Allmänt

Däckbyte med krångel;)

Jag bytte ju till vinterdäck förra veckan, tänkte att det var klokt att göra det innan jag skulle köra till Stockholm och skolan. Förr så har jag alltid kört på dubbfria, men nu blev det dubb. Varför vet jag inte riktigt, men det var väl på nåt vis det som fanns på bilfirman när jag köpte bilen:) Nåväl, de har legat i garaget och väntat på vintern, och jag har inte ägnat dem en tanke.

Jag bokade tid på Bildemo, och bestämde mig för att vara vuxen och lägga in dem på däckhotell. Alla andra verkar ha det, och jo, det är skönt att slippa släpa däck, även om de här väger typ ingenting i jämförelse med bussens.. Jag fick tid 9.40 och masade mig dit, blev uppskickad för att ta en kaffe medan de skiftade.

bildemo

Man ser ner i lokalen där de grejar, och jag såg ju att min pärla kördes in och hissades upp och fick av alla hjul. Sen tog det tid. Efter lite för lång tid började jag fundera och kikade ner,och såg då att de kallat in en extrakille som stod och funderade. Han kom upp till mig efter några minuter och en snabb koll ner i hallen sa mig att min bil hängde hjullös i taket fortfarande, så jag fattade ju att det inte var bra nyheter han kom med. Att ha haft en gammal skitbil i massor av år gör att nerverna ligger utanpå varenda gång, det blir alltid DYRT.

– Eh, asså… däcken passar inte?

Va? Nä, det var nåt med fälgen.

Jaha, spännande;) De monterade tillbaka sommarsulorna, och jag åkte till Upplands motor och letade reda på Lasse, som sålde bilen till mig. Han är ju en toppenförsäljare med fokus på kundens bästa så han gav mig nycklarna till sin egen bil, och sa : – Den har gått 48 mil och kostar 428.000kr, men… tänk inte på det;)

Jag fixar dina däck till i eftermiddag.

Jag har aldrig kört en så ny bil. Aldrig, aldrig, aldrig.

volvo

Jag tassade dit, öppnade och gled in bakom ratten. Fipplade med ”bilnyckeln” som ju inte är en nyckel på nya bilar utan en liten fyrkant bara. Jaha, vart ska man sätta den här då? Jag letade ungefär där tändningslås normalt sitter på bilar,  och när jag inte hittade något där kollade jag mellan sätena, för där har jag haft det på nån bil. Eh, nope. Bara massa fancy knappar och grejs. Man kanske inte ens ska stoppa in den nånstans? Kanske bara klicka liksom? Ett diskret klick på låssymbolen och bilen låstes och fällde in sidospeglarna. Okey, inte det alltså. Nähä. Jag satt där och flinade för mig själv, det vore väl själva fan om jag skulle behöva gå in och erkänna att jag inte visste vart jag startade bilen!

Scannade av hela instrumentpanelen ytterligare en gång, och såg en knapp det stod ”Start/stop engine” på. Aha…okey, det låter rätt, men ska man trycka in den lilla fyrkanten i det här som ser ut som ett litet diskettfack alltså? Kändes ju rätt fel, och med en bil för nästan en halv mille så chansar man ju knappast;) Men det fanns inget annat, och jag pluttade dit den, och tryckte på knappen.

volvoMotorn spann igång som en liten kattunge, och jag manövrerade ut den ur den lilla parkeringsfickan, det pep och hade sig så rädd för att köra på nåt behöver man ju inte vara. Min bil har backsensor och det är jag impad av, men den här hade liksom pip åt alla håll och kanter. Körde hemåt, och konstaterade att det är jäkligt najs med automat ändå, jag har ju precis vant mig vid att köra manuellt igen efter år av automatkörning. Var svårt imponerad av att ratten var varm:)

Jag gillar Saab, men på andra plats ligger Volvo, så är det bara.

Körde hem, in genom mina grindstolpar, det pep, och så skulle jag stanna bilen. Jaha, drar man bara ut den här grunkan nu då eller? Och vart är parkeringsbromsen? Men det löste sig, och efter kanske 20 minuter hemma ringde Lasse, däcken var fixade, och jag fick som plåster på såren aluminiumfälgar:)

Det säger egentligen inte mig ett skit, men jag vet att det är tillval och rätt dyrt så jag bara tackade och tog emot, och kommer köpa alla bilar därifrån i all evig framtid:)

Åkte till Bildemo med sommardäcken och dumpade av dem, och nu får de bo på hotell tills jag känner att jag vill ha dem igen.

En nackdel med dubb är att man inte får köra på Kungsgatan här i Uppsala. Säkert bra av nån anledning, det sägs vara för att de river upp farliga partiklar. Men, alltså? Trafikbelastningen på den här gatan är HÖG dygnet runt, med en halv miljard rödljus, typ var tjugonde meter ( på allvar!) så de där dubben kan inte göra varken till eller från, men visst.

Igår skulle jag vara lat, eller smart;) och lämna in Trixies cykel på reparation på cykelverkstad. Den har punka på bakhjulet, och jag kan laga punkteringar, men växelcyklars bakhjul undviker jag gärna. När jag insåg att hela däcket behövde bytas för det var typ slut, så kände jag bara att fan jag pallar inte, det blir liksom alltid fel när man ska köpa däck. Och  – det är kallt ute:)

En snabb koll visade att det skulle kosta 300kr för att få nytt däck plus slang plus smörja upp kedja och växel, och så montering så klart, och då var det inte så mycket att tjafsa om. Hela vägen in till stan så hade jag fullt klart för mig vilken väg jag skulle ta, Kungsgatan rakt fram, och så ligger verkstaden på en tvärgata. Perfekt, jag parkerar utanför dörren bara.

Tills jag kom på att jag inte fick köra där… Bra att jag kom på det i tid i alla fall, misstänker att det kostar en del i böter. Det blev en omväg, och en parkering en bit ifrån. Men ändå smidigt. Jag hittar ju i min stad till skillnad från när man är ute och kör i andra städer;)

I morgon är den klar, bara att hämta och pröjsa, och sen kan hon cykla tills snön kommer. Jag känner att det är väl använda pengar, jag slipper krångla, svära och frysa:)

Funderar på att ta en sväng på stan med Jamie i morgon när vi ändå ska hämta cykeln, behöver kolla lite saker, och sen är det mysigt att bara vara på stan och känna sig som en citybo;)

Jag lufsar numera runt här hemma med gummistövlar och ficklampa, Doris promenader går på leriga stigar så det är helt rätt outfit där, och ska jag iväg så försöker jag komma ihåg att svida om till skinnjacka och gympadojor/boots.;) Jag har fan inte använt gummistövlar sen jag var scout för tusen år sen, men de är en bra uppfinning helt klart.

Den här hösten gillar jag, hyfsat varmt och hittills rätt torrt. Snö skulle göra det mindre mörkt förvisso, men hellre varmt än snö.

Patricia åker till värmen i början av december, till Kap Verde, och jo, det hade varit super. Man borde kunna samla sol och värme i en liten säck som man tar fram när det behövs.

Och som det behövs! Jag har en unge hemma och sjuk nästan hela tiden … Fy farao, jag visste det redan i somras, en så dålig sommar som vi hade ger per automatik sjuka ungar redan tidigt på hösten. En bra sommar med mkt sol och de brukar tackla av först i februari/mars.

 

Nix, nu ska jag fixa lite, hänga lite tvätt bland annat, och sen kolla på tv:)

Natti natti 🙂

Kommentarer

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing