Allmänt

13 måste-ha i mitt husapotek:)

Jag har i mitt lilla husapotek lite grejor som kanske inte alla har, en del har andra ”måste-ha” saker, men för mig är det de här sakerna som gäller:

Vitlök, alla vet att vitlök är antibakteriellt. Man kan riva den och tugga i sig på en hård smörgås, man kan riva den och hälla på kokt vatten och dricka det, osv. och min paradgren: man kan hacka den fint, vika in den i en kompress och lägga den mot ett värkande öra. Jag har stoppat så jäkla många öroninflammationer på det viset att det är inte riktigt klokt:) Man kan hålla den mot ett getingstick åxå, det lindrar fint.

 

vitlok

 

 

Tea Tree Oil.

Luktar aningens bättre än vitlök, men väldigt starkt. Man kan ha den på bett och småsår, eller på acne. Den är antiseptisk och dödar bakterier:)

 

tea_tree_oil_30_ml_7403

 

Värktabletter:

Jag har alltid suppar (suppositorier) hemma eftersom mina barn aldrig kunnat svälja tabletter, eller mixturer, det resulterar omedelbart i en spya. Alltså blir det en supp i rumpan, och det har de hajat att det är enklast. De får testa att ta via munnen i olika former, men kräks av allt.
min lista 1

 

Jag använder oftast en kombo av Ipren/Ibumetin edyl, och Panodil/alvedon edyl. Det är samma skit i dem, men olika tillverkare…jag köper den billigaste:) Och så nån form av migränpiller. Måste alltid ligga i väskan…!

 

Till hudvård använder jag Forever livings Aloe vera, som ansiktskräm.

 

min lista2

 

Och deras Heat är perfekt på onda muskler, eller frusna fötter:)

 

Sen vet ni ju att jag älskar Coldzyme, den förebygger och förkortar förkylningar, och tro mig – den funkar!

Löss….hatar dem, men den här luskammen är outstanding! Nit free, köp ingen annan! Valfritt lusmedel, tycker alla är lika bra nuförtiden.

 

min lista 4

 

Solskydd och jag är inte jättebra kompisar, jag föredrar att sola långsamt och få en skyddande bränna, även på barnen, men vid långa dagar på stranden använder jag denna Eucerin. Lätt att smörja in och inte hyperkladdig.

Till torra händer, torra partier, ansiktet, urringningen, halsen edyl, kör jag Bio-Oil, reducerar även ärr, bristningar osv. Underbar att smörja in med:)

 

Om jag måste välja en sak i mitt husapotek, blir det Munkens bi-salva. Inget annat märke, det ska vara Munkens. Jag har testat alla;) Den här har barnen gladeligen ÄTIT upp många burkar, crazypants;) jag har använt den som rumpsalva, finns absolut inget bättre där. Torra händer efter att ha jobbat inom vården, alltså riktigt såriga och självsprickor…på med bisalva och ett par bomullsvantar över natten, och så är det nästan fint på morgonen. Jag har den på allt, småsår, sprickor, brännsår, rumpor, läppar..Allt! Finns i burk, och som stift. Används dock inte som lypsyl på sommaren, då får man brännblåsor på läpparna, jag har testat….:/ Men efter att man bränt sig är den toppen:)

 

min lista 3

Xylocain, suveränt när ungarna skrapat knäna och man måste tvätta bort grus och skit, bara ta på så bedövar den och så kan man tvätta sen. Jag som inte noppar ögonbrynen utan att grina ihjäl mig, och nu har övergått till nån liten hyvel, jag har ju liksom massor av ögonbryn;) har ibland haft på xylocain innan jag noppat:)

Har getingarna stuckits funkar den fint att lindra smärtan med, eller om man bränner sig på tex spisen.

 

Jag har alltid detta hemma, och i mindre form i necessären när jag reser:)

Ni som hängt här ett tag vet att jag gillar huskurer, så ni får gärna tipsa mig, och varandra, om era bästa Måste-ha grejor hemma, både husmorsknep och rena medikamentet:)

Ett tips gällande bi-salvan, den är mycket billigare på Apotea.se än någon annanstans jag hittat, den kan gå loss på dyra pengar på hälsokosten, men där kostar en burk typ 70 spänn.

 

Nå, vad är nu era Måste-ha i husapoteket?

 

( Jag har medicinskt kol sen typ 1800-talet åxå, det hör väl till att man ska ha, men jag har aldrig använt det, tack och lov)

 

Kommentarer

  1. JohannaCecilia

    Hej! Alltid när jag är förkyld/hostig smörjar jag in bröstet med Vic-salva på kvällen och sover med det på natten. Det lindrar gott och snabbt! 😀

  2. Pernilla

    Vid hosta på natten skivar jag lök som jag kokar upp, sedan ställs kastrullen bredvid sängen så man andas in ångorna, superbra.
    Hackad lök i kompress eller tygstycke som snörs ihop och läggs i öra vid öronvärk.
    Doppa en sockerbit i mjölk och gnugga in den på getingstick
    Smeta smör på bulor och bitmärken, helt otroligt resultat då det knappt syns var skadan satt:-)
    Inotyol på små brännskador

  3. Ulrica

    Jag sväljer heller inte alvedon. Men det finns nu som brustablett som funkar toppen! Fick dessa efter förlossningen också

  4. Monica

    Honung använder jag alltid vid förkylning. Det är bättre än alla hostmedicin. Sug på en tsk honung och hosta och svid försvinner. Sen har jag i många år ätit honung på smörgåsen varje morgon och det är sällan jag varit förkyld trots att jag arbetat mef barn.

  5. Karin i Malmö

    En burk svartvinbärssylt ! Koka upp vatten och rör ner rejält med sylt så det blir en dryck. Funkar mot rethosta ( sån som inte ens Cocillana-etyfin biter på.. ) och även mot halsont.

  6. Nettan

    Tips, köp värktabletterna på apotea.se. Fri frakt o så mkt billigare. Luras inte av att det står migränmedicin på Ignorin förpackningen. Det är exakt samma som Dickofenak dom är betydligt billigare:-)

  7. tessan

    Mitt tips för munsår är hyrdozonsalva! Har alltid funnits hemma hos oss. Den kostade inte mycket när jag köpte på coop forum för ett tag sen! Funkar även vid kliande 🙂

  8. Viktoria sjubarnsmamma

    Jag har ett helt litet apotek här hemma, i förebyggande syfte, med allt från halslindring till lusmedel (vi har aldrig haft löss i familjen) och ögonskölj. Vi är väldigt sällan sjuka *peppar peppar*, somliga barn biter inga baciller på men vi andra åker på 1-2 förkylningar per år. Vartannat år kör vi en omgång magsjuka också så alla däckar samtidigt 🙂 Jag tycker det verkar som att vi kommer undan lindrigt när man ser hur ofta många andra är sjuka eller vabbar?
    Solskyddsmedel i alla former och solskyddskläder är vi dock storkonsumenter av, barnen är inte mer soltåliga än vampyrer tror jag och bränner sig lätt trots att vi är ute MYCKET året om. De tåligaste klarar några timmar på stranden med solskydd 50 men annars har vi infört filmvisning inne när det är som varmast mitt på dagen. Trots det är barnen kanelbruna i juli.
    Ska nog testa ansiktskrämen du kör med för sedan min favorit försvann för några år sedan har jag inte riktigt hittat något bra alternativ.

  9. Sanna

    När barnen hade blöjor: inotyol
    Nu på torra fläckar och eksem: weledas nappy change cream. Fantastisk! Slår alla kortisonkrämer!
    Har man problem med munsår finns en jättebra billig salva på Apoteket som innehåller solhatt. Bättre än alla dyra krämer och funkar!

    1. ankie

      Har stora problem med eksem och har gått igenom alla kokortisonsalvor/krämer inget hjälper. Var kan man hitta weleda krämen ? den måste jag testa 🙂

  10. Camilla

    Tack för bra tips. Vitlöken var det absolut bästa tipset och ska provas här hemma nästa gång jag eller barnet känner oss krassliga:-).

  11. Elin

    Mot öronvärk är pelargonblad toppen, man tar ett blad o viker/rullar ihop det o stoppar in.

    Carola: Det där har jag hört, och även nån variant där man ska ”elda lite” vid något ihoprullat blad…? Hm..hur var det nu igen, måste googla!

  12. monica

    Hej Carola! Tack för dina tips. Här hemma har jag aldrig vad som behövs känns det som. Mina barn hatar suppar så jag har köpt såna som smälter i munnen. Verkar lika snabbt och är smidigt att ge barnen.
    Kram till dig och familjen.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nä. Eller jo om du menar att jag tipsade om att apotea.se var billigast på bisalva, men det är inte sponsrat.
      Jag har betalat 150-199kr för en burk på typ hälsokost och marknader och blev så lycklig över tipset från nån av er för ett tag sen att jag vidarebefordrade 🙂
      Är det ett samarbetsinlägg skriver jag det. Plus att allt detta inte finns på Apoteket )

      1. Anne

        Jag kan inte klara mig utan min Aloe Vera gele. Den ska vara så ren som möjligt. Brukar köpa på apoteket numera. Till solsveda, brännskador, drar ihop små sår, snabbläker eksem. Ja den är alltid med!

  13. 8 barnsmamman

    Vårt absolut mest använda preparat är Carmolis droppar. När någon i barnens klass får magsjuka eller halshöggs så tar vi några droppar var. Jag tar mina med en liten skvätt vatten och barnen tar sina på en sockerbit. Dåligt för tänderna, jag vet men med det här har vi lyckats undvika många magsjuka och många antibiotika kurer. Det har också lyckats fast någon i familjen har blivit sjuk om vi andra har fått i oss Carmolis tillräckligt tidigt. Sen gäller det ju alltid att ha en god handhygien också.

  14. Sassa

    Inotyol-salva (stavning?!) finns alltid hemma här till sår och röda rumpor, annars min morfars farmors tjärsalva från 1900blankt typ men den är hemkokt och magisk!:) Har alltid energidryck hemma även om jag avskyr smaken men lärde mig på migränutredning att det kan effektivisera och snabba på migränmedicinen och faktiskt det verkar funka!:)
    Blev väldigt nyfiken på den där bisalvan, måste nog inhandlas & provas!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ska komma ihåg det där med energidryck och migrän!! Vanlig typ red Bull och sånt, eller funkar celsius?

      1. Sassa

        Jag har faktiskt inte provat Celsius IOM att den innehåller ”light”socker och jag IOM min tarmsjuka blir vrålsjuk av det med blödande tarmar och akutbesök men jag skulle tro det. Ledsen för sent svar men har just varit inne en tur på sjukan då jag plötsligt upptäckt att vissa passerade tomater innehåller just LIGHTsocker

        Carola: Men åh:( Vad jobbigt för dig!! Stor styrkekram <3 och tack för svar:)

        1. Sassa

          Tack!<3
          Kanske dessutom va oklar i mitt svar men det viktiga verkar vara koffein/kolsyra/sötma och taurin!
          Kramar tillbaka!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting