Allmänt

Brandöva med Sector Alarm:)

I samarbete med Sector Alarm

.

Det lackar mot jul. Jag stretar emot för jag gillar inte vinter, men det är lönlöst:)

Hösten är här, och med den så tänder vi massa ljus i våra hus. Jag med:)

Och då ökar risken för brand.

Utslaget på hela året så brinner det i sjutton hem dagligen enligt Brandskyddsföreningen.

SJUTTON hem. Fy.

Jag brukar alltid tänka lite extra mycket på det så här års, att faktiskt prata med ungarna om vikten av att vara försiktig med ljus och sånt, Men vi pratar också om hur man gör om det värsta inträffar. OM det börjar brinna.

I skolan så brandövar de ju regelbundet. De inleder terminen med en stor genomgång av hur man gör, och sen en riktigt utrymning. En dag när jag kom för att hämta Jamie så stod hela skolan på fotbollsplanen. Det tog några sekunder innan jag fattade vad som stod på, men sen var det intressant att följa det på håll. Det gick otroligt smidigt ändå att få både ut och sen in drygt 400 ungar. Jag är helt nöjd och trygg med skolan.

Men hemma då?

Jo, vi har brandövat, men det var ett tag sen. Dags igen alltså:)

Vi började med att titta på den här filmen som Sector Alarm har gjort.

Har man övat så har man ett stort försprång om olyckan är framme, för då har man någon slags handlingsberedskap. Det gäller både barn och vuxna.

Jag försöker alltid i förebyggande syfte  tänka på att  ha fri väg ut, och gärna att den är upplyst på något vis. Sen har jag brandvarnare och brandsläckare såklart.

Sen har jag gjort en utrymningsplan. ( ni gör si, och ni så, ni går dit och ni dit)

Bestämt en återsamlingsplats, nämligen uppfarten.

Och sen har jag (med proppar i öronen) visat hur otroligt mycket brandvarnaren låter, och berättat att ja, det låter förfärligt, men ljudet är inte farligt. Det är så där högt för att vi ska vakna och kunna ta oss ut, OM det börjar brinna. Jamie är skiträdd för ljudet, och jag pratar mycket med honom om att han absolut inte ska gömma sig nånstans, utan springa ut. Annars gör ju barn gärna saker som är helt orationellt. Gömmer sig i garderoben eller under sängen. och det kan ju sluta med en total katastrof vid en brand :/

Vid en brand är det ju röken som är farligast. Den stiger uppåt och sprider sig supersnabbt. Den kväver oss mycket snabbare än man tror. Därför är det viktigt att krypa ut.

Vi övade på att krypa längs väggen i källaren.

IMG_4031

”Måste vi krypa?” frågade Jamie, och Jordan som har tvärkoll på allt, min lilla professor,  berättade allt om hur elden äter syre och att röken gör så att man svimmar, och därför var det bäst att krypa.

IMG_4034

Doris blev jättelycklig över att kidsen plötsligt var i pussvänlig höjd:D

Det var hårt att krypa, och det lät illa om brandvarnaren men det gick alldeles utomordentligt. De var superduktiga.brandövning

Sen övade vi på att ringa larmnumret 112, och vad man ska säga.

(Ja, vi ringde inte på riktigt alltså, med det fattar ju alla;) )

Rädda, varna, larma, släck. Det tjatar jag i dem.

Rädda varandra, om du kan utan risk för ditt eget liv. Ta er ut ur huset! Kryp om det är rökigt.

(Stänga dörrar och fönster och sånt där säger jag förvisso, men det känns som det är viktigare att de tar sig ut snabbt)

Varna skrik! Ropa på alla, så högt man kan.

Larma vi har inget brandlarm, så för oss är det 112, men har man larm så utlös det. (om det inte redan gjorts  automatiskt)

Släck Det gör mamma. Ni går ut:) De större kan hantera brandsläckare, men inte de små,

När man har genomfört brandövningen, så är det bra att göra den en gång till, så den sitter:)

Och sen kan man ladda ner ett diplom på Sector alarms sida.

Alla gillar att få diplom, det är ett fint bevis på att man gjort nåt bra:)

Stolt kille:)

Jag har många barn. Jag vill väldigt gärna fortsätta ha många barn, och därför försöker jag lära dem att agera korrekt i akuta situationer. Jag märker att när vi har brandövat här hemma så är de jätteduktiga. Ett tag, sen glömmer de. Och jag. Det är ju därför det är så viktigt att öva.

Börja med att titta på Sector alarms film.

Och sen övar ni:)

Ni kan kika HÄR för mer info!!

De har även massor av nyttiga tips och råd, allt från vad som är brandrisker hemma ( laddare tex…eller dammiga eluttag) Man vet det mesta, men det behöver friskas upp. Man tror att man har tvärkoll, men så har nån flyttat på brandsläckaren eller glömt byta batterier i brandvarnarna. Genom att regelbundet kolla igenom sitt hem så gör man det säkrare!

Kommentarer

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing