Allmänt

Doris kunde inte andas!

Måndag.

Hela dagen;) och det gör inte så mycket, men vädret!! Hallå? Jag har värsta stormen ylandes runt knutarna, det rasslar om alla miljarders tallbarr som åker kana över pooltaket, äppelträdet knackar på rutan ideligen med sina grenar och det är mörkt som tja, i början av oktober 😉

Jag sitter under en filt i soffan och läser om Fantasyhjältar. Fantasyvärldar. Hur man skapar dem.

Räcker med att titta ut så har man en sur, gråtrist värld 😉

Undras vart hjälten är bara? Stormgud måhända ?

Jaja, jag ska snart hämta Jamie i skolan och måste ge mig ut i blåsten.

Igår skrämde Doris mig riktigt jäkla ordentligt. Hon satte i halsen. Vad är det med mina djur och det??

Smulan hade ju ett grässtrå som fastnat och fick plockas bort under narkos.

Doris fick en bit kyckling av Robban sent i går kväll när han åt nån macka. En helt vanlig ugnsstekt kyckling, i en bit som han hade på sin smörgås så det var ju inga konstigheter. Jag satt i vardagsrummet intill och hörde plötsligt hur det lät märkligt från köket. Som nån konstig hostfnysutandning-inandning. När det inte upphörde ropade jag och frågade vad som lät??

– Doris har nog satt nåt i halsen.

Efter ytterligare några ljud for jag ut i köket. Vafan? Varför ger det sig inte?

Doris låg på kökssoffan och lät galet ansträngd och jag insåg att nåt skit satt fast.

Eh? Jaha? Hur gör man med en hund som satt i halsen?? En människa vet jag, men en hund? Holy smoke vad fan gör jag?

Jag strök henne över strupen och försökte få upp munnen men det ville hon såklart inte. Hon såg inte pigg ut.

Då ryckte jag upp henne i famnen och ruskade i henne, tänkte att det kanske skakades loss men Nope. Höll henne i nån typ av framstupa sidoläge och försökte lokalisera nån slags mellangärde att göra nån Heimlich manöver på men kunde inte riktigt fatta vart.

Höll henne fast och tippade henne ännu mer framåt, typ upp och ner och ruskade men det hände inte ett dugg. Hon kändes oroväckande slapp och tung.

Okey. Nu började jag känna mig stressad. Hunden får ingen luft, vad fan gör jag?

Jag hade en kollega en gång, en överläkare i barnneurologi, kanske till och med professor jag minns inte. Han hade en hund som svalde en boll, tokstopp i luftvägen och han såg jycken försvinna framför sig. Han gjorde då en akut trakeotomi. Alltså som man ser på film, beordrade fram kniv och bläckpenna och snittade luftstrupen och satte dit ena biten av pennan som ett luftrör. Hunden överlevde 🙂 och levde sen länge till.

Det här susade i mitt huvud igår. Jag kan inte göra en trakeotomi, jag vet kanske likaväl som läkaren var den ska sitta på en människa, jag har ändå vårdat patienter med trakeostomi.. men vart har en jycke motsvarande ställe?

Men satan!

Jag satte ner Doris på golvet och insåg att det var riktigt allvar för hon var svag i benen och hela kroppen.

Gjorde inget motstånd alls när jag återigen försökte öppna munnen på henne, och så stoppade jag ner fingrarna så långt ner jag kunde. Tänkte att jag måste ju göra något annars dör hon ju här framför mig.. antingen får jag tag i det, eller petar ner det, hamnar det i lungan är det ett inte lika akut tillstånd om än att det kräver veterinär, eller så retar jag kräkreflexen så det kommer upp.

Hon ulkade till och fick loss vad det nu var som satt fast, och sen var det bra.

Puh!

En aning stukad hund satt sen i min famn och blev omklappad, innan hon drack vatten. En väldigt skärrad matte funderade på om man kan ge all mat intravenöst i fortsättningen … för att undvika sånt här drama.?

Robban stod tyst intill mig och frågade sen lite imponerat – Är det så där man ska göra alltså? Hålla dem upp och ner? Försöka nå det med fingrarna?

Alltså jag har absolut ingen jäkla aning.

Måste man gå en Första-hjälpen kurs på djur också?

Jag har tack och lov sluppit att mina barn satt i halsen som små, inte allvarligt i all fall. Eller förresten har jag nog nåt minne av att nån gjorde det, och till sist kräktes upp det. Men det har jag förträngt bra. Det är högst obehagligt.

Det går ju så fort !

Doris är ju precis lika mycket familj som vem som helst här hemma. Det här var en upplevelse jag inte vill vara med om igen !

Vad gör man ?

Det finns väl ingen ambulans som rycker ut? Och Om så tar det hundra år innan se svarar på Ultuna. Det hade varit för sent.

När hon hämtat sig så gick vi en promenad och hon är sig precis lik, har säkert glömt det redan. Hon heter ju Doris av en anledning 😉 ( hitta Doris, ni vet, Nemo uppföljaren)

Sen var det sovdags och när hon kröp upp på mina fötter fick hon ligga så, annars flyttar jag undan dem för det blir för varmt och tungt. Men nu var det liksom skönt att känna att hon andades som hon ska.

Nä hualigen!!

Nu ligger hon såhär❤️

Älskade lilla Doris

Kommentarer

 1. Camilla i Vargön

  Vilken tur att allt gick bra! Doris är så fin ❤
  Måste förresten få berätta, du nämnde Nemo och hitta Doris. Våran son älskade Hitta Nemo när han var liten, så när vi fick en dotter så ville jag att hon skulle heta Doris, tycker det är asfräckt! Men gubben gick inte med på det. När han för 4 år sedan köpte sig en MC och jag fick äran att döpa den, gissa vad jag valde? 😉

  Carola: Haha, såklart:) Doris är ett gulligt namn som jag inte alls gillade förut:) Vår lilla jycke hette det när hon kom och lystrade till det så då fick hon fortsätta heta det.
  Gubbens MC har ett fränt namn helt klart;)

 2. Gunvor

  Skönt att det gick bra till slut! Har också en pälskling som ibland sätter i halsen och man känner sig ju sååå maktlös! Hittills har vi lyckats få ut det som fastnat utan veterinärhjälp.
  Hundar tuggar ju inte maten som vi gör (även om de gnager på ben m m) utan sväljer hela bitar så därför är det jätteviktigt att köttbitar man ger dem inte är så stora. Och kycklingkött är på något sätt värst eftersom det verkar utvidga sig och suga upp vätska även efter att det tillagats. Det har bland annat orsakat stopp i toan hos mig när någon hade hällt bort rester av en kycklingsoppa i toan …

  1. familjenannorlunda

   Ingen aning om vad noskvalster är.Men tänker att de kanske inte attackerar plötsligt och sen försvinner lika snabbt?

   1. Sara

    En av våra hundar hade riktigt jobbigt med noskvalster ett tag, och det kunde komma snabbt. Men då gick han runt och snörvelandades ett tag efter ”anfallet” också, så det gick inte över SÅ snabbt.

 3. A

  Vad skönt att allt gick bra med lilla Doris. F- ben ska man akta sig för.
  Jag har också vårdat patienter med trackeostomi, både vuxna och barn, men inte skulle jag kunna lägga in en sådan på en människa! När du skriver om när du jobbade, tror man nästan det var som läkare och inte som barnsköterska. Du verkar ju kunna allt 🙂

  1. familjenannorlunda

   Det var en benlös liten bit kycklingfilé ? hur man nu kan sätta det i halsen
   Jag skulle nog aldrig kunna göra ett kirurgiskt ingrepp på någon levande varelse för det tillhör kategorin jag aldrig gjort och inte vågar testa på egen hand 😉
   Jag har ganska kyliga nerver och klarar ofta att agera i en akut situation. Men är definitivt inte kunnig i allt!! Men begåvad med en stor portion sunt förnuft 😉

 4. Karin

  Jag minns när jag var liten, kanske 7, så satte vår hund (en skotsk terrier som man för övrigt skulle kunna skriva en roman om) ett kycklingben i halsen. Det var nog ungefär lika kritiskt som för din Doris, jag minns att det blev en väldans uppståndelse i köket. Men det gick bra för honom också. Jag har i vuxen ålder aldrig gett mina hundar och katter kyckling just för att jag haft detta i bakhuvudet. Du är cool Carola, du klarar allt ta mig tusan. Jag hade nog fått panik tror jag. ?

  1. familjenannorlunda

   Hon får aldrig andra ben än tuggben, aldrig från vår mat. Det här var kycklingfilé ?och en liten bit.
   Vilken tur att det gick bra för din hund ❤️

 5. Jenny k

  Bra jobbat! Vet att det i vissa län finns djurambulans. Sen vet jag inte om man behöver va registrerad nån stans. Var nyligen hos veterinären med mina hundar,fick nån infoblankett om djurambulansen,ska läsa igenom det. Som du skrev så är ju djuren som vilken annan familjemedlem som helst,en älskad familjemedlem. Vore ju suveränt om det fanns djurambulans att snabbt tillgå vid akuta situationer.

 6. Familjehemsmormor

  Men gudars så läskigt! Men det låter som om du gjorde det efter konstens alla regler och du lyckades ju!! Man ska ju passa sig för f-ben (fågel, fisk, fläsk) men har man en bit kycklingkött på mackan så tror man ju absolut att det ska funka.
  Skönt att det gick bra!?

  1. familjenannorlunda

   Det var en kycklingfilé och en liten bit. Egentligen omöjlig att sätt i halsen tycker man men olyckor händer ju:/

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing