Allmänt

Försäkringskassans lagändring!

Lite fortsättning från Försäkringskassan:)

Det gäller främst separerade föräldrar,

 

Som jag tidigare skrev om så har det skett en lagändring kring underhållsstöd.

Den innebär att om den underhållsskyldige föräldern betalat rätt belopp, i rätt tid till Försäkringskassan under minst en sexmånadersperiod så kommer inte Försäkringskassan att betala ut något underhållsstöd. Det ska föräldrarna i stället sköta själva.

fullsizeoutput_352d

Ehh? Vad innebär det här då?

Ja, det är ju kanske inte solklart, för vad är ens skillnaden på underhålls-Bidrag och underhålls-Stöd?

Jag ska försöka förklara!

När ett barn bor mesta delen av tiden hos bara den ena föräldern så ska den andra föräldern betala underhålls-Bidrag.

Alltså bidra till att det gemensamma barnet ska ha en vettig levnadsstandard.

Hur stort bidraget ska vara baseras på de ekonomiska behov som barnet har och vilka inkomster som föräldrarna har och kan bidra med.

Har man satt barn till världen så är man skyldig att försörja dem tills de är vuxna. Det gäller oavsett om man bor med dem eller inte. Det i sig tycker jag är självklart.

Underhållsbidrag kan vara hur högt som helst. Det finns inga generella bestämmelser om summor, utan föräldrarna kan komma överens hur de vill.

 

Men, så kommer man till de fall där föräldrarna inte kan komma överens. Finns säkert många anledningar till det, och det är då man kan ansöka om underhålls-Stöd.

Då betalar den förälder som barnet inte bor hos en summa till Försäkringskassan, som i sin tur betalar ut det till boendeföräldern.

Underhållsstödet är högst 1573kr/månad och ska garantera att ett barn som bara bor med den ena föräldern ändå får en rimlig ekonomisk levnadsnivå.

 

Det här känns ju rätt så mycket som slöseri med resurser, och den nya lagen innebär alltså att om det fungerat med de här betalningarna under minst ett halvår så ska föräldrarna själva sköta underhållet utan Försäkringskassan som mellanhand.

I praktiken så övergår det då från underhållsstöd till underhållsbidrag.

Det här gäller om föräldrarna inte kan påvisa särskilda skäl, t.ex. om man lever under hot eller har skyddad identitet. Försäkringskassan gör en individuell bedömning från fall till fall.

 

Det är ju bara ord. Krångliga ord som ju dessutom låter väldigt lika.

Egentligen är det ju enkelt. Om man bara använder sitt sunda förnuft:)

Ett par skaffar barn, sen separerar man. Man är inte längre ena halvan av ett par, men man är fortfarande förälder. Det är man på livstid, for life. Det kommer man aldrig undan, och ingen kan ta det ifrån en.

Om man av någon anledning inte kan, eller vill, eller förmår ta hand om sitt barn så borde man ju ändå ha som mål att barnet har det så bra som det går tänker jag?

 

Jag tänker även på att om man inte har sina barn boende hos sig så har man aldrig några vabdagar, aldrig några sömnlösa nätter p.g.a. barnet, man behöver inte skjutsa hit och dit eller anpassa sin tid efter barnets aktiviteter både gällande skola och fritid. Man kan bo på ett annat vis. Man kan leva sitt liv på ett helt annat sätt än om man har ett barn boende hos sig.

Det i sig borde avspegla sig i det bidrag som man ger till boendeföräldern, inte bara rena synliga kostnader.

Alla barn är olika, alla föräldrar är olika, och allas behov är olika. Men ändå kvarstår att

det är väldigt mycket mer ”jobb”( och kärlek!) att ha ensamt ansvar om ett barn full tid än att bara betala för det. Eller ha hand om barnet kortare perioder som t.ex. en helg.

Och det kan man ju ”kompensera” för om man som föräldrar kommer överens

 

Det säger ju sig själv om man bara använder det sunda förnuftet:)

 

separeradeforaldrar.se kan du läsa mer om vad de nya reglerna innebär för dig, och det finns även ett beräkningsverktyg som kan hjälpa er att räkna ut ett rättvist underhållsbidrag.

Ni var flera som fick väldigt låga summor när ni räknade, men jag tror att ni gjort fel:)

Jag har räknat på flera olika vis, med fiktiva personer och inkomster, olika åldrar på barnen och olika varianter på bostadskostnader och får fram vettiga underhållsbidrag.

Prova igen:)

Och kom ihåg att det verktyget inte är något som gör det hela hugget i sten, utan ett hjälpmedel för att få fram en rättvis summa.

 

Här finns även Separationspodden med Sofia Wistam, där hon pratar med olika personer varje gång och där även Försäkringskassan är representerade.

försäkringskassan

Kommentarer

 1. Vanessa

  Hej!

  Jag tycker inte alls att den här lagändringen är bra. För föräldrar som inte kan komma överens är det pest och pina. Tycker det är dumt att resonera som du skriver att man ska få kompensation för sömnlösa nätter. Underhåll är för barnens faktiska kostnader, inte nån slags lön,

  jag fattar inte heller resonemanget om att man kan bo på ett annat sätt? Barnen behöver väl sängar och rum även om de bara bor där varannan helg, Man älskar sina barn o vill att de ska känna sig hemma även om de inte bor hos en jämt).

  Sen kan det också bli så man betalar underhållsstöd vilket ju är hälften av deras kostnader o mamman får barnbidraget men sen måste man ju också köpa kläder till dem (av nån anledning så har de aldrig ”rätt” kläder när de kommer så vinterkläder, regnkläder, skor och allt annat som det redan finns en uppsättning av får man inte använda. Allt för att förstöra en helg så man kanske inte kan åka pulka, skidor, leta svamp el vad MSN nu tänkt sig). Oaktat det så behöver man ju ha en egen garderob med gympakläder, tröjor, byxor etc. Så kanske det inte är för alla men för många är det så, det är inte bara den som barnen bor mest om som kan få det tufft.

  För egen del bor vi dessutom långt bort från barnen (o nej, det var inte vi som flyttade utan mamman) o det är alltid vi som hämtar o lämnar, finns inte på kartan att mamman skulle göra det. Den kostnaden får inte vi dra av men du tycker att boendeflräldern ska få göra det på fritidsaktiviteter? Det skulle ta hus i helvete om vi ville göra det på våra dagar….

  Nu låter jag nog mer upprörd än vad jag är men jag vill bara visa att det ofta finns två sidor av myntet och det kan vara jobbigt o orättvist för den som ska betala också.

 2. Maria

  Jag blev glad när jag läste om denna lagändring redan i våras. ”Äntligen”, tänkte jag, ”äntligen har jag och mitt barn chansen att få lite mer än de futtiga 1573kr som hennes far betalar”. Men ack vad jag bedrog mig!! Han får nämligen fortfarande hjälp av FK med utbetalning av underhållsstöd.

  Han har ALDRIG varit sen med dessa inbetalningar tidigare, har sett det first hand under de nio år vi bodde tillsammans (han har ett barn sedan tidigare, idag vuxet).
  Men nu har han alltså på flit dragit ut på inbetalningarna till FK, så att de ska fortsätta att hjälpa honom att utbetala underhållsstöd och följaktligen slipper han därmed ta snacket med mig, eftersom han vägrar betala mer. Till saken hör att han har mycket god inkomst 500.000kr/år vilket innebär att vårt barn skulle ha rätt till högre bidrag.

  Så du må tro att jag tycker att denna lagändring är otroligt tandlös! Det räcker med att bidragsföräldern betalar in summan EN ENDA GÅNG försent med EN ENDA DAG för att FK ska fortsätta med att betala ut underhållsstöd.

  Vad kan jag då göra? Inget känns det som, därav tandlösheten i denna lag. Jag kan stämma honom, dra honom inför rätta, men vad är oddsen för att det är värt den tiden, det engagemanget och de pengarna som en domstolsförhandling kommer att kosta.
  Känner mig väldigt bakbunden i detta ??

  Jag tycker att en icke-tandlös lag hade varit mycket bättre, där staten helt sonika räknar ut hur mycket bidragsföräldern ska betala till boendeföräldern och detta beräknat direkt i deklarationen utifrån dennes inkomst.
  Att alla barn i Sverige med separerade föräldrar ska vara garanterade minst 1573kr/mån men att bidraget blir högre när inkomsten finns för det. För även om inkomsterna tillåter ett högre bidrag redan idag så är det inte många bidragsföräldrar som är VILLIGA att betala mer. De lägger sig på miniminivå trots att ett stort utrymme finns ??? De lever livets glada dagar där de slipper både ansvar och försörjningsbörda! Sjukt! Nä, dra direkt på lönen i förhållande till deras lön, precis så som Kronofogden gör. De driver in sina pengar, varför har inte våra barn samma rätt??!!

  1. familjenannorlunda

   Håller helt med dig. Att föräldrar tillåts göra såhär är sjukt ur så många perspektiv. Vad är det för fel i huvudet på sånt folk rent ut sagt?

  2. Ödlan

   Man kan även ta hjälp av jurist och stämma den andre föräldern på högre underhållsbidrag och denne inte vill samarbeta och har en rejält större försörjningsförmåga än boförälderns. Det gjorde jag.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing