Allmänt

Airhop, vårlycka, och är det skillnad på tjejer och killar:)?

Nästa vecka (8/4)öppnar en trampolinpark i Uppsala:)

Airhop heter den och är ett koncept som finns i flera städer, och i flera länder. Det är exakt som det låter, en inomhushall full med studsmattor:D Ihhhh!

Mina barn, (och jag) är så förväntansfulla, att hoppa och studsa är så jäkla kul. Och JOBBIGT! Man kan easypeasy bränna massor av kalorier på världens roligaste sätt på ett sänt ställe.

Vad jag fattar, utan att ha varit där ÄN:) så finns det massa roliga saker, skumgummigropar som man kan göra volter ner i, trampoliner på både väggar och golv och nån battle grop:)

airhop uppsala

AirHop22 AirHop23
Jag är så barnslig att jag verkligen gillar sånt här:) Det är vansinnigt kul att hoppa, och att utmana sig själv. Nu är jag förvisso usel i jämförelse med mina kiddos, som ju är uppfödda på studsmattorna hemma, men det är kul ändå..

Jag ser fram emot att få kika närmare på detta nästa vecka!

Öppnar 8 april i gamla Allianshallen. Deras Instagram ser lovande ut:)

 

Men det är om en vecka, så vi måste vänta lite till:)

 

Idag var det kallt. Jag föredrar värmen, men så här års så blir jag inte så deppad av bakslagen i vädret för det hör liksom till:) Ja, jag vet att jag alltid tjatar om att det suger när det är trökväder, men jag älskar den här årstiden. Allt ligger framför oss, allt vaknar, allt slår ut, allt är i sin linda ♥

Underbart.

Jamie och jag traskade till kyrkis. Han cyklade iofs dit, men ni fattar;) Det tog inte längre tid för honom än att få av sig skor och jacka innan han var inne i lokalen och i full gång med att leka. Jag kröp upp i soffan och drack kaffe och snackade med de andra mammorna. Lovely:)

Sen så lekte de en lång stund utanför efter att det var slut, och vi mammor stod inne och tittade på för att slippa frysa ihjäl:) Inte speciellt rart väder.

Vägen till kyrkis lutar neråt, vilket innebär att det lutar uppåt på väg hem, inte mycket men länge, vilket gör att det är betydligt jobbigare att cykla den vägen, så han tjurade rätt ordentligt på vägen hem, Han fick ju leda cykeln medan jag bar hans väska, för aldrig att jag springer runt dubbelvikt för att leda hans hoj;)

Till sist efter arton gnäll och grin så var vi hemma igen. Och han blev mirakulöst piggelin och orkade hur mycket som helst igen. Lill-Fjanten ♥

Lite röj i köket, lite fixa här och där, och lite av allt möjligt innan resten av barnen kom hem från skolan.Ost, smör och bröd, samt yoghurt åkte fram på bänken. I omgångar såklart:)

Smulorna byggdes på för ingen torkar av efter sig, och oboypulvret sprider sig över hela köksön. Alltså det är samma visa varje dag.  Men mellan varven så kommer en såndär dag när någon faktiskt torkar av efter sig och man hamnar i chock, hihi.

 

I går i Kungsberget så hittade vi den här raringen:

tussilago

Tänk att en liten blomma, som dessutom klassas som ogräs, kan göra en så happyhappy 🙂

Samma med gässen. Lika melankolisk och deppig som jag blir når de flyger iväg på hösten, lika lycklig blir jag när de kommer tillbaka på våren. Jag såg ett gäng som flög för några veckor sen, och försökte vrida nacken halvt ur led för att se dem fast de försvann över bilens tak:)

Vårlycka helt enkelt.

Apropå bilen….jag har inte hört något.

Pappa garvade rått och sa att det säkert var så att de fått in en dyrare bil än min budget;) och så kan det säkert vara. Får de in en Volvovärsting så kanske den går före min Dacia. Obegripligt förvisso;)

Nä, jag får väl lov att pingla i morgon igen om de inte hörts av, men jag ogillar så jäkla mycket att ringa folk om sånt här. Bah. Är det bara jag som har lite telefonfobi?

Jag pratar gärna ofta och länge i telefon med mina vänner, men att ringa tandläkare, skola, myndigheter och be-om-hjälp-samtal till rörisar, byggisar och meckare osv. ogillar jag. Det tar emot och jag drar ut på det så länge jag bara kan. Samlar på hög:)

Jag älskar därför att det kommer fler och fler ställen där man kan boka tid online, utan att behöva prata med nån människa:) Bara klickar runt, kolla lediga tider, kostnader och så boka. Perfekt. Spar massa tid dessutom, när man slipper sitta i telefonköer.

 

Nu ska jag snart hoppa i säng. Jamie och jag ska åka till Stockholm i morgon. Sist hade jag med mig tre kids vara två småkillar, som väckts i ottan och var svintrötta, och de röjde hela Loppikontoret….Gahhh. Jag har pli på mina barn faktiskt, men ibland så ballar de ur deluxe. Nu ska Jamie få chans att återupprätta mitt rykte som supermamma;)

Vi hade den diskussionen häromdagen, jag och några andra mammor. Ni höll inte med när jag nämnde det tror jag, men vi var rörande överens om att det är stor skillnad på pojkar och flickor.

Jag är ju inte speciellt intresserad av att unisexa saker, utan tycker om rosa på tjejer och blått på killar, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Jag har köpt Barbie, prinsessklänningar och Pet shops till tjejerna och jag köper vapen, spidermantröjor och bilar till killarna. Inte för att JAG vill det, utan för att det är vad som efterfrågas.

När Janelle föddes fick hon massa klossar, briojärnvägar och dockor och sen dess har det alltid funnits ett stort utbud här hemma av alla leksaker. I lekrummet har dockor, kökssaker, bilar, vapen och miljarders småsaker samsats. Valfritt att leka med vad som helst. Tjejerna har valt de traditionellt tjejiga sakerna och killarna de traditionellt killiga sakerna. Skjut mig gärna för det:)

Jag vägrar att locka och pocka för att de ska välja annorlunda. 

Självklart har de lekt med alla leksaker mellan varven, men de har liksom en förkärlek för vissa, och det får de ha. Periodvis så har alla kutat runt med vattengevär och älskat det, men det är bara killarna som har pistoler med i jackfickan. Bara tjejerna som haft en liten väska med Pet shops i med sig på Ica. Jag ser inget problem i det. Jag tror inte att lösningen på all världens problem och orättvisa ligger i att vi gör flickor och pojkar likadana, tvärtom tror jag på att de olikheter som finns berikar. 

Jaja, vi var överens om att fler pojkar i grupp, utan tjejer, leker mer våldsamt. Mer spring och fysisk kontakt. Inte så pipigt. Sammandrabbningar, mäta sin styrka, snabbhet, vighet.

Givetvis finns undantag, men detta var en rätt blandad grupp mammor ändå.

Vad säger ni? Hit me med era åsikter:)

Jag har tjejer som klättrat i träd och spelat fotboll, det är inte så jag menar, men just den här fysiska kraftmätningen har jag sällan sett mellan mina döttrar, däremot hela tiden mellan Jordan och Jamie. Alltså HEEEEEEEEELA TIDEN 🙂

 

Nä, sova var det!

Natti natti 🙂

 

Kommentarer

 1. Ane

  Hei 🙂 Har fulgt deg i mange år nå, men kommenterer ikke så ofte. Jeg tror det viktigste angående kjønn og kjønnsinndelinger er at både jenter og gutter får like muligheter og at vi aksepterer jenter som liker å leke med våpen og gutter som liker dukker. Etter å ha fulgt deg lenge tenker jeg at du er veldig god på å la barna dine være som de er og like det de liker. Du lar de gå i de klærne de vil, om det så er Jamie i lakksko 🙂

 2. Annica

  Hej
  Airhop är JÄTTEKUL 🙂
  Min son jobbar för dom här i Göteborg, han var med och byggde upp det 🙂
  Så hoppa på 🙂

 3. Anette

  Det får finnas hur mycket forskning som helst men jag tror inte ett dugg på att man skulle kunna forma en kille till att bli ’tjejig’ och tvärtom. Har också bara tre barn, varav de två första är tvillingar, pojke och flicka. De här två har alltid varit sååå olika från början! Tjejen är mycket feminin, alltid varit. Pojkens första ord hade anknytning till nåt fordon. Båda lekte med samma saker, ja, eftersom de var tvillingar. Båda ville lacka naglar när dom var små. Jag har aldrig förbjudit min pojke att t.ex. ha lackade naglar eller smycken. Men vid en viss ålder tog det slut av sig själv och intresset har falnat. Mitt tredje barn är en pojke, och han med är grabbig. Nästan mer än brorsan. Pojkarna är också mer fysiska än flickan.

 4. Dema, gravid igen!

  Jag har 5 barn hemma och märker det dy skriver om att mäta sig mellan killarna. Ser även att det blir så när det blir andra killar med. Våra tjejer är lugnare och leker lugnare saker. Jag har alltid klätt mina i typiska färger och kommer göra så även med bebisen. Jag tycker det gör till qtt tjejer är tjejer och leker med barbiedocka och qtt dom är prinsessor. Killar är mer bilar action och sådant. Här har vi också haft alla olika leksaker men dom hamnar i sina lekar endå:)

 5. Ia

  Har visserligen bara 3 barn (2 flickor först och 1 pojke på slutet) så jag har inte lika mycket erfarenhet som dig Carola men iaf…
  Försökte verkligen få min äldsta dotter att leka med bilar och andra mera typiska kill saker men hon är och har alltid varit ultra feminin både till utseendet och till sättet.
  Andra dottern är mera flickpojke till sättet med såg ut som en liten prinsessa. Idag 7 år är det viktigaste före henne att vara cool och att få röra på sig. Älskar alla formen av tuffa lagsporter, spelar såväl hockey, fotboll som basket.
  Sist kom sonen så efterlängtad. Han har alltid älskar att leka med fordon men även ”pappa-barn” som det heter i hans värld. Har i perioder valt mera flicktypiska färger och kläder. Avgudar sina systrar så det är nog inte speciellt konstigt.
  Som förälder struntar jag nog ganska mycket i hur barnen väljer lekar/kläder/könsroller tycker det är så mycket annat som jag hellre vill lära dem som medmänsklighet och ärlighet både mot sig själv och andra.

 6. Susanne

  Helt ärligt så tycker jag den är rena hetsjakten på att kritisera o köra med pekfingrar till varandra om hur vi styr våra barn i kill och tjejfack .. ifall man köper en docka tills sin dotter gör man fel. Mina barn ( 2 tjejer o 1 kille) har fått leka, klä sig o se ut som de vill, men jag ser ändå skillnad för killar o tjejer är generellt olika o jag tycker man ska acceptera det. Förresten så kräks jag verkligen över ordet hen!!! ..o det står jag för. Ha en bra dag

 7. Johanna

  Bilen har funnits i ca 150 år, det är gulligt naivt av folk att tro att det sitter i generna att killar gillar bilar och motorer. Rosa och blått är ett västerländskt hittepå, se er omkring i övriga världen så kommer ni bli överraskade. Tänk, färgerna på kläderna sitter inte heller i generna.
  Killar uppmuntras att ta plats, tjejerna bedöms utifrån hur de ser ut o har på sig.

 8. Pk

  Jag tror helt och hållet på att barn är lika från början sen formar samhället dom! Vi har tre flickor och den minsta skulle i så fall vara en kille om man utgick ifrån hur du tänker, hon är väldigt fysiskt, tar plats, låter mycket, en typisk ”kille” föredrar lego, tågbana, bilar och älskar sin pistol!
  Mellan tjejen är typisk ”tjejig”
  Dom är uppfostrade på samma sätt, och har tillåtits från väl oss och familjen runt omkring och deras suveräna pedagogiska verksamhet dom får vara den dom är, aldrig fått höra att så kan du inte göra för att du är tjej, aldrig fått tagit mindre plats för att dom är tjejer, aldrig tystats ner för att dom är tjejer, aldrig fått höra att den där kan du inte leka med för det är en killsak, aldrig fått höra att det där är en tjejfärg eller killfärg (okej, någon gång kanske, men då diskuterar vi det och kommer fram till att färger, alla kläder och leksaker är till för alla barn oavsett vad man har mellan benen)
  Många säkert omedvetet låter pojkar vara buffliga, fysika och högljudda mer än dom tillåter tjejer vara det!

 9. Jenny K

  Det där med att ringa är ja precis likadan med. Samlar alla såna samtal som myndigheter,tandläkare,sjukhus,bilmekaniker,snickare,frissan mm på hög,drar på det in i det längsta. Hänt flera gånger att ja ringt o avbokat sjukhusbesök/tandläkare i sista sekund med risk att få betala pga av att ja just ringt för sent. Är nog också många som ringt läkare/tandläkare samma dag o dratt till med en (nöd)lögn att nån i familjen blivit sjuk under natten,fast det egentligen kommit något annat roligt ivägen,just för att slippa avgiften för sen avbokning. Går ju inte komma ifrån att det är väldigt mycket roligare att åka på en vår utflykt med barn o en kompis som man kanske inte hunnit/kunnat träffa på länge än att gå till tandläkaren o ligga där o gapa i trekvart med massa instrument i munnen. Diskuterat det med många,men så har ju ingen gjort… Men rätt som det är så är ja på rätt telefonhumör för såna samtal o bokar av hela listan med en gång,händer inte ofta med nån gång ibland,o det känns alltid lika bra när det är gjort,såna samtal hänger över mig likt ett tungt regnmoln,så är ju rätt korkat (tänker här på mig själv o ingen annan är bäst att tillägga) att man inte tar tag i det med en gång. Mina vänninor babblar ja gärna med varje dag o ibland i timmar. Sen har ja några kompisar som ja gärna pratar med i telefon men inte flera gånger om dan i ett par timmar varje gång,då tänker ja på de som pratar på om sitt o man själv inte får en syl i vädret,o gärna om samma sak om o om igen. Ibland fattar ja inte alls varför de ringer då ja knappt hinner säga ett ord för att de svarar sig själva lika fort de ställt en fråga/sagt en mening. Där kan ja dra till med en nödlögn att ja måste göra nåt bums… Nää,nu ska ja krypa ut ur husvagnsvärmen o ta en morgonpromenad med hundarna. Ha en riktigt bra dag?

 10. niobarnsmamman

  Jag tror också att det är skillnad. Självklart är det mycket som påverkar, bla personlighet, vilken ordning man har i syskonskaran eller vilka kompisar man har. Det är ingen enkel matematik och självklart är det inte så att om man får en flicka så vet man att hon blir prinsessig och leker med dockor men likväl så tror jag att det finns en massa olikheter på könen och det berikar världen.

 11. Ewi

  När det gäller fysisk förmåga hos killar, att de är klättrigare och det är mindre gnäll så tror jag rätt många faktorer spelar in, de jag nämner har jag noterat själv i barngrupper och på lekplatser.
  1) vi har större tolerans för att killar stökar och röjer. Tjejer blir tillsagda snabbare. Inte nödvändigtvis av oss föräldrar, utan av andra vuxna. Så de korrigerar sitt beteende och leker lugnare.
  2) vi mesar mer runt tjejerna. När en liten tjej klättrar upp i rutschkanan är det oftare som nån som hjälper, håller, säger ”försiktigt” eller ”akta”. De lär sig att Herregud så det är farligt och svårt att klättra i kanan. Så klart inte alla men kolla en stund i en lekpark, många fler små flickor som får ett extra ”försiktigt nu!!” ropat efter sig.
  3) tjejernas dumma kläder. Nu och då larmar media om att samma storlek på tjej och killjeans, inte alls är samma storlek. Så klart inte alla som klär sina flickor i smalt och snävt, men återigen många. De kläderna är svårare att klättra och röra sig fritt i. Jämför tights med baggy jeans.
  4) inlärning: de ser vuxna och syskon göra på ett visst vis och vill bli som de. Min egen lillkille trodde inte att ”pappor” körde bilar, bara mammor, eftersom bara jag har körkort. Och bästa kompisen på dagis hade minsann berättat att bara tjejer får ha rosa. Han frågar mig om det stämmer, och får höra att han kan ha vilken färg han vill, men många föräldrar skulle ju faktiskt svara att rosa är en tjejfärg. Om både föräldrar och kompisar säger ”inte rosa på killar” så blir det ju sant för en 5-åring.

  Så jag tror det finns miljöaspekter vi aldrig kan ändra riktigt (kan inte ändra hela världen hur mycket man än försöker göra jämlikt hemma), samtidigt som det finns biologiska aspekter som också skiljer killar och tjejer åt. Moderinstinkt tex tror jag är biologiskt, men inte nån gen som styr kvinnor mot rosa ?

 12. Malin

  Håller helt och hållet med! Tjejer ÄR tjejer och killar ÄR killar! De ÄR olika, och det är inte något man som förälder skapar i dem, tror jag.

 13. Julia

  Det kan absolut vara så att det är skillnad på dina söner och döttrar, men det beror med stor säkerhet på sociala konstruktioner i samhället, hur de har blivit bemötta av samhället sedan de föddes. Finns mycket forskning om det ? obs vill inte låta tillrättavisande, tycker bara det är ett intressant ämne som jag läst om en del på universitetet. Innan var det okänt för mig med

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting