Allmänt

Adventskalendrar:) med paket

Jag har visat dem för er förut, men de tål att visas igen.

När Janelle och Patricia var små, tror det kan ha varit 1996, så frågade mamma om det inte var så att jag tyckte att tjejerna skulle ha en paketkalender. Hon hade sett en så fin på Panduro som hon ville göra. Det var inte jättevanligt då, men det var klart att de ville. Jag hade bara ett litet motbud – att det skulle ingå påfyllning av paket varje år. Mamma sa Okey, och trodde nog inte i sin vildaste fantasi att hon skulle få göra nio stycken, plus fylla på alla:) Plus till Simon, men han får en annan variant som vi haft innan mamma hunnit fixa en egenhändigt gjord. Ja, självklart ska alla barn ha, och precis lika självklart tycker Janelle och Patricia att vi inte behöver, men det struntar vi i:)

Första åren så var det småprylar i dem, men nu på senare tid har jag ledsnat på allt rassel som ligger och bara skräpar så det är till 80% godis i paketet. Det kan man tycka vad man vill om, men jag har inte någon sockerfobi. Mina barn har aldrig varit känsliga för socker på något vis. De blir inte uppspeedade av lördagsgodiset eller läsk till maten. De blir inte gnälliga och trötta av lågt blodsocker. Jag tror det är lite överhypat det där. JA ungar på kalas, ungar i flock som äter sötsaker ballar ut totalt och går bananas, men jag kan svära på att exakt samma sak händer om man bjuder på morötter. Det är mer själva grejen att vara ihop som gör det stiliga beteendet. Ja ungar ÄR trötta på eftermiddagarna efter dagis, förskola, skola vad det nu är, men allt behöver inte vara sockrets fel.

Och med det sagt, jag låter mina barn äta en chokladbit från chokladkalendern, plus en godisbit ( choklad, nonstop, plopp edyl modell mindre) VARJE dag fram till julafton. I 24 dagar i sträck. Och skäms inte en sekund:) Före frukost dessutom, skjut mig;)

Så, tips på grejor i paketkalendern – små chokladkottar, chokladtomtar, chokladbollar, polkagrisstång, plopp, smarties i småpaket, de som ser ut som tändsticksaskar typ, tuggummi, osv..:)

Take it or leave it.

Nu för tiden får jag vackert komma hem till mamma och pappa tillsammans med syrran för att slå in alla 240 paket. Vi använder vanlig matfolie till en del, bara att rulla in och så göra en liten hank av folien att hänga det i. Det är fint och enkelt. Sen blir det en del småpåsar, och så vanligt inslagna paket.

Och kalendrarna ser ut som så här, det här är Jamies, den har mormor gjort på frihand efter ett ihopplock från övriga kalendrar under åren. Panduro har inte obegränsat med modeller, och det har tagit några år att få ihop nio olika.
paketkalender

 

 

Detta är Robbans, och jag tror att det är mormors egen favorit.

 

paketkalender

 

 

Det här är nog Jordans om jag inte har helt fel….med chipspåse på minsann;)
paketkalender

 

 

Patricias

 

 

paketkalender

 

 

Novalies

 

paketkalender

 

Corrindas

 

paketkalender

 

Lovelias, mönstret till den här fick jag låna av en bloggläsare:) Tack igen!

paketkalender

 

Trixies

paketkalender

 

 

Och så Janelles, den det började med:)

paketkalender

 

Mamma har gjort allihopa, och de är monterade på olika vis, vissa på tavelramar, andra på en skiva av nåt lätt trä som jag inte vet vad det heter. Jag älskar de här, och när alla barn flyttat hemifrån kommer jag sakna dem, för de är så fina juldekorationer. Kanske kan jag få ha kvar den här hemma och så kommer de hit och öppnar paket:)

Jo, jag kommer sakna barnen med, jag hörde hur det lät;)

 

Idag har jag under över alla under fått upp utebelysningen! De sista åren har jag varit tidig med det för att slippa stå och trassla med sladdarna när det är kallt, jag tycker de blir så obehagliga att greja med då, känns som de ska gå av. I år har jag inte haft en tanke på det, det har varit varmt och soligt och inte alls känts så angeläget. Men nu är de uppe, det blev en omfördelning, en del av stjärnorna har gått sönder, och nåt ljusnät var trasigt, så det blev lite annat. Jag hittade ”moderkontakten” inne i poolrummet, och det innebar att jag bara behövde sätta två timers för att styra de elva olika slingorna:) Skarvsladd, skarvdosa, skarvsladd, skarvdosa, förlängningssladd, skarvsladd och så timers:) Häpp.

Jag har en fd granne och kompis, från när jag bodde hemma som är elektriker, han avböjde vänligt men bestämt att komma och fixa min el när jag började babbla, men han skulle mest troligt bara skaka på huvudet och sucka, förhoppningsvis med ett leende:) Det är åtminstone jordat och elsäkrat, men ett virrvarr för utomstående. Det går ju inte att fota så det blir bra med mobilen, men så här blev det.

julbelysning IMG_8404De där stjärnorna är jättefina, men blåser det så skaver sladdarna mot spikarna de är upphängda på, och den ena slingan jag hade på garaget förra året har tappat två stjärnor av fem, så de resterade tre satte jag i blomlådan nedanför köksfönstret. Det är olika ljus i dem, ser ni det? De uppe är varmvita, och de under kalla vita. Jag gillar inte den kalla, så jag var skitsur när jag packade upp dem då jag köpte dem, båda kartongerna var märkta varmvit nämligen. Men det blev bra ändå:) och nu har jag vant mig. Givetvis började en av stjärnorna där uppe blinka, vilket den inte ska, lite glapp alltså, så jag fick dra fram stegen och klättra upp och eltejpa lite. Syrran uppfann bästa pinnen för att få upp slingorna utan stege för något år sen, och den är skitbra.

McGyver

Ett träskaft med en marshall-hållare fastsatt med buntband, detta suveräna hjälpmedel i livet:) Med den når man att lyfta upp stjärnorna och trä dem på spikarna, samt få upp sladdarna och greja. Vi ska nog ta patent:) Sno gärna iden men patenta den inte, ok.;)

Jag skulle inte banga för att klä in hela huset i olika dekorationer, men det är ju svindyrt och ett jäkla meck, så jag kör den lite softare varianten.

 

När det var avklarat åkte Jamie och jag och handlade, först kattmat och sen mat till oss tvåbenta. Hemma sen hade lampan över köksön gått sönder… Jag bad Robban torka av ”kristallkronan” som hänger där, igår och uppenbart ska man inte röra saker för då går de sönder. Givetvis hade jag inga lampor som gick att dimmra…dimma? Dimmbara? Ja ni fattar. Till sist tog Robban sin från sitt rum och bytte mot en icke dimbar.

( Hur stavar man? Hur jag än gör ser det skitskumt ut! Tror det är dimmer, då borde det bli dimmra, fast det är ju ett helskumt ord och precis alla blir rödmarkerade som fel i mitt ordbehandlingsprogram…gahhh.)

Nåväl, lampan hade dessutom gått av så jag fick skruva ur den sista biten med en tång…hej min elektrikerkompis du hade inte gillat det du såg;) eller mest troligt gör ni samma sak förresten.

Jag vill meddela min pappa att jag idag köpte den rätta sortens gurka:

IMG_8401

Vi har en evig dispyt huruvida det går att äta saltgurka VS ättiksgurka. Pappa ensam håller på ättika, medan jag, mamma och syrran säger saltgurka. Viktiga saker det där:)

Så småningom var det dags att sätta sig i bilen för att köra till Friskis, ett cirkelfyspass. Det kändes väldigt klokt igår när vi bokade det, men efter Killer-Dave får man garanterad träningsvärk deluxe så det kändes aningen mindre klokt idag. Men bara man blir varm i musklerna så är det ju supergött. Idag gick det bra att träna. Cirkelfys är och förbli nummer ett:)

Att jag har sån träningsvärk nu att det kommer vara olidligt att ta sig upp från fåtöljen är bara bra, om än plågsamt, och i morgon kommer det inte att vara nådigt…då kör vi yoga:)

Nu är det sovdags…andas in, spänn magen och försök komma upp från fåtöljen…åh hej!
Natti natti 🙂

 

Kommentarer

  1. Stina

    Wow, vilket jobb med alla kalendrar – superfina!

    Gissar att kidsen kanske gillar det där med godis varje dag och vill ha det så för all framtid nu 😉 men om det var så att du valde det för att det blev för mycket smågrejor (känner likadant) så kan jag tipsa om följande:
    Jag och min syster hade paketkalender när vi var små (= på 80-talet). Mamma köpte ett pussel med ett par hundra bitar och satte sig och pusslade ihop det och plockade sedan ner bitar som passar ihop i askar så att vi fick bygga lite varje dag och sen hade de ett helt pussel. Hon har fortsatt göra det nu åt barnbarnen och det är mycket poppis. Jag har också gjort en åt dem (de har mormors kalender och min tillsammans och öppnar varannan dag, två barn=öppna ett paket om dagen) och då har jag gjort så att jag köpt varsin legolåda åt dem, lagt ut alla bitar i ordning efter när de kommer i instruktionen och sedan tagit hög för hög och slagit in så att de kan bygga lite varje dag (förutom vissa dagar, en dag i veckan är det godis och så har det väl smugit sig in några småsaker ändå typ fotbollskort..). Då har de också en stor sak att leka med sen när månaden är slut i stället för allt småplock som jag tycker det var i köpta legokalendern (har iofs bara testat dessa ett år, men).

  2. linda

    Fina kalendrar. Hemma hos oss är vi försiktig med sockret jag och min son har Mody diabetes en starkt ärflig diabetesjukdom.Vid Mody sitter felet i en enda gen.Bristen på insulin gör sockerhalten för hög.I stället för godis fick min son en legokalender som han blev glad över.

  3. Wilmis

    Åh, hade en exakt likadana kalender som janelle när jag var liten, doxk tycker min mamma jag är för gamal nu (17) så den får ligga nerpackad i en låda denna jul

  4. Karin

    Jag är född -84 och hade också en kalender från Panduro som mamma knåpat ihop när jag var liten, mina syskon fick också var sin.
    Dock slutade mamma hänga paket i dem när jag var 15 för du tyckte hon att det räckte 😉
    Vi hade även julstrumpa på julafton, det var tradition att ligga vaken på natten tills mamma kom smygandes in i rummet och hängde strumpan vid sängen. Har senare fått förklarat att ge oss varit paket och lite godis i strumpan det var deras sätt att köpa sig lite sovmorgon!

  5. Christina

    I vår familj så har jag alltid hävdat att det är bara är fjanterier med ”socker-hög” eller ”socker-speedad” osv.. Sedan kom det sista barnet i en skara av totalt 5st, och är jättekänslig gällande socker. Nej, han blir inte speedad…men har ett ENORMT sug efter sött. Efter sommaren låg han och grinade på golvet efter dagis och bad om saft. Vi får vara benhårda att det får man enbart på lördag, vatten eller mjölk gäller på vardagar. Likaså med tex O’boy… för att slippa få skavsår i öronen så är det också bara 1 glas på just ..lördag! Godis ..det finns inget där som heter SPARA..utan så länge det finns så äter han. Vår kille är 3år. Vi begränsar såklart mängden. Jämför man med de äldre barnen så kunde vi lämna en godisskål framme en söndagsmorgon och de åt inte utan att fråga först… vilket aldrig skulle hända i vår lillebus värld!
    Över lag tycker jag trots detta att sockerhysterin är överdriven. Sunt tänk och att hålla sötsakerna till lördagar tycker jag är en självklarhet. Undantaget december då vi också kör chokladkalendrar till barnen!!

  6. Anna A

    Vi hade paketkalender hemma på 80-talet och jag vet att vi inte var ensamma, men det kanske kom en ”revival” på 90-talet. För övrigt vill jag bara säga att pappa har RÄTT! Saltgurka är BLÄÄÄÄÄÄÄÄ

  7. Carro

    En sån där fick jag&mina syskon när vi var små. Föddes sommaren 93 och julen 93 hade även jag en sån. Våran mormor har gjort varsin till mig och mina 2 syskon. När jag gick i skolan och berättade att vi hade en julklappskalender tittade barnen(och lärarna) konstigt på en och frågade varför..( ja men fråga en 7 åring varför hon får paket varje morgon) jaja.. Men nu ser man alla ha en sån, vill nästan påstå att jag och mina syskon var bland dom första(iaf i skåne) min syster fick sin julen 91 så dom har hängt med länge.

    Nu får vi inga paket längre då vi har flyttat hemifrån, men hoppas ju självklart stt kunna föra vår tradition vidare till våra egn barn sen:)

  8. hemmamamman

    Tre av mina barn blir väldigt påverkade av socker, speciellt av läsk medan mina fem andra barn och jag själv kan äta tills vi mår illa utan att vi får spring i benen. Skulle jag bara ha fått barn som inte tål socker så bra så skulle jag ha svårt att tro dem som säger att det inte påverkar eller tvärtom om alla hade varit opåverkade så skulle jag lätt ha trott att andra överdriver. Då man så tydligt ser skillnaden i sin egen familj så är det bara att konstatera att det finns av båda sorterna. Det betyder inte att vi undviker allt socker men man kanske väljer tidpunkten för sötsaker ibland.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting