Allmänt

Slutord

Jag läser era kommentarer och jag blir faktiskt riktigt besviken på flera av er. Självklart ska man använda sig av fingertoppskänsla, det gäller i hela livet ju. Självklart ska det gälla öven på gymnasiet.

Alla ska få må bra, och det gör de inte om de ska tvingas göra saker helt emot sin övertygelse.

Jag blir ledsen över att flera av er är så ovilliga att försöka hitta en lösning som funkar för alla, och genast tycker att det är väl bara att anpassa sig. Att det är skitungar som får skylla sig själva.

Jag har, och kommer alltid välja att försöka hitta en lösning på ett problem, som gör så att alla mår bra.

Jag har och kommer alltid även att lita på mina barn. Även om jag dubbelkollar saker.;) Och jag har och kommer alltid att stötta dem. För jag är helt övertygad om att allt löser sig med tiden, vissa behöver bara lite mer tid på sig. Men får man bara massa ovett hela tiden så kommer man att tappa både självförtroende och repekt för andra. Och detta gäller speciellt barn och ungdomar, som växer och mognar och lär sig hur livet funkar. L Ä R  S I G är nyckelorden här. De är inte färdiglärda. De LÄR SIG. Och behöver hjälp för att bli vettiga människor.

De som jobbar med våra barn och ungdomar ska vägleda och guida dem i livet, och då ska de göra att schysst och bra jobb. Och vara lyhörda, samt ha fingertoppskänsla.

Så tycker jag och tycker nån att det är fel så varsågod. Då tycker jag att ni är iskalla och borde ut och träffa lite fler ungdomar:) Och inte bara de ”duktiga” utan även de med lite attityd och strul.

För i slutänden är det så jäkla värt det att försöka få till en lösning som funkar för alla.

Att ens tänka något annat?

 

 

 

Kommentarer

 1. Rille

  Hej Carola!
  Jag har följt din blogg ett tag nu. Jag har lagt märke till att när du startar debatter i ämnen där många inte håller med dig, så blir dina ”försvarstal” ofta uppjagade och motsägelsefulla. Ju mer du försöker förklara, desto svårare blir det att förstå vad du egentligen menar. Jag tänker att det är jätteviktigt att du inte hamnar i den situationen när det är dags för mötet i skolan. Fundera ut några konkreta saker du undrar över och håll dig till dem. T ex varför skolan inte tagit kontakt med dig tidigare, varför den här läraren har andra regler gällande mobilen än de andra lärarna på skolan och om läraren försökt förstå varför din son inte vill lämna ifrån sig mobilen. Om du låter dig provoceras och använder en del av de argument och åsikter du delat med dig av här på bloggen, så kommer din son och du inte att ha en chans att få ut något bra av det här mötet. Ett råd i all välmening och stort lycka till på mötet! Ta ett djupt andetag innan du går in :)…

  1. familjenannorlunda

   Det är ingen risk 🙂
   Jag vet vad jag vill och jag vet vad jag har rätt till. Det tar jag reda på innan, och kommer såklart förberedd. Jag är grym på möten om det krävs.
   Nej jag försvarar mig inte. Jag försöker förklara. Och det är totalt hopplöst när folk bestämt sig för att jag har fel.
   När jag Startar en debatt med vilje är det enklare att argumentera sakligt, mot när jag helt oväntat befinner mig i en. Att detta ens skulle bli en diskussion visste jag inte. Jag ställde en fråga.
   Det är kul att diskutera:) men inte när jag inte vill.
   Klart jag blir upprörd när folk i mina ögon tänker som jubelidioter. Att inte ge ungdomar den vägledning de behöver är så taskigt, och sen irritera sig på hur mkt skit det finns i samhället.. det kommer ju delvis från sånt här, att bli bemött oschysst.
   Fattar inte riktigt hur man ens kan tycka att läraren har rätt när han rycker och sliter i kläder och tvingar ut med våld… när det gapas satan över minsta lilla annan ”kränkning ”
   i livet? Men detta ska jag svälja?
   Och sonen ska villigt låta sig frysas ut av läraren…
   Nä, ibland tycker jag helt enkelt att alla andra är idioter;)
   Och eftersom det uppenbart går åt båda håll så tycker ni samma 🙂

   1. Anna

    Fast Carola! De flesta här skriver ju att det inte är ok av läraren att rycka i kläderna!
    Men hur kan du tro att du skulle få bara medhåll gällande mobilen?! Å starta diskussion, för det är kul säger du. Men de som inte håller med dig i en diskussion är jubelidioter?

    1. familjenannorlunda

     Nej. Läs igen. Att diskutera är jättekul och berikande. Men jag ville inte ha en diskussion här. Jag frågade om det var ok eller ej.
     Ja eller nej.
     Och jag kan säga som så, ALLA jag diskuterat detta med Irl är på exakt samma spår som jag. De har förvisso hört mailen flera av dem.
     Antagligen påvisar det väldigt mkt mer än jag får fram här.
     Om något hade jag förväntar mig medhåll eftersom det är ett korkat uppförande från läraren.
     Det är han som är den vuxne, eller hur? Och ska inte använda makt och hot som sina medel.
     Jag ser aldrig det som en bra väg att gå.

     1. Anna

      Så det är ett ja eller nej du vill ha så länge du inte bjuder in till diskussion?
      Då får du ett nej till att läraren ska dra i kläderna!
      Ett ja till att det är läraren som bestämmer och är regeln att eleverna lägger bort mobilen så JA, då gör man det. Det är INTE att utöva makt!

 2. Neta

  Om läraren ändrat sig angående mobiler så finns så klart en orsak till det. Inget han behöver redovisa för föräldrar.
  Du om förälder har nog bara att köpa läget här. Ditt jobb är att se till att sonen lyder, kan gå på lektionerna och få sina betyg.
  Du kan ju vara övertygad om att i det här läget vet du inte allt. Din son vet mer än vad han delger dig.
  Skolan är lärarnas och elevernas värld, hemma är din och dina barns värld.
  Ju mindre föräldrar lägger sig i sånt här, ju mer arbetsro i skolan.

 3. Anna

  För att få dessa diskussioner att sluta så är det nog enklast att du förklarar hur du menar att läraren ska motivera (skit i om det är en bra eller dålig lärare, en lärare bara) de andra eleverna att lägga ifrån sig mobilen?? ”Hej, välkommen hit, alla utom Robban lägger sina mobiler här” jag tror att större delen av eleverna i den åldern hatar/ vill inte lämna ifrån sig mobilen. Men de gör det.

  1. familjenannorlunda

   Jag förstår ju inte ens varför det ska göras en grej av det.
   -hej, har alla lagt mobilerna i skåpet? Okey bra.

   Så länge han sen inte ser den så är det inget problem. Vad folk har i sina fickor är väl ändå deras ensak? Så länge det ligger i fickan

 4. Helena

  Besviken för att vi inte tycker som du och håller med dig? Okej. Jag är inte besviken på dig för att du har annan åsikt än jag. Jag är mest besviken på att du gått totalt vilse och inte visar upp någon som helst ödmjukhet inför att det finns olika sätt att tänka. Att du ger sken av att vara en lejonmamma samtidigt som ditt ställningstagande bara sänker din son, det är jag besviken på. Med vänlig hälsning lärare sedan 1984.

  1. familjenannorlunda

   Fast du måste ju fattat fel? Vaddå inte ödmjuk och ett taskigt ställningstagande? Om du tror att jag tänker gå till skolan med alla taggar utåt och gapa och skrika så har du fattat fel. Varför skulle jag det? Jag vill ha en dialog med läraren och skolan, inte läxa upp dem. Det borde de ha velat ha med mig för länge sen dessutom. Men nåt är ju fel här och då måste jag ju reagera!? Eller är det bättre att jag är en frånvarande förälder som skiter i hur det går för ungarna?
   Fattar inte resonemanget.
   Jag är besviken på att så många väljer att fälla hellre än fria. Att inte ge det en ärlig chans. Att tycka att alla 16-åringar ska vara mogna nog att tänka sig in i framtiden. Att jag borde låta bli att ta upp något som uppenbart strular. Att tycka att ungen får skylla sig själv och att läraren agerat korrekt.
   Det är ju inte korrekt!
   Vilket då alltså även skollagen säger.
   De lärare som kommenterat här har ju varit de mest förstående, med vettigt tänk, så jag känner att jag inte alls är ute och cyklar.
   Jag sänker väl inte min son genom att ta hans parti, det kan ha varit set dummaste jag hört i år faktiskt .

   1. Helena

    Jo genom att ställa dig på hans sida och problem med en omogen envishet tycker jag att du sänker din son faktiskt. Iom att du står på hans sida i frågan så förstärker du hans irrelevanta envishet: att strunta i att ställa sig i ledet tillsammans med sina klasskompisar. Och vadå inte kan lämna ifrån sig mobilen? Klart han kan. Vem betalar btw hans telefonräkning? Du antar jag. Sluta med det så ska du se att han snällt kommer att lämna in mobilen, jag har inte nio barn men väl fyra så helt borta är jag inte, inte ens runt barn i behov av särskilt bemötande eller stöd. Jag tror ingenting om dina intentioner med mötet utan nu handlar det om ditt ställningstagande. Det som kan tyckas vara för din son men inte är det.. Och nej jag tycker inte heller att läraren ska dra och slita i honom och måhända är han inte den bästa läraren men har skolan förtroende för honom så får man rätta sig efter hans regler -eller dra.

    1. Anna

     Håller med dig Helena. Sluta betala telefonräkningen, det gjorde jag med min son. När han ganska omgående lovade dyrt och heligt att lämna in sin telefon så fick han ett kontantkort utan surf på. När han lämnat den utan knorr i en månad fick han abonnemang igen. Enkelt sätt att visa att man ska följa regler annars får det konsekvenser. Man har ett val.

     1. Sara

      Att sluta betala räkningen är för mig lika med hot och påföljande straff, anser inte att det här hemma i en sund föräldra/barn-relation.

     2. Helena

      Tja fast jag ser det som en konsekvens för att släcka ut ett knäppt beteende. Föräldrarollen innebär ibland att man måste ta ansvar även om det svider lite. Mina barn har i efterhand förstått mina handlingar jag ansåg mig tvingad till, för att jag hade koll och överblick. Det har sällan barn och ungdomar.

     3. Anna

      Varför ska kg betala räkningen när han inte kan sköta sig trots att han bet exakt vad som gäller? Det visade han ju att han visste när han blev utan pengar på mobilen.

     4. Anna

      Du skojar nu va Sara? Jag som förälder har väl all rätt i världen att låta bli att tillhandahålla en telefon till mitt barn! Han fick massa chanser innan och han fick en konsekvens av sitt eget handlande till sist. HUR kan du få det till hot??? Dessutom förstod han ju tydligen konsekvenser också eftersom han började sköta sig omedelbart för att få tillbaka surf på mobilen. Det är JAG som förälder som bestämmer över mitt omyndiga barn, det är inte HOT, det är uppfostran!

     5. familjenannorlunda

      Tja nu betalar inte jag mobilen så det funkar inte. Och.. jag ser ju inte att det är mobilen i sig det hänger på. Det är liksom bara symptomet på sjukdomen.

 5. Louise

  Heja dig!
  Vi har en strultonåring, å vilken skillnad det är på lärare och lärare. De som kan ta strulet och vända det till något positivt eller de som bara blir provocerade.
  Nog är det mycket kämpande ifrån föräldrarnas sida också (förutom ibland då föräldrar inte bryr sig), å det tycker jag att de provocerade lärarna också borde se. Vi kämpar alla, så varför inte hjälpas åt.
  Heja dig! Heja oss!

 6. Elina

  Jag är gymnasierare och jobbar med ”stökiga” elever. Jag förstår inte alls varför den hör läraren väljer att göra en så stor sak av det här. .om din son har mobilen i jackfickan och inte fipplar med den så är det, enligt mig, ett ickeproblem.. om din son kommer till lektionerna trots detta är stort! Det verkar som att läraren inte vill ”förlora” när det gäller egna principer.

  Lärare har inte alltid rätt, lärare gör inte alltid rätt. Lärare är också människor.

 7. mikaela

  Ja du… Svårt att säga si eller så när man inte vet allt men…..Din son har ju skrivit på ett avtal o är smart nog att förstå att då håller man sig till det. Förstår inte riktigt lärarens tanke här som visar klart o tydligt att man inte behöver hålla löften. Helt fel o konstigt. Tydligen har läraren din son som nån slags ”hackkycklig” o det är ingen skillnad vad o hur han gör så tolkar läraren det till fel. Det är ju inte din son som stjäl tid ,det är läraren. Överallt här i samhället skulle mycket bli smidigare o folk vore villig att tänka lite längre än näsan är lång o se lösningar istället för problem. Gillar när det är ordning o reda o en lärare som hållet ordning i klassen. Men…..det ska vara respekt från båda håll och inte maktmissbruk.

 8. Anna

  Fast jag tror att många menar (eller jag gör det iallafall), inte att lärare inte ska göra allt det du säger! Fast det innebär ju inte att vissa elever ska slippa undan regler som andra måste följa? Det är väl för bövelen bara att stoppa ner mobilen i lådan! Och ja,, min som har många gånger åkt ut för att han vägrar! Och det är helt korrekt tycker jag, han får lära sig konsekvenser. Jag kan inte förstå hur man kan mena att regler som sk gälla, ska undantas vissa. Däremot är det ju himla dumt att skolan skriver avtal som inte ens gäller juridiskt (när man är under 18 år).. då kan det ju lätt bli så tänker jag att eleverna tar fasta på det, precis som din son gör nu. Det hade varit bättre att man bara informerar om att det här är en regel.
  Vis av erfarenhet från min egen vrånga bråkstake tä ner jag också, att är du helt säker på att han inte använder mobilen. Min son sa det också nämligen men på möte blev jag varse att så inte var fallet ?. Men det var en bra korrekt lärare som deltog i möte ex och hade kontakt med mig varje gång det hände att han åkte ut, vilket ju inte verkar va fallet. Att lösa något där det är ord mot ord och inte lärarens ens verkar vilja delta är ju hopplöst!

 9. Tanja

  Fast jag tänker också på de andra, de skötsamma eleverna. Ska de drabbas av att din son inte kan uppföra sig och läraren måste ta av sin tid för att be honom om något som borde vara självklart? Tycker att det är du som resonerar galet, och är det så att din son nu är så ”annorlunda” borde man kanske göra en utredning? Jag anser mig inte vara ”iskall” men jag håller med majoriteten av de som kommenterat; en nästan myndig kille kan inte få bete sig hursomhelst. Att du sedan tycker att vi har fel, det får ju stå för dig, men jag har svårt att förstå att du trodde att du skulle få massa medhåll? Att vara lärare idag verkar ursvårt, och sådana här grejer är ju löjliga, självklart måste läraren få bestämma när det är hen som håller i lektionen. Visst är det väl bra med lösningar, men samtidigt så måste man ju liksom ha lite ambitioner och driv i livet när man är nästan myndig, det kan ju inte vara alla andras ansvar

  Att gå i gymnasiet är ju faktiskt frivilligt, jag hade sagt att han fått jobba i sin pappas företag för fickpengar under en termin så hade han nog förstått vilken förmån det ändå är med gratis utbildning. Nej Carola, här är jag på lärarens sida. Tycker oftast du har vettiga åsikter, men …

  Carola. Men han är ju inte stökig!!! Han är inte besvärlig!! Han har för bövelen bara skrivit på ett jäkla avtal som han sen inte fattar vitsen att bryta. Han GÖR ju liksom inte ett skit mer än hävdar sin rätt, enligt det där fåniga avtalet. HAN tar inte tid från övriga elever. Läraren väljer att lägga tid på att tjafsa med honom.Över en liten skitsak. Sonen sitter där, troget varenda jäkla lektion och vill vara med, och åker ut. Ibland FAST HAN LÄMNAT IN DEN DÄR MOBILEN.
  Är inte det fel så vet jag fan inte vad som är fel.
  Fler av er har hänvisat till skollagen och då har min son alla rätt, så varför i hela friden skulle vi inte ta ett snack? Varför ska vi inte försöka få en förändring? Jag fattar allvarligt inte.

  Och ja, so what om tid tas från de skötsamma eleverna? Är de mer värda alltså? En annan gång är det de som får favör.Det jämnar allt ut sig i slutänden.
  Att jag säger att han är annorlunda, innebär inte att jag tycker att han är det på ett sjukligt eller negativt sätt. Han är bara en annan sort. Och det tycker jag är berikande.
  Ni verkar tro att han är ett stort problem, som stör undervisningen och så är det inte.
  Han får ju inte ens vara med.
  Och jobba i sin pappas företag ???? Är du på allvar nu eller? JAG är allvarlig när jag säger så här: Pappan skiter i honom.

  1. Sara

   Vad stör det ”de skötsamma” om han har mobilen i fickan? Låter mer som att läraren (som definitivt är myndig) inte kan uppföra sig.

   Nej du Tanja, nu hade du nog lite otur när du tänkte…

   1. Tanja

    Varför skulle jag ”ha otur när jag tänker” för att jag inte tycker som C? Löjligt. Det är klart det stör de andra eleverna om varenda lektion startas med tjafs för att en och samma person inte gör som hen blir tillsagd, det säger ju sig själv. Jag förstår att han tycker att han har rätt, men en nästan vuxen person lär inte vara så poppis på kommande jobb om han vägrar lyssna på chefen. Om de skötsamma eleverna är mer värda? Nej, men att 20 personer (tex) ska få mindre undervisningstid pga EN som inte kan anpassa sig är inte fair. Har du kollat med pappan om han kan ha sin son där? Eller utgår du bara från att det är omöjligt?

    1. familjenannorlunda

     Om du läst här ett tag så vet du att det är omöjligt. Och det är inte för att jag tror det eller nåt annat larv. Det finns inget intresse från det hållet. Tror du inte att jag önskar det?
     Och i detta fall är det inte Robban som stör utan läraren som gång efter gång måste hävda absolut makt. Så de skötsamma får skylla på läraren.
     Och Nästan Vuxen är the keyword!! Han är inte ute i arbetslivet än, låt honom mogna klart så kommer det lösa sig. Helt säker 🙂

 10. Tanja

  Fast jag tänker också på de andra, de skötsamma eleverna. Ska de drabbas av att din son inte kan uppföra sig och läraren måste ta av sin tid för att be honom om något som borde vara självklart? Tycker att det är du som resonerar galet, och är det så att din son nu är så ”annorlunda” borde man kanske göra en utredning? Jag anser mig inte vara ”iskall” men jag håller med majoriteten av de som kommenterat; en nästan myndig kille kan inte få bete sig hursomhelst. Att du sedan tycker att vi har fel, det får ju stå för dig, men jag har svårt att förstå att du trodde att du skulle få massa medhåll? Att vara lärare idag verkar ursvårt, och sådana här grejer är ju löjliga, självklart måste läraren få bestämma när det är hen som håller i lektionen.

  Att gå i gymnasiet är ju faktiskt frivilligt, jag hade sagt att han fått jobba i sin pappas företag för fickpengar under en termin så hade han nog förstått vilken förmån det ändå är med gratis utbildning. Nej Carola, här är jag på lärarens sida. Tycker oftast du har vettiga åsikter, men …

  1. Yvette

   Vilken bra ide !!! Hota med att han får jobba på Syltkrukan om han inte skärper sig ! låt honom bo hos Farmor !!

 11. Ninna

  Det här med mobilen borde vara ett ickeproblem. Den läraren verkar vara väldigt liten och bara vilja ha makt.
  Jag är imponerad att sonen överhuvudtaget taget går dit när han ändå bara blir kränkt.
  Kärlek och kramar till er.
  // ninna

  Carola: Vet du, det är jag med! Otroligt imponerad över att han faktiskt går dit, mer eller mindre varenda dag. Jag vet att det finns skitbra lärare på den där skolan med, och det är nog deras förtjänst.
  Tack:)

 12. Sara

  Håller med till punkt och pricka!! Att ens tänka något annat? För er som gör det rekommenderar jag att läsa Petra Krantz Lindgrens blogg eller hennes bok Med känsla för barns självkänsla

  Carola. Ja, hon är riktigt vass! Tack:)

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing