Allmänt

Våren har visst kommit…? Och Astrid Lindgrens värld.

Vi har fem plusgrader, sol och gröna gräsmattor. Fåglarna kvittrar och det är knoppar lite här och var. Det är näst sista januari? I torsdags var det växlade väder minst sagt, ösregn, snålblåst, snö och strålande solsken.

Alltså.. ?

En av mina kursare bor utomlands, hans fru har en tjänst på tre år, och det är inte utan att det lockar. Nu sitter ju jag fast här med tunga bojor som liksom fjättrar fast mig de närmaste 14 åren, för han den där skulle ju aldrig gå med på att jag flyttade utomlands, ens för en kortare period, då skulle det ylas satan. Skulle han själv däremot göra det….tja..men det är ju en helt annan sak det måste ju alla fatta;) Och den chansen finns ju. Jajamen jag skriver chans, inte risk, för oj så gott jag skulle må då:)

Men, jag har ändå lärt mig så pass mycket av rättssystemet att jag nog kan tänka mig att skita i det. Det skulle säkert inte hända så värst mycket ändå, och OM så tar allt sån tid så det drar ut flera år. Så kanske ska jag fundera ett varv till på att jobba utomlands? Med vad är då frågan:)?

Får lura på den.

Jaja, skönt vore det iaf att få slippa de här muppiga månaderna som bara gör en trött och deppig.

Jag begriper ju att det inte blir vår nu, men det är så det känns. All snö är puts väck, och det har torkat upp rätt bra i och med att det stormar som fan. I natt kändes det sådär när det ven runt knutarna och tog i med alla krafter. Vårt hus står bland massa höga barrträd. Risken att de välter finns ju. Jag har hela tiden trott att träd som välter och gör skada på huset edyl, går på försäkringen. Men, nu säger flera att så inte är fallet. Grannens träd som vickar i kull över mitt hus täcks av försäkringen, men inte mina egna? Verkar stört märkligt. Måste kollas upp. Jag har en gigantisk gran bland annat, plus ett gäng stora höga tallar. Att ta ner dem känns ju inget vidare, det går inte att fälla dem utan det måste klättras upp i dem och sågas bit för bit, och det känns som att det blir rasande dyrt. Speciellt som det på alla fyra sidor hos grannarna finns precis likadana träd som skulle slå sönder mitt hus.. Hm, ytterligare en sak att lura på:)

 

Vet ni, igår när jag körde hem så satt jag och funderade på sommaren.

Plötsligt så känns det okey att köra långa sträckor, det har jag liksom haft ett enormt motstånd mot de senaste åren eftersom min buss varit en katastrof och risken att den ska dö var som helst och när som helst varit överhängande… Och med tanke på att jag kommer ha svårt att få med tvillingarna så ryms vi plötsligt i min bil:) Jag vill åka till Astrid Lindgrens värld, och till High Chaparall:)

Sviningt långt att köra, men jag hoppas på att min syrra vill haka på och då kan vi turas om, eller iaf så har man sällskap när alla kids kurar ihop sig och knoppar.

Jag har noll förståelse för att folk har jobbiga bilresor:) Det är förstås för att mina ungar är som små änglar i bilen, på allvar. Att greja med dvd eller surfplattor, eller ens högläsning eller lyssna på samma barnlåtar i hundra mil, det har aldrig behövts. När vi packar in oss i bilen så sätter de sig på sina platser, med varsin kudde och sen hörs de knappt. Oftast sover de, eller så sitter de bara och tittar ut. På senare år har några haft mobiler, och det kan hända att de spelar Nintendo, men det är liksom inget måste. Jodå, ibland bryter såklart tredje världskriget ut, men det ebbar oftast ut när jag hotar med att de får kliva ur och fortsätta utanför;)

Jag är hundraprocent säker på att om vi haft möjligheten så hade vi proppat på ungarna allt man kan tänka sig i teknikväg för att roa dem, men eftersom det inte funnits den ekonomin så har de fått gilla läget. De vet liksom inget annat. Och med facit i handen så är det så jäkla skönt. Så enkelt och så behändigt. Inget gnäll om att plattorna laddat ur eller vilken film de ska se, och ingen panik om man glömt det hemma.

Så till er nyblivna föräldrar vill jag bara ge det lilla rådet att strunta i att försöka aktivera kidsen hela tiden, låt dem lära sig att ha tråkigt och vänta är en del av livet. I slutänden vinner alla på det:) Inte minst barnen!

När vi åkte till Legoland för typ 10 år sen, en nätt liten bilresa på en halv evighet ( kartan säger knappt 11 timmars körtid, plus väntetid på båt och båtresa, och diverse felkörningar;)) så var minsta åtta månader, det var Trixie.  Vi åkte med kompisar. De var tvungna att stanna ideligen för det skulle kissas och sträckas på benen och det var kaos i bilen, medan i vår så sov kidsen mest hela tiden. Vi åkte på natten, typ 01, för att ta båten vid 09, och de sov hela vägen till Göteborg. Sen var de vakna när vi körde i Danmark. Men inte ens åttamånaders Trixie var några större problem.

Nu längtar jag lite tillbaka till Legoland, och den resan.! Som var ett jäkla kaos på många vis, med ett hus som en soptipp – soptunnorna var proppfulla när vi kom, glas i poolen, som var så sunkig att vattnet var mjölkaktigt och alla barn fick ögon eller öroninflammation, Trixie så illa att jag fick lov att leta reda på en dansk doktor på en söndag. Inga problem alls, och bättre bemötande har jag aldrig fått av en läkare, snabbt gick det åxå. Det ösregnade och var kasst väder, barnen trampade på glas i poolen såklart, och vi fick så småningom veta att veckan innan hade huset hyrts av ett stort gäng festande tyska ungdomar som ägnat sig åt att svina ner… jojo, vi märkte det liksom;) Men – vi hade trevligt sällskap och hur kul som helst!

Men, nu vill jag inte åka till Legoland, ska jag åka dit så tänker jag flyga, och bo på hotellet precis intill. Varsågoda – det är fritt fram för sponsring här;)

Jag vill alltså till Astrid Lindgrens värld. Vi har varit där förr, och jag har pratat om det i flera år, även här på bloggen;) men aldrig kommit till skott. Sist vi var där var Novalie ca ett år bara, så alla de fem små har missat det, och det känns som att det är nu eller aldrig när det gäller just Novalie som blir 13 i år.. Jag vet att Janelle gärna hänger på iofs:)

Har ni några bra ställen att dela med er av, där man kan bo bra och billigt? Och några ännu bättre tips på hur man får billigast möjliga inträde:)?

Jag vill åka när det är mycket uppträdanden och lite besökare. Och billigt, hehe. Svår ekvation jag vet.

Vi har bott på campingen, men jag har inte plats att få med all packning som behövs för det, så det måste vara ett hus/vandrarhem/hotell edyl.

Samma med High Chaparall då:) boende, inträde – kodordet är BILLIGT:) följt av bra… Borde kanska vara i omvänd ordföljd?;)

 

Nu ska jag googla lite på det, och sen ska jag leka taxi igen. Har skjutsas Novalie på att kalas i andra änden av stan, och ska hämta Corrinda på basketen. De spelar RM. Hon har spelat en match, och blev Matchens lirare. ♥

Jag blir så arg att jag inte var där, men logistiken funkar inte alltid hundra och jag valde att se den de spelar i kväll i stället. Det är åtta så jag lär skjutsa dit henne vid sju, och sen hem och hämta de ungar som vill med och kolla:)

Taxi Wetterholm- jag kommer:)

Nu ska jag drick kaffe först av allt, googla och sen städa lite kanske.. eller inte..

Ha en bra lördag!

Bye bye:)

Kommentarer

 1. Fanny

  Tips till ALV: Västervik ligger inte jättelångt bort, och är mycket mysig stad med Lysningsbadet! Två flugor i en smäll? Linköping är också inom ett ok avstånd om det kanske är billigare att bo på hotell i Linköping under sommaren (Linköping har inte jättemycket turism under sommaren). Finns dock inte så mycket badmöjligheter i Linköping, men Gamla Linköping är mycket mysigt! Från Linköping går det även under sommaren tåg direkt (Kustpilen) till ALV som stannar vid ALV’s egna tågstation. Tågen går varannan timme och tar kanske dryga timmen!

  Annars finns det småorter längs med RV 23/34 mellan Linköping – Vimmerby, såsom Rimforsa (6 mil norr om Vimmerby) och Kisa (3-4 mil norr om Vimmerby), i Kisa finns en camping vid namn Pinnarps camping som ska ha lite stugor. Några mil närmre Vimmerby ligger även Hornåbergs Camping i Horn! Googla runt lite och kolla om folk kanske hyr ut några hus där. Vet även att något som heter Lilla Landet (Södra Vi) ligger ca 1 mil norr om Vimmerby, också längs med RV 23/34, där ska det finnas stugor!

  Jag är inte jättebra på boenden i Vimmerby, då jag bor mellan Linköping och Vimmerby och alltid kunnat åka dit över dagen. Jag skulle tro när de öppnar, innan skolavslutningar, typ slutet av maj att det inte är så farligt med folk. Men sedan tror jag även att parken slukar mycket folk, så även en dag när det är mycket folk så är det nog inte klaustrofobiskt mycket med folk!

 2. Camilla

  Hej Carola
  Facebook gruppen stora familjer planerar
  En resa i sommar till alv då med grupp
  Rabatt sen är det ju också kul att träffa andra
  Stora familjer som oss gå in Kram

 3. Linda

  Nu kanske någon redan tipsat om inträdet till Astrid Lindgrens värld men jag skriver det iallafall för det är ett bra tips om man är många. SF-dagen i augusti med gratis inträde för 2 vuxna och 3 barn. Biljetten brukar man få under vissa kampanjveckor när man köper 2 valfria Astrid Lindgren filmer på Ica. Brukar vara någon gång under våren. Missar man det brukar biljetterna säljas på Tradera för 3-400:- under sommaren.

 4. Agneta,

  Jag tror inte att Carola är bitter,men jag tror hon fortfarande bearbetar en Bobby Ewing scen som hon inte såg komma. På ett ibland för oss läsare på ett roligt sätt…vad var det du skrev IKS…idioten kommer snart.Kram

 5. Neta

  Finns parstugor på ALV (4 bäddar i varje) på campingen med kyl och matlagningsmöjligheter som inte var så dyra. Nackdelen är att man får gå på campingens toa och utnyttja deras dusch. Finns även stugor med toa och dusch men då kostar det mer. Parstugorna ser lite ut som Kajsa Kavats hus och ligger på gångavstånd från entrén.

 6. Maggan

  Tjo! På Oxgården som ligger på gångavstånd till ALV har de stugor och lägenheter i olika storlekar. De största lägenheterna har 12 bäddar i 3 st sovrum, ett allrum med köksavdelning, ett stort långbord och liten soffhörna i. Det enda vi
  upplevde som lite bökigt, var att det bara fanns en toa med dusch. Liiiite snålt till elva personer, som vi var då. De kubde åtminstone placerat duschen i ett separat utrymme, så man kommit åt den även om toan var upptagen. I övrigt tyckte jag stället var helt ok.

 7. Charlotte

  Jag bor i Vimmerby och besöker Astrid Lindgrens Värld flera gånger i veckan från maj till september med mina barn. Hör av dig om du undrar över något speciellt (du ser min mail va?) Jag har en kompis som brukar hyra ut sitt hus hela somrarna, ligger centralt i Vimmerby.
  När det gäller entrépriser brukar det finnas ”familjepaket”. På Alv.se finns mycket info och man kan även boka sina biljetter i förväg så man slipper köa!

 8. Marie

  High Chaparral är dyrt! Helt ok med shower o.dyl. men allt kostar ex åka tåg (m tågrån), diligens m.m Älskar ALV! Inte helt billigt inträde, men inget kostar när man gått in. Vi bokar boende i anslutning till ALV, finns säkert billigare. Ett tips är barnsemesterkortet, man får en hel del rabatter med det på olika ställen. Kolla på barnsemester.se Vi använder det för 7:e året i rad nu.

 9. Johanna

  Skara sommarland är mycket roligt! Och hyfsat billigt. Sen kan man få billigare om man visar biljetter från exempelvis Liseberg!

 10. Anna-Lena

  Hej Carola
  Jag förstår att du inte gillar vinter. Plussgrader och grönt det låter hemskt att ha i Januari. Skulle du bo här uppe i norra Sverige nämligen i Kiruna så är jag övertygad om att du skulle älska vintern. För här har vi RIKTIG vinter. Det är så vackert ute helt vitt , på träden och alla hus ja faktiskt överallt har snön landat. Inget grönt alls. När solen – som faktiskt kommit fram nu- lyser på allt det vita är det så vackert så man nästan tuppar av. Man kan åka skidor, bygga snögrottor, skotta snö ja det finns hur mycket som helst att syssla med utomhus. Mitt tips till dig är kom till Kiruna. Ni är välkomna hälsa på oss i fall du / ni vill uppleva Norrbotten. Ha en fin dag. Mamman i norr

 11. Ann-Sofie

  Hej Carola! Precis utanför Vimmerby ligger ett supermysigt ställe som heter Torebo gård. De har tre olika boende, en liten sjö som man kan bada i. High Chaparral i juni är bäst även ALV. Isabergs stugby och även Hotell nissastigen och förresten även hestraviken har bra paketpris till chappis. Hoppas du blir hjälpt!

 12. Jenny

  Om ni åker till ALV kan jag tipsa om att även besöka Mariannelund (2 mil från Vimmerby) och barnfilmbyhuset ( http://barnfilmbyn.se/barnfilmbyhuset/ ). Där finns bilder och rekvisita från inspelningarna från ”Emil i Lönneberga”. Det är en fin utställning. Har tyvärr bara sett den i all hast själv, men jag ska ta mig tid att gå dit när de öppnar igen.

 13. Malin

  Astrid Lindgrens värld är helt underbart men åk inte i juli då det är proppat med folk. Augusti är mycket bättre. Jag och min familj ska åka i augusti, det ska bli så kul! Min melladotter vill åka och hälsa på pippi som är en av hennes stora idoler. Sen ska vi åka och hälsa på bamse på Kolmårdens djurpark. Sen har vi lovat äldsta dottern på 9 år om hon lär sig simma i vår så ska vi åka till Skara sommarland. Så nu är hon taggad till tusen. Varför inte ta med husvagnen till Astrid Lindgrens värld? Om du hade dragkrok på nya bilen? Då kostar inte boendet så mycket, någonstans mellan 300 och 400 kr för en natt på deras camping.

 14. Sommarkurs

  Movänta camping! Finns ett stort hus där T om ni får plats, fina campingstugor, campingplatser, lekplats och en badsjö. Rent å fräscht. Vi har bott där tre år i rad nu!

 15. Loppan

  Får du plats med packning om du tar husvagn? Den får väl packas? Då har du ju boende? High Chaparall är kass. Inträde plus att Allt kostar. Per barn. Läs på hemsidan och gissa vad en dag går på för er. Bilåkning är nog vana. Vi åker 70 mil enkel resa vart år till samma plats. Aldrig problem! I år kraschade 10 år gamla bärbara dvd:n (som bara används vid denna resa) redan vid frukost. De bad inte ens om att vi skulle stanna och köpa ny.

 16. Jessica W

  Åååå Astrid Lindgrens värld ❤

  I år kommer det bli 12 sommaren i rad som vi åker dit.
  Vi har åkt MINST en gång per sommar och älskar det varje gång.

  Mitt tips på boende är http://www.spilhammarscamping.se där ni kan hyra stuga/stugor som har upp till 6 bäddars stugor.
  Alldeles vid en sjö att bada i på kvällen när man kommer hem. Nära Katthult, Bullerbyn o lite till.

  Stanna i två dagar för att få ut mesta möjliga.
  Helst vill man vara där i en vecka

  Hoppas ni får en härlig tripp
  Mysig med otroligt bra campingvärdar.

 17. Malin

  Vilket lyx med barn som ”sköter sig” i bilen!
  Min dotter som snart fyller 2 år har alltid hatat att åka bil. Hon grinar sig igenom i stort sett alla bilresor, och har gjort sedan resan hem från BB. Samma med min 6-åring. Det är bara för ett litet tag sen som hon började gilla att åka bil och sover nu gärna under bilfärderna, annars har hon också alltid ogillat att åka bil.

  Läste nån kommentar här längre upp. Va bra att du har en blogg så du kan få reda på att/när dina barns pappa ska dra till Thailand!

  Kram till dig och barnen!

 18. Jessika

  Hej!
  Jag har en caféverksamhet 5 mil söder om ALV, i Mörlunda. Ett hus som ni ryms i med tillgång till två badrum och ett kök. Du är välkommen att bo där gratis när ni åker ner. Bara att du mailar mig på jessika_nystrom@yahoo.se om du är intresserad.
  Hälsningar Jessika

 19. Carro

  Hej! 🙂
  Har hängt på alv varje sommar sen jag var liten, i år är högsäsongen 17juni till 28aug, det innebär att alla figurer finns på plats och alla teatrar är igång.
  Bäst är att undvika juli månad, gå antingen juni eller augusti för att få ut mest av det! Skulle också rekommendera att gå 2 dagar för att hinna med allt! 🙂

 20. Maria

  Jag vill rekommendera High Chaparral!! Vi åker dit varje sommar med våra killar och kompisar med döttrar. Killar och tjejer(och vi vuxna) har såå kul där!! Leker i ”lilla cowboystaden”, ser på shower, åker tåg,rider på hästar,åker diligens,besöker indianbyn och mexicobyn. Det är verkligen kul för alla, campingen är trevlig med aktiviteter,musik och lek. Det kostar ju en del , så det bästa är att utrusta ungarna med pistoler, hattar mm innan besöket och att man tar med mat till parken , då det blir rätt dyrt att äta där. Det finns dessutom trevliga grillplatser vid ”lilla cowboystaden” där ungarna kan leka i timmar….hoppas att ni har möjlighet att åka ner till Småland, ni kommer inte att ångra er!!/ kram

 21. Linda

  HEJ
  Om du blir medlem i rädda barnen har de en dag i början av sommaren när de är grattis inträde Alv för medlemarna. Mycket trevligt.

 22. Carina (tullamaja1)

  Halloj!
  Jag kan varmt rekommendera Lilla sverigebyn inför ALV, ligger dock ca 1 mil utanför i skogen men såååå mysigt!!
  Finns både rum, stuga, chans att tälta eller ställa upp husvagn.

  Vänligen Carina

 23. Ina

  Kan rekommendera Vimmerby camping. Nära alv och badplats utanför stugan. Mycket billigare än alvs egna camping. Kan rekommendera att åka före eller efter högsäsongen så är det mindre folk och billigare boende

 24. Lotta

  Hej Carola o alla fina barnen, hur många sov platser behöver ni vi bor ca 2mil ifrån alv o här kan du få bo gratis kramar

  1. Tanten

   Tänk att det finns underbara mäniskor. Blir så glad när jag läser detta. Själv bor jag ganska långt ifrån och har inte det utrymmet. Du är värd många goa kramar.

 25. Ann

  Kolla m turistbyrån i Vimmerby. Går ev att hyra ett hus i Perstorp. Många bäddar, bra pris. Ligger på landet två km från ALV. Bra ytor utomhus för barnen att leka på, lite djur finns också.

  1. Monica

   Jag tänkte faktiskt också rekommendera ”Perstorp” . Vi bodde där i somras i ett stort hus med flera sängplatser och till en billig peng. Det låg idylliskt ute på landet. Enda ”nackdelen” var vattnet i kranen som var brunt (såg inte så gott ut) men vi köpte vatten så vi hade att dricka. Vi åkte till ALV i slutet på juni (början på säsongen) och det var kanon, inte så mycket folk.

 26. Ia

  Alltså, Lalandia i Billund, hyr stuga, gångavstånd till Legoland. Men, för våra 3 är det Lalandia som drar mest, inte Legoland, hyr man stuga i området är det gratis ingång till stoort superbra badland, lekland, spelhall, där är bowling, minigolf och mataffär i ett stort inomhuscenter, ungarna kan springa löst och det är show på kvällarna. Går ett gratis litet tåg mellan stugområdet och Lalandia. Helt fantastiskt. Flyger man till Billund är det bara 10 min. till flygplatsen därifrån. Stugorna kostar lite, men är moderna och fina, och när man tänker vad det hade kostat med alla aktiviteter som ingår i stugpriset är det inte så galet i allafall. Flera lekplatser också i stugområdet. Love it!

 27. Magda J

  Stugbyn vid Isaberg utanför småländska Hestra har stora stugor för upp till 12 personer, det är inte så långt ifrån High Chaparall!

 28. Anonym

  Du har svårt för att släppa bitterheten mot din Exman. Att du ger dem tillfredsställelsen att se att du är så arg och besviken år efter år. Strunta i honom. Nu åker han snart till Thailand ett tag så då slipper du honom på ett tag.

  1. Sara

   Ja, det är ju bara den lilla detaljen att det är lättare sagt än gjort när man blivit sviken på ett sånt sätt… Du menar säkert väl med sådana ”råd” hamnar tyvärr i kategorin ”stjälper mer än hjälper”.

  2. familjenannorlunda

   Vad fint att du har info som inte jag har.. Jag vet nämligen inget om nån resa.. Blir dock inte förvånad. Men du får gärna vidareutveckla- när åker han och när kommer han tillbaka? Bra för min planering liksom.
   Och sluta tjata om bitterhet, jag är heligt förbannad och det är långt ifrån bitter. Tror att många av er måste lära er att skilja på ord. Lite ordbetydelselära helt enkelt 🙂
   Ställ dig i mina skor och se vad du känner! Ta din egen kommentar som exempel. Du, vem du nu är, vet att han drar till Thailand.. På rätt lång tid kan man misstänks.. Medan jag som behöver veta det, som gått till tingsrätt och tjatat om det.. Som kommer få rodda alla besvikelser när han skiter i umgänget..Inte vet ett skit. Säg sen om du är bitter.. Eller förbannad ….

   1. Jennie

    Jag tog dig på orden och googlade vad ordet bitter har för synonymer. Smärta, sorg, besvikelse, plågsamhet, grämelse, agg, vrede hätskhet, galla… Hmm… Nog känns det som att dessa ord passar in för vad du känner för Perra.

    1. familjenannorlunda

     Skämtar du? Har du på allvar inget bättre för dig än att försöka överbevisa mig om att jag visst är bitter? Jisses.. Mår du bättre om jag är det? Sorry, jag är så långt ifrån att vara bitter som det går att komma:) Du får helt enkelt leva med det, googla vidare och sitta där hemma och tro att du vet bäst. Jezuuuuuuus, jag slutar aldrig förvånad över folk ..

     1. Jennie

      När du skrev din kommentar om att folk som läser här måste lära sig ordbetydelselära, blev jag osäker på vad ordet bitter egentligen betyder. Jag avskyr nämligen när ett ord ’kidnappas’ och används i fel sammanhang. Jag gjorde vad du föreslog, ingenting annat.

  3. Annika K

   Bitterhet? Du har nog aldrig varit med om nått liknande….. ?
   För då skulle du inte ha uttalat dig.
   Det är fan inte konstigt att man är bitter, arg, besviken, förbannad på nån som gör allt för att djävlas.
   Joooodå… det är sant. Det finns karldjävlar ( kärringar med för den delen) som lever för att djävlas med sina ex.
   De ser inte ett skit på hur o vad de gör mot barnen utan ser bara sin chanser att ställa till det för sitt ex.

   Carola: Kraaaaaaaaaam till dig och barnen

  4. Carola

   Det är inget mot det bitterhet DU skulle känna i samma situation…som alla med normala känslor skulle känna! Herregud…helt normalt och oundvikligt för bövelen!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing