Allmänt

Ojdå:)

Jaha, ni gillade inte mina åsikter 🙂

Helt ärligt tycker jag att ni inte riktigt höll er inom gränserna i vissa kommentarer. Ni kräver rätt mycket av mig, men kan sen inte själva hålla en fräsch ton. Gäller väl speciellt det geniet som hoppades att mina döttrar skulle råka illa ut…Osmakligt.

Jag har försökt att förklara min åsikt för er, gång på gång och till sist så känner jag att jag inte har koll. När jag svarar från appen så lägger sig svaren på ett annat vis än från datorn. Det kan innebära lite förvirring. För mig. Lägg till det att jag till sist, efter att ha lagt ner timmar på att svara er, på att tänka efter och försöka formulera mig så att det inte ska missförstås helt enkelt blir lite ledsen över att ni inte läser vad jag svarat tidigare utan kommer med samma sak om och om igen, Det blir lite som att tala med en vägg. Eller en obstinat tonåring;)

 

Jag tror att vi kanske inte helt förstår varandra, jag är såklart helt emot allt vad övergrepp heter, och nej det är inte okey att tafsa. Det skrev jag i inlägget. Men väldigt få av er fattade det tydligen, eftersom jag läst hur många gånger som helst nu att jag skulle tycka det var okey att bli klappad i rumpan?

Hur fan kan ni få det till det? Jag skrev att jag skulle säga ifrån, fräsa ifrån och se till att få personen utslängd.

Jag kan väl förtydliga det nu då: Om nån tafsar på mig, mot min vilja, så har han tafsat för sista gången. Oavsett om jag sen åker ut från nattklubben Eller blir polisanmäld för misshandel. Det är tillåtet med självförsvar. Och ja, om en klapp i rumpan är en olaglig handling så är det tillåtet med självförsvar tillbaka.

Och även om det inte vore det så SO WHAT? Jag försvarar mig ändå. Jag vägrar att ta skit helt enkelt.

 

Det var det jag ville få fram. Att jag tycker att man kan ta sådana här saker i egna händer.

Det jag verkligen ville få fram, men som jag tydligen misslyckades med är detta:

Ta ingen skit. Stå upp för er själva. Våga försvara er. Våga agera när det händer. Fine, anmäl om ni vill, det är inte grejen i det hela, utan att säga ifrån där och då (först)om något känns fel. Uppfostra era döttrar till att veta att det är okey att försvara sig. Uppfostra era söner till att kunna skilja på rätt och fel.

 

Det känns lite som när en förälder ringer upp en och säger att ens barn gjort något fel förra veckan och kräver att man ska agera. Som såg det hela, men inte gjorde något. Barn har minne som guldfiskar och att tillrättavisa i den sekunden det hela inträffar tar hundra gånger bättre än att försöka återskapa situationen veckan efter och få dem att begripa.

Man kan hjälpas åt att uppfostra barn så blir det enklare för alla.

Lite på samma sätt menar jag att man ska göra i en sån här situation. Säg till direkt att det inte är okey.

Fulla människor är inte riktigt smarta. De kan vara riktiga pain in the pass Och med samma intelligensnivå som ett tvåårigt barn.. Ingen ursäkt, men en förklaring.

 

Nu vet jag inte mer än exakt samma som ni vet, det som stod i notisen. Av den utläser jag inte att det var ett våldtäktsförsök, inte att det var ett upprepat beteende från den här mannen, inte att det var en kvinna som var trakasserad av den här mannen sen länge. Inte att kvinnan sagt ifrån, inte att hon hade något jobbigt i sitt bagage. Allt sånt kan göra att det hela får en helt annan vinkel, och även göra att min åsikt ändras.

Jag talar enbart och bara om exakt detta – att bli tagen på rumpan. Inte om något annat. Utan endast endast detta.

Ni verkar läsa in ungefär allt det som jag inte läser in.

Jag läser : tagits på rumpan, och anmälde. Inget där i mellan. Inget.

Det kan ha varit tusen olika saker som låg bakom, det VAR såklart en anledning bakom. Men, det framgår inte. Jag reagerar på det som står, inget annat.

 

Jag förstår att vi har väldigt olika åsikter här och att toleransnivån är extremt olika, men jag tycker att det är överdrivet att anmäla och dra det till tingsrätt, och speciellt OM MAN INTE SAGT IFRÅN DÄR OCH DÅ:

(Vilket kanske skedde, men som vi inte vet. Alltså tolkar jag det som att det inte sades ifrån, och det är därefter jag skriver )

Ni reagerar med att jämföra det med väldigt mycket grövre grejor.

Att jämställa en klapp i rumpan med tex. våldtäkt… hur får man ihop det? Det KAN på allvar inte vara samma sak.

Nånstans så tycker jag att allt det här är ett hån mot de våldtagna som inte får rätt. De som blivit utsatta för grova övergrepp och inte får rätt för att ingen såg. För att det inte fanns vittnen. För att de inte var trovärdiga av en eller annan anledning.

Att då se att nån blir dömd för att ha tagit någon på rumpan…  Det kanske inte känns så : Jippie, fan vad bra att hon fick rätt! Bra att nån får rätt. Heja.

Det lär nog inte kännas ett dugg bättre. Även om det verkar vara många av er som liksom tycker att det borde kännas bättre? Att det är ett steg på vägen. Jag tror inte det. Men tror ni det så anmäl på.

En klapp på rumpan må vara ett sexuellt ofredande i lagens namn, men i totalt motsatt ände mot ungefär allt annat.

Ni drar det även till att jag skulle uppfostra mina söner att det är okey att tafsa? Eh nä.

Det är aldrig okey att ta någon på rumpan. Okey? Men det är inte i närheten av att vara världens undergång. Och JAG TYCKER att det inte är något att anmäla utan man tar det där och då.

 

Nånstans i detta har ni även  läst in att jag hånar folk som anmäler. Nej det gör jag inte. Jag tycker bara att det är att ta det längre än nödvändigt. Kanske ÄR det nödvändigt ibland, vad vet jag. Men JAG tycker inte det.

 

Jag ser det inte heller som att en man har noll respekt för mig om han tar på min rumpa. Jag anser mig vara precis lika mycket värd som vilken man eller kvinna som helst, och det kanske är därför jag inte tar det som en nedvärderande handling? Eftersom jag förutsätter att jag respekteras. Alltid. I alla situationer. Jag kräver ta mig tusan respekt.

Ni frågar om var gränserna går? Och de går ju här. Ett par klappar i rumpan. Eftersom det är endast detta jag skriver om. En annan dag kanske jag skriver om våldtäkt, då är det helt andra gränser. Ytterligare en annan dag skriver jag om vart det är okey att spotta, då finns det andra gränser. Allt har olika gränser.

Alla människor har säkert sina egna gränser.  Det är som det ska vara.

Jag uttrycker bara min åsikt och mina gränser. I detta fall om att bli klappad på rumpan mot sin vilja. Inget annat. OK?

 

 

Jag vill verkligen återigen förtydliga (sorry att jag tjatar men vissa har liksom glömt att jag skrivit det trehundra gånger redan) att jag inte tycker att det är okey att den här mannen tar henne på rumpan. Jag tycker inte att det är okey att en man gör något mot en kvinnas vilja, eller tvärtom för den delen. Men samtidigt så känns det så….futtigt. Lite att göra en höstack av ett halmstrå.  JA, det är skit. JA han är en idiot. Nej det är inte okey. Alla är överens här.

Men vi är väl ändå alla även överens om att det finns grader i helvetet? Ropar man ”Varg” för många gånger så kan det vara svårt att bli tagen på allvar till slut.

Jag tycker att man ska reagera. Man ska inte tillåta nån att bete sig illa. Man ska stötta varandra. Men jag tycker att bli tagen på rumpan är något i ungefär samma paritet som att ta på någons gravida mage -. massor av folk HATAR det, men jag har inte sett nån anmälan om det?

Även det anses förolämpande och integritetskränkande av många.

Skjut mig för jämförelsen om ni vill, men ni drog era rätt bra åt alla håll och kanter;)

 

Jag måste också säga att jag tar det inte som en komplimang att bli klappad i rumpan, jag hittade inte rätt ord, men trodde att ni skulle fatta:) Det gjorde många inte,

Jag menade att jag inte tar det som en förolämpning, Jag tar det inte som något alls. Jag säger ifrån och sen är det borta.

 

Jag vill att alla tjejer skaffar sig lite stake. Gör er inte till offer för mäns dumheter utan var era egna hjältar.

För MIG är det att säga ifrån,

För er verkar det vara att anmäla. Gör det då.

 

 

 

Kommentarer

  1. Betty

    Håller helt med dig Carola! Älskar att du står för dina åsikter och ja vi tycker alla olika och tur är väl det annars hade aldrig viktiga diskussioner kommit upp. Grym du är som står på dig!

  2. madde

    http://www.st.nu/opinion/ledare/sofia-mirjamsdotter-ingen-kvinna-ska-behova-vara-radd

    Så påpassligt hittade jag det här på nätet idag. Kärnan i problemet (att åtminstonde jag kommenterar emot) att du av någon anledning anser det vara onödigt och resurskrävande att anmäla för ”minsta lilla”. Nu ska vi komma ihåg att en utsatt människas upplevelser inte är något någon annan har rätt att avfärda som banalt.
    Det är heller inte gemene mans plats att tycka så värst mycket om vad åklagare väljer att driva vidare – utan en brottslig gärning med uppsåt som går att påvisa blir det heller ingen ”dyr” rättegång så jag tycker inte att man behöver vara så orolig för sina skattemedel.
    Det inte någons plats att – när något hänt, berätta hur man borde gjort. Vad man som kvinna ska göra. Man har kanske rätt att anmäla men man borde faktiskt säja ifrån själv först för annars har man ingen stake (!)
    Det är ett tankesätt som irriterar mig. Jaha det var ju synd att du inte tålde mer (typ).

    Tänker man dessutom snäppet längre fram – att det blir en konfrontation – visst man kan känna sig jättetuff och som en stor hjälte när man snor runt och knäar en person i skrevet och högljutt gapar att det där kan han ge fan i… i dagens läge löper man rätt så stor risk att åka på rejält med stryk även som kvinna om man går på fel person som snedtänder, det är inte bara alkohol som används på krogar liksom. Jag kanske är modig nog att käfta med vem som helst men av ren självbevarelsedrift gör jag det inte, för vad säjer att den personen inte väntar på mig där utanför sedan när jag så modigt fått honom utslängd.

    I dagens läge kan man faktiskt tänka sig att man som kvinna har mindre värde än en banan.
    ”Alla snatterier polisanmäls” står det i de flesta affärer, man vet det och det är så självklart för i princip alla att man snattar inte, man har något automatiskt emot att ta en påse godis på ica och öppna den och mola i sig innan man kommer till kassan för så gööör man inte. Det är inte lagligt, man stjäl. Även om det är något så fjuttigt som en liten banan eller ett äpple. Affären gör då ingen skillnad på om du stal oxfilen och la under tröjan eller diskborsten, stöld är stöld.
    Men när det gäller ofredanden spelar det ingen roll, här kan vi plötsligt börja värdera vad som ska innefattas av begreppet ofredande. Det är inte kul när man blir nedbrottad och tagen på brösten, lite mindre kul att få en hand mellan benen, men en rumptagning det är ju nästan kul …det gör åtminstonde inget.
    Jag skulle i alla fall önska att man genom ökat antal anmälningar som faktiskt går till åtal och någon fälls – gör att det blir en lika stor självklarhet att ge fan i andra människor som inte aktivt bjudit in en att ta på valfri kroppsdel.
    Jag tycker det är en rätt stor självklarhet, man gör inte så – inte ens på krogen.

  3. Matilda

    Fy vad ledsen jag blev av att läsa dina inlägg. Att förminska och förlöjliga kvinnor som STÅR UPP FÖR SIG SJÄLVA och anmäler är rent ut sagt vidrigt. Du har ingen aning om det rör sig om en ”lätt klapp på rumpan” eller en rejäl smekning. Det finns många kommentarer som har förklarat det bra här nere, och jag hoppas att du tar till dig dem så småningom. Förstår att du går i försvarsställning när du har så många emot dig, men hoppas att det sjunker in att ditt förlöjligande av kvinnor är ett precis lika utbrett och skadligt problem som ofredande i sig. Män som tafsar kommer att fortsätta, trots ”direkt tillsägning” som de förmodligen har skrattat bort och glömt dagen efter. Det enda som kan göra skillnad är att vi som samhälle visar att det inte är okej, genom att det får allvarliga konsekvenser.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Gör jag det tycker du? Förminskar folk? Nä.
      Anmäl på!!! Det jag menar, är att FÖRST säger man ifrån. Och övrigt får du läsa i inläggen

      1. Matilda

        Ja verkligen, kallar sexuellt ofredande för tramsmål och kvinnor som anmäler förövaren lättkränkta. Det är såna åsikter som gör att kvinnor blir rädda för att anmäla allt från tafs till våldtäkt, det är fruktansvärt förminskande att bli misstrodd i en sådan utsatt situation.

      2. Matilda

        Ja verkligen, kallar sexuellt ofredande för tramsmål och kvinnor som anmäler förövaren lättkränkta. Det är såna åsikter som gör att kvinnor blir rädda för att anmäla allt från tafs till våldtäkt, det är fruktansvärt förminskande att bli misstrodd i en sådan utsatt situation.

  4. Johanna

    Detta inlägget förtydligade ju verkligen hur du menade, och jag förstår hur du tänker men håller inte med dig. Var på polisstationen idag för att förnya mitt pass och möttes i dörren av en stor poster där det med stora bokstäver stod ”Tafsa inte. Det är ett brott. Polisanmäl om du har blivit utsatt.” Har en bild på postern men vet inte om det går att få fram bilder i kommentarsfältet. Men alltså uppmuntrar polisen till att anmäla all tafsning, så egentligen ska det ju inte ens diskuteras.

  5. Cleo

    Jag har läst igenom ditt inlägg igen och är fortfarande helt stum. Du skriver i detta inlägg att ”Det är aldrig okey att ta någon på rumpan. Okey?”

    Men i kommentarerna i ditt tidigare blogginlägg så svarade du på en persons inlägg med en helt annan kommentar:

    14 januari, 2017 kl. 22:57
    Helt fantastiskt Carola! Nu är det 163 inlägg som skrivits i ämnet. Föressten, ikväll gjorde jag ett test. på krogen. Grabbgänget stod vid baren och beställde. Jag klappade försiktigt på två av killarnas rumpor och väntade nervöst på en reaktion. En av killarna vände sig om, log och skålade och den andra sneglade bara till med vattniga ögon. Varför blev det ingen större reaktion?

    Carola: Haha, du skämtar? Fan vad roligt:) Underbart :<3

    Jag fattar faktiskt inte..

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Men ge upp!!!! Det var skitkul! Hon testar, och får en icke-reaktion. Jag tycker det var ett extremt intressant ”test”.
      Inte nån som tog illa upp utan ett leende och en skål.
      Det är fortfarande inte okey att ta på folks rumpor men det var heller inte något hon normalt gör utan det var ett test. Och det är intressant att det inte reagerades.

      Nä du fattar inte. Och inget jag säger, gör eller skriver kommer få dig att fatta, för du vill inte förstå hur jag menar. Så vi kan lämna det dithän.

  6. samps

    tror misförståndet mest låg i att många (även jag) tolkade din text mer eller mindre som att ”nej det är inte okej att nån tafsar på en på ett jobb för då kan det likställas med maktmissbruk chef>arbetare, inte okej på ica… men på en nattklubb gör det kanske inte så mycket”. tycker inte att det framgick att du inte tyckte det var okej NÅGONSTANS, i så fall hade du kunnat skippa ”men spela roll om det är på en nattklubb för där lär det ändå utföras av en (mer eller mindre) onykter person”-tänket (spelar fortfarande roll för alkholol är definitivt ingen ursäkt men det såg jag att du försökte få fram i dina kommentarer sen, så det lämnar jag).
    efter att ha läst alla typ 100 kommenterar och dina svar på dom fattar jag att du inte tycker att det ÄR okej nånstans men just den formuleringen tror jag många retade sig på, typ ”so what om det händer på en nattklubb för då blir det som en ursäkt för att den som utför det (kanske även den som blir utsatt då) är alkoholpåverkad”, klart att tafsande aldrig nånsin är okej och jag kan inte annat än att hålla med majoriteten som skrev ”det´är min kropp och mitt val” osv.
    sen är det väl upp till var och en att anmäla, tycker man att det känns som nåt man skulle orka driva så gör det, vissa kanske inte gör det och då är det ju inget mer med det, huvudsaken man känner själv att man har gjort vad man kan tycker jag då, oavsett om det handlar om att ”gå så långt” (typ dina ord då) som att anmäla.
    absolut inget påhopp och du kanske har förstått det med tanke på alla ”motkommentarer” du fick, men som sagt, tror det var mest formuleringen som folk retade sig på för att det i dom flestas ögon inte framgick att det faktiskt inte var okej någonstans 🙂

  7. Sara

    Herregud, nu får ju vissa ge sig. Ni vill ju se fel hela tiden. Carola skriver gång på gång och förklarar hur hon menar men ni vill inte förstå. Läs inte mellan raderna utan läs hennes text så kommer ni förstå bättre. Ge er nu!
    Carola, helt sjukt att du måste försvara dig hela tiden! Du skriver sjukt bra och skit i de som INTE VILL förstå och bara måste leta fel hela tiden! ❤

      1. Hanna

        Nåja. Hon skrev faktiskt att det är bättre att stanna hemma om man tycker det är så hemskt att bli tafsad på. Och att hon tar det som en komplimang!

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Och om du brytt dig om att läsa något alls så har jag bett om ursäkt över det dåliga ordvalet gällande komplimang.
          Inte en förolämpning är mer korrekt.
          Och med stanna hemma – ja, har man så pass traumatiska upplevelser bakom sig att man mår fysiskt och psykiskt dåligt av en klapp i rumpan så kanske inte en av Uppsalas värsta drägg och raggningshak är det bästa valet.

  8. Gudrun S

    Ja du får tycka vad du vill och så klart att du gillar tafsande och annat eftersom du skaffat 10 barn eller vad de nu är. Du är ju ”annorlunda” helt enkelt. Alla får vara som dom vill men det försvårar lite för kvinnor som vill äga sig själva och sin kropp med sådana uttalanden och den typ av liv som du står för. Lite medeltid är det ändå!

    1. Jenny K

      Va fasiken är detta för jä-la kommentar ”klart du gillar tafsande och annat eftersom du skaffat 10 barn eller vad de nu är”! Tror det finns dom som missat en aning hur barn blir till… Ja har aldrig hört talas om nån som blivit gravid av en rumpklapp/kläm/dask,hur det går till är nåt som ja missat. Skulle man bli gravid på detta sätt så har ja missar en jäklans massa gånger som ja måste ha vart gravid…

    2. Profilbild
      familjenannorlunda

      Om nåt är medeltid är det väl det du just skrev?
      Och att äga sig själva.. ingår inte att kunna försvara sig där? Eller menar du med Äga sig själv att man ska ha hjälp med det? Vad är det för Äga sig själv?
      Jag är inte ett dugg annorlunda. Punkt.

  9. Vinden och kappan

    Ojdå hur man vänder kappan efter vinden här. Så här lät det på förra inlägget:

    ”Om nån tar mig på rumpan på en nattklubb så anser jag inte att det är ett ofredande.” … ”Men inte på en jäkla nattklubb.”


    ”Om nån tar mig på rumpan vid ett sånt tillfälle så tänker jag att den personen tycker att min rumpa är snygg, och tar det som en komplimang:) Eller alltså inte en komplimang komplimang, men jag tar det definitivt inte som en förolämpning. Jag bryr mig bara inte. Det är borta sekunden efter.

    Om jag har något emot det så talar jag om det. Gör han om det så fräser jag och fortsätter det så kan jag möjligen tänka mig att gå till vakten och få honom utkastad. Att ta det till domstol….eh. nä.

    Jag blir inte kränkt för något sådant. Jag kan inte begripa hur någon kan känna sig kränkt över det, men det är ju lite tidens tand, allt är ta mig fan kränkande.”

    Carola: Ja? Vart har jag vänt kappan? Jag tycker fortfarande samma sak.

  10. Louise

    Men Dublin ju bara mer och mer pinsam! Så de blyga tjejer som inte vågar fräsa ifrån upprepade ggr tullen påträngande tafsande man som kanske är dubbelt så stor som dom, dom är mesar som får skylla sig själva enligt dig? Är du så trångsynt att du tror att alla har kraften och självsäkerheten att vara lika gapiga som din familj tydligen är? Och FATTAR DU VERKLIGEN INTE att det finnsmassor av tjejer som fräser ifrån, som knuffar bort äcklet, försöker få dom utslängda och som blir totalt nergjorda av dörrvakterna som ställer sig på tafsarens sida?! Jag barbariet med om det själv flertalet ggr och jag har inte som helst problem att vråla åt tafsaren så öronen trillar av men jag är tillräckligt begåvad mentalt för att förstå att långt ifrån alla är som jag och att det är ok för det är faktiskt INTE offrets ansvar att vara den som ska avstyra ofredanden. INTE! oavsett vad någon femtiobarnsmorsa som bara kläcker ur sig ungar som karriär tycker om saken. Ärligt talat ”dina skattepengar”? Alltså jag skrattar högt där. Du lever ju på vad din livmoder spottat ut inte ett riktigt yrke! Vad kan du ha skattat under sitt liv egentligen mellan alla barnbidrag? Skäms ”kvinna” skäms på dig. Att lägga ansvaret på den som blir utsatt är så vridet så jag skäms ÅT dig! Jag har vänner som blivit utsatta för riktigt hemska saker som blir helt paralyserade av rädsla om någon skulle ofreda dom om det så bara är en käck (enligt dig då) klapp i rumpan. Det är alltså deras egna fel som inte tuffat till sig efter våldtäkten de varit med om då? Usch för dig, detta försök att rädda ditt förra hjärnsläpp är bara ännu värre.

    Carola: När de vettiga orden tar slut tar idiotin vid. Har du verkligen inget mer du vill kräkas ur dig när du ändå är igång?
    Spelar det nån roll hur mkt skatt jag betalat i livet? Spelar det så fall åxå roll hur mycket jag kostat samhället? Det är inte många kronor, aldrig sjuk, aldrig vabb, aldrig barnomsorg.Inga bidrag, mer än barnbidrag som ALLA får. Jag är en ren jävla förtjänst för vårt lands ekonomi. Och drar vi det ett strå längre, min livmoder har spottat ur sig inte mindre än NIO framtida skattebetalare! Hur många har du bidragit med? Så summa summarum så kommer jämnar det nog ut sig ska du se.
    Tagga ner.

    1. Fia

      Men nu är det här ett demokratiskt land och alla har rätt till sin åsikt.
      Sen behöver du inte hålla med i det som Carola tycker. Men att kränka carola som person tyder inte heller på att din intlegensnivå är speciellt hög.
      Och tur att vi har någon som befolkar det här landet när ingen annan gör det! ?
      Du borde snarare lära dig att diskutera schyst och hålla en god och hövligv ton.

  11. Suck

    Det är JÄTTEVIKTIGT att anmäla sexuella trakasserier då det förs in i registret för statistik oavsett the outcome. Att uppmuntra att INTE anmäla är sjukt och fel och helt enkelt idiotiskt. det du gör är att uppmuntra folk att hålla tyst om sexuella trakasserier bara för att ”slå tbx”. SÅ, allihopa lyssna inte på denna bloggare för hon har ingen aning om vad hon pratar om, anmäl rövhattarna och sen kan ni OCKSÅ bestämma er för ifall ni vill slå tbx i försvar.

  12. Elin

    Jag hann inte läsa vad eller om du hade svarat på kommentarerna när jag kommenterande, oavsett så är jag väldigt glad att läsa detta för måste ha misstolkat dig i förra inlägget! Och detta lugnade mig haha, vi tänker lika!

  13. Marie

    Det grundläggande problemet är ju att en person utför handlingen dvs tafsar på rumpan (skriver tafsa för i min värld är det det man gör när man tar/klappar/nyper osv utan någons medgivande), att man tar sig friheten att utföra handlingen. Detta gäller både kvinnor och män. Tyvärr är det väl så att det man måste börja anmäla ALLT för att börja belysa ett problem som finns i samhället idag. Kollar man på nyheterna och läser tidningarna så ser och hör man om överfall och våldtäkter nästan dagligen. Och var börjar dessa personer? Kanske vid att tafsa och så eskalerar det under tid och kan sluta med våldtäkt flera offer senare. Det är nog så att om de stoppas på tidigt stadium så kanske de inte fortsätter. Vissa räcker det med att snäsa av men andra behöver mer för att förstå att set faktiskt är fel tex bli anmälda. Vissa ju mer ”på” om de blir avsnästa och ser det som en lek och fortsätter. Det hände mig. Jag sa ifrån x flera under en kväll (han var på fler än mig), ingen gjorde nåt eller sa ifrån. Jag lackade ur ordentligt och sa ifrån så det inte kunde missuppfattas. När jag sen gick på toa drog han in mig, sa att jag (uttrycker mig milt här) eggat upp honom och det var detta en h**a som jag ville ha… Som tur var såg en kille vad som hände och efter en stund låstes dörren upp. Han slogs m vakter och drog iväg. Trots allt som hänt och vittnen hände, just det- inget. Jag har många gånger funderat på om han gått längre med någon annan stackare och lyckats fullfölja… Jag har skinn på näsan! Jag kan säga ifrån! Jag sa ifrån! Men han var bortåt 195 lång å vägde >100.. Jag är 165 lång å vägde ca 65. Jag är vältränad. Jag kämpade emot för allt vad jag var värd… Jag ser mig inte som ett stackars litet offer. Men man måste få folk att inte släta över sånt här. Hela samhällets syn måste ändras och belysa dessa problem. Sen finns det självklart grövre brott men detta är, trots allt inte lagligt. Som jag ser det: stoppa dem innan det går längre med nästa…

  14. Mari

    Om jag förstår rätt så handlar förra inlägget om att det är kostsamt och resurskrävande att anmäla när någon ”endast” tagit en på rumpan. Att det finns så många grövre brott som behöver prioriteras, bla våldtäkt. Jag kan hålla med om att det finns en skillnad mellan dessa två brott, men vill även lyfta varför jag tycker att det är jätteviktigt att anmäla även mindre grova brott som ”klapp på rumpan” dvs sexuellt ofredande. De personer som gör sig skyldiga till detta är ofta återfallsförbrytare, dvs de gör det om och om igen, oavsett om de blir tillsagda eller inte. Precis som de som misshandlar, kör på fyllan etc. Deras mentala spärr är trasig. Det innebär ju förstås att en anmälan och dom kanske inte ändrar på deras beteende, men tidigare domar gör det lättare att döma dessa personer till högre straff. Det i sin tur gör att de kanske sitter inne, har fotboja etc och hålls på så sätt borta från ställen där de kan göra skada. Dessutom får de anmärkningar i belastningsregistret, vilket gör att de inte kan jobba i tex förskolan och skolan. DET tycker jag är det viktigaste av allt! Jag vill inte ha kollegor som tafsar och personal som tafsar på mina barn/elever. Så även om brottet i sig inte är grovt och straffvärdet inte är högt, så är det viktigt att anmäla, i förebyggande syfte! Att de här kvinnorna i Uppsala anmälde (om det nu var de själva) så kanske de har förhindrat framtida grövre brott mot någon annan kvinna/flicka. Såna tafsare gör liksom ingen skillnad på om tjejen i fråga är 50 eller 10 år, bara de har en rumpa… Jag hade tidigare en kvinnlig kollega ( i en gymnasieskola) som friskt ”tog” sina manliga elever på rumpan, varje dag. Med ett hest skratt och någon ”kul” kommentar. Ingen reagerade på det. En dag kom en elev och berättade för mig att han inte gillade det. Han vågade inte säga ifrån på plats, där och då. Jag var ny på jobbet och visste inte hur det var. men jag iakttog under någon vecka och såg att det killen berättade stämde. Utifrån såg det ut som en kul grej, klapp på rumpan, skratt och roliga kommentarer, killarna (alla mellan 17-20 år) skrattade de med. Men eftersom en av dem sagt att han mådde dåligt av det så berättade jag för rektorn. Hon tog tag i det och det ledde till att läraren blev avskedad. Ingen polisanmälan gjordes, vilket betyder att hon fortfarande kan söka jobb inom skolan. Det är inte så lätt att säga ifrån, vare sig man är pojke eller flicka, kvinna eller man. Man är i underläge/rädd/ beroendeställning osv. De här killarna vågade/ville inte anmäla, de skämdes enormt mycket. Därför är det viktigt att de som har modet och styrkan anmäler, de kan göra stor skillnad för andra. Så ANMÄL ANMÄL ANMÄL!!!

    1. Emma G

      Tack för denna kommentar! Välskriven, tydlig och med viktigt innehåll. Jag håller med dig att det är viktigt att anmäla sexuellt ofredande av många olika anledningar.

  15. Mari

    Om jag förstår rätt så handlar förra inlägget om att det är kostsamt och resurskrävande att anmäla när någon ”endast” tagit en på rumpan. Att det finns så många grövre brott som behöver prioriteras, bla våldtäkt. Jag kan hålla med om att det finns en skillnad i dessa två brott, men vill även lyfta varför jag tycker att det är jätteviktigt att anmäla även mindre grova brott som ”klapp på rumpan” dvs sexuellt ofredande. De personer som gör sig skyldiga till detta är ofta återfallsförbrytare, dvs de gör det om och om igen, oavsett om de blir tillsagda eller inte. Precis som de som misshandlar, kör på fyllan etc. Deras mentala spärr är trasig. Det innebär ju förstås att en anmälan och dom kanske inte ändrar på deras beteende, men tidigare domar gör det lättare att döma dessa personer till högre straff. Det i sin tur gör att de kanske sitter inne, har fotboja etc och hålls på så sätt borta från ställen där de kan göra skada. Dessutom får de anmärkningar i belastningsregistret, vilket gör att de inte kan jobba i tex förskolan och skolan. DET tycker jag är det viktigaste av allt! Jag vill inte ha kollegor som tafsar och personal som tafsar på mina barn/elever. Så även om brottet i sig inte är grovt och straffvärdet inte är högt, så är det viktigt att anmäla, i förebyggande syfte! Att de här kvinnorna i Uppsala anmälde (om det nu var de själva) så kanske de har förhindrat framtida grövre brott mot någon annan kvinna/flicka. Såna tafsare gör liksom ingen skillnad på om tjejen i fråga är 50 eller 10 år, bara de har en rumpa… Jag hade tidigare en kvinnlig kollega ( i en gymnasieskola) som friskt ”tog” sina manliga elever på rumpan, varje dag. Med ett hest skratt och någon ”kul” kommentar. Ingen reagerade på det. En dag kom en elev och berättade för mig då han inte gillade det. Han vågade inte säga ifrån på plats, där och då. Jag var ny på jobbet och visste inte hur det var. men jag iakttog under någon vecka och såg att det killen berättade stämde. Utifrån såg det ut som en kul grej, klapp på rumpan, skratt och roliga kommentarer, killarna (alla mellan 17-20 år) skrattade de med. Men eftersom en av dem sagt att han mådde dåligt av det så berättade jag för rektorn. Hon tog tag i det och det ledde till att läraren blev avskedad. Ingen polisanmälan gjordes, vilket betyder att hon fortfarande kan söka jobb inom skolan. Det är inte så lätt att säga ifrån, vare sig man är pojke eller flicka, kvinna eller man. Man är i underläge/rädd/ beroendeställning osv. De här killarna vågade/ville inte anmäla, de skämdes enormt mycket. Därför är det viktigt att de som har modet och styrkan anmäler, de kan göra stor skillnad för andra. Så ANMÄL ANMÄL ANMÄL!!!

  16. Louise

    Kära nån, vad är det som händer. Tyckte det var klart och tydligt vad du sa och tyckte, redan i förra inlägget. Bra att du förtydligar eftersom det blev så många kommentarer. Men kära nån.
    Tycker att du verkar vara en härlig tjej/mamma/bloggare. Ser jag dig på stan någongång (jag bor också i Uppsala) så ska jag heja på dig. Du är bra du 🙂

  17. Malin

    Jag förstår hur du tänker och menar. Men jag håller inte riktigt med dig. Anledningen till det är att jag tycker att genom att synsättet att den utsatte ska säga ifrån lägger fokus på offret. Det är här jag tycker det blir knepigt. Det känns för mig att det är bara i den här typen av brott som ansvaret, i brist på bättre ord, ligger på den utsatte. Jag personligen skulle inte bli så illa berörd av som du säger en klapp på rumpan. Men jag tycker att den typen av beteende speglar ett stort samhällsproblem.. Ett problem där många kvinnor känner sig rädda i olika situationer. Jag tror inte heller att det finns en universal lösning på problemet. Det bästa vore om alla lärde sina barn att det inte är okej. Men det löser kanske problemet för framtida generationer, men inte dagens problem. Huvudproblemet här är det att just den här typen av brott är den enda typen av brott där offret ges ansvar. Genom att man tänker att dem utsatte ska säga ifrån. Varför ska man egentligen behöva det? Det är där problemet ligger. Sen tycker jag också att många kommentarer här går för långt. Ingenstans som jag kan hitta har du jämställt detta med våldtäkt. Vilken många verkar tro. Eller att du lär dina söner att det är okej att tafsa. Det tror verkligen inte jag iallafall. Jag hoppas du förstår vad jag menar även om det förmodligen blev lite rörigt i mitt inlägg. Jag skyller på sömnbrist och amningshjärna då jag har en dotter som är 5 veckor.

  18. Ann-Sofie

    Ja hon frågade efter eran åsikt. Då kan man berätta den men man ger sig inte på Carola och hennes åsikt! Förstår ni skillnaden?! Man skriver sin egen åsikt och klagar inte på hennes. Inte skriva sin egen och säga att Carolas åsikt är fel och att det bara är precis som ni tycker som är det rätta. Sandlådenivå blir det då. Tycker många av er borde skämmas och be om ursäkt!

  19. Micks

    Jag tänkte inte kommentera den här grejen, men jag gör det ändå…
    Det står ju i notisen att ”mannen ska ha tagit en kvinna på rumpan flera gånger utan hennes samtycke”, jag tolkar det som att hon faktiskt har sagt i från. Utan att det har hjälpt. Då blir väl sista utvägen att anmäla idioten så han fattar var gränsen går.

    Men det är som sagt så jag tolkar texten, du verkar inte göra det och då har vi olika utgångspunkter i diskussionen från början och vi kommer antagligen inte tycka lika i slutändan. Men sån tur att du har ett öppet sinne och kan förstå hur andra människor tänker! 😉

  20. Sara

    Jag tycker du har ett konstigt perspektiv! Eftersom det nu ÄR olagligt (jo! Ofredande heter det!) varför inte anmäla? Jag tycker det är självklart! Ju fler som anmäler ofredande, desto mindre blir acceptansen för det. Män som på fyllan inte drar sig för att tafsa kanske kommer att tänka efter före om de vet att de finns en risk att bli polisanmäld.

    1. Sofie

      ”Jag vill att alla tjejer skaffar sig lite stake. Gör er inte till offer för mäns dumheter utan var era egna hjältar.
      För MIG är det att säga ifrån,
      För er verkar det vara att anmäla. Gör det då”

      Jag blir förundrat över hur mycket skit du egentligen kan få till i skrift. Du vet ju inte om personen ifråga har sagt ifrån? Och ingen som argumenterat emot dig har hävdat något om att inte säga ifrån, utan det handlar om att det inte är löjligt att anmäla tafsande. Alltså blir mållös och rädd för att du inte ens skäms över att tänka såhär.

    2. Sofie

      ”Jag vill att alla tjejer skaffar sig lite stake. Gör er inte till offer för mäns dumheter utan var era egna hjältar.
      För MIG är det att säga ifrån,
      För er verkar det vara att anmäla. Gör det då”

      Jag blir förundrat över hur mycket skit du egentligen kan få till i skrift. Du vet ju inte om personen ifråga har sagt ifrån? Och ingen som argumenterat emot dig har hävdat något om att inte säga ifrån, utan det handlar om att det inte är löjligt att anmäla tafsande. Alltså blir mållös och rädd för att du inte ens skäms över att tänka såhär.

  21. Karin

    Du frågar vad folk tycker och vi svarar, de allra flesta av oss tycker att du har fel och du bemöter detta genom att kalla oss obstinata tonäringar!?
    Varför efterfråga folks åsikter om du inte kan ta diskussionen?
    Eller såhär, varför ens ta upp frågan till diskussion när det du ville diskutera inte har något med artikeln att göra, för du vet ju inte vad som hände i detalj.
    Men ändå väljer du att anta att den här tjejen som vid upprepade gånger under kvällen blivit tafsad på inte har försökt stoppa mannen själv!
    Jag förstår faktiskt inte varför du envist hävdar att det var en ”klapp på rumpan” som inträffade när det uttryckligen står i texten du saxat in i förra inlägget att ”mannen ska ha TAGIT en kvinna på rumpan FLERA GÅNGER under en kväll”.
    Tjejen blev sexuellt ofredad, att du sedan inte tycker att det är så farligt får ju stå för dig (vilket fortfarande är en jävligt sunkig och rätt så förnedrande åsikt) men hoppa fan inte på dem som anmäler övergrepp!
    Ditt resonemang om att tjejer som blivit utsatta för ”grövre” saker skulle ta illa upp om den här mannen blir fälld är sjukt, har du inte själv blivit utsatt har du ingen rätt att yttra dig i frågan faktiskt, det är ett riktigt hån om något.

      1. Karin

        Tja, har du?
        Jag blev våldtagen på en hemmafest när jag var 18 så jag anser mig ha tolkningsföreträde i frågan. Och jag skulle bli allt annat än kränkt av att en man som ofredat en människa blir dömd, jag känner mig däremot väldigt kränkt av dina åsikter. Vänligen!

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Det är tråkigt och hemskt för dig, verkligen!
          Men att liksom förutsätta att jag inte varit med om övergrepp för att jag tycker på ett annat sätt blir ju fel.

  22. Helena

    I första inlägget frågade du efter läsarnas åsikt, om vi ansåg att du var ute och cyklade. Ja många tycker det, jag också. Tyvärr tycker jag att du du försätter att vara ute och cykla i det här inlägget. Och att jämföra en stor grupp unika läsare som tar sig tid att svara på din fråga en obstinat tonåring kommer nog fler än jag reagera på. Skriv inte debattinlägg om samhällsfrågor om du inte klarar av att bemöta kommentarerna. Huvuddelen av kommentarerna håller god ton..

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Herregud! I en diskussion ska man väl lyssna på varandra?
      Inte bara säga sin åsikt, fråga, ifrågasätta och fråga igen utan att lyssna på svaren?
      Ni vill ju bara märka ord.
      Jag sa heller inte att de flesta av er INTE höll god ton, eller hur?
      Däremot att det ställdes samma frågor om och om igen.

      1. Maria

        Du har ju läst en journalistkurs och i den måste ni väl ha pratat om hur man tolkar texter och? Att en text kan tolkas på så många olika sett beroende vilket ställningstagande man har. Ett ganska bra ex är ju arbetsgivare, fackförbund hur man tolkar en text/skrivelse. ??
        Lite samma blir det ju här i denna frågan med tolkningen av texten. Vi har en text att utgå ifrån som i sig inte säger så mycket mer än att en(två) kvinna/kvinnor blivit tagen på rumpan som anmälts och går under sexuellt ofredande.
        Som du även skriver måste det ifrågasättas, lyssna på varandra för att det ska bli en diskussion och det är många av dina läsare som gjort på ett relevant sätt. Men var går gränsen för att kunna anmäla? Och det är nog där det har brustit från bådas håll i denna diskussion. Du svarar; säg ifrån, få personen utkastad, försvara sig. Och som en del säger att dom gjort men hjälper inte, vad ska dom göra? Och den frågan ställdes nog bara för att tänka ett steg längre, för om inte det hjälper med det du sagt, hur ska man gå tillväga då? Jag tror inte att dom menar att du ska sitta på svaren. Du vill få förståelse för vad du menar, men att vi inte behöver ha samma åsikt och det är ju precis det även dina läsare vill få från dig. Och då kanske det inte räcker med att säga ifrån, försvara dig, få personen utkastad till svar hela tiden, eller att det var dåligt ordval- komplimang. Det hade du inte ens behövt ha i texten för du var tydlig med att du inte tog det som en förolämpning, men att det absolut inte är ok heller.
        Att diskutera detta är viktigt för att visa att det inte är ok med en klapp på rumpan heller. Men som även dina läsare också vill säga att det kan leda till värre saker, och det får man heller inte glömma.
        Diskussioner är väl till för att få den andra att vrida och vända på sina argument också, att ifrågasättas för att se om det håller i längden. Men alla har rätt till sin egen åsikt även hur urbota dumma dom är ibland tyvärr. Och nu menar jag inte just ditt inlägg om detta även fast vi inte är överens.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting