Vardag

Lucia:)

Oj, igår gick jag och lade mig vid halv elva, det händer otroligt sällan. Jag hann vakna till före midnatt första gången till och med;)

Jag har legat på kraftigt sömnunderskott ett tag nu, inte ens fått till de där sovmorgnarna på helgen ordentligt, men nu känner jag mig pigg igen. Igår innan jag skulle iväg och träna så var jag tvungen att lägga mig en stund, ställde klockan på 30 minuter, och tokslocknade. Vaknade med ett rejält ryck, och fattade inte alls var jag var, eller varför eller hur:) Undrade om jag skulle skita i träningen, men det var ju David. Det var enda anledningen att jag gick dit, helt ärligt. Hittills har jag aldrig gått på ett enda av hans pass och tyckt att det varit tråkigt. Inte i går heller. Aldrig tråkigt, och man kan aldrig fuska eftersom han har ögonen på alla. Det är det som är skillnaden har jag upptäckt, jag behöver verkligen att nån pushar mig när jag är oinspirerad.

Nåväl.

Det var ju Lucia igår.

Här hemma har vi haft några nervösa dagar eftersom Lovelia skulle vara skolans Lucia.De går tre gånger, och hade tre Lucior, och hon skulle vara i den sista. För föräldrarna var det visst första föreställningen på morgonen, men det struntade jag i, jag ville ju se Loppan.

Hon har övat på en dikt hon skulle läsa, och varit orolig över att ljuskronan skulle ramla av. De har levande ljus i håret på Lucia men batteriljus i händerna på tärnorna. Jag älskar att det är så, för det är så vackert med stearinljus. Såklart lite läskigt men väldigt stort för flickan som ska ha dem i håret.

Jag har nu aldrig varit Lucia men har heller aldrig hört om nån som tappar kronan eller får håret uppeldat, däremot  var jag beredd på att kamma stearin ur hennes långa hår. Kvällen innan så tvättade hon det, vi fönade det torrt och rakt och boostade med hårolja, så det glänste. Jag strök lucialinnet kors och tvärt och bak och fram, hit och dit och eländet blir bara mer och mer skrynkligt känns det som. Det är ett jobbigt tyg att stryka rent från alla de här små skrynklorna och vecken, och det känns som mission impossible, och med tanke på att så fort de tar på det så är det skrynkligt igen så är det onödigt jobb:)

Jag minns EXAKT hur jag strök de äldsta tjejernas linnen när de var små, kämpade med att fukta dem innan och strök tills de var som stärkta, och sen vek ihop dem så nätt och fint, transporterade dem med silkesvantar dit vi skulle lussa och sen tittade aningens snett på alla de andra barnens halvskrynkliga linnen. Tänkte att de föräldrarna var allt lite slappa;)

Haha, jomen man lär sig med åren vad som är värt att lägga energi på. Lusselinnen går inte att ha skrynkelfria någon längre stund. Men jag gjorde så gott jag kunde. Jag är en fena på att stryka, vill jag bara tala om:) Jodå, jag är det på riktigt. Men jag gör det så sällan jag kan för det är inte speciellt kul, även om när jag väl står där så kan jag lugnt stryka massor för det är rogivande och luktar gott.

Jag hängde upp linnet i tvättstugan, jag höll på att tvätta ( som vanligt) och det blir ju aningens fuktigt och varmt där, så jag tänkte att det sista skulle hänga ut sig.

I går morse sen så var Lovelia uppe med tuppen, och gjorde sig i ordning. Jag skjutsade henne till kyrkan halv åtta, och sen snabbt hem igen för att skicka iväg de andra till skolan.

Novalie och Trixie ville se syrran gå Lucia så de fick vara hemma. Japp, så jobbar jag:)

Sen åkte vi tillbaka till kyrkan till halv tio. Corrinda, Trixie, Novalie och så mötte vi upp Janelle, Simon och syrran:) Här sluter man upp för sin ohana ♥

Vi hann se henne vara tärna i tåget som inte var riktigt slut, men så försvann de in bakom dörrar för att ladda om. Jordan och Jamie med sina klasser kom tågande in i kyrkan och jag noterade att Jamie fick hålla fröken i handen:) Haha, det brukar ju vara de busiga som får göra det, och på andra sidan var hans kompis…jojo. Men sen skötta sig båda killarna finfint, satt där och kikade.

Vi såg hur de satte kronan på huvudet på Lovelia och sen tände den. Jag såg på hela henne att hon tyckte det var otäckt och trodde en sekund att hon skulle börja gråta. Men sen log hon stort och så tågade de in.

Jag vet att folk hade massor att säga när jag lade upp en bild på Novalie som Lucia. Att jag var ansvarslös som visade bild på  andras ungar som inte hade nåt val. Det var en suddig bild på långt håll ska sägas. Jag kan känna att idag kanske man måste släppa på sina aversioner mot att ens barn syns på internet;) Jag undviker att få med annat folk så långt jag bara kan, just av den anledningen att ingen ska bli upprörd men i vissa situationer kan man inte undvika att andra syns, som i ett Luciatåg.

Ingen som inte har en blogg bryr sig ju det minsta om att de lägger upp på Facebook tex, och där kan massor av människor också se.

Men, jag har blurrat så gott det gick:)

Lovelia gjorde ett strålande jobb. Hon stod så stadigt och fint och flyttade sig fram och tillbaka allt efter hur det var bestämt med övriga  uppträdanden, tomtarnas dans tex. Ljusen hamnade lite på sned och jag började fundera på hur mkt stearin det skulle bli, men såg inget som rann. När de gick ut sen så såg jag på henne att nu var det inte långt ifrån tårarna. Inte så nån annan såg, men jag. Lärarna blåste ut ljusen och lyfte av dem och jag bredde ut armarna och fick en liten Loppa i famnen och då  kom tårarna. Inte av någon annan anledning än att all spänning släppte:) Hon var lite blek om nosen och fick en festis och massa kramar innan vi gick ut till syskonen. Hon var så duktig och jag är så stolt över min coola lilla tjej. Inte en enda droppe stearin i håret dessutom.

Jag pratade med kyrkans husmor, jag saknar ju dem, och de saknar visst mig också:) Det måste bli lite kyrk-häng till våren, helt klart. Jag hade tänkt sitta där och fika på torsdagarna som alltid, även utan Jamie:) men har verkligen inte haft tid, det har varit så mkt hela hösten.

Ooops nu ser jag att klockan är mycket, jag ska iväg om en kvart och har inte klätt på mig än:) Inte gjort ett dugg mer än gått upp och fått iväg ungarna till skolan faktiskt. Bara slagit igång en maskin tvätt, röjt köket och sådär;)

Jag ber om att få återkomma lite senare helt enkelt!

Nu ska jag på julklappsshopping!

Kommentarer

  1. Sandra

    Det finns barn som lever under skyddad identitet och lever gömda för tex en galen förälder eller annan vuxen som är ute efter dom. Ett ex är ju Emma Jangestig och hennes nya barn som lever på skyddad adress. Tror inte de vill ha sina barn publicerade på nätet för rädslan att tyskan snart kommer ut.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej. Självklart inte. Men tror du då att de barnen är med på saker där det finns massor av kameror? Jag personligen skulle aldrig låta mina barn vara det om jag levde med stora hot. Det där egna ansvaret igen 😉 Man kan inte lita på någon annan än sig själv. Idag är världen digital och allt hamnar på nätet.
      Jag blurrar. Det är det många som inte gör.

  2. Fnulan

    Hej vackra vän.
    Så FIN hon är!!! Jag förstår att du är mallig och stolt. Jag hade spruckit.
    På Miras skola fick man lov att fotografera men absolut inte lägga ut på sociala medier. Jag tycker att det är helt okej att förbjuda det.!
    Måste skriva ett eget inlägg om detta.
    KRAM

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag har ingen aning om skolans regler… alltså har deras info varit för dålig om de har samma som Mira;)
      Jag tycker det är helt ok jag med!! Bara reglerna är tydliga så följer jag gärna:)

      1. Maja S

        Ingen aning om skolans regler?
        Istället för att bara göra det du liksom känner för.. så ta reda på reglerna.

        Barn med skyddad identitet är fler än du kan ana. Och jaaa barnen är med o gör det de andra barnen i barngruppen gör.

        Skolan räknas inte som en allmän plats så fotografering får inte ske hur som helst.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Ja. Men jag bryter ju inte mot NÅGRA regler här va? Ser du ansiktet på NÅGON ANNAN UNGE? Nej. Jag skriver att jag alltid undviker att lägga ut bilder på annat folk, både barn och vuxna. Av respekt och hänsyn. Vad begär du av mig? Tänk att folk ska bli så irriterade över en blurrad bild?
          Det är fö i kyrkan den är tagen och inte skolan. Fan.

        2. Profilbild
          familjenannorlunda

          Och just ja.. du behöver inte lära mig om barn med skyddad identitet. Jag har haft barn på mkt nära håll med det så jag vet kanske mer än de flesta vad det innebär och hur det funkar 🙂

  3. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Så fint :D.

    Kan inte annat än att bli imponerad på er som stryker, det gör jag aldrig. Pratade med några kollegor födda på 90-talet och jag som är född på 80-talets mitt (84) var alla eniga om att strykning och mangling har nog dött ut. Min mamma född 61 har köpt sig en begagnad mangel, undrade helt ärligt vad hon skulle med en sådan till, men manglade lakan var tydligt något utöver det vanliga. Jag har hört om pensionärer som stryker sina underkläder, jag slänger upp allt på tvättstången. Äger ingen torktumlare men skulle viljahöva en. Men mangel och strykjärn det känns som överkurs :-p.

    1. Carina

      Jag är född 1960 och har aldrig manglat ett lakan. När barnen var små,så strök jag volang kjolar och skjortor,så klart. Men typ sedan 1990 har jag bara strykit gardinen. ( två gånger om året typ) gillar inte strykjärnet??

          1. Profilbild
            familjenannorlunda

            Hade inte överlevt utan en:) Blir tvungen ibland när det är dags att byta, och har genast tvätt överallt. Bara strumporna liksom ??

  4. Anna-Stina

    Vad fin! Fast du, det är ju olagligt att lägga ut andras barn på forum på internet utan tillåtelse, så det är ju inte så enkelt att säga att man ”får släppa på” det idag. Även om jag också tycker som du, så kvarstår ju faktum, man kan åka dit på det om någon strider för sig.
    Så man kan inte alltid göra som man vill 😉

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jodå man får bara ta konsekvenserna ?
      Men olagligt ? Är det verkligen det? Offentliga platser kan de ju aldrig förbjuda det på, och jag vet inte hur kyrkan är?
      Skitsamma jag har blurrat, och försöker alltid undvika det.

      1. Anna-Stina

        Det är inte förbjudet att fotografera på offentliga platser. Men personuppgiftslagen styr vad som kan publiceras. Utan tillåtelse kan du inte publicera något, framföralllt inte på barn under 18 år. Kan ingen paragraf. Det kan ju bli väldigt olyckligt om det finns barn som lever under skyddad identitet ex, vilken ju fotografen sällan känner till.

        1. Ammi

          ”Att publicera bilder från en skolutflykt är normalt sett inte kränkande. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och för dem kan en publicering på internet få allvarliga konsekvenser. Att publicera en bild på ett barn med skyddade personuppgifter får anses kränkande och därmed otillåtet.” Så skriver Datainspektionen om hur skolor ska tänka kring foton på elever. Därför måste skolorna få vårdnadshavarnas tillåtelse skriftligen för att kunna publicera foton från utflykter, avslutningar etc på tex skolans Facebook sida. Vet inte vad som gäller för en blogg om man råkar fotografera en person med skyddad identitet etc och lägger upp bilden. Det är ju samma kränkning som om en skola gör så…

          1. Ammi

            Vill bara tydliggöra att personalen på skolorna vet inte heller om någon elev har skyddad identitet eller liknande. Vi måste därför utgå ifrån att alla har det tills vårdnadshavare eller myndig elev skrivit under tillåtelse att publicera.

      1. Johanna

        De barn som har skyddad identitet är ju inte med i ett Luciatåg i en fullproppad kyrka med massor av folk och kameror. Det är jag övertygad om.

        1. Anna-Stina

          Jag jobbar inom socialtjänsten och det ska ni veta, att det är vanligare än man tror med barn med skyddad identitet. De lever vanliga liv såklart och deltar i det som andra barn deltar i, men med nya identiteter.!

    2. Mammsen

      Olagligt skall det nog inte vara, tyvärr. Jag är en av dem som inte alls gillar denna hysteri med att flascha människor på bild. Kan inte sätta fingret riktigt på vad det är men gillar inte denna öppenhet. Facebook är därmed inte offentlig och ändå aldrig kort på oss där man ser våra ansikten. Lika så instagram och annat. Skolan har fått stränga order om att inte lägga ut något utan vårt godkännande. Lika så andra aktiviteter barnen är med på. Jag blir ganska ledsen, sårad, rädd att jag stöter på så mycket ovilja att acceptera att det finns andra med ett annat tycke. Jag menar, vill man som i detta fall lägga ut en bild på sitt barn, så kan man blurra, tom något bättre än här men den stackaren som inte vill vara med på bild har ingen som helst möjlighet att värja sig. Hen skall väl inte behöva avstå från roligheter bara för att folk inte kan visa hänsyn och acceptans. Dessutom tycker jag det är viktigt att vi samtalar med våra barn att visa respekt för varandra inte bara i det verkliga livet utan även på nätet. Det är bra att du Carola blurra en del även om du är av annan åsikt men ja jag blev nog lite provocerad av din text så därför svarar jag med min åsikt. Att du lägger ut dina barn på bild på nätet har jag ingen åsikt om, det gör du som du vill.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Men jag blurrar ju. Vad jag sen tycker är ju skitsamma:) Jag försöker pleasa så många som möjligt och reta upp så få som möjligt. Men ändå är det inte good enough ??

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting