Allmänt

Pepparkakshus:) och sjuka ungar.

Jag har under många år tyckt att det är svinkul att göra pepparkakshus. Inte från färdig kartong då direkt, utan vi snackar om månadslånga förberedelser, med att först hitta något man kan göra, sen rita mallar och pyssla ihop dem:)

Och sen kavla deg till förbannelse, grädda och så småningom limma ihop det hela till en ståtlig grej.

Ibland blev det superfint, ibland katastrofdåligt:)

Jag kanske ska vara tacksam att de bildbevis som finns är på papperskopior och ligger i nån låda nånstans. Jag tänker inte leta reda på dem:)

Men så räckte inte tiden till. Det tar tid, och det är inte ett dugg kul om det blir ett stressmoment, så då slutade jag. Köpte färdiga hus och limmade ihop. Sista åren har jag överlåtit det här till ungarna. Det är ju inte superkul direkt;)

Men tusen gånger roligare än att baka pepparkakor som kan vara det absolut tråkigaste i köket. Alla kavlade kakor som ska tas ut med mått är tråkigt. Det tar ju en evighetstid. Sista åren har jag som av en händelse överlåtit det på pappan. Jag stack och handlade julklappar och han fick vara hemma och baka. Tror inte att han gillade det heller, men eftersom han absolut inte kunde tänka sig att handla julklappar så hade han liksom inget val.

Även sen han drog så fick han den nitlotten, jag kände hur skadeglädjen blossade när jag föreslog för barnen att de kunde ju baka med pappa;) Hämnd i microformat liksom;)

Men i år lyckades han på nåt vis undvika det här? Å andra sidan slipper jag ha honom inne. Det är värt mycket, för det kryper rätt bra i kroppen av att låta honom komma in. Å andra sidan så vet jag att han tycker det är ännu värre, så återigen – lite hämnd;)

Men faktum kvarstår, de där förbannade pepparkakorna ska göras. Och jag har inte lyckats övertala nån halvstor att ta på sig ansvaret, så det blir ju jag då. Jaja:) Det är gott hur som helst, öven om de pepparkakor man INTE gjort själv är väldigt mycket godare.

Kanske i helgen då när vi har ångan uppe.

 

Idag messade Lovelia mig när jag var iväg och handlade, och frågade när vi skulle göra pepparkakshuset?

I kväll kanske? svarade jag.

Och så blev det. Efter att vi ätit och plockat undan så fick de här två greja bäst de ville.

Lovelia och Trixie

pepparkakshus

Jag har tidigare inte gillat de här kristyrerna på tub, de stelnar liksom aldrig och det har inte funkat att limma med dem. Jag har gjort en egen variant som varit svinigt bra. Som rena cementen.

Typ florsocker, lite ättika och så vispa vispa vispa med elvisp i tio minuter..Går att limma fast bilen i taket sen;)

Men nu känns det som att det funkar att limma pepparkakshus med i alla fall.

Lill-Fjant ville så klart vara med. Han satte dit nonstop när Loppan pluttat dit kristyr.

pepparkakshusOch alltså, förtiga nonstop på påse? Vilka extremt trista färger det är på dem. Jag surade och köpte på lösvikt i stället. Inte de roligaste de heller, men rosa i alla fall:)

Och efter en liten stund var de klara:)

pepparkakshus

Det ska visst vara polkagrisar i skorstenen med men de får vänta tills det torkat ordentligt Sen kanske vi ska lägga dit lite bomull och sen småtomtarna som brukar dyka upp:)

Vi brukar trycka in en liten ljusslinga, och normalt så brukar jag även måla med tuschpenna på gelatinblad som sen limmas fast på insidan i fönstren så det ser ut som glasrutor. Men inte i år, i år det basic.

Det blev jättegulligt, och de är stolta och nöjda.

 

Vi har fortsatt sjukstuga här hemma, bara det att sjukdomen bytts ut. Nu verkar det vara feber, halsont och hosta. Bah.

Jordan och Novalie var hemma några dagar i veckan, och nu är Novalie riktigt risig. Hon bara sover. Janelle har varit lika, så det är ju nån variant av influsensa. Bara att låta bli att andas fortsättningsvis med då. Hoppas att ColdZyme motar även influensa.

Okey, nu ska jag säga något som jag garanterat kommer få äta upp. Att jinxa är aldrig bra, men jag har aldrig haft nån influensa. Ta i trä. Tvi tvi tvi.

Jag har haft feber och varit risig. Ja. Men väldigt sällan, det rör sig om kanske fem gånger på 20 år, max och då har det gått över på några dagar. Jag har insett för länge sen att som mamma kan man inte ligga och vara sjuk. Det är bara att skaffa sig de bästa febernedsättande pillren på marknaden och så kör man:)

Som man är det en annan sak:) Det vet ju alla. Och de gånger som nån annan vuxen i hushållet blivit sjuk så har det varit en nära-döden-upplevelse. Första gångerna blir man ju liksom orolig, och tror att man ska få ställa till med begravning vilken dag som helst, men så vänjer man sig, och inser att det är bara så Att föda barn är ingenting jämfört med en kille som är riktigt förkyld;)

Echinagards gamla reklam:)

 

Klockren:)

Jag sa det i höstas. Sommaren var skitdålig – mina barn kommer vara sjuka hu mycket som helst. Och så är det. Det slår aldrig fel. Nästa sommar kommer vara superba, eller hur:)

Även där vi är.

 

Idag pep jag iväg utan barn, och tog en repa på Rusta för att köpa schampoo och sånt, och lite julsaker, plus mera färg. Ja, jag har fler ställen att måla och faller andan på måste jag vara förberedd. Nu köpte jag vit färg, men trappräcket ska bli svart, eller riktigt mörkgrått. Men jag har vita målarprojekt åxå.

Sen Ikea för komplettering och sen Citygross. Min favoritbutik, som jag handlar det mesta i. Ni vet hur det är, man lär sig att hitta, och då går det undan. I går var jag på Ica Maxi, och det tar ju evigheter eftersom jag inte hittar alls. Sprang på min granne där och han letade efter sallad så han var nog inte heller helt van:)

Hem, hämtade paket på min Ica, som visade sig vara inslagna paket som jag vackert får vänta med till julafton:) Spännande.

Hemma väntade en avi från posten – mer paket att hämta. Synd att ja inte visste det då så de blivit av med det med:) Men jag tar det i morgon. Har beställt rätt mycket på nätet i år, och det är smidigt som sjutton:)

 

I helgen ska vi städa. Jag tänker inte åka i väg och handla om jag inte måste. Det gör jag nog kvällstid nästa vecka. I går var jag med syrran på stan på kvällen, och vi undrade vart alla människor var? Det var mindre folk än vanligt…? Märkligt. Så antagligen får alla panik nästa vecka:)

Jag kommer mest troligt att behöva komplettera jag med, det är saker som ska handlas och fixas, men det känns rätt hyfsat. Tror jag. Rätt var det är så kommer jag på något jag glömt och så blir det stressigt.

Städa var det…jag kastar mig hej vilt mellan saker här, precis som det är i min hjärna;) Ni kanske fattar att det snurrar rätt bra där inne;) Jag har enväldigt bestämt att alla ska hjälpas åt, utom de som är sjuka då, det är taskigt att tvinga dem. Så det ska skrivas lite listor i morgon som de kan följa, och pricka av, det är kul. Och så nån muta som funkar att ta till., Och hota med att dra in om de tjafsar;)

Hot och mutor. Utan det skulle inte jag klara mig:D

 

Och nu har jag faktiskt uppdaterat min mobil, det har jag tänkt göra så länge men aldrig kommit till skott, men nu så. Jag var lite rädd att den skulle tokhänga sig, men det verkar som det funkade problemfritt. Då återstår att se om den stilar sig eller om det måste köpas en ny.

OM jag måste köpa ny så är det Iphone 7 som gäller. Finns den som Plus? Och kommer det en 7s snart? Jag har surat länge över att de tagit bort hörlursuttaget men eftersom jag nu gillar Iphone så får jag leva med det helt enkelt. Jag har vant mig vid tanken nu, motvallskärringen 😉

Nä, nu är det sovdags!

Natti natti på er:)

 

Kommentarer

  1. Eva

    Jag hade ”tur” beträffande pepparkaksbak, överlät det på barnens mormor, hon älskade att baka både pepparkakshus och fina stora hjärtan som de knöt röda sidenband och även dekorerade.

  2. Lilian

    När jag inte haft tid för bak har jag köpt en pepparkaksdeg. Snabbkavlat några fyrkanter och slängt in i ugnen och vips har man pepparkaksdoften i huset. Överbliven deg har ungarna fått dela på (äta) och alla är nöjda..

  3. Sandra

    Tipsar om att ladda ner postnord appen och lägga in alla uppgifter så uppdaterar den automatiskt alla leveranser du får via de och kan hämta ut så fort du ser de i appen! Utan att behöva vänta på avi-lappen! ??

  4. MB

    Pepparkakor som man köper blir aldrig så goda som de man gör själv
    Jag undrar ofta varför så många tycker det är så tråkigt att baka dessa
    På med julmusik
    Kavla ut och ungarna trycker ut ( i mitt fall barnbarnen nu)
    Den deg jag gör blir det väldans många av men då har man ett tag
    Gott med smör och ost eller bara ädelost
    Sen är det jupepparkaksbaket som sättet juldoften i huset
    Ta er tiden med era barn
    Hur mysigt som helst
    (Man får tycka olika eller hur )

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Det är det eviga kavlandet! Och ungar som behöver hjälp hela tiden, som nyser över degen och äter deg så de får ont i magen.
      Doften är oslagbar det håller jag med om❤ men kakorna blir oftast fula, tjocka och antingen brända eller halvgräddade 😉

      1. C

        Håller med helt här …. bakar aldrig egna pepparkakor tycker dom blir blää hårda för mjuka brända och fula? Nä här köper vi färdiga. Och som någon skrev … in på AppStore ta hem postnords app då får du digital avi slipp alla avier och sms , du ser exakt när paketet landar på ditt utlännings ställe?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting