Allmänt

Tolkar jag fel:)?

Jag berättade ju igår om en beef jag hade med en kvinna på kommunen. Idag fick jag äntligen tag i henne, och läste upp brevet jag hittat, infon jag behövde.

Det här inlägget kan för övrigt de som tycker att jag gnäller hoppa över:) Men jag vill veta hur ni tolkar det hela.

Jag tar det från början. Trixie som börjat femman nu har under ett år gått på något som heter Fritidsklubben. Det är väl i stället för fritids om jag fattar rätt. Hon har inget behov av fritids utan kan gå direkt hem, men det här är enbart för att det är roligt. Många av hennes vänner har gått dit, och eftersom den ligger i skolan som de varit evakuerade till så har det funkat. Nu när de är tillbaka på den gamla vanliga så blir det långt att gå för att hänga där och ha kul, så tanken var att säga upp platsen from att vårterminen var slut.  I maj ramlade det ner ett brev i lådan, där det stod så här.

myndighetsbrev

Oj vad suddigt det blev…Sorry. Jag redigerade i nån app, och som jag sa i går så ser jag glist utan senilbrillor…som jag då alltså inte använder;)

Nåväl, jag läste det här och blev förvånad, och tänkte att det var väl helt otroligt så smidigt kommunen gjort det hela. Normalt är det ju rätt krångligt med barnomsorg…

Eller var, jag har inte haft det på många år så jag vet inte hur det funkar nu. Men, jag blev glad över att platsen skulle sägas upp automatiskt sista juni.

För säkerhets skull så visade jag brevet för både mamma ( som jobbat på CSN i miljoner år) och syrran, (som jobbar på customer care på SAS) båda är alltså vana vid myndighetspapper och klagomål;) Båda tolkade det som jag, att platsen sägs upp automatiskt och att man måste söka på nytt om man vill fortsätta.

Nöjd och glad över att det kan funka så bra betalade jag maj och juniräkningarna och sen kom en i juli? Jag trodde att det var ett felutskick av kommunen, men ringde ändå för att kolla. Givetvjävlavis var det ingen som kunde svara på det eftersom det var semester.

De har som sagt en timmes telefontid per dag, och ingen som kan svara under semestern.. just saying;)

Nåväl, jag glömde bort det, och så kom en påminnelse och räkning för augusti, och jag har försökt få tag i den här människan några gånger, men antingen har det varit upptaget eller så har telefonsvararen gått in och sagt att hon inte finns där utan är tillbaka den och den dagen.

I förra veckan fick jag tag i henne, men hade då inte det här brevet framför mig, för det hittade jag inte på just då. Jag tycker ändå att hon borde ha fattat vad jag snackade om eftersom det liksom är hon som skickat ut brevet… men hon hade noll koll. Samma dag fick jag ett inkassokrav på julifakturan… Hon förstod inte alls vad jag pratade om, när jag sa att jag läst att platsen sägs upp automatiskt. Möjligen kunde det gälla barn 3-5 år… varför fattar jag inte.  Jag som visste att jag hade rätt, bad henne frysa fakturorna tills jag hittade på den här infon, som jag visste att jag lagt på det där berömda ” bra stället” men det kunde hon minsann inte. Mähä. Men jag återkommer då.

Letade, och hittade infon, precis där den ska vara, där jag ställer alla räkningar, men som jag i stressen inte sett, och läser igen.

Jag kan inte tolka det på något annat vis än att mitt barn, alltså Trixie, har en plats, som avslutas automatisk 30 juni, och att om jag har fortsatt behov av fritidsklubb from 1/7 så måste jag göra en ny anmälan.

Hur tolkar ni det?

Ringde igen, och hon var alltså inte på plats, men idag var hon det, och jag fick tag i henne. Hon mindes vagt vårt samtal, och jag drog en snabbgenomgång;)

Sen läste jag upp första raderna i brevet.

Hon säger att det gäller 3-5 åringar.

Jag läser Till föräldrar med barn i åk 4-7…. men hon hävdar att det ändå gäller de mindre barnen.

Jag blir sur, 🙂 och frågar varför det då står till åk 4-7, och det kan hon inte svara på. Men summan av det hela är att jag har fel. Jag har nu förvisso inte haft barn i barnomsorg på många år, men alltså om det gäller 3-5 åringar, så ska väl det stå? Och inte att det gäller åk 4-7? Och sägs inte platsen upp automatisk så ska det väl inte stå att den gör det?

Jag läser högt igen, och säger sen att det står ju svart på vitt att platsen sägs upp så jag har ingen lust att betala, och jag tänker tyst att jag ringer fan min advokat om så är för nu är jag irriterad.:)

Då säger hon att eftersom jag misstolkat så kan hon stryka fakturorna.

Finns det något jag ogillar så är det att folk vänder saker så det ska passa dem, och att jag ska ha misstolkat det här går jag inte med på. Bara att hon stryker fakturorna visar på att jag har rätt och de har fel, men när folk inte kan erkänna att de har fel….

Det här pappret lär ju gå ut till fler, och kanske är jag den enda som tolkar det som att platsen sägs upp automatiskt, vad vet jag, men sån här info ska väl ändå vara skriven så att även halvidioter fattar? Alltså även jag;)

Jag kan omöjligen begripa hur man ska kunna tolka det annorlunda än jag gör faktiskt.

 

Nåväl, hon stryker fakturorna, och jag fick rätt:) Ja, jag gillar att få rätt, speciellt mot myndigheter:D

Jag kanske inte gillar att erkänna att jag har fel, men jag har inga större problem med det, men det gäller även tvärtom. Har jag rätt vill jag inte ge mig.

Och det brukar kunna löna sig att inte ge sig, jag fick ju tex rätt gällande de där multivitaminerna. Jag var dessutom delaktig i att det fejkbolaget fick böter eller hur det nu blev, undrar om de inte är borta från marknaden, under just det namnet..de lär ju inte ge sig. Men lite krångel fick de iaf:) Inkassoföretaget de jobbade med drog sig ur, och det blev ett inslag på TV.

Har man rätt ska man stå på sig. Mot företag, mot myndigheter och mot privatpersoner:=)

Och för att förtydliga så inte folk hetsar upp sig och drar sina egna slutsater: Jag är alltid trevlig TILL EN BÖRJAN. Men jävlas folk med mig så kliver det fram en bitch. Den bitchen är fortfarande rätt trevlig, det händer oerhört sällan att jag skriker och gapar eftersom det inte lönar sig, bättre att anfalla under vit flagg liksom;)

Så, nu har jag fått skriva av mig den irritationen, tack för att ni lyssnar.

När jag ändå var på gång så ringde jag om skolbusskortet, och enligt deras mätningar på ”närmsta farbara väg” alltså inte fågelvägen, men heller inte bussvägen som jag fortfarande anser lämplig eftersom vi snackar busskort, så har Robban 5575meter hemifrån till skolan.

Fattas en knapp halvkilometer. Att gå den vägen, eller cykla, skulle funka nu, men inte i vinter, så vi kommer ju att vara tvungna att köpa busskort åt honom varje månad. Det var samma med Patricia, och hädanefter kommer kidsen inte att få väljs gymnasium fritt utan det ska mätas först;)

Sorry kids, men så är det:)

Och konspirationsteorin är att Uppsala kommun är i maskopi med UppsalaBuss. De nekar busskort och så får de typ halva förtjänsten för att de tvingar folk att köpa (dyra!) busskort.

Tja, men man skulle kunna tro att jag är på dåligt humör ;)?

Det är jag inte, bara lite gnällig:) Tror jag ska skriva ett till inlägg som ni får senare under dagen, som kompensation;)

 

Ha det bra, puss på er:)

Kommentarer

  1. Carola P

    Skulle tolka brevet som du har gjort också.
    Här i den kommun som jag bor i får alla barn mellan sex och arton år busskort, och det får dom hem skickat i början på det år dom fyller sex utan att man behöver göra något.

  2. Maria S

    Grattis i efterskott Jordan!
    Måste få göra ett boktips, PAX-serien fullkomligt älskar min bonusson. Han är helt uppslukad när han läser dessa böcker!

  3. Angelica

    Jag tolkar det som att översta delen under rubriken fritidshem gäller barn på fritidshem. Medan texten under rubriken fritidsklubb gäller för barnen som går på fritidsklubben. Men visst kunde man ha önskat att kommunen varit ännu tydligare.

  4. Linda

    Det står högst upp tydligt ”Fritidshem (/)=ELLER fritidsklubb” och sedan ”fritidshem” info om det och under ”fritidsklubb” med info om det. Jag tolkar det som att de med barn på fritidshem läser översta stycket och de med barn på fritidsklubb läser nedre stycket.

  5. Fia

    Jag bor som bekant också i Uppsala och fritidsklubbsplatserna sägs upp automatiskt och måste förnyas varje år om de inte går ut med annan info från fritidsklubben. Samma sak gäller om man har barn på fritids i åk 3 måste man aktivt söka om för att få fortsätta gå och då motivera varför ens barn behöver fritids ytterligare ett år. Jag tror att tantalonan missförstått och sen för att täcka över det gått med på att stryka räkningarna istället för att erkänna sitt misstag.
    Det som däremot inte stämmer är att man automatiskt sägs upp från förskolan när man fyllt 3 men då inträder väl möjligheten till allmän förskola eller vad det heter där man kan gå (gratis?) om man bara håller sig till max 15 timmar och bara under skoldagar. Har man en plats i förskolan kan man få reducerad avgift motsvarande 15 timmar. Nu var det ett par år sen jag hade barn inom förskolan så jag kan vara ute och segla. Jag klarar av att erkänna mina brister i såna fall 😉

  6. Sofia

    Jag blir inte klok på informationen. Ditt barn har gått i fritidsklubb skriver du, men på infon står det att hon haft plats på fritidshem? Då hade jag ju faktiskt också gjort som du och utgått från att ansvarig har koll på var barnet är skriven och därmed skulle platsen sägas upp automatiskt.

  7. Anna

    Ja du tolkar fel.

    Det står ju klart och tydligt att om barnet går på fritidshem sägs platsen upp automatiskt och om barnet går på fritidsklubb ska den sägas upp. Om du tolkar det som att fritidsklubbsplats sägs upp automatiskt, vad anser du då att ”uppsägning och anmälan om behov görs i e-tjänsten”?

    Sen begriper jag inte alls ditt resonemang om kortaste bussvägen heller får jag nog säga.

    Syftet med systemet är att de barn som har för långt till skolan ska erbjudas busskort. Om det är för långt att gå/cykla/åka moppe/bli skjutsad av förälder. Hur man tar sig dit är ju helt irrelevant. Det är ju inte dyrare (för eleven) att åka buss 6 km än 5 km så att de som måste åka buss en längre sträcka ska få åka gratis är ju helt galet.. Däremot kan det ju bli fråga om skolskjuts om resvägen är för lång/krånglig men det är ju en helt annan fråga.

  8. Elin

    Tack för det här inlägget Carola! Insåg att vi också fått ett sånt, brev (och tolkat det precis som du) men att när jag tänkte efter så motsvarar beloppet på fakturorna fortfarande att de tar ut avgift för Trixies klasskompis när de fakturerar lillebrors fritids. Lätt att missa när det är en sån e-faktura som jag bara brukar godkänna utan att öppna. De ser ju likadana ut jämt. Handläggaren lät lite trött när jag ringde, men hon förstod precis varför jag hörde av mig. Brevet skulle bara ha gått ut till dem som har barn som slutar trean och sexan…. I gick knappt på fritidsklubben alls i fjol och det var definitivt inte aktuellt efter återflytten av skolan. Nu är platsen uppsagd och så sparade vi lite pengar tack vare dig!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Aha..! Alltså jag undrar mer och mer varför hon lät så otroligt ovetande… Känns som att hon borde ha vetat direkt vad jag pratade om.
      Nu undrar jag hur många fler som har tolkat som oss och tror att platsen är uppsagt och ändå betalar? Skönt att även ni tolkat det som jag!!
      ??

  9. Ida

    Jag tolkar det som att du ska läsa det nedre stycket som gäller för fritidsklubben. Där står det ju att man har plats t om årskurs 6, såvida man inte säger upp platsen i e-tjänsten. Det som är lite oklart är ju att det står att ditt barn har plats på fritidshem, men det säger du att hon inte har. Automatiska uppsägningen gäller endast barnen inskrivna där.

    Att säga att informationen gäller 3-5 åringar var ju riktigt korkat…haha? Vad har de på fritids och göra liksom??? Dessutom om hon menar förskoleplatser för 3-5 åringar, varför ska de sägas upp automatiskt? Tänk om alla föräldrar skulle behöva söka om sin förskoleklass plats en gång om året, eftersom den sagts upp. Låter ju väldigt smidigt…?

  10. Neta

    Står ju klart och tydligt att placering i Fritidsklubb gäller t.o.m. Årskurs 6. Vill man då sluta innan så får man ju säga upp platsen innan.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Fast det är inte direkt klarspråk. Vi är ju delade läger här, vissa tolkar som jag, andra som du. Det är luddigt och dåligt formulerat, och skulle tydligen inte ens ha skickats ut till oss, plus att fritidsklubbsplatserna sägs upp automatiskt alltid.
          Uselt på alla sätt och vis

          1. Neta

            För mig som har suttit på förvaltningen några år är det solklart, brevet är vad jag kan se korrekt skrivet.

            Sen kan man ju fråga sig varför man skiljer på fritidshem som ju är skolbarnomsorg för ett behov och fritidsklubb, är det inte lite samma sak? Tycker dom kan hålla sig enbart till fritids så får dom inga misstolkningar heller.

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Haha, ja, det brukar vara så;) men bara genom att läsa kommentarerna så blir det ju uppenbart att det inte är solklart 🙂

  11. Ulrika

    Jag tolkar det nog som att du bara ska läsa det stycket med rubrik Fritidsklubb. De övre stycket gäller Fritidshem. Om man bara läser det stycket som gäller Fritidsklubb så står där att man ska gå in på en sida och säga upp sin plats. Men det är så jag tolkar det. Antagligen har de slått två flugor i en smäll och bara skickat ut ett brev. Däremot skulle det inte stått både fritidshem/fritidsklubb på 5:e raden…..

  12. Sandra

    Jag tolkar det som att Fritidsklubbens plats löper från det att du söker tills dess att barnet går ur 6:e klass (om du inte säger upp innan)

    Fritidsplats tolkar jag som att du behöver söka om.

  13. Myran

    Skumt tycker jag att det står ditt barn är placerat i fritidshem men hon går på fritidsklubb och det står bara uppsägning om fritidshem men vill du förnya så står det fritidshem/fritidsklubb. Enligt mig luddigt skrivit, så kan nog tolkas olika vilket verkar va ett fult sätt för kommunen att tjäna pengar på. Att påstå det är för yngre barn är ju pinsamt svar för det står klart och tydligt det är från åk 4 och dessutom borde ju människan ha koll på att förskolebarn inte har fritids.

  14. Anne

    Vilket sjukt brev. Det står ju uttryckligen att ditt barn har plats i fritidshem och att platsen sägs upp och måste förnyas. Den meningen borde ju i så fall ha stått i andra stycket. Ditt barn har plats i fritidsklubb följande gäller… Jag tycker att det blivit mycket vanligare på senare år att man aldrig ska få en ursäkt utan bara få höra att man uppfattat det fel och att de beklagar så mycket (att man är dum i huvvet). Tänk så mycket trevligare vi hade det om alla instanser tog ansvar. Har man skickat ett idiotbrev så har man.. Det där med ”bussdragningar” har alltid varit ett problem. När jag gick gymnasiet fick en kille åka men kompisen som bodde ”bakom häcken”, dvs några meter bort fick inget busskort.

  15. Karin

    Om hon går på fritidsklubb så är det väl endast relevant vad som står i det stycket och där finns ju inget av det som du skriver om. Så jag håller inte med dig om att du har rätt och det kanske inte kvinnan på kommunen gör heller men deg blir billigare att efterskänka det du är skyldig än att ägna tid åt ärendet.

  16. Ida

    En liten fundering bara, får man inte räkningen i efterhand? Så att den sista räkningen du fick var för hennes sista månad på fritidsklubben? I våran kommun betalar vi alltid månaden efter. ?

    1. Loppan

      Vi betalar i förskott. Dvs i aug bet vi för septembers vistelse. Kommunen safear ?
      Klart du har rätt! Det står att ”ditt barn har plats och den sägs upp..”. Vad kan misstolkas?

  17. Anna

    Haha….för det första, villa 3-5-åringar menar hon går på fritids??
    Sen kan man tolka brevet som att det första stycket gäller fritidshem och andra stycket fritidsklubb vilket ni har haft. Men hur som helst, otroligt luddigt brev och en urbota dum förklaring till dig. Gäller 3-5 år?! Haha!
    Det med busskortet kan jag tycka att de måste dra gränsen någonstans, oavsett hur många meter det misstämmer med. Det går ju inte göra individuella bedömningar på alla, som är väldigt nära, mindre nära och långt ifrån att nå upp till avståndet för busskortet.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Förtydligar lite ang busskort:)
      Egentligen tycker jag att alla ska få busskort. Oavsett. Men jag fattar att det inte funkar. Då tycker jag att det ska räknas närmsta bussväg, eftersom det är det som det gäller. Felar det då på några meter kan jag köpa det. Ett annat alternativ är område. Som det är nu kan det handla om vilken sida av gatan man bor på, och det känns taskigt.
      Jag tror på att genom att låta ungdomar få busskort så skapar man folk som är vana att åka kollektivt, vilket är bra för miljön:)

  18. Ingrid

    Du har helt rätt! Har själv fått sånt brev som gällde min son och jag har inte fått några räkningar efter juli. Platsen sägs upp och man måste ansöka om man vill förlänga. Du har rätt och de på kommunen vill inte erkänna sitt fel.

  19. Emma

    Jag tolkar det inte alls som dig. Ditt barn går ju inte på Fritidshem så den informationen ska du såklart hoppa över. Hon går på Fritidsklubb så du ska bara läsa den sektionen och där står att hon har plats tom ÅK 6.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Fast läser du raden nedanför står det fritidshem/fritidsklubb… Och det står att mitt barns placering avslutas automatiskt 30/6 på första raden.

      1. Linda

        Det menas bara att man får gå på det upp till åk 6! Inte att man har platsen ända tills åk 6! ? Att efter åk 6 finns inte fritids/ fritidsklubb ?

  20. Linda

    Mitt barn går på fritids/ fritids klubb i Uppsala kommun. Och du har helt rätt!!! Platsen avslutas sista juni och man måste ALLTID göra ny ansökan om man vill ha fortsatt plats! Så har det varit varje år! Jag vet det, då vi varje år får extra påminnelser av lärare o fritids att vi måste söka på nytt om vi behöver fortsatt plats! Kan du inte gå in på Uppsala e ungdom? Om du har e- leg? Där kan du se hur dina avtal ser ut o vad du gjort för ansökningar. Vad sjukt att hon säger så till dig ?! För man måste verkligen skicks in ny ansökan om man vill ha fortsatt plats! Be henne visa dig din ansökan isåfall!

  21. Malin

    Galet! Jag tolkar det precis som du. Det står ju även flera gånger att det gäller fritidshem/fritidsklubb och där går det ju inga 3-5åringar… Skönt att hon strök fakturorna iaf.
    Ha det gott!

  22. Maria

    Jag tolkar brevet som dig, Väldigt klantigt formulerat om man har för avsikt att det ska tolkas på annat sätt.

    Fast någonstans måste ju gränsen gå när det gäller bussar och avstånd pcj börjar man rucka på bestämmelsen så bär det snabbt iväg. I såna fall gillar jag strikta regler, hur skulle det bli annars? Rätt orättvist ganska snabbt. Du får försöka glädja dig åt att det går bussar den sträcken även om du får betala. På mindre orter så finns inte lokaltrafik och då måste man som förälder skjutsa… 😉

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting