Allmänt

Danmark, Århus Dag ett :)

Pressresa/Visit Denmark

 

Nu så, jag har hunnit smälta Trixies och min helt underbara resa lite, och så gott det går sorterat bland foton:)

Jag lät Trixie fota så mycket hon ville, och det innebär att bilderna ibland kanske inte riktigt ser ut som jag velat, men å andra sidan så är det annorlunda vinklar och motiv.) Så det är verkligen sett genom hennes ögon, det hon såg och ville föreviga.

Jag måste bara börja det här med att säga att vilket fantastisk grannland vi har i Danmark! ♥

Jag har varit här förr, och vet att jag tyckte väldigt mycket om landet även då, men det är 11 år sen sist. Jag fattar ytterst lite av vad de säger dock, så det kan hända att man uppfattas som en mentalt instabil person som bara flinar och nickar och säger ”Härligt” till allt:)

Nu kanske ni får se bilder som ni redan sett, om så ber jag om ursäkt! Kan även bli upprepning i texten, men bör inte vara så mycket. Det ska finnas länkar till allt vi gjort, så blir ni sugna så klicka er vidare:)

Jag kommer så solklart att åka tillbaka och utforska resten av Danmark

 

Okey, nu kör vi!!

Flygresan, Den gamle by och ARoS

Tisdag morgon bright and early fick vi då skjuts av mina föräldrar till Bromma flygplats, där hade jag aldrig varit förut. Det var inget vidare väder vi lämnade, smådugg och lite ruggigt.

Trixie

Jag bor ju en halvtimme ifrån Arlanda så för mig blev det en längre tur på morgonen, men å andra sidan blev det då ett direktflyg så vi slapp byta. Det är guld värt, sparar tid och nerver;)

Jag blev kär i deras toalettdörrar.

Bromma flygplatsSvårt som tusan att fota för det var både trångt och blanka ytor, men det är gamla flygvärdinneuniformer. Nu vet jag inte, men är svårt nyfiken på om det på herrarnas är piloter och stewards? Nån som vet? Isf får ni gärna berätta så jag slipper fundera:)

Övriga medresenärer droppade in – Diana, Therese, Heidi och så även Agneta som är representant för VisitDenmark 

Så checkade vi in väskor och sen gick vi igenom säkerhetskontrollen. Trixie var lite nervös för det eftersom jag underhållit familjen med många storys om hur jag alltid fastnar där 😉 Jag har haft märlor av metall inopererade i ett knä, de pep alltid….sen är jag allmänt klantig och går igenom med mobilen i bakfickan och så där. Men denna gång klarade vi oss. Alla var betydligt mer världsvana än mig så jag tog rygg på dem, och hux flux satt vi på den lilla pytteplanet.

IMG_0833

Ni vet hur det är, man är hyfsat skraj men nyper ihop;) Jag fattar inte vart det kommer ifrån det här att känna sånt obehag inför att flyga? Jag vet ju att det är säkert och om det sen väl börjar skaka så är det ju inte heller nån större fara. Men, jag satt bredvid en ascool böna, Trixie 🙂

 

Vi fick frukost ombord. Som jag tycker om det:) Bara det här hur de får ihop det så att allt är med på den lilla söta brickan. Supergott kaffe också:)fullsizeoutput_3da9

På barnbrickan var det Nutella:)british airways

Själva flygningen tog en timme-ish. Sen landade vi på Århus flygplats och åkte  taxi till vårt fina hotell inne i staden. Comwell hotel, stort, fint och fräscht. Vi ställde bara in våra väskor i bagagerummet innan vi fick en härlig lunch.

smörgås med laxJag älskar mackor:) Jag äter det väldigt sällan hemma eftersom det liksom är så HÄR en smörgås ska se ut, inte en tråkig limpa med ost på. Det här var laxröra och så himla god! Danmark är mycket för kall mat, och eftersom jag sällan äter varm lunch passar detta mig perfekt:)

Sen var det dags att börja uppleva Danmark:)

Vi startade med en taxiresa till Den gamle by. Det är lite som vårt Skansen, ett utomhusmuseeum med helt fantastisk miljö.

den gamle by

IMG_0851

Ser ni i trädgårdslandet? Det där med fjädrar?P6130164

Det var minsann en potatis med instuckna fjädrar.  Aldrig sett, men det var nån form av fågelskrämma:)
IMG_0853

IMG_0855

Vi gick runt och kikade lite innan vi gick ner en, eller två våningar under marken där de hade en utställning som visade Århus från evigheter tillbaka, typ vikingaåldern och fram till nutid. Så intressant, även om det gällde att spetsa öronen väldigt mycket och koncentrera sig på danskan:) Att läsa är hyfsat enkelt dock, även om det går l å n g s a m t.

 

P6130181

Århus från luften.IMG_0873 den gamle by

Ånglokens tid.

den gamle by P6130177

Krigstider….Danmark hade det väl lite jobbigt då.

IMG_0870

Vi kom ut igen i det strålande solskenet och fortsatte kika runt. Trixies vilar fötterna lite medan hon kikar ut över vattnet,

IMG_0900

Och jag funderar på om vi ska åka häst och vagn, och på varför jag har en varm skinnjacka PLUS en kofta under….;) Håret var tvunget att sättas upp i hästsvans.fullsizeoutput_3db2

Vi pratade om att det kändes som att kliva in i Bröderna Lejonhjärta:)IMG_0893 IMG_0892 den gamle byVi kikade in i hus, där det var tidsenligt klädda människor som jobbade, och det gick att köpa bröstsocker och klubbor eller annat från svunna tider. En fantastisk miljö och hit verkar folk ta sig för att bara gå runt och strosa. Det kostar för vuxna  110 DKK och barn under 18 år får komma in gratis. Öppet 10-17.

 

Vi tackade för oss och fortsatte till fots till ARoS konstmuseum. Århus är Kulturhuvudstad 2017 och det märks på många vis, här inne var det flera utställningar och konstverk.

Kolla in den liggande regnbågen där högst där uppe.

alla-barnen-2-576x1024

Alla underbara ungar, Oliver (Dianas son) Trixie, Mira (Fnulans dotter) Isak(Heidis son) och Mira(Thereses dotter)

Inte många sekunders gnäll eller klagomål från dessa. Och det trots att vi gick mellan 15-20.000 steg om dagen….

Den liggande regnbågen ja, den kan man gå i.

P6130239

Högt högt upp, man får svindel om man kollar ner:)  och så häftigt! Det går verkligen inte att beskriva eller visa på bild. Trixie har filmat det, så när jag fått tid att klippa ihop det till en film så kanske ni får en känsla av det.arosSom att befinna sig i en regnbåge på riktigt.

Den här då…. konstverket heter BOY av Ron Mueck och är fem meter hög och väger en sisådär 500 kilon…

Skitläskig, men otroligt cool ändå. Det var så verklighetstroget.

IMG_0919

Kolla bara på detaljerna, hur huden rynkar sig vid fotvecket, ådrorna även fotryggen….
boy

Imponerande. Helt otroligt.

Det fanns massor att titta på här på ARoS och väldigt svårt att fota:) Men är man det minsta intresserad så ska man absolut planera in ett besök hit. Ni hittar även den här gigantiska tyg-bläckfisken Valkyria här.

valkyria

Den slingrade sig över hela museeumet:)

Att komma in hit kostar 130DKK för vuxna, barn under 18 gratis. Man kan även äta mat i restaurangen här, och det behövde man inte betala entre för.

 

Efter det här häftiga stället så fick vi traska runt lite på egen hand i de Latinska kvarteren.

P6130250

Trixie fick för sig att hon ville ha en klänning från….tadaaaa H&M:) så vi gick dit efter att ha köpt lite målarböcker och pennor på Panduro. Hon hittade sin klänning som hon sen inte använde;) ;Men sommaren är lång. Här hade hon ledsnat på att fota tror jag, och det var mulet så bilderna är inte så kul. Det var en superhärlig stämning, men folk som satt och drack öl och småsnackade i värmen.

Efter en kort lekstund vid en läcker lekplats

örn

så gick vi till ett matställe.

streetfood-1024x576

Streetfood. Ser inte mycket ur för världen, som en stor hangar eller lagerlokal. Men inuti var det en gigantisk foodcourt. Mat från alla jordens hörn, och stämningen här inne var så mysig att man gärna hade velat sitta kvar i en evighet. Men alla var trötta, så vi åt pizza som på allvar var to-die-for

pizza-

IMG_0936

En pizza hade tryffel….alltså….jag har aldrig ätit så god pizza någonsin. Den här ovan har nån form av prosciutto och smakade finfint den med. Massa olika sorter, slicade så vi delade systerligt.

Jag kände mig extra hemma eftersom borden och bänkarna är lika som jag har 🙂streetfood

Trötta och fyllda av upplevelser gick vi dagens sista promenad tillbaka till vårt hotell. Vi hämtade ut våra väskor och tog hissen upp, sparkade av dojorna och sjönk ner i sängarna. Stora rum!

IMG_0939

Med en liten fågel på huvudgaveln:)
IMG_0952

Badrummet var fint och efter att ha tagit en dusch stannade vi i varsin säng.
comwell

Vi kollade på CSI, NCIS och Hawaii 5-O med dansk text:)

Det är ju inga problem när det är engelskt tal. Och sen sov vi som små grisar.

Vår första dag här i Danmark var innehållsrik och i ett högt tempo, med massor av skratt och glädje. Jag hade inte kunnat ha ett bättre resesällskap i vare sig Trixie eller de andra mammorna med barn. Alla klickade och det har verkligen känts som vi varit en stor härlig  familj.♥

 

Om ni vill veta ännu mer så kan ni kika på den här sidan—> Visit Århus Det är en god hjälp för att planera sn semester här, och det finns så mycket för barn att göra:)

Jag kommer snart med dag två  i vår reseberättelse, då besöker vi Randers regnskov som är en tropisk djurpark och även Ree Park safarier vi bland annat fick närkontakt med bisonoxar:)

Stay tuned:)

Kommentarer

  1. Mikaela

    Hej! Det ska bli kul att se vad du tyckte om regnskogen, vi kom hem idag efter en veckas semester i Danmark varav en dag spenderades i Randers och regnskogen. Själv tyckte jag att inomhus vart de väldigt bra men ute var det rätt dött, men hinderbanorna var roliga för både barn och vuxna 🙂 keep up the good work

  2. Tessie

    Vad mysigt med en resa bara för er 🙂 Vi var i Köpenhamn förra sommaren, jag fick en överraskningsresa dit av min sambo i 30-årspresent. Hade aldrig varit där innan, så det var jättekul!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing