Allvar

Assistans

Jag råkade slå på Kalla Fakta och snart måste jag koppla om innan det brinner helt i huvudet.

Jag blir så djävulskt irriterad på myndigheter och styrande när de nekar folk med klara behov, personlig assistans! De talar om småbarn som krampar massor av gånger per dygn, de talar om barn som behöver hjälp med sondmatning och andning. Och de får avslag helt, från min inte direkt älskade försäkringskassa, eller så får de hjälp med 17 timmar i veckan, när de behöver dygnet runt-vård. de får avslag från kommunen, från allt möjligt. Föräldrarna ska bara orka. Eller vilken anhörig det nu är.

De snackar om ett bidragsfusk gällande personlig assistans på 10 %, siffror som forskarna säger är bullshit, men som myndigheterna lutar sig hårt emot.

Okey, nu säger jag exakt det jag tänker, skjut mig om ni vill.

Jag önskar innerligt att de som sitter och ger avslag, de som sitter och bestämmer om neddragningar osv, att de hamnar i exakt samma situation som de som de nekar hjälp. Så att Stefan Löven himself får sköta om ett barn 24/7 som krampar och behöver akutmedicin, och oroa sig över att inte vakna nattetid vid ett anfall.. Så att bossen på Försäkringskassan får kliva upp tio gånger på en natt för att inhalera medicin på en unge, och sen sondmata och andningsgymnastisera.  Eller bara sköta om ett handikappat barn av valfritt slag. När de sen gjort det i,  säg en månad, längre lär de aldrig palla, så kan de kanske fundera på om det verkligen inte behövs asisistans?

Så kanske de där påstådda 10% siffrorna inte är så jäkla i fokus längre. Ge folk hjälp för bövelen.

När läkare efter läkare intygar att familjer behöver hjälp, då ska inte nån skitmyndighet ge avslag. För att andra fuskar. Eller kanske fuskat.

Jäkla dumheter.

Och jaaaaa, det fuskas säkert. Där med. Det fuskas överallt, och de som fuskar klarar sig alltid undan, men de som verkligen verkligen VERKLIGEN behöver hjälp ska få hjälp.

 

Vi lever i ett fantastiskt land, men låt det vara fantastiskt även om man har särskilda behov.

Heja alla anhöriga som kämpar ♥

Skäms alla personer och instanser som  försvårar deras liv.

 

 

 

Kommentarer

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nja förvisso men de beslutar ju som hej kom och hjälp mig. Inte samma lika över landet heller. Och de har ansvaret att hjälpa folk, inte stjälpa. Den här diskussionen tänker jag inte ta, jag känner att den är rätt onödig eftersom det finns MASSOR av fall som blivit utan assistans efter att förr ha haft det. Eller som aldrig beviljas trots att ingen jäkel orkar med att rådda ensam. Jag talade bara om vad jag tycker.

      1. Statsvetaren

        Fast att folk blir av med assistans är för att lagar och direktiv ändras, inte för att handläggare får ett ryck. Man kan tycka vad man vill om Försäkringskassan (jag jobbar i samverkan med dem varje dag) men det är inte de enskilda handläggarnas fel, det är helt och hållet regeringsbeslut som ändrar beslut och som stramar åt. Det är åt helvete men skjut på rätt mål. Att det kan skilja sig från kommun till kommun är dels för att kommuner har olika sätt/regler för assistans (om du har rätt till viss assistans från din kommun kan en viss del bli godkänd från FK, men detta pratas det ej om) och att handläggare också är människor och kanske är ”snällare” än de ska etc. Men reglerna är samma

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Jag sa Myndigheter. Det innefattar alla som på något vis har med det att göra. Och om f-kassan kunde se verkligheten nån gång så skulle de kunna opponera sig mot de direktiv som inte funkar, och rapportera det vidare. Men handläggare skiljer sig från handläggare, det är ett lotteri redan där, det gäller ju alla ärenden hos FK.

          1. Mia

            Innan du vräker ur dig all skit på försäkringskassan kan du läsa på lite.
            Försäkringskassan lämnade in en skrivelse till regeringen för inte så länge sen om att se över detta igen. Den finns säkerligen på regeringens webbplats.
            Tycker du det vore rättssäkert att myndigheter inte höll sig till lagen?
            Gillar din blogg men nu tycker jag du sjönk ordentligt.
            Kanske dax att ge sig ut i arbetslivet igen?

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Vad det gäller FK så talar jag av helt egen erfarenhet. Inte i assistansfrågor men väl annat. Som jag haft problem! Som inte varit ett problem om handläggarna skött sitt jobb. Som rett ut sig till min fördel men tagit massor av min tid och sinnesro. Massor!
            Och vad hjälper det att jag ger mig ut i arbetslivet? Händer det något avgörande då menar du? Jag har mina åsikter och de står jag för, de är lika vare sig jag jobbar eller pluggar. Faktiskt 🙂 Jag är inte helt off från världen bara för att jag inte går till ett arbete varje dag. Blir lika förvånad varje gång nån attackerar över det. Fattar inte varför?
            Hur fan kan jag sjunka för att jag tycker det är skamligt att våra mest utsatta i samhället drabbas? För det var dem jag pratade om. Egentligen är det oväsentligt vilken myndighet som gör fel, att människor som behöver hjälp inte får det är det stora grejen i det här.
            Jag tycker att människor som drabbas av svårigheter ska få hjälp. Utan att behöva kämpa sig blåa för det.
            Om inte du tycker det så tycker vi olika.

  1. Mia

    Jag har förstått det som att den dom de pratar om handlar om sjukvårdande insatser, dvs tex sondmatning, det är inte ett grundläggande behov utan en sjukvårdande behandling, dvs sjukvården ska ta ansvaret över desssa behov kan tänka mig att samma då gäller för andning. Det låter sjukt, jag vet. Men Detta nämner man inget om i programmet, det är flera parter som är inblandade i detta.
    Jag tycker det är förfärligt att de här barnen drabbas men vet med att ett program som Kalla fakta vinklar saker precis som annan media.
    Sen verkar hela lagstiftningen behöva ses över, varför agerar inte regeringen om ansvarsfördelningen inte fungerar.

  2. Marina jansson

    Håller med fullständigt önskar verkligen att regeringen hamnar den situationen som va på tv.
    Jag jobbar som personlig ass. med dom problemen som killarna på tv. Så man vet verkligen vad dom mammorna går igenom.

  3. Agneta

    Men jag tror inte att det är så lätt som att bara skylla på försäkringskassan. De har väl bara ett visst antal kronor och ge ut. Det är väl politiken det är fel på och prioriteringar i samhället.

  4. Bodil

    Lovar att de inte hade klarat en vecka. Man blir både arg och ledsen, att de bara kan med att behandla folk som de vore inte värda ett dugg..

  5. Rebecka

    Kan bara hålla med. Jag har cerebral pares diplegi, men klarar mig helt utan assistans, vilket jag är så glad för, för jag hade aldrig orkat bråka med fk mer än jag redan gör. Men jag blir så förbannad, jag har hjälpt vänner med ansökningar om assistans och hur sjukt det än låter så räknas inte att man behöver hjälp med andningen som ett ”grundläggande behov” när det bedöms hurvida man är berättigad assistans… Jag tycker också att de missade (elr valde) att inte ta upp att vissa fall av de som åkt dit på fusk har haft hjälp inifrån fk…Jag är helt säker på att det är som de säger i programmet, det är en pr kupp att lägga fokus på fuskarna för att kunna dra in assistans till de som verkligen behöver den för att på så sätt ”spara pengar”… Jag undrar vad Åsa Regnér skulle tycka om det var hon som hade 30 krampanfall on dan och behövde en trach för att kunna andas, skulle andningen då byråkratiskt räknas som ett ”grundläggande behov”?
    Sorry för lång kommentar, men alla chanser jag får att kräkas över det här tar jag.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting