutera självklarheter? Är man sjuk är man hemma. Punkt. Frågor på det;)?
   Är jag på riktigt taskig för att jag tycker så? Och isf, mot VEM är jag taskig?
   Det sjuka barnet? Dagispersonalen? Kassörskan på Ica? Övriga barn på dagis? Föräldern som lämnar sjukt barn? Möjligen det sista men den föräldern förtjänar en skopa ovett:)

   1. Monika

    Fast du skrev både om barn som var ledset hela dagen och mamma var mammaledig (för det är alltid mamman såklart) och om den som inte orkar sysselsätta sin 1,5 åring. Kanske var det flera reagerade mot, inte specifikt att lämna sjuka barn. Jag tror de flesta med lite bakom pannbenet tycker att sjuka barn ska vara hemma. Sen har ju olika människor olika press på sig vilket kanske gör att man tenderar att lämna vid tillfällen när man inte borde.

    1. Caroline

     Tack Monika, det var precis det jag menade! Carola verkar inte veta själv vad hon skriver i sina inlägg. Jag utgår från att alla har sina barn hemma när de är sjuka däremot reagerade jag stark på de andra hon skrev JUST för att det faktiskt finns många som tar illa vid sig och det var inte rättvist skrivet. Tycker att man kan hålla vissa saker för sig själv…

 9. Åse Lending

  Säger bara en enda sak:
  Har flera kompisar som på allvar beklagar sig när storasyskonet på 1,5 år drar hem RS-virus och andra läskiga baciller till nyfödda bebisen…
  Ok att låta storasyskonet gå kvar på förskolan ett par timmar om dagen OM storasyskonet kanske är en sisådär 4-5 år och har alla kompisarna där m.m. Men klaga inte på baciller, att de inte får äta där, att man som förälder måste köra fram o tillbaka tajt om tiden…
  Hade alla haft storasyskonen hemna när man blir f-ledig igen så hade det funnits kompisar hemma, öppna förskolan, kyrkis m.m. Men så är det ju tyvärr inte längre.
  Har själv haft storasyster 4,5 år hemma när lillebror kom samt är även en ”såndär hemsk” förälder som alltid jobbat heltid HUVVA!!! 😉
  Innebär att barnen hade fritids och dagis långa dagar. Och min åsikt är: lediga föräldra=lediga barn. De barn som MÅSTE vara långa dagar på dagis ska väl inte behöva konkurera med ”hemma”barnen under måltiderna. De barnen har ju faktiskt lyxen att få sitta o äta i lugn och ro med sin mamma el pappa.

  till nyfödda bebisen.

 10. Ammi

  Här är min åsikt: Jag gillar att läsa din blogg och alla har rätt till en åsikt, så länge den inte kränker någon annan. Att du vill uppfostra dina barn till kloka och varmhjärtade vuxna utan förskolans hjälpär ju jättebra om det funkar för dig. Jag vet inte hur din situation ser ut ekonomiskt, socialt etc och därför säger jag inte vad som är rätt och fel eller kommer med en åsikt om hur du borde göra (även om jag har en) för jag har faktiskt inte gått i dina skor, levt ditt liv. Du vet heller inte hur andra föräldrar har det socialt, ekonomiskt etc. Du har inte levt alla andras liv eller gått i deras skor. Din åsikt om förskolan måste komma från andra föräldrar, tidningar, TV osv eftersom du inte har egen erfarenhet från förskola de senaste åren. M a o går du på andrahandsinformation och baserar din åsikt på den. Vi med förstahandsinformation kanske har en annan åsikt än din, lite respekt för den vore trevligt. Jag har HÖRT att det finns dåliga förskolor, dålig personal och dåliga föräldrar, men jag kan inte peka ut någon säkert och definitivt inte generalisera. Varför vill du lyfta de du HÖRT är dåliga hela tiden? Varför inte ge tillbaka det du får via bloggen; lite klapp på axeln och kanske ett ”Ni gör ett skitbra jobb där ute, förskola eller inte”. Vi som har barn på förskolan (de jag känner och vet om iaf) litar på oss själva som föräldrar, vill vara med våra barn men har av olika anledningar tagit beslutet att barnen ska gå på förskola. Vi jobbar utifrån de förutsättningar vi har och gör det bästa av situationen. Det är inte synd om oss eller våra barn, de får det bästa ur två världar. Ibland kanske några av oss skulle vilja ändra på något i våra liv (arbetstid, antal sömntimmar, antal virus, antal kronor i plånboken, civilstatus, boende etc) men som du vet så är det inte alltid upp till oss att välja. I en sådan situation är det sista vi behöver pekpinnar, speciellt från någon som inte har gått en endaste meter i våra skor. Jag vill gärna fortsätta läsa din blogg, gillar den, men den här dagisdebatten kanske inte behöver triggas igång en gång i kvartalet? Keep up the good work YOUR way 🙂

  1. familjenannorlunda

   Eftersom jag har många i min vänkrets som jobbar på dagis så grundar sig min info på dem..
   Och vaddå inte kunna välja? Sen när fick man välja när/om man blir sjuk? Det är ju DET jag vänder mig emot.
   Att folk gladeligen skickar vidare sina smittor utan tanke på andra, bara de själva kan göra sitt..
   Att inte anse sig kunna underhålla sitt lilla barn bottnar ju i osäkerhet på sig själv som förälder och det kan inget dagis i världen hjälpa upp, och jag vill alltså få fram att vi föräldrar ska sluta vara så taskiga mot oss själva. Vi är bäst. Lita på er själva. Dagis är skitbra! När man ska jobba.
   Dagispersonalen är toppen!! Men de är inte föräldrar.
   Tyck gärna annorlunda, jag kommer inte ändra åsikt men jag tycker det är intressant att höra andras:)

   1. Ammi

    Det är ju det jag menar: Förskola (inte dagis) är inte alltid val nr 1, men ibland har man inte möjlighet att bestämma själv. Det är lätt att utifrån ha en åsikt om att småttingar inte ska vara på förskola om man själv går hemma. Men det kan vara fråga om en tvångssituation där arbetsgivare, arbetsförmedling, försäkringskassa, socialen etc ställer (orimliga?) krav för att betala ut pengar. Alla har inte samma möjlighet att vara hemma som du verkar ha. Du är privilegierad som klarar dig ekonomiskt i en storstad såsom Uppsala och kan försörja 8 barn och samtidigt ha råd med hus och bil. Och allt det som student! Det är väldigt få ensamstående som klarar det. När jag var ensam med TRE barn och student och fick alla bidrag jag bara kunde få utöver CSN, hade jag nätt och jämnt råd med boende och mat. Inga semesterresor, McDonald eller pizza max en gång per mån, inga fritidsaktiviteter, ingen bil, inga nya kläder (det önskade vi i present) och på sommaren var jag tvungen att ta alla timjobb jag fick. Och barnen fick snällt gå på förskola/skola. Aldrig att CSN (som man bara får 10 mån per år) hade räckt. När det gäller smittor så finns de överallt, får du inte dem från förskolan/skolan så får du dem på bussen, pendeltåget eller i affären. Dessutom börjar t o m vården frångå en del av de strikta 48h-reglerna. T ex ögoniflammation (utan andra symtom) är inget man behöver stanna hemma för alls enl specialister, det har smittat redan innan det bröt ut. Inget läkarintyg, bara att lämna ett barn med röda geggiga ögon efter de 5 dagar man får på eget bevåg. Jag säger inte att det är bra eller dåligt, säger bara att det är så verkligheten ser ut för många. Jag har inte bett dig ändra åsikt, varför skulle jag? Tyck som du vill, jag bad dig bara att sluta döma människor som du inte känner. När du levt deras liv eller mitt liv kan du säga ditt och döma om du vill, men inte innan. Och de som du känner som jobbar på förskola kanske skulle sluta prata så mycket om sina ”kunder”. De har faktiskt tystnadsplikt gentemot barnen, föräldrarna och sin arbetsgivare. Illojalitet är faktiskt en godtagbar anledning att avskeda någon. Jag skulle inte vilja ha mina barn på de förskolor där dina bekanta jobbar. ”Min” förskola är bra, mina barn och jag tycker verkligen om den. De jobbar aktivt mot smittspridning (handtvätt, utevistelse, information osv) och samarbetar med oss föräldrar istället för att prata om oss och barnen på ett nedlåtande sätt bakom ryggen. Samtidigt ser jag som förälder till att underlätta för förskolan när och där jag kan. Men jag är också privilegierad, kan jobba deltid och en del hemifrån, kan ha barnen hemma en extra-extra dag och följa med på utflykter etc. Det finns andra som inte kan det, men det är så livet ser ut. Walk a mile in my shoes…

    1. familjenannorlunda

     I rest My case. Jag tror detta säger mer om dig än om mig. Lyser lite avundsjuka och missunnsamhet faktiskt;)
     Jag kommer fortsätta att ta det ansvar jag anser är nödvändigt för att förhindra onödig smittspridning, om det är fel… Tja det skiter jag i 🙂
     Men jag önskar att jag kunde få detsamma tillbaka..
     Du kan vara lugn gällande tystnadsplikten på dagis dessutom, jag har full koll på hur den ser ut och den bryts INTE.

     1. my (fsk lär.)

      Jag ser ingen avundsjuka eller missunsamhet i hennes kommentar, enbart en önskan om att se småbarnslivet och förskolediskussdionen ur sin synvinkel. En sak har hon jju rätt i, det finns lika många orsaker till livsval som det finns antal människor. Alla barn har det tyvärr inte bättre hemma än på förskolan, i en idealvärld så ska det vara så men tyvärr existerar inte denna perfekta värld, det finns barn som sätts full tid på förskolan (soc krav) enbart för att komma från hemmet.

      Carola: Om soc i ett sånt fall känner att full tid på förskola är tillräckligt så blöder mitt hjärta för barnet. Är hemmiljon skadlig ska barnet bort därifrån 24/7/365.

     2. Ammi

      Vad tolkar du som avundsjuka? Jag skrev ju att jag med är privilegierad, har det gott ställt tack vare en lång tids studier och en att vi är två som hjälps åt, med allt. Däremot jobbar jag med människor och vet att det finns fall där barnen måste vara på förskolan, bl a för att soc ställer krav. Det betyder inte alltid att det är synd om barnet eller att barnet far illa (då skulle det säkert omhändertas) utan kan vara för att föräldern har ett handikapp och barnet behöver stimulans som föräldern inte kan ge ( tex hörselskada/ talutveckling) eller för att barnet (familjen) varit med om något traumatiskt och behöver några extra par ögon som ser hur det påverkar barnet/familjen, eller att barnet har ett begränsat socialt nätverk (ensamstående förälder utan familj/släkt/vänner), eller att barnet har t ex en neuropsykiatrisk diagnos och föräldrarna kan få avlastning samtidigt som barnet aktiveras på förskolan med hjälp av t ex en resursperson osv osv osv… Det är vad jag menar med att du är privilegierad, du har familj och vänner och dina barn är friska och har ett fint socialt nätverk. Jag vill inte få dig att ändra åsikt, jag vill bara att du förstår att alla inte har det som du, på gott och ont. Och när det kommer till tystnadsplikten så är det förhoppningsvis dina bekanta som kan den. Det krävs väldigt lite för att bryta den, det räcker med att det går att räkna ut vem det skulle kunna vara det pratas om… Och moraliskt tycker jag att det är förkastligt att man beklagar sig för och pratar med utomstående om sina kunder/barn/föräldrar oavsett om man säger namn eller inte. Det får man göra med sina kollegor eller sin chef. Det är ingen bra reklam för arbetsplatsen, i det här fallet förskolan. Och jag har inte sagt att du gör fel, tyckte jag skrev på slutet ”Keep up the good work”??? Jag försöker skriva sakligt och utan pekpinnar, om det låter otrevligt så ber jag om ursäkt, inte alls min mening.

     3. my (fsk lär.)

      Ja det är skrämmande att som resonerar så men tyvärr ingen ovanlig verklighet då lagen många ggr värnar föräldrarnas rättighet mer än deras skyldighet. (som du ju själv har fått erfara i vårdnadstvisten) 🙁

    2. Anna

     Om fler av oss som är priveligerade hade det äldre barnet hemma när lillasyskonet föds så skulle det ju finnas mer tid för de mindre priviligierade familjerna….

 11. Tove

  ”..eller de som på fullt allvar anser att de inte klarar av att sysselsätta och underhålla sitt 1,5 åriga barn utan säger att nu måste barnet börja på dagis.”

  Det finns ju olika sorters människor i denna värld. Alla är inte like starka som du men du verkar inte riktigt förstå det.
  Tänk om mamman kanske lider av depression?
  Tänk om barnet faktiskt mår bättre av att vara på dagis några dagar i veckan än hemma? Sen har mamman/pappan energi att vara bra och roliga och hitta på saker. Det finns så oerhört många anledningar att en ettåring hör hemma på dagis.

  Jag tycker du är asgrym och en väldigt stark person men jag känner att när jag läste det du skrev så finns det en avsaknad av empati och förståelse för andras livssituationer.
  Ett öppet sinne och att inte vara fördomsfull har gett mig jättemycket i mitt liv. 🙂

  Ps. Har inte egna barn, så jag är inte partisk i detta 😉

  1. familjenannorlunda

   Alltså det finns massor av anledningar och alla är olika. Jag uttrycker min åsikt och jag står för den, något som verkar vara ovanligt idag 😉
   Andra har andra åsikter och det är så det ska vara. Läser man här får man MINA åsikter serverade MEN man behöver inte svälja dem, utan det är fritt fram att ha en egen 🙂
   Min åsikt är att om man anser sig inte klara av att underhålla en ettåring utan vill överlämna det till andra.. Så kanske man borde tänka efter en gång till vad en ettåring kräver och behöver. Sänka kraven på sig själva! De behöver närhet, kärlek och frisk luft. Mat och sömn med förstås. Det får de inte på dagis, hur bra dagis än är så älskar de inte våra barn så som vi gör:) Shit, en drygt ettåring behöver inte sällskap av 15 andra ungar och behöva vänta och stå ute och frysa om fingrarna för att de tappat vanten och ingen noterar det direkt. De behöver inte uppstyrda aktiviteter eller pedagogiska pysselstunder. Det de behöver är närvaro och trygghet. Och det klarar man av som förälder i normalfallen. Det finns ytterligheter och sjukdomar men när jag uttrycker en åsikt tar jag inte med dem utan den sk ” stora massan ”:)
   Tro på er själva som kompetenta föräldrar! Älska barnet kompromisslöst så löser sig det mesta i slutänden 🙂
   Och jag är INTE emot dagis, men faktiskt så är det vi föräldrar som är bäst för våra barn. Tro på det och var stolta:)

   1. Nettan

    Det finns föräldrar som fått för sig att barnen inte kan ha jullov, sportlov, påsklov pga att föräldrar är rädda att barnen missar pedagogiken på förskolan. På riktigt! Ett barn under 3 år behöver inte förskolepedagogiken mer än sina föräldrar. Punkt!

   2. Tove

    Jag accepterar absolut att det är din åsikt och jag varken sväljer den eller kastar den åt sidan. När du säger till föräldrar att dom ska tro på sig själva, då blir det en positiv grej. Det tycker jag var fint sagt och ett positivt sätt att få fram vad du menar utan att någon blir sårad. Jag ville bara peka ut lite gråskalor. För sådana finns det alltid. Allt är inte svart eller vitt.
    Anyway, nu ska jag sluta svamla i din blogg -det är en av mina favoritbloggar ju! Ha det bra

 12. Tina

  Har tänkt på en sak. Du pratar om att du vill bli respekterad för dina val och att du respekterar andra för deras val. Men hur kommer det sig att du ofta uttalar dig kritiskt om oss som har barn på förskola?
  Kan du inte utgå ifrån att alla gör så gott dom kan liksom?
  Tycker du ofta har en rätt syrlig ton till dom som inte gjort samma val som du. Kan du inte sluta med det?
  Så ja, jag fuskar ibland. Jag handlar på ICA INNAN jag hämtar på förskolan. Det kanske är min överlevnadsstrategi för att orka vara en bra mamma.
  Eller så är mitt barn jättefriskt, trots att personalen sa att hen var hängig dagen innan. Saken är att jag också är mamma, precis som du. Och jag kan göra bedömningar som är rätt för mina barn.
  Vi vet att du vill ha dina barn hemma. Men kan du inte respektera oss som gjort andra val?

  1. familjenannorlunda

   Jag kan inte respektera folk som inte respekterar sina barn . Att inte låta ett barn vila ut efter en sjukdom eller ta en extra dag hemma just in case kommer jag aldrig respektera. Varför? Det är oschysst mot barnet och mot alla som ska ta hand om och träffa det barnet. Det sprider smittor som annars skulle minska och det är så onödigt. Speciellt om man är hemma med ett yngre syskon kan man visa den hänsynen.
   Mot alla, även sitt barn. Mot samhället som skulle slippa alla virus som bara snurrar eftersom folk inte har vett att hålla sig hemma när de är sjuka. Gäller även sjuka vuxna alltså!
   Jag pratar inte om att man missar att ungen är seg kl 7 på morgonen och sen får feber, sånt händer även här eftersom sjukdom kan slå till när som helst, utan om att medvetet proppa i ungen alvedon och lämna på förskola, och hoppas att man hinner jobba undan det värsta innan personalen ringer. Vi vet alla att så gör folk.
   Ta inte åt dig om du inte gör så.

  2. Nettan

   Jag handlar också innan jag hämtar barnen, tror både jag och mina barn blir lyckligare av det än att stressa runt med trötta barn 😉
   Jag tror Carola mer syftar på de som ex lämnar barnen på förskolan efter att ha tryckt i barnen lite Alvedon, eller dröjer länge innan det hämtar trots personalen ringt pga viktigare saker på jobbet eller vilket inte är ovanligt fast i en trevlig mammafika med syskonet de är hemma med. Har jobbat på förskola och det hände flera gånger att vi fick ringa in föräldrar då barnen var sjuka, vissa föräldrar tog alltid lång tid på sig och man ser skillnad på de som verkligen försökt skynda sig men har lång resväg och de som motvilligt segade sig till förskolan. Har flera gånger hört små barn själva säga att de fick Alvedon innan de kom till förskolan, så när Alvedonen slutar värka lagom till lunch så var det dags att ringa föräldrarna igen…..
   Och det är många som har svårt att förstå vikten av 48h hemma efter magsjuka! Vi hade ett häfte i hallen ”när barnen är sjuka” som vi ofta fick hänvisa till…. Och nej, de är inte ok att lämna 24h efter magsjuka pga ett viktigt möte!
   Jag är alltid hemma de extra dagarna och låter mina barn vara hemma med en gång vid sjukdom istället för att chansa och se om det funkar att gå på skolan /förskolan hela dagen. Det har för vår del resulterat i att våra barn har väldigt låg sjukfrånvaro, en extra dag hemma gör ofta att barnen blir helt friska istället för att komma tillbaka till förskolan en dag eller två och sen blir de hemma igen. Plus att skickar jag tillbaka barnen för tidigt så riskerar vi att smitta både barn och personal, vilket inte är okej.

   1. familjenannorlunda

    Hihi, ja väldigt samma tänk- gillart!
    Handla innan man hämtar på dagis är väl en helt annan sak och det bryr jag mig inte om. OM man inte på väg att hämta sitt sjuka barn kör en storhandling i godan ro 😉
    Befarar man att man inte kommer ut på några dagar pga sjukt barn tycker jag det verkar smart att snabbt handla det viktigaste så man slipper ta med det sjuka barnet till affären sen.

 13. Anna mamma till Leo

  Känner igen det du skriver om Wallander! Jag har jättesvårt att se just den sista filmen av Wallander och detta för att min farmor hade alzaimers, men tyvärr gick hon bort för några år sedan! Första gånger jag såg sista Wallander så rann tårarna just för att det var så verkligt!
  Tråkigt med sjuka barn inför lovet! Hoppas Jordan kryar på sig snabbt!
  Kram

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing