Allmänt

Tack! Klippning och studsmattor:)

Tack, jag tar tåget till Clarion Sign! Jag tycker mer och mer om att resa med tåg, och känner att det är helt klart att föredra, speciellt när jag behöver parkera bilen i okända områden. I Uppsala så vet jag ju var man kan parkera i förhållande till vart jag ska, men i Stockholm är det inte riktigt så, plus att iaf i Uppsala finns det inget parkeringsgarage som min bil med säkerhet går ner i.. De brukar ligga på 2 meter, och min bil är där och snuddar, så jag chansar inte direkt.. 😉 så då blir det ännu färre ställen att stå på.

Jag ska till Loppis Vårpepp, och visa kläder för me&i 🙂

Någon som ska dit?

 

Jag har haft häcken full sista tiden, det är massa småsaker som ligger och skramlar, och som inte hinns med. Då bygger det på rätt fort, och i takt med att berget av små ogjorda saker växer, så minskar min motivation att göra dem:)

Haha, det är en sjukt dåligt kombo.

Men jag har strategin att andas, och ta en sak i taget, och blunda för resten:) Det funkar, sådär;)

Igår tog jag med småkillarna och Patricia och åkte till Skopunkten. Alldeles för länge har jag skjutit på det, och eftersom båda killarna gillar stövlar ( lätta att ta av och på) så har de inte klagat, men nu är det dags för vårskor!

Så vi shoppade loss där, de fick var sitt par gympadojor, och var sitt par sandaler. Jordan gick all in på Batman och har det på båda, medan Jamie valde USAmönstrade conversefejk.

Jag behövde sneakers, och Patricia tygskor, och innan det var färdigt stod vi där med sju par skor. Det går inte på Skopunkten:) Ta 3 betala för 2 innebär att vi genast hittade två par till, ett till  bland annat Robban som jag fick skäll för sen för de var de fulaste dojor han någonsin sett…och jag stod där och gapade – de är precis lika som de han haft i flera år, förutom att de är helt svarta i stället för blå/röda….? Det var dessutom en ”jävla skitful svart färg” ?? Eh, fattar ingenting:) Jag hittade de inte idag, så jag måste kolla vart han gjorde av dem, om de duger trots allt eller måste bytas.

Nu har alla ungar skor ett tag. Tjejerna fick ju från Stadium, men sen återstår rena sommarskor. Det finns i garaget sen förra året, så vi får kolla dem sen.

 

Klara på skobutiken, så åkte vi för att handla och på väg ut så föll blicken på Klippoteket, och en annan surdeg som legat och skavt är att Jordan verkligen behövde klippas, så jag frågade om vi skulle gå in och boka tid till i morgon eller så, och det var han ok med. Bara det att killen hade tid NU:)

Jamen härligt, vi kör!

Före:

jordan wetterholm

Och efter, kolla vad som fanns där under vinterpälsen:

IMG_5480

 

jordan wetterholmDet var inte ”den där killen” som Jordan kallar honom som klippte den här gången, utan en ”annan kille” och han var superbra han med.

Jag gillar att jag säger: Klipp en kort fin pojkfrisyr och de fattar exakt vad jag menar:) och att han dessutom var snabb gör inget alls.

Jamie ville absolut inte alls klippa sig:

Jamie Wetterholm

-Näääj, ja vill inte plippa håjjet! Ja vill ha lånjt håj.

-Aha, är du mammas lilla surfarkille?

Svaret på det var, på bred amerikanska: Oh yeah! ♥

Ni som tycker det är förskräckligt att han har en rosa a-linjeskuren tunika med små volanger på axlarna och Aristocats.:D..han älskar den, katter och rosa – whats not to like liksom:)

Mina småkillar ♥

Jordan och Jamie

Vi åkte hem, och det var utelek resten av dagen, jag har ju fått upp studsmattorna minsann.

Det var i söndags, som ungarna tjatat färdigt och jag fick hjälp av dem att bära ut alla delar från poolrummet, vi tar alltid ner hela, inte bara själva mattan, utan även ramen. De bar och släpade, och var så duktiga:)

Mitt i poolrummet hade vi en alldeles egen Jurtjyrkogård:/

smulan och zlatan

Herrejösse, här har katterna haft party… Var fåglarna som alla de stora fjädrarna tillhör är vet jag inte, men det enda spåret av dem är detta.

Lovelia och Trixie hjälpte mig med två ramar, och sen gjorde de nästan hela den sista utan hjälp, de är så duktiga.

Lovelia och Trixie

Det är jätte, jätte, jättemånga fjädrar på en studsmatta, typ 72 stycken tror jag, gångra med tre och fatta hur ont man får i armen:) De är rätt tuffa att få på plats, men det går fort att få in rätt teknik:)

Och sen var det äntligen färdigt, alla tre mattor uppmonterade, och redo att hoppas på:)

Nej vi har inga nät.

studsmattor

Jo, vi har kantskydd, typ;)

Och jag har haft diskussionen om nät eller inte varenda gång jag visar en bild på studsmattorna, så jag tar snabbversionen här:
Vi har i alla år resonerat som såhär att med nät hoppar ungarna som galningar, kastar sig mot nätet, springer runt runt och trycker sig mot nätet, som ju har en öppning som man kan ramla ur från, och hoppar och försöker nå saker högt upp på nätet.

Utan nät så hoppar våra barn fint och ordentligt i mitten av mattan, de tar hänsyn till varandra och knuffas inte.

Vi har haft studsmatta sen typ 2003, utan nät, och det har faktiskt aldrig  hänt att något barn ramlat ner. Inte ens de små. Vi har haft nån liten snedvrickning med lite ont i foten en stund, och ibland krockar de ihop, men väldigt sällan. Där spelar nät eller ej ingen roll.

Jag tror att det visst kan hända att de ramlar ner, men att risken för det är ungefär lika stor som risken att de gör sig ordentligt illa på något annat vis, där inte nätet hjälper, eller där skadan orsakas av nätet.

Några av er kommer säga att era barn räddats av nätet flera, flera gånger, och det har de säkert, men grejen där är att mina barn aldrig behövt räddas av något nät eftersom de hoppar på ett sätt som gör att de inte förlitar sig på att bli räddade.

Jag är mån om säkerhet, det behöver ni inte fundera på, och ni behöver inte jämföra det med obältade barn i bilen eller simdynor edyl. Det är bara det att jag, eller vi för det samma har alltid gällt, liksom tycker att man inte kan ha sina barn inlindade i en madrass för att skydda dem mot allt. Bättre att lära dem varsamhet, respekt och att använda sitt sunda förnuft. I allt.

🙂

Varsågoda att kommentera, jag vet att ni inte kan låta bli 😉

 

Så till den skitiga delen av mitt liv:)

Jag har tvättat bort olja från händerna ett antal gånger den här veckan, och det för att bilprovningen underkände husvagnen:(

Trams, det var lite ryckigt när man bromsade hårt, alltså tvärnit, i typ 70 knyck.. men visst, det kanske kan vara farligt, vad vet jag:) Jag känner helt spontant att om man tvärbromsar i skarpt läge ute i trafiken med en husvagn på släp så spelar det ingen större roll att det rycker lite i bromsen…vagnen viker sig lik förbannat runt bilen och ut i mötande trafik..

Men nu måste vi ju fixa…eller egentligen inte, vi hade kunnat köra ut vagnen på plats och struntat i det, den rullar ju inte i trafiken, och hade den fått körförbud så vad hade det gjort, vi hade kunnat fixa ny besiktning på väg hem sen i höst:)

Men men:)

Det är nån stötdämpare som ska bytas. Killen på verkstan som pappa pratat med hittar inte rätt reservdel på datorn eller hur det var, det lär ju vara så att man får ta nåt annat, vagnen är byggd 1973:)

Alltså måste vi skruva loss den, och ingen ska ju tro att det är enkelt. Vi får lov att ta loss hela draget.

husvagnDet i sig hade väl inte varit nån match, det är fyra bultar bara..men de jäklarna har ju liksom suttit där sen 1973, och vill helt uppenbart fortsätta sitta fast:) Vi har sprayat med såndär smörjolja, och låtit det verka, och fick loss två bultar, men två sitter som gjutna. Visade sig att de hade muttrar på baksidan, under inne i draget. Så då får jag ligga under draget och skruva, och pappa skruva uppifrån, och mamma står bredvid och är rädd att vagnen ska ramla ner i huvudet på mig:) Medan pappa liksom bara: Äh vi har ju pallat upp den på bockar, det händer inget.

Och jag får smuts och rost i ögonen och näsan;) Och skitont i händerna för jag måste hålla emot den där förbannade muttern i ett muppat läge. Fast det är rätt kul:) Bara skiten släpper så.

Nu har vi dränkt in muttrarna, och så får det verka till i morgon.

(Det är inte den på bilden vi skruvar på)

 

Idag har jag förutom att mecka, även plockat undan alla vinterkläder och skor i hallen. Dammsugit men inte torkat, det får bli snart. Jag sparade några vantar, men eftersom jag gjorde det medan ungarna var i skolan, och hade eventuella vantar de behöver på morgonen med sig, så åkte allt annat undan. Nu ska det tvättas…och genast ökades berget i tvätteriet på;)

Sen träna, skulle varit cirkelfys, men det blev ledarbyte och ett pass Kamp i stället. Skitkul! Lite kamp man mot man, och massa fys. Asjobbigt.

 

I går skulle vi på Power Hour, men det var ledarbyte då med så det blev cirkelfys, kul med överraskningar:)

I tisdags körde vi återigen dubbla pass, först cirkelfys med Björn och sen HIT med Anders. Det är tufft, men väldigt kul att känna att man orkar med det, och båda passen är så roliga att det är svårt att välja:)

 

Till sist, tack för all er respons på debattartikeln, än en gång:)

♥♥♥♥♥♥

Nu ska jag fixa lite tvätt och sen sova.

Natti natti 🙂

 

 

 

Kommentarer

 1. Marie

  Vi har heller inget nät numera . Helt enkelt för att de är falsk säkerhet. Efter bara ett par månader hade nätet torkat såpass i solen att det sprack när ett av våra barn landade mot det och ramlade då ner i backen. Det är enda olyckan som hänt under våra 8 år med studsmattan!

 2. mette

  Hej ! Jag har resonerat som du fram tills igår när mellantjejen ramlade av…så nu får det bli ett nät ändå:)

 3. Sara

  Min mammas rökande hemma när jag växte upp innebar ett stort lidande för mig och andra barn. Vid 15 års ålder träffade jag en läkare som sa åt mig att sluta röka. Min mammas rökande hade påverkat min hälsa så pass.Jag var ofta sjuk och hade återkommande svårigheter att andas. Jag tycker det har blivit mycket bättre.

 4. Loppan

  En stor skillnad idag är föräldrars attityd när ens eget barn tex bryter armen. Det kan man ju göra av att falla av studsmatta tex. Förr var det tråkigt med en bruten arm, men det går om, du får leka lite annorlunda tills du blir av med gipset bara. Idag är det en katastrof utan dess like. Föräldrarna inne på sjukhuset är helt ifrån sig, stackars deras lille prins/prinsessa, så fruktansvärt, hur ska han/hon klara sig, vi måste köpa dyra tröstpresenter, och måste vi vara hemma nu? Vem ska vabba? Vilka dåliga föräldrar vi är! Vad ska andra säga om oss nu? Och stackars lilla gulleplutten, du måste få ett tröstisplåster med fluff på skrapsåret och tröstglass såklart och hej och hå.

  1. Lena

   Att bryta armen är inte kul. Det gör fruktansvärt ont och att få venösinfart och sövas är inte roligt. Tycker ofta både föräldrar och barn är väldigt duktiga och tappra när de råkar ut för detta. Och faktum är att studsmattor är en stor skaderisk. Och många barnortopeders skräck.

   Carola: Ja det är mycket ortopederna inte gillar. Till mig sa en att jag inte fick spela fotboll efter att jag opererat ett knä, (pga helt andra, icke sportrelaterade orsaker) och så visade det sig att han tyckte det var en så skadefylld sport att han därför avrådde….Inte ok.
   Man ska inte förglömma i det hela, att studsmattor är skitbra för balans, koordination och konditionen, plus att det är asbra med de stötar som blir för att stärka ben. Det finns plus och minus med allt.

   1. Loppan

    Nu syftar inte kommentaren främst till studsmattors vara eller icke vara utan varvet tilläg till tankarna ang att vara barn kontra längre tillbaka. Ja, saker gör ont och saker är jobbiga. Men det är inte hela världen. Det är inte helt av ondo att uppleva jobbiga saker.

 5. Mia

  Det allra värsta för småbarn är deras morsor och farsor som konstant sysslar med sina mobiler/appar. Man ser ständigt småungar i vagnar som söker sina föräldrars blickar men där finns ingen blick att möta för den är fullt upptagen med en Iphone. Man kan undra vad fan som är så viktigt att barnet totalt ignoreras.Tänk dig själv in i det barnets tankar. Hela tiden verkar det som om mamma eller pappa har viktigare saker för sig än att vara med mig. Jag tror inte det är bra. Jag tror faktiskt det är skit.

  Det tråkiga är att jag ser det här överallt. På simskolan. I affärer. Hos föräldrar som går med barnet i vagnen. På lekplatser. ”Va fan!”, tänker du nu. Ska man inte få ha lite fritid?! Ska man ge barnen uppmärksamhet 100% av sin tid. Nej. Men fan i alla fall 95%. För, handen på hjärtat, vad är det som är så viktigt i telefonen? Så viktigt att det inte kan vänta? Den där bilden på instagram? Den där statusraden på facebook? Jobbmailen? Barnen måste hela tiden tävla med den där maskinen du har i näven för att få din uppmärksamhet. Och jag tror inte det är bra. Inte alls.

 6. Karin i Malmö

  ”Ut-å-lek” sa de vuxna till oss barn på 70-talet och det sa jag till mina pojkar födda 93 och 95. In kom barnen skitiga och glada på kvällen ! Är det något jag önskar för barnen i dag är det att de ska upptäcka utelekarna igen. Tänk så roligt vi hade- hopprep, gummiband, bollen-i burken, dunkgömme, spela kula och brännboll. Ut med alla barn i friska luften !

 7. Bella med familj i Västerås

  Måste slänga in ett gammalt mail jag fick för några år sedan, tyckte den passade så himla bra nu när folk blir vansinniga på att ni inte har nät alls på studsmattorna. Tycker att det är en jäkla massa fjompande på dagens föräldrar

  Till alla barn som överlevde 30, 40, 50, 60 och 70 talet

  Först så överlevde vi att födas av Mammor som rökte och drack under graviditeten.
  Dom tog magnecyl och alla möjliga läkemedel, åt bluecheese dressing samt åt tonfisk direkt ur burken men blev aldrig testade för diabetes.
  Efter detta trauma blev vi lagd på mage för att sova i en spjälsäng målad i en rosa eller babyblå färg med hög blyhalt.
  Vi hade ingen barnsäkerhet på medicinburkar, Dörrar eller fönster och när vi cyklade hade vi ingen hjälm!! För att inte tala om vilken risk vi tog när vi liftade.
  Som spädbarn och barn åkte man bil utan barnstol, bilkudde , säkerhetsbälte eller airbag.
  Vi drack vatten direkt ur trädgårdsslangen och INTE ur glas eller flaska.
  Vi delade läsk med flera kompisar och drack direkt ur flaskan och INGEN dog av detta.
  Vi åt muffins, Mammas bullar, vitt bröd, riktigt smör och för mycket socker på cornflakes och i långfilen, Inte blev vi överviktiga för det!!

  För att VI VAR ALLTID UTE OCH LEKTE!!!

  Vi kunde gå hemifrån på morgonen leka hela dan och kom hem när gatlyktorna var tända.
  Ingen kunde nå oss på hela dan OCH VI VAR OKEJ!!
  I timmar kunde vi bygga lådbilar av skräp för att sedan åka ned för någon backe och då upptäcka att vi glömt bromsarna.

  Efter att vi åkt in i träd och buskar ett par gånger lärde vi oss att lösa problemet.

  Vi hade inga Playstation, nindendos, X-box, ingen video eller DVD, inga 150 kanaler
  På TV,n inget surroundljud, CDspelare inga MOBILTELEFONER, DATORER inget Internet eller MSN
  Vi hade VÄNNER och dom fann vi UTOMHUS !!

  Vi föll från träd och tak, skar oss, Bröt armar och ben, slog ut tänder!!
  Och inte blev någon stämd eller anmäld för det.

  Vi åt maskar och kakor gjorda av sand eller jord
  Och inte fortsatte maskarna att leva i magen!!

  Vi fick luftgevär vid 10års ålder, vi hittade på spel och lekar med hjälp av en pinne och en tennisboll, och fast man sa att det kunde hända, så var det inte så många som fick sina ögon utpetade av pinnar.
  Vi cyklade eller gick till kompisar, ringde eller knackade på och ibland steg vi bara in och pratade med dem.
  Fotbollslaget hade uttagningar och alla blev inte uttagna, dom som inte blev det, fick lära sig att handskas med besvikelsen .
  OTROLIGT ELLER HUR!!??

  Tanken på att våra föräldrar skulle stå på vår sida om vi bröt mot lagen fanns inte
  Dom var faktiskt lagens högra arm!!
  Denna generation har faktisk fostrat dom största risktagarna, problemlösarna och investerarna någonsin.
  Dom senaste 50 åren har varit en explosion av uppfinningar och nya ideèr
  Vi hade frihet, misslyckanden, framgång och ansvar och vi lärde oss att ta allt detta!!

  Om du är en av dem så
  GRATTIS

  Du kanske vill dela med dig av detta till andra som har haft turen att få växa upp som barn den tiden innan ADVOKATER och MYNDIGHETER reglerade ditt liv för
  ’DITT EGET BÄSTA’??

  Och när du ända håller på!!
  Berätta för dina barn hur modiga och( lyckliga) deras föräldrar var

  TILL ER

  Som tror att GUD vakar över er
  Släng detta i papperskorgen!!

  1. Anna-Karin

   Åhh känner igen nästan allt,så härligt och okomplicerat det var att vara barn för 40 år sedan. Nu är allt så uppstyrt när barn ska träffas och leka.

   1. Bella med familj i Västerås

    Jo jag håller med dig om att allt ska vara så himla uppstyrt i dagens läge. Och de flesta föräldrar ska hela tiden tävla i vem som bakar godast, vem som lagar pannkakor bäst, vem som har den bästa leksaken m.m. Jag är så glad att vara född på 70- talet där fick man leka med allt och inget. Slog man sig så var det bara blåsa bort all smärta och borsta av sig och sen mer lek. Och tänk att VI klarade oss så himla bra utan att bli curlade. jag har kört samma uppfostran som jag fick till mina barn som då är 23,21 och 16 och dom står på egna ben utan att ha mamma där som ska curla och nästan tugga maten åt barnen. Vill påpeka att mina grabbar har inte fått göra allt som står i min kommentar men dom kan gå till sina kompisar m.m även om dom har facebook, instagram, twitter m.m

    1. Mia

     Bella i Västerås.
     Nu har jag varken statistik eller forskarrapporter framför mig, men jag utgår från att det finns en anledning till cykelhjälmar, bilstolar, alkohol, kost och rökning under graviditet. Vi lever i ett helt annat samhälle idag än vi gjorde för bara 30 år sedan och det är svårt att stå utanför samhällsutvecklingen hur mysigt, roligt och tryggt det än må ha varit förr.

     1. A-K

      Självklart är det bra med cykelhjälm bilstol etc. Men många gåner överbekyddas barn i dagens samhället. Och allt planeras in i minsta detalj för barnen. Spontanleken försvinner. Jag håller med Bella tror nog att vi barn på 70-talet hade det roligare:)

     2. Bella med familj i Västerås

      Hej Mia
      Självklart ramlade vi när vi cyklade och slog oss ibland ordentligt men inte 17 var det tal om att vi skulle skydda huvudet då heller. Och jag säger inte att man inte ska använda cykelhjälm nu eller bilbarnstol. För det anser jag är viktigt men däremot kan jag inte förstå varför många skriker rakt ut när någon inte har skydd runt sina studsmattor m.m. Jag hoppade oxå på studsmatta när jag var liten man åkte rullskridskor på den tiden och skateboard och ja man ramlade och skrapade upp knän m.m men sen var det inget mer med det. Att det inte fanns bilbarnstol då kan jag nu tycka var konstigt men så var det när jag växte upp. Likaså så kom jag ihåg att mina föräldrar rökte som dårar i bilen och hemma men jag har överlevt allt. Allt som stod i det mailet jag la in här på Carolas blogg håller jag inte med om men mycket stämmer jag in på.
      Det jag inte kan förstå i dagens läge är att det är lättare att låta barnen kolla på tv, hålla på med plattan m.m istället för att gå med barnen ut och leka för att man inte har t.ex tid för att man måste göra ditten och datten….När jag var liten var mina föräldrar med mig i lekparken eller så var man själv med kompisar och lekte. När mina barn var mindre (nu 23 21 och 16) så sprang jag med i lekställningen och hade skitroligt men det kan nog bero på att jag var en ung mamma, var 18 när Kevin föddes. Och mina barn skulle ut och leka istället för att sitta vid datorn så var det bara för att frisk luft har dom inte dött av.

  2. Madeleine

   jovisst överlevde många trots det då, men tänk hur många av de som föddes då som idag drabbas av cancer, tumörer och andra hemska sjukdomar. Inget som säger exakt vad det beror på, men rökande mammor och målarfärg med bly var knappast positivt….

 8. Lina

  Vad fin Jordan blev när han klippte sig och skönt med en frisör som förstår hur man menar så man slipper beskriva och i värsta fall googla fram hur man vill ha det. Hoppas att du får det jättebra här i Stockholm på Loppis vårpepp 🙂

 9. Nettan

  Faran med studsmattor är faktiskt, jo jag har grund för det, att barn slänger typ cyklar nedanför studsmattan och när de ev. Ramlar el hoppar av landar på cykeln o får skador. Ett nät håller jag med om är falsk säkerhet:-)

   1. Ia

    Såg nyss det på Kunskapskanalens trädgårdsprogram med Monty. Verkar helbra men så klart ett STORT projekt (dottern i programmet tävlade i studsmattehoppning).

  1. Viktoria sjubarnsmamma

   Vi funderade på att gräva ner vår men det kändes som ett otroligt stort projekt så den står ovan mark nu ändå. Annars anser jag nog att en nergrävd är det absolut bästa alternativet!
   Vi har nät runt vår, barnen har aldrig hoppat mot det kan tilläggas och studsmattan används av någon/några konstant från frukost till läggdags. Ett barn (inte vårt) har ramlat ner en gång när hon skulle gå ut genom öppningen men det hade ingenting med nätets vara eller icke att vara.
   Vi har dessutom nät under mattan (!) i år då tvååringen kom på att hon var precis lagom hög att gå under – och precis lagom hög att skadas illa om någon hoppade på henne! Det var alldeles för nära ögat flera gånger sen införde jag hoppförbud tills nät var inhandlat och ditsatt.

 10. Hanne

  Nu börjar det bli dags för vårskor även här i Jämtland. Härligt! Vi köper alltid skor och kläder av bra kvalitet, så att de kan ärvas. Det blir mest ekonomiskt i längden!

  1. familjenannorlunda
   familjenannorlunda

   Jag har dock insett att skor är tråkiga och svåra att ärva. Dessutom rekommenderar ortopeden och fotspecialister att inte ärva skor eftersom man är så olika- kobent hjulbent osv gör att man har olika fotställningar och då är det bäst att få nya. Sen hur kul är det att få nåns insvettade skor jämt? Det ärvs en del här med absolut, men jag har övergått till att köpa billiga, slita sönder och kasta. 🙂 Sen skulle jag gråta blod om jag köpte dyra skor och ungarna slet sönder de på asfalten när de åker bobbycar edyl :-/
   Annars gillar jag att återanvända:)

 11. Ida

  Det verkar vara känsligt det där med studsmattor och nät, såg att det blev en vild diskussion på Instagram. Förstår faktiskt inte vad det är som provocerar så många. Tror själv att nät är en falsk trygghet och jag tror att barnen lär sig mer om de inte blir skyddade från allt. Kan inte alla bara få göra som de själva anser är bäst? Det är väl självklart att man tänker på säkerhet när det gäller ens barn men finns ju inget som säger att en studsmatta med nät skulle vara bättre.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing