Allmänt

Tjatar om Försäkringskassans nya regler:)

Förlåt att jag tjatar, men det är viktig info från Försäkringskassan det här:)

Och inlägget är i samarbete med just Försäkringskassan, lite samhällsinformation:)

 

Som jag berättat tidigare så har Försäkringskassan fått ett utökat uppdrag att ge hjälp och stöd till föräldrar så att de själva ska kunna komma överens om underhållsbidrag till sitt/sina barn.

Egentligen så borde det ju vara självklart.

Jag har så svårt att förstå att den ena föräldern med gott samvete kan tjäna ekonomiskt på att inte ta hand om, vara med, bo med sina barn.  Och den andra ska gå på knäna.  Och barnen får det mycket sämre.

Och att det anses okey av samhället. Att man liksom får skylla sig själv som satt sig i den sitsen.

Hur man nu skulle kunna förutse det? De flesta skaffar barn med någon de älskar och litar på, och att det sen händer saker är svårt att skydda sig emot. Ska man alltid ägna sig åt katastroftänket, alltid vara beredd på att det värsta kan hända när som helst så blir man ju lite knäpp;)

Men de flesta tror nog att OM det värsta händer så kommer barnen ändå att ha det bra, för båda föräldrarna kommer bidra allt de kan.

Och så blir det inte så.

 

Ni är flera som berättat för mig hur ni har det, och att den här nya lagen inte alls hjälper er. Jag vet. Jag tror att Försäkringskassan vet det med. Det finns alltid folk som smiter undan sitt ansvar. Det är skit, och jag förstår att ni känner er frustrerade. Jag önskar jag med att det fanns en tvingande lag som kanske gick direkt på lönen när det beräknades underhåll, först då kanske det skulle bli rättvist. Men grejen är ju att de som smiter, alltid lyckas med det, oavsett.

Det är ju svårt att komma åt de fall där det finns en part som medvetet inte vill.

 

Men i de fall som det faktiskt funkar hyfsat mellan föräldrarna så kan fler barn få mer i underhållsbidrag om föräldrarna själva kommer överens.

I många fall är det så att man bara av vana och slentrian låter Försäkringskassan sköta utbetalningarna, och för att man inte vet hur man ska komma fram till en vettig summa.

Det är därför som det här beräkningsverktyget har tagits fram.

Hur mycket kostar ett barn, egentligen?

 

Jag har ju fler barn än de flesta, så jag gjorde en fiktiv uträkning.

Lönerna är olika ja, men nu är det ju så det ser ut i många fall, mannen tjänar mer. Och i min uträkning bor barnet mestadels med mamman. Det är bara ett exempel:)

beräkningsverktyg

 

Om jag räknar på två barn, flicka 8 år, pojke 13 år.

Mamma tjänar 20.000kr/mån.

Pappa tjänar 30.000kr/mån

Båda har en boendekostnad på 7000kr.

Inga medicinska kostnader, inga dyra sporter. Fritids till flickan.

Då kommer Försäkringskassans beräkningsverktyg fram till att pappan ska betala

3449kr/mån för båda barnen.

Det blir 1725kr stycket. Inte så mycket mer än underhållsstödet, men lite.

 

Lägger jag till en 15-åring i räkningen (alltså tre barn hos mamman) som spelar hockey och äter specialkost p.g.a. allergi, ny sambo för pappan, som tjänar 20.000kr/mån, och ett nytt barn tillsammans med henne, så landar plötsligt underhållet på 8957kr/mån.

 

Det är stor skillnad mot tre gånger 1573kr/mån som är Underhållsstödet.

(1573* 3 = 4719)

 

Gå in och räkna, och lägg till alla kostnader, så kanske ni blir förvånade.  Det går att räkna ut sin del, och sen spara och skicka vidare till den andra föräldern som fyller i sina.  Eller så gör man det tillsammans om det är möjligt.

Man ska se det här verktyget som ett hjälpmedel. Kostnaderna beräknas utifrån Konsumentverkets riktlinjer, och för tex mobiler räknas det cirka 230kr/mån, och i alla fall jag betalar mer för vissa av ungarna. Mindre för vissa också förvisso:)

 

På  separeradeforaldrar finns förutom beräkningsverktyget även avtalsmallar att ladda ner, Inte juridiskt hållbart, och inget som Försäkringskassan ska ha, utan det är ett avtal mellan er som föräldrar. Det är väldigt bra att ha saker på papper. Så kan man inte komma sen och försöka snacka bort något;)

 

Det finns även möjlighet att boka ett webbmöte med Försäkringskassan om ni inte kan komma överens. 

 

Och såklart finns även Separationspodden där:)

Den leds av Sofia Wistam och medverkande i de olika avsnitten är exempelvis Jan Johansen, Hasse Brontén, Ann Söderlund och även undertecknad;)

Det pratas om massa viktiga saker, med perspektiv ifrån riktiga människor. Vi är ju där för att ge vår syn på det hela. Representanter från Försäkringskassan är med och förklarar superbra de olika reglerna, och ger tips och råd.

Det är verkligen en informativ podd, samtidigt som den är intressant.  Lyssna på den. Den är kul:)

 

 

Det här är i samarbete med Försäkringskassan.

Kommentarer

 1. Marie

  Det är bra att det finns. Man ska betala för de barn man varit med och satt till världen. Men kan någon förklara varför jag ska ”straffas” för min mans 2 barn sen tidigare äktenskap? Jag räknas av nån underlig anledning som betalskyldig för dem! Men x fruns karl räknas inte som betalskyldig för dem?! När min man var sjukskriven sjönk hans inkomst betydligt och han hade inte råd att betala underhåll under några begränsade månader- då krävdes det att jag skulle betala! Hur tänker man då liksom?!? Ingen kan svara mig på detta…

 2. AnnaC

  Testade verktyget igen och denna gång fick jag underhåll för tre barn beräknat till 481 kr tillsammans för alla tre. Lite mer än sist jag testade, men ändå mindre än ett underhållsstöd. Kanske för att jag tjänar mer än fadern, men ändå inte mycket mer. Vi är båda låginkomsttagare. Dock kommer jag såklart få fortsatt underhållsstöd eftersom fadern inte har tillräckligt för att kunna betala ut något till mig. Men intressant verktyg..

  1. familjenannorlunda

   Mm men då är det ju därför. Du tjänar mer. Men underhållsstödet finns väl liksom till för de som likt er har låga inkomster, tror jag:) Bra arr du får det iaf 🙂

 3. Tant H

  Tanken är god att båda skall vilja sitt barn det bästa men verkligheten stämmer inte alla gånger med vad man tror.
  Hur skall två parter som inte förmått leva tillsammans helt plötsligt kunna ”förhandla” och komma överens-tror inte på det.
  Det är faktiskt som jag ser det en ren ”välsignelse” att barnen just är garanterad en viss summa och en summa som då kommer i rätt tid.
  Bättre en fågel i handen med andra ord!

  1. Caroline Holm

   Ja håller verkligen med, en god intention men håller inte i verkligheten. Det enda rätta är att låta domstolarna avgöra och de MÅSTE sluta upp med att tolka lagen på sitt eget sätt och att döma så löjligt restriktivt med s låga belopp att barnet och den som tar hand om barnet kommer i kläm.

  2. Caroline Holm

   Det enda rätta är att låta domstolarna avgöra och de MÅSTE sluta upp med att tolka lagen på sitt eget sätt och att döma så löjligt restriktivt med s låga belopp att barnet och den som tar hand om barnet kommer i kläm.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing