GnällOkategoriserade

Vården var god dröj…

Alltså, vårdcentralen…

Ibland undrar jag på allvar hur i hela friden det står till med ungefär allt i vården.

Hur jävla svårjobbat ska det vara?

I fredags upptäckte jag ju ett stort, svullet ”bett” på Jamies lår. Med en röd fläckig ring runt. Rätt klassiskt för fästingbett med andra ord.

Jag bestämde mig för att kontakta nån app, KRY eller Min Doktor, (det var ju helg, palla sitta på närakuten) och skulle ta ett foto av bettet på lördagen för att kunna skicka det. Men då såg det inte alls likadant ut. Mer som ett infekterat bett på väg att bli fint. Han hade badat när vi såg det, så han var varm och det gjorde väl det hela värre.

Jag vet att han har haft det där ett tag, så det kändes ju inte direkt akut.

Alltså, tänkte jag att det är väl bra om en doktor kollar på det, men jag kan gå via vårdcentralen. Loggade in på Mina vårdkontakter, skrev ett meddelande – att det var ett bett, möjligen en fästing, och att jag ville att en läkare skulle kontrollera det.

I morse fick jag svar.

 

Men för helvete.

Är inte själva vitsen med Mina vårdkontakter att jag ska slippa sitta i den där eviga telefonkön?

Och exakt VAD ska jag säga i telefon som jag inte sa i mitt meddelande? VAD är anledningen att jag inte kan få en tid utan extratjafs? Jag har en unge med ett ev. fästingbett, en ev borrelia. Eventuellt ingenting. Det enda jag vill är att en läkare ska säga antingen eller. Vad är så oklart? Varför ska jag ringa?

Jag hatar att ringa. Har nog lite telefonfobi. Hatar att sitta i telefonkö.

Jag har ju fått tider förr utan problem, för både ditt och datt men nu minsann…?

 

Jag skiter i det. Jag tänker inte ringa. De fick sin chans. Jag tar en bild på det när han kommer hem från skolan och sen appar jag:)

Och åker hellre in och häckar på närakuten.

Fan jag måste skaffa en privatläkare av nåt slag. Jag är ju nu en gång för alla sån att jag inte belastar vården förrän det är absolut nödvändigt. Det allra mesta kan jag lösa själv på hemmaplan, med lite värme, vila och sunt förnuft. Men när jag vill ha en läkares bedömning, då vill jag inte behöva kontakta dem på flera olika vis.

 

Låter jag sur och gnällig? You bet!

Men inget ont som inte har nåt gott med sig, jag har inte haft anledning att testa apparna förr, så det ska bli spännande att se hur de funkar.

Har ni testat? Vilken i så fall, och var det bra? Jag vill ju helst såklart slippa ringa, föredrar att messa:)

Jag var ju på ett event med Min Doktor, tror jag det var, men eftersom vi tack och lov inte haft några allvarligare åkommor som krävt läkare så har jag inte haft anledning/möjlighet att testa.

Eller jo, jag bröt ju fingret, men det krävde röntgen så jag fick vackert söka ortopedakuten. Funkade dåligt med app då:)

 

Nä, nu ska jag sluta sura, återigen konstatera att vårdcentraler inte är min grej, och göra mig i ordning för att åka till stan. Först biblioteket, sen Dau för nya fransar!

Vi hörs snart!

 

 

Kommentarer

 1. Josefin

  Fast jag fick pencillin via ”min doktor”-appen 😉 och då är jag inte en person som äter pencillin som godis, om nu folk gör det… senast var för 10 år sen. Men åkte på en urinvägsinfektion och hade alla klassiska symptom. Varför jag inte gick till doktorn, tog prov etc som en god människa? 😉 jo för att kl var fre 17.00, jag mådde superrisigt och VC öppnade mån 08.00 med telefontid……….. de tyckte jag skulle åka till akuten om jag ville ha hjälp fortare. Hm. Loggade in på min doktor, en stund senare ett recept på 5 dagars pencillin. Så skönt!

 2. Sjuksköterskan

  När det gäller hud/utslag så brukar man hänvisas till drop-in (om det finns) eller boka tid till distriktssköterska då alla med utslag inte behöver träffa läkare. Men håller absolut med om att det var ett konstigt svar du fick tillbaka utan förklaring varför du inte fick en tid. Hoppas ni fått hjälp av Kry nu 🙂

 3. Carina

  Här ringer man upp VC kl 07.00 kan man börja ringa. Knappar in personnummer och telefonnummer och så får man en tid då VC ringer upp, inga telefonköer och väldigt smidigt.

 4. Ulrika

  Tack gode gud att de inte får skriva ut antibiotika via läkar-appar säger jag. Jobbar på en vårdcentral och vi jobbar häcken av oss för att minska antibiotikaförbrukningen via rådgivning och egenvårds-info. Det vore att förstöra allt vårt arbete om en läkare fick lov att sitta på en sandstrand i Thailand och skriva ut antibiotika till varje gnällig familj som tror att penicillin hjälper mot allt. I Halland kan man numera boka sina tider själv via nätet på vanliga vårdcentraler, har ni inte det systemet i Uppsala? Man går in via 1177 och väljer vårdcentral, boka tid och vilken åkomma man har, funkar kanon. Annars ringer man bara sin vårdcentral och ber att få bli uppringd. Funkar kanon.

  1. familjenannorlunda

   Ja, det är så det brukar vara fast inte nu.
   Min familj på tio personer har nog ätit totalt tio kurer antibiotika. Varav jag står för hälften 😉 De flesta barn har aldrig fått det, och det för att jag inte söker vård för sånt som andra kräver PC för.
   Robban hade borrelia bland annat.
   Här försöker vi mota resistens!

 5. Newa

  Hej!
  Jag har testat båda men gillar KRY bäst, tyvärr får de inte skriva ut antibiotika genom apparna (ifall det skulle vara tecken på borelia)
  Lycka till!

 6. Tanten

  Nu går man ju inte sitta i kö. Man ringer upp- får en siffra att slå beroende på ärende, slå in personnr på den person det gäller + ditt tefonnr.- Vi ringer upp dig vid ( där där man en tid när de ringer ). Så är det på alla ställen nu. telefon köerna är ett minne när det gäller vården.

  1. Malin

   Nähä du. Flytta till norrtälje så får du sitta i telefonkö på vc. Och har du tur så kanske du får en jourtid samma dag. Men om tiderna för dagen är slut så får du ringa igen dagen efter och hoppas. Annars får man vänta ca 3 veckor på en tid.

   1. Tanten

    Visst får man vänta om det inte är akut. Jag väntade 2 veckor för det var ju inte akut. Gubben fick komma samma dag då han behövde det.
    Men det jag är tveksam till är att man måste vara klar och alert i huvudet för att hänga med.. Jag hjälper min svägerska som har en demens diagnos, (på väg djupare in i dimman). Hon skulle aldrig klara av trots att hon är bara 74 år. Så på så sätt är det inte lätt, men det var det inte att sitta i kö för dom heller.

 7. Monica

  Det är nog bara att ringa så får du ett förslag på en tid som dom kan ringa tillbaka. Ingen telefonkö. Du trycker bara på telefonen om tiden du får passar dig. 1177 däremot kan det vara lång kö till. Satt 40 min förra veckan och då var det ändå bara 16 före mig. Nästa gång jag ringde var det 58 i kö då la jag på direkt!!

    1. Helle

     Tacka inte. Jag menar att i b l a n d kan det vara roligt att kommentera och det kan man även göra om man känner att man har något att tillföra.
     Kanske inte under precis varje kommentar. Är du med?

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing