Allmänt

Och så här tycker jag :)

Alright, kul att läsa vad ni tycker, en del av er har mer eller mindre uttryckt min åsikt, medan andra är mer försiktiga:) Jag refererar i detta inlägg på mitt föregående, så har ni inte läst det så gör det:)

Jag tycker såhär, och innan ni får för er att jag anser att min åsikt är allmänt gällande och att ingen har rätt att tycka annorlunda, eller att jag försöker övertyga er om att jag har rätt…gahhh, det händer ju varenda gång jag ”tycker till”….så vill jag bara förtydliga att det här är min egen personliga åsikt, håll med om ni vill eller tyck tvärtom:)

 

När jag läste om lampan från Ikea så suckade jag högt och tungt. Allt är någon annans fel. Alltid. Tänk att folk alltid alltid måste ha en syndabock. Om något i mitt hushåll går sönder, säg att en lampa ramlar ner…så är INTE min första tanke: Jävla tillverkare som inte kan göra rätt!

Utan: Fan åxå, vad gjorde jag för fel när jag satte upp den nu då?

Att lampan ramlade ner, och potentiellt hade kunnat trilla i huvudet på en unge, ja det är hemskt. MEN…. vad säger att inte lampan fått på käften där uppe i taket, och att yttre påverkan gjorde det? Kanske när man ska ha ner glaset för att byta lampa? Jag vet att de plafonder jag haft ibland fått utstå hårdhänt behandling när jag brutit till för att få loss den när glödlampan gått sönder. Och sen tryckt tillbaka den lika hårdhänt.

Eller…nån har kastat en boll/legobit/mjukdjur/ dinosaurie/docka/kudde/bil/edyl  rakt upp på lampan?

Men nä… pang på och gapa ut i pressen direkt. Ja, de hade kontaktat IKEA och fått ett svar de inte var helt nöjda med, de förväntade sig kanske kompensation deluxe? Alltså KOMPENSATION DELUXE som i massa stålars… Nä, jag blir bara trött på att folk ska skylla på nån annan. Det kan precis lika gärna vara den händiga snickarsambon som knäckte det där plastfästet när han satte upp lampan. Men nejdå, han kan ju sin sak. Japp, precis som IKEA kan sin sak. De vill ju knappast bli orsak till att barn skadas, eller hur?

Min erfarenhet av det här företaget är att de är väldigt måna om att det ska vara säkra prylar, de drar ju tillbaka och återkallar saker vid minsta misstanke. För ett tag sen en trappgrind som kunde släppa…och man kunde lämna in sina evighetsgamla grindar sen 1995 utan kvitto. Typ. Som stått i garaget och skräpat. Ja, jag funderade på att lämna in min;) Men, är man så jäkla korkad att man på allvar tror att en grind man spänner fast i trappan håller för allt, så får man nästan skylla sig själv, det har dessutom stått på dem sen stenåldern att de INTE får monteras högst upp i en trappa, utan ska vara skydd nerifrån och upp.

Alltså var är det egna sunda förnuftet? Pust väck borta?

En glasplafond är gjord av glas, och glas kan gå sönder. Alltså sätter man inte en sån i ett barnrum och gnäller sen om den ramlar ner. Hade man satt upp en plast-plafond hade det varit barnsäkrat och klart, och ingen hade kommit till skada.

Alltså, ta lite eget ansvar för fan.

Och Alfons Åberg då….

Men gud i himlens alla dagar. Alfons är ju en barnfigur som funnits i generationer, precis som Pippi, Emil, Bamse osv. Det här stackars barnet som fått sådana ohyggliga mardrömmar kan inte ha upplevt just något alls i sitt liv. Om man lämnar sitt barn på förskola så lämnar man över till pedagoger som man, om vi nu ska vara helt krassa – överlåter sitt barns uppfostran på. Då får man kanske acceptera att de visar en film som man inte godkänt som förälder. Man kanske bara får lov att gilla läget. Man kan nämligen inte bestämma över hur de ska sköta sitt arbete. Så länge de går efter sina läroplaner. Vill man inte att ens barn ska se på film eller äta efterrätt eller leka pirater eller vad man nu kan tänkas ha för ideologiska synpunkter på barnuppfostran så får man helt enkelt låta bli att ha dagmamma/ dagis/skola/fritids och ta på sig det alldeles på egen hand. Först då kan man vara säker på att barnet inte utsätts för något man som förälder inte gillar nämligen.

Jag blir galen på alla lättkränkta föräldrar som tror att just deras lilla barn är nåt slags unikum. Som vill sätta sin unge i en glasbubbla och ingen ska få säga eller göra något som kan uppröra det. Som gapar om att barnet kränks om dagispersonalen säger åt det, eller ve och fasa kanske känner sig tvingade att hålla fast det och sätta på vantar. Men om ungen inte har vantar på…då jäklar anmäls personalen för vanvård.

Fy fan för att vara personal inom barnomsorg och skola idag. Hur de än gör så gör de fel enligt vissa, och dessa vissa drar sig inte för att göra en anmälan.

Anmäla för att ungen fått mardrömmar??? Men ta ett chillpill och tänk ett varv till.

Man kan drömma mardrömmar om att en jättestor ananas kommer rullandes och jagar en, fråga min syrra;) och hon hade INTE sett ananasTV.  Skulle mamma kanske anmäla Dole? Eller Ica som saluför ananas? Jag hade en återkommande mardröm som liten om den lilla indanen Hiawatha:hiawatha_bear

Som var med i Kalle Anka tidningen, som en söt snäll indiangosse som inte alls var läskig. Ska man kanske slänga en anmälan på Disney? Eller Bonnier som väl ger ut Kalle anka? Kanske på alla indianer som funnits?

Man kan drömma mardrömmar om allt. Eller inget. Och om Alfons Åberg. Eller inte.

Kanske var det om något helt annat som ungen drömde? Kanske att den förälder som hämtade på dagis den dagen gormat på personalen om att inte visa film? För om jag får gissa så är det en gnällröv till päron som ogillade själva grejen med att barnen fått se på film. Men… jag tänker på dessa barn på dagis, som ibland är där större delen av sin vakna tid, ska de behöva leka pedagogiska lekar exakt hela tiden? Kan de inte få kolla på en klassisk barnfilm nån gång ibland. Bara luta sig tillbaka och koppla av. Jag tycker att just Alfons hör till vårt barnkulturarv. Tillsammans med Astrid Lindgren.

Monster under sängen och i garderoben är klassiker. Och läskigt som fan, det tycker jag med när garderobsdörren sakta sakta svänger upp ibland på natten…och nån katt hoppar ut;)

Men det man som förälder ska göra är inte att undvika allt som kan ge sitt barn mardrömmar, utan det är att förklara och ge dem trygghet i att det finns massa otäcka saker i världen, men jag finns alltid här för dig. Det finns inga monster i garderoben, det vet vi, och det måste även barnen lära sig.

Man kan inte skydda sitt barn från allt. Man ska inte skydda sitt barn från allt, de måste få prova och testa på. Det gäller även att vara rädda.

Rädsla är en känsla, precis som glädje och ilska och sorg. Man måste få bekräftat att det är okey att vara rädd, det är inte farligt. Har barnet en mardröm så tröstar man, pratar om det och så nattinatti sov så gott. Ingen big deal. Gör man en stor sak av det hela så talar man om för barnet att det är farligt på riktigt eftersom mamma och pappa blir så upprörda. Kanske får barnet sova i föräldrarnas säng om det känns bättre, kanske sitter man som förälder intill sängen tills barnet somnar. Visa lugn och trygghet. Ingen fara, du drömde bara.

Som förälder har man inga fasta arbetstider mellan 8-17 utan det arbetet sträcker sig dygnet runt, och är bara att acceptera. Tröttheten hör liksom till, kommer på köpet när man skaffar barn;)

Ditt ansvar som förälder är att ge ditt barn trygghet och redskap att hantera livet, dit hör rädsla. Inte att anmäla ditt barns pedagoger för att de visat en film. Jag tänker mig att de här pedagogerna inte någonsin framöver kommer att känna sig helt bekväma med de här föräldrarna. Jag skulle inte göra det. Vad var syftet med att anmäla? Att få personalen att känna sig tillplattade? Att få mästra och bestämma?

Om barnet kommit till UPPENBAR SKADA av något som skett på dagis, det är DÅ det är läge att anmäla. Inte för att de fått mardrömmar av Alfons Åberg.

Alla vet hur det ser ut i världen, det är krig, svält och elände. Barn flyr hals över huvud med sina familjer, eller så blir de övergivna. Barn far otroligt illa i vår värld idag. Barn torteras, tvingas bli barnsoldater, tvingas begå övergrepp av olika slag, får utstå övergrepp av olika slag. Barn utnyttjas. Barn lever på soptippar, de bor under broar och i kloaker. Barn tvingas ta hand om barn, barn tvingas till tiggeri, barn föds till ett liv i totalt misär och sen dör de.

Och några jäkla prettoföräldrar i välfärdens Sverige har mage att anmäla sitt barns förskola för att de visat en film med Alfons Åberg och deras barn fått mardrömmar.

Kanske dags att öppna ögonen och fundera lite? Sätta saker i perspektiv.

Med allra största sannolikhet så menade inte personalen något illa med att visa filmen, så släpp det bara. Säg till personalen att nästa gång de visar film så bör inte just det barnet titta eftersom det fick mardrömmar. Gör inte en höna av en liten fjäder.

Barnet kommer ha mardrömmar många gånger framöver, och ska man fortsätta anmäla då?

Barnet drömmer mardröm om att det missar avgörande målet i en match….man anmäler idrottsläraren och tränaren. Och tillverkaren av målet, det måste ju vara felkonstruerat.

Barnet drömmer mardröm om att grannens  hund åt upp läxan – man anmäler grannen. Och begär att hunden avlivas. För säkerhets skull liksom.

Barnet drömmer mardröm efter att ha lyssnat på någon musik  – man anmäler bandet/artisten. Och radiostationen, Spotify, MTV… alla som spelar musiken.

Barnen drömmer mardröm om att det tappar brickan i matsalen – man anmäler….hm vem??? Vem kan man anmäla då??? Någon måste ju bära ansvaret!! Hm…man anmäler hela skolan, för någons fel är det ju.

Nej, kom igen nu. Givetvis ska man alltid skydda sina barn, men det bör väl ändå vara riktiga saker och inga hittepågrejor man reagerar på.

 

En film med Alfons Åberg är bara löjligt att anmäla förskolan för.

 

Så tycker jag, och för säkerhets skull upprepar jag att ni inte alls behöver tycka likadant, även om jag vet att de flesta av er som kommenterade höll med, framför allt om Alfons.:)

Nu ska jag sova!

Natti natti 🙂

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Pernilla

    Så RÄTT och BRA vissa folk är på riktigt dumma i huvudet jag blir mörkrädd faktisktfår nog anmäla föräldrarna till detta barn för nu blev jag rädd

  2. Per Stenquist

    Jävlar vad jag skrattade, Du skulle köra ”Stand-up”, det är såååååå otroligt träffande med att allt ska skyllas på nån annan.
    Våra barn har också haft jobbigt en del nätter, men det är ju precis som Du skriver, bara att kliva in i tröstar-rollen och lugna ner och somna om … Jag sitter fortfarande och småfnissar …..

  3. Birgitta

    Det måste vara oerhört tröttsamt, stressande, tråkigt, jobbigt, meningslöst och andefattigt att fostra barn till tonår, senare vuxna om man hela tiden känner sig tvingad att hålla för både ögon och öron på dem.. Kanske även munnen, känns det som ibland. Vilken torftig verklighetsförankring man serverar sina barn. Nackdelen, tror jag, är att det pyser över utav uppdämda behov och känslor och det är då omgivningen vacklar under ens fötter. Vad gör man då, utan verktyg från föräldrar, med livet? Kanske anmälande föräldrar ska ta och hålla sig och barn hemma så behöver ingen i familjen oroa sig för livet som det är.

  4. Karin

    Tack för ett mycket bra inlägg om sunt föräldraskap!! Håller med i allt. Man dånar när man hör om idiotin som får råda.

  5. mia

    Jag kunde ha skrivit detta själv. Håller med dig Carola! Det börjar bli så pinsamt. Det ska anmälas hit och dit. Är vi verkligen så hjärndöda så att vi ska lägga allt ansvar på andra? Om jag sätter mjölk i halsen, ska jag då anmäla mejeriet? Om jag snubblar i trappan, ska jag då anmäla byggherren som installerat trappan och så vidare. Känner till en som lyckades få ersättning då denne skar sig på en metallkant då denne rengjorde en spishäll. Om jag hade gjort det hade jag svurit lite, satt på ett plåster och fortsatt städa. Jag hade inte haft en tanke på att ringa spishälltillverkaren för kompensation.

  6. Amanda

    Jag håller helt med dig! Vill även påpeka att alla överbeskyddande föräldrar bör se Hitta Nemo.
    Som museiarbetare vet jag att barnen ofta är de som helst vill se lite ”mörkare” delar av utställningar med skelett, mumier och dyl. De vill höra om sjukdomar och prova svärd. Det är oftast föräldrarna som hindrar dem från att se/höra sådant som är läskigt. Jag blev också väldigt frustrerad över allt tjafs om senaste julkalendern. Istället för att förfasas över att barn faktiskt tvingades arbeta och drack alkohol och rökte, var det fel att detta visades. I de senare två fallen är jag övertygad om att de deltagande barnens föräldrar faktiskt tillfrågades och var förstående nog att inse att det var för att göra pedagogiska poänger.
    Och mardrömmar går över! Ja, de är jobbiga och hemska, men de händer ofta bara under en kort tid när det är saker man behöver bearbeta mest för att man utsätts för det faktum att världen inte är så bra som man trott.

  7. Maria

    Jag jobbar som chef. En anställd misskötte arbetet kopiöst. Till slut var vi tvungna att mötas på personalavdelningen för en skriftlig varning. Hon var 25 år. Ej fackligt ansluten. Hon tog med pappa till mötet. Vad hände tror ni? Jo. Pappan läxade upp mig som chef och hela organisationen. Hans dotter inkallad till personalavdelningen!! Skriftlig varning! Det var oss det minsann var fel på. Inte hans dotter.
    Detta är framtiden för verksamheter. Många ungdomar är söndercurlade.

    1. Ella

      Maria, TACK för att du berättar det! Jag har också sett vänner i min ålder (20-25) som tar med sig mamma/pappa överallt. Det är pinsamt att de inte klarar av vardagen utan sina föräldrar. Tyvärr vill inte föräldrar inse att de gör sina barn en björntjänst när de curlar…

    2. Lisa

      Va? Jag önskar att det du berättade var ett skämt.. :-O
      En vuxen kvinna på 25 år som tar med sig sin pappa till ett möte med chefen?
      Så fruktansvärt löjligt.
      Jag hade aldrig (om jag varit chef) haft lust att anställa en curlad vuxen..

  8. Lisa

    Jisses, man kan inte skydda sina ungar från allt..
    Tänk hur dom kommer bli som unga vuxna, ett brutalt uppvaknande när dom ska ut i arbetslivet första gången, ska dom springa hem till mamma/pappa och klaga att chefen kränkte dom när han/hon sa att dom ska jobba?
    Och vadå hålla på och fjanta sig med att anmäla förskolan?!
    Helt absurt ju..
    Nej jag håller med dig Carola, passar det inte ja då får man väl stanna hemma då med sitt barn..

  9. Suss

    Fasen så bra skrivet! Håller fullständigt med! Dagens föräldrar verkar tro att allt cirkulerar kring barnen och förstås just deras barn främst! När mina var små, de är 18 o 20 idag, frågade man inte barnen vad man skulle ha till middag, vilken soffa som ska köpas, vilket land man skulle åka på semester till!! Dessa val gör barnen till monster, inga små barn kan ta beslut och varför ska de? De kommer att tro att de kan styra o ställa resten av livet, på arbetsplatsen kommer de få en chock. Föräldrarna blir barnens slavar, barn är inte dumma o utnyttjar förstås detta.
    Om de inte utsätts för lite ”läskigheter” i form av spännande böcker, filmer och spöklekar, om inget i hemmet får gå sönder utan att man anmäler till höger o vänster, om ingen mat lagas som inte passar barnmunnen till 100%, hur ska de vara beredda på vuxenlivet sen? Är man på middag o inte maten smakar, ska man högljutt påpeka detta o låta bli att äta upp då?? Saker GÅR sönder, man BLIR rädd ibland, alla mat måste inte smaka toppen… men ute i världen blir barn o vuxna rädda på riktigt. Herregud man blir ju mörkrädd över vad detta daltandet med ungar ska resultera i. Väx upp föräldrar och låt barnen bli självständiga!

  10. Helena

    Asså Carola, du är så bra på att argumentera, börja skriva krönikor och sälj till tidningar <3. Jag tycker fortfarande inte att förskola och tv hör ihop men det är en annan historia.

  11. Birgitta S

    Hej!
    Så rätt skrivet håller med i allt och Ikea är verklige bra på säkra produkter jämför med både billigare och mkt dyrare så blir det en helt annan sak, Sätter man en glasplafond ( avsedd för att finnas i ett vuxen rum) i ett barn rum där bollar o gosedjur mm får sig en resa upp i taket mellan varven? och Pippi o Alfons är nog det farligaste som finns men jag är uppvuxen med dem och även Emil i Lönneberga och det har faktiskt funkat?? Även för mina barn och sen har de även varit tokiga i Ninja Turtels hur farligt kan det bli?
    Hälsningar Birgitta S

  12. Lena

    Haha! Asså Carola….finns ingen blogg som ger skratt som din…du, är klockrent ärlig och underbar i din raka attityd….”självklart, hänger man inte en glas kupa i ett barn rum….ärlighet! Är något vi inte öppet får tala om….det, klarar få av att ta….bästa Carola…
    Fortsätt skriva på det sätt endast du klarar:-)
    Ha en bra helg!

    .

  13. Jungfrumamma

    Jag håller med dig! Kanske inte i exakt allt du skrivit men dt absolut mesta. Jag är helt med på att det är extremt tröttsamt med gnälliga föräldrar som ska klaga på allt, såna finns ju lite här och var. Jag har hört några som jobbar med barn säga att ”det ända hindret i mitt arbete det är föräldrarna”. Jag förstår dom, förskole- och skolpersonal får ta mycket skit av oss föräldrar. De allra flesta gånger tror jag att det är ”vi” som är dumma i huvudet för om man ser på saken såhär: Vi föräldrar har ju olika värderingar, önskemål, funderingar och åsikter om saker. Medan personalen jobbar alla mot samma mål – mål som de är utbildade att sträva efter, gemensamma vettiga mål. Då kan man ju fråga sig hur många puckade föräldrar det finns därute. Säger inte att jag är perfekt… jag har säkerligen många brister, men jag motarbetar i alla fall inte personalen. USCH!

    Bra skrivet av dig!!

  14. Mimmi

    Så jäkla klockrent!!!! Jobbar som förskollärare o upplever att många föräldrar är rädda för att säga ifrån. Bävar för att möta dessa barn dom tonåringar… O som du säger, det är alltid någon annans fel, själva har man bara rättigheter!!

  15. Tittut

    Jadu, nu har jag läst det du skrivit i ganska nedlåtande ord om familjen vars lampa rasade ner. Varför ens bry sig? IKEA har ett flertal gånger återkallat vissa produkter som varit felaktiga, rent av livsfarliga ibland, men att racka ner på folk är fel. De flesta får inga pengar från IKEA utan i de flesta fall får de tillbaka pengarna de gett. Vad den här familjen haft för tankar annat än att tala om lampan gick sönder det vet inte du.
    När det kommer till Alfons Åberg filmen så tycker jag bara det är löjligt att anmäla dagiset.- Alla ungar har mardrömmar ibland, ungar VILL t o m blir skrämda ibland, men även här använder du en nedlåtåtande ton.
    DET gillas INTE. Samt att tycka olika är en rättighet vi har. Allihop

  16. Linda

    Är nog det bästa jag läst på mycket länge Carola.Tänkte direkt på mina barns kusin.Mamman tror att alla andra kusiner till henne ska göra allt som passar den lilla 3 åringen.Min son på 7 år är riktigt pratsam och vid julen sa kusinens mamma att min son måste vara tyst för hennes dotter blir så rädd när han pratar för mycket,ja sa jag kan vara lite svårt att få tyst på en 7 åring som var så upp i varv över alla julklappar och ville prata,skratta och leka.Flera gånger har min son försökt få kusinen att leka men mamman låter dem inte leka,min son går då undan.Ingen får äta godis när kusinen är i närheten för att hennes dotter får ju ännu inte äta något gott så då får ingen annan det.Kusinen kan inte äta mat om inte ipaden står på bordet med hennes favorit program.Sen lyfter de runt på henne så att hon inte ska falla,göra sig illa och så att inget annat barn ska råka puffa till henne eller röra henne,inte ens krama henne får de.
    Tur att det inte är jag som behöver ta hand om henne när hon är tonåring.

  17. Maria

    Hej, jag tycker det är underbart att läsa dina svar, dom är klockrena. Som sagt det din blogg och gillar man inte det du skriver kan man bara trycka på knappen och sluta läsa. Tack för att du delar med dig av dina barns dagar, kram

  18. Pi@

    Tänk den dan det går upp för ”Alfons-barnet” att det är just hen artikeln handlar om. Snacka om uthängd och kränkt. 😉

  19. Cappicio

    Han borde vara smart nog o veta hur barn blir till…Och vill man inte ha fler barn så får man ta eget ansvar och antingen skydda sig eller låta bli att ha sex helt enkelt.

  20. Hannah

    Hej!
    Såg av en slump ditt framträdande hos Malou i Efter Tio.
    Det är fantastiskt att du roddar stora familjen plus två utbildningar. Du har min stora respekt.
    Men varför chavottera med sin skilsmässa i tv?
    Och ärligt talat Carola är det bara ens fel när två träter?

    Vi som följt din blogg i flera år kan nog förstå att det inte är så.
    Ville han verkligen ha 7, 8 och 9 barn?

    Bästa hälsningar
    Hannah

    Hej Hannah!
    Om du tror att han inte ville ha sju åtta och nio barn.. Anklagar du då mig för våldtäkt? För idag i Sverige behöver ingen man bli pappa mot sin vilja, tex genom att sterilisera sig. Ville han inte ha sju åtta och nio barn borde han kanske gjort det? Och för den delen så borde han kanske inte heller skaffat sig en nummer tio. Eller vad tycker du?
    I det fallet när den ena parten verbalt och psykiskt misshandlar den andra parten så är det nog så att det är ens fel. Eller? För det är exakt vad som hände. Du kan välja att tro på mina ord, eller fortsätta tro att jag haft honom fastkedjad i en källarhåla och gått ner och krävt att bli befruktad under pistolhot. Valet är ditt.
    Jag valde att ställa upp för att jag tycker inte att man ska behöva skydda den som gör en illa. Och har du läst här i många år så vet du en liten del av hur Illa han gjort mig och barnen.
    Du är den första och enda som sagt något negativt om min medverkan hos Malou. Det får du tolka som du vill. Jag önskar dig en bra dag:)

    1. Julros

      Hej på er! Jag tycker att Hannahs inlägg är i en respektfull ton men hon ställer också frågor som inte känns bekväma för dig trots att jag ändå tycker att du har en vänlig ton när du svarar tillbaka. Ser detta ibland hos andra ”storbloggare” med många följare som valt att dela med sig om privata saker. När någon ställer obekväma frågor så blir det förlöjligat, söndertrasat eller bara ilsket. Jag undrar alltid över varför man som erfaren bloggare inte bemöter dessa inlägg på ett sakligt och klokt sätt. Vi läsare är olika individer med olika uppfattning. Varför finns det inte plats för dessa frågor utan att bli helt dissad ? Önskar er en skön söndag.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Du undrar över varför man som erfaren bloggare inte bemöter saker på ett sakligt sätt? Jag kan bara säga att hur erfaren man än är, och hur länge man än varit på något vis offentlig, så har man sina känslor kvar. Vissa saker gör väldigt ont, även om man valt att vara öppen om dem. Andra saker irriterar. Ibland brister det. Jag är väldigt trött på just den vinklingen att han inte velat ha fler barn eftersom i samma mening blir det då ett skuldbeläggande på mig. Om han inte ville så måste ju jag ha tvingat honom..? Eller? Vi ville ha barn, sen flippade han på nåt vis, och lämnade mig ensam med nio barn . Det är sanningen. Som bevisas varje dag av att jag råddar allt själv. Sant är även att han skaffat fler barn.. Och inte jag. Kanske är det JAG som blivit tvingad? Den frågan har aldrig ställts.. Varför då? Varför förutsätts det att jag tvingat honom till fler barn när det är fysiskt svårare för mig att tvinga mig till det?
        Jag tror att för er som inte ifrågasätts av främlingar så som vi bloggare gör så är det i princip omöjligt att förstå. Det är svårt att tänka sig in i att folk lägger sig i saker, argumenterar, anklagar, ifrågasätter grejor som ni aldrig behöver försvara er för Irl, eftersom det sällan är så att folk öppet öga mot öga vågar göra det.
        Man har lättare att säga saker när man är anonym bakom en skärm.
        Ni har säkert lika svårt att sätta er in i hur mkt det styrker en att få en positiv puff av er:)
        Hur glädje över att nån tycker om det man skriver kan sitta kvar i flera dagar:)
        Även bloggare är människor med känslor, det är den enkla förklaringen till att man ibland inte pallar vara helt korrekt 🙂
        Prova själv att bli ifrågasatt i allt.. Och jag menar ALLT. Finns inget som är heligt för vissa människor.
        Trevlig söndagkväll 🙂

        1. Julros

          Kul att du svarar så fort! Sorry ska inte fortsätta diskussionen men kunde inte låta bli att svara igen. Som sagt en del väljer att blogga om sitt liv med eget namn, andra väljer att inte ha en egen blogg men följa intressanta bloggar med ett anonymt namn av olika skäl. Jag följer ju bloggen här men måste erkänna att jag inte läst in mig i detalj om din skilsmässa och vad som hänt och har inga synpunkter om det trots att nu denna Hannahs frågor och ditt svar gällde det. Tråkigt att många att ”folk lägger sig i saker, argumenterar, anklagar, ifrågasätter grejor”. Jag har alltid tänkt att man måste kunna bemöta även dessa när man ändå har en såpass stor blogg och berättar om sitt liv. Tänkte just på det här när det stora fackförbundets ordförande blev intervjuad. Hon hade nog fått sig en snabblektion i hur hon skulle svara och bemöta journalisterna (visst pluggar du journalistik?) Man ska inte ta skit men jag tror ändå på att man kommer långt med ödmjukhet, den ”anklagande och ifrågasättande” blir liksom stum när hen inte får mothugg. Nu avslutar jag min inlägg. Tack för en intressant och varierande blogg! Hälsar Marianne från Stockholm

          1. Profilbild
            familjenannorlunda

            Jadu, jag försöker svara på frågor, och oftast är jag trevlig 😉
            Jag tycker om kontakten med läsarna, och gillar kommentarer. De allra flesta är trevliga och respektfulla!! Jag tycker alltid att det är ok att fråga om man gör det med respekt och finkänslighet:)
            Men även om jag tycker det är ok så gör vissa saker ont. Jag har valt att vara öppen även om jobbiga saker, just för att livet är inte bara är svart eller vitt.
            🙂

    2. Charlotte

      Hannah: Fast en vuxen man (som dessutom redan har barn) vet väl hur man ser till att det inte blir fler barn?

      Och oavsett om Carola ”var delaktig i skilsmässa” eller inte (vilket jag inte tror hon var, vem skulle utan anledning utmåla sig själv som ett ”offer” såsom Carola gjort utan att det var sant? Vad tjänar hon på det? Det hon utsatts för är jävligt förnedrande…)

      Hur som helst så oavsett Carolas del i det hela så måste Du väl ändå inse att ”ngt fel är det” på en man(?) och pappa som väljer att lämna sina barn såsom han gjort?! Oavsett hur situationen ser ut, om Carola ”tvingat” honom att skaffa barn så borde överger ingen normal människa sina barn? Eller ja, enligt dig kanske det är okej att han överger barn 7, 8 och 9 som Du vet att han inte vill ha…?

  21. Nettan

    Väldigt bra formulerat, kunde inte sagt det bättre själv!
    Vi började diskutera detta hemma, speciellt Alfons, herregud alltså det finns ju en gräns för hur överbeskyddande man bör vara.
    Min dotter på 10 år har en Cd saga som hon tycker är jätteläskig, hon gjorde ett nytt försök att lyssna på den efter 1 års uppehåll men fick ändå mardrömmar och svårt att sova nästan 1 vecka efteråt. Aldrig att jag ens tänkt tanken att anmäla någon! Utan pratat med min dotter, sagt att vi kan testa om nåt år igen, för hon vill ju. Det handlar ju också om att lära och hjälpa sina barn att bearbeta och övervinna rädslan tycker jag.

  22. Marianne

    Tack Carola . Så på pricken. Jag jobbar på förskola och min erfarenhet är den att barnen har sett en ”hemsk” film på tv.
    Eller spelat på ”paddan ”.Om någon reagerar på Alfons så måste man nog rannsaka sig själv. Annars blir det svårt för barnet att leva i vår hårda och tuffa verklighet. Läser dina inlägg med glädje. Kram.

  23. Maria

    Tack för en väldigt bra text, håller med dig. Du är så otroligt bra på att formulera och utrycka dig i skrift, jag är imponerad 🙂

  24. Jeanette

    Håller med till 100%! Börjar bli allvarligt oroad över hur dessa barn (verkar ju vara rådande trend bland dagens föräldrar att INGET får kränka/hända dem eller deras barn) kommer att klara sig/bidra till vårt samhälle? Barnen kommer att vara helt inkapabla att ta motgångar, dvs. vanliga livet. Tycker synd om dessa barn som kommer få en riktig käftsmäll när de upptäcker riktiga livet där hyllningskörerna uteblir när de snyter sig. I tron att de ”skyddar” sina barn tar dessa ”prettoföräldrar” bort möjligheten för sina barn att växa och utvecklas och därmed klara av motgångar, livet. Hoppas hoppas att förskola och skola orkar stå upp mot dessa pain in the ass-föräldrar!!

  25. Viktoria

    Tack! Väldigt välformulerat. Håller med om allt. Man blir så otroligt trött på gnällföräldrar som inte vill ta något eget ansvar. Det ska alltid vara någon annans fel.

  26. Sommarkurs

    ”Gnällröv” är ju ett kanonord!
    På mitt barns förskola hade de, Gud förbjude, firat en helt vanlig torsdag med varsitt Mariekex till mellis, när de ätit upp sin frukt. Gissa hur det gick? De kommer aldrig mer få det, så mycket kan jag säga. Jag undrar om man inte kan ta sitt barn i knät och läsa en saga med barnet och använda tiden bättre istället för att lägga tid och energi på att tom-klaga!

  27. Malin

    Det är inte ofta jag håller med dig, men håll i hatten denna gång; du har rätt!

    Visst är det lite komiskt med alla snyftbilder i aftonbladet om familjer som visar upp sig (gravallvarliga) tillsammans med det som gått fel… Att man bara ens funderar på att vilja vara med?!!

  28. Marie

    Ursäkta språket, men fy fan va bra skrivet!!!!!!! Helt rätt. Vi har valt att ha andra lampor i barnens rum än glas plafond, just av anledningen du skrev, barn kastar saker…

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting