Okategoriserade

Mrs eller miss?

Tjo:)

Börjar bli lite nervös nu, jag ska ju flyga solo för första gången i morgon 🙂

Nu låter det ju lite som att jag ska ratta ett plan själv men riktigt där är vi inte än, men man kanske skulle bli pilot? Måste vara ett av de få yrken där man får se solen varje dag. Ovan där, så att säga. Lite närmare Gud än alla andra;)

Nä men jag ska ju flyga till Växjö för lite innetid på universitetet.

Nu har jag en liten fråga.

På min flygbiljett står det Mrs Carola Wetterholm. När vi flög till NY Miss Carola Wetterholm. Jag har inte skrivit i vare sig det ena eller det andra.

Mrs, och miss hur används de? Förr lärde jag mig att Mrs var man som gift, men det är jag ju inte. Längre. Är man förevigt en Mrs om man en gång gängat sig? Jag trodde att direktöversatt var det Fru och Fröken. Fröken är man ju så länge man inte gift sig, även om man blir hundra år, men om man skiljer sig? Återgår man till Fröken, eller är man Fru fast utan make;)?

Vilka frågor va?😂

Eller är det som med kossor? En ung ko som inte fått kalvar är väl en kviga? När kossan fått kalv blir hon en kossa. Mamma är en kossa alltså 😉

Men en gång kossa så kan man aldrig återgå till att bli kviga. En gång fru kan aldrig mer bli fröken?

Jaha. Men vem bestämmer på min flygbiljett vad jag är? Och för den delen – hur skriver man ut Mrs?? Det är ju en konstig förkortning.

Jodå sånt kan man fundera på i reklampauserna på tv:)

I morse vaknade jag till nybakade scones, Patricia hade bakat. Hon har vissa funderingar på att baka mer matbröd men jag suger på det. Om nån sitter inne på nåt bra recept så tar jag tacksamt emot det, gärna grovt och med typ morot i:)

Jag tog sen med mina småpojkar till Ikea för en dejt med Helen och Mio. Vi fikade och snackade. Shoppade såklart, jag behövde galgar till Robbans klädhängare så sådana blev det, och plastpåsar 🙂

Sen vidare till citygross för matshopping.

Nu är jag ju bara borta en dag och hade det varit vilken dag som helst utom fredag så hade jag inte behövt handla, men tacos kräver det.

Jag har fortfarande inte hämtat mig från hur deras köttförpackningar ser ut nu förtiden!

Alldeles ihoptryckt. Allt kött ser liksom likadant ut nu. Skitbra säkert för hållbarhet och sopsortering men tar ett tag att vänja sig vid:)

Idag köpte jag skinksnitzel .. schnitzel kanske det stavas? Och till det potatisgratäng och gräddsås. Svingott 😉

Ni fattar va😜 🐷🐽

Lovelia har varit iväg med en kompis hela dagen, först bio och sen blev det bestämt att hon skulle sova där. Hon messade nyss godnatt:) Lilla skruttan, hon är så gullig❤️

Den här skruttan är fin hon med, i all sin utspridda prakt 😉

Doris favoritsovställning 🙂

Jag brukar försöka klippa klorna på henne när hon slaggar så här i soffan, det går bra med EN, sen fattar hon vad jag pysslar med så det blir max en klo per dag:)

I morgon då, pappa och mamma hämtar mig 06.00.. alltså noll sex noll noll. Med andra ord mitt i natten 😉

Planet går från Bromma 8.35 och med en familj flygbolagsanställda så kommer man helt enkelt inte insladdande en kvart innan takeoff, utan man måste vara i GOD TID.

Men hellre en timme tidig än att behöva stressa, speciellt när jag känner mig som värsta blåbäret på att flyga. Jag har alltid haft syrran eller pappa&mamma med ju.

Landar i Växjö 9.35 och tar snabbaste sättet till skolan som börjar 10.00 men praktiserar den akademiska kvarten så egentligen kvart över:)

Föreläsningar, och workshops och sen tåg hem. Flyget var skitdyrt den tiden. Hemma vid 22, eller om det var 23.

Jag förutsätter att något kommer krångla men då blir det finfint bloggstoff 😜

Om jag inte skulle åka till Växjö i morgon så hade jag tackat ja till SVT Opinion som ringde och ville att jag skulle komma och prata Egentid. Om dagens föräldrar är för stressiga eller gnälliga? Åhhh som jag ville!! Det ligger mig varmt om hjärtat 🙂

Men jag kan liksom inte. Det är sportlov och jag skulle behöva åkt nu på eftermiddagen och förvisso går det väl tåg till Växjö från Göteborg med men jag kan inte lämna kidsen hur mkt som helst.

Men kul hade det varit. Ja, jag tycker dagens föräldrar är sjukt gnälliga och extremt stressade 🙂

Kan vidareutveckla det nån gång men nu ska jag göra klart allt för i morgon så jag bara kan kliva upp och klä på mig och åka 🙂

Frukost får jag på planet:)

Sen sova!

Natti natti 😘

Kommentarer

 1. Tanten i Skogen

  Om de skriver Ms istället så kan man ta det som man vill, fru eller fröken. Men håller med nån som skrev att jag fattar inte att de ens använder sig av sånt längre.
  Här får du ett ”släng ihop recept” på bröd-
  Nu skriver jag som jag gör….
  Koka upp 5 dl vatten, ( ev behöver du inte allt)

  Blanda 2 dl rågmjöl och 1 dl havregryn. Häll kokande vatten över detta tills det blir som en gröt.

  Låt stå och svälla tills det svalnat ( ska inte bli kallt)
  Sen häller du en skvimp RÅGSIKT ( kasnke sådär 5 dl att börja med ) i en bunke, gärna sån degmaskin om du har en…
  I den skvimpen häller du på 1 dl rågmjöl till, samt river i en morot och ett skalat äpple. Tiisätt 50 gr rumstempererat matfett.
  Häll på en påse torrjäst. Lite mörk sirap och en matsked honung. Efter tycke och smak. 1 tsk salt.
  Tillsätt 3 dl ljummet vatten och 1 dl mjölk.
  Rör ihop,
  Tiilsätt ”fördegen och blanda väl.
  Mer rågsikt om det behövs. Ska bli en smidig deg som liksom släpper från kanterna.
  Låt jäsa i bunken 40 min.
  Stjälp upp och knåda degen och skär sen i små bitar som du rullar och trycker ut till små thekakor.
  Lägg på plåt, Nagga.
  Låt jäsa 30 min till,
  Stek i 200 graders värme tills de fått fin färg och låter lite ihåliga när du knackar på botten.
  ( ibland ersätter jag en del av vätskan med apelsinjuice, lingondricka, eller annat man gillar. Har t o m använd avslagen julmust.
  Går bra att frysa och tack vare ”fördegen” blir det inte torrt heller.

 2. Loppan

  Egentid. All min tid är min egen tid. Jag har sökt mitt jobb, valt att jobba 80%, valt att sätta barn till världen, att köpa hus och bil. Ingen har tvingat mig. Ingen tvingar mig heller att underhålla det materiella och jag tar hand om det min barn för med sig. Vissa saker är roligare än andra men det är mitt beslut och mitt val att skaffa barn och jag insåg vad det skulle föra med sig på lite ont och massor av gott. Jag lägger också ca 10h i veckan på min hobby men det är också mitt val. All vår tid är vår egen och vi väljer vad vi vill göra med den. När någon ber mig om något, jag får ett erbj etc så tänker jag i banor om frågor. Svarar jag ja inför mig själv går jag vidare blanda frågorna.
  Kan ja? JA
  Vill jag? JA
  Har jag tid? JA
  När? Kan jag inte boka in när säger jag ändå nej.
  Oavsett om det är stort eller litet. Det hjälper mig att inte uppleva att mitt liv är stressigt.

 3. Annica

  Hej, gillar skarpt ett bröd som bakas med havregryn som mixas till mjöl och med morot i, supersaftigt och gott. Receptet finns på Lindasbakskola.se och heter Morotslimpa utan vetemjöl
  Ha det bra!

 4. Stina

  När jag i min ungdom bodde ett år i Schweiz och fick brev adresserade till Frau så frågade jag hur det funkade och fick förklarat för mig att Fräulein var man så länge man var oskuld och sen blev man Frau… Förr i tiden ansågs ”oskuldsförlorandet” sammanfalla med giftermålet men numera använder de nästan enbart Frau… Undrar om svenskan har liknande bakgrund?

 5. Anna

  Hej. I engelska brukar man kunna välja mellan mrs, miss eller ms. Miss är fröken, ogift. Mrs är gift eller skild/änka och ms är när det är okänt om man är miss eller mrs. Så OM ms finns som väl så tar jag alltid det för jag tycker inte det är relevant om jag är miss eller mrs. 😉 Ha det gott!

 6. Astrid

  Mistress (feminina motsvarigheten till Mister) kommer både Mrs, Ms och Miss från 🙂 Det är the mistress som styr hushållet så i den bemärkelsen är du ju en mistress 🙂

 7. Suss

  Men snälla ni, är det ingen som undrar VARFÖR ska vi kvinnor ange om vi är fru eller fröken men männen är alltid herr/Mr????? Vem på flygbolaget behöver ha denna information?? Det är 2018 och ingen ska behöva ange status i privatlivet. Det är inte klokt, blir jäkla upprörd över detta!
  Har påtalat det t ex för ett kontorsmaterielföretag där jag skulle beställa för jobbet och jag skulle ange om jag var fru eller fröken!!!!!!!!!! Det tog bort detta efter tagit upp det med ledningen.
  Det finns nästan ingen gång det är relevant om man är gift eller ej!
  En man kan boka resa eller beställa kontorsmaterial utan att ange om han är gift eller inte!!! Tycker ni det är ok?

 8. Birgitta

  Hej Carola! Eftersom du varit gift skall det alltid stå Fru .Du blir aldrig fröken igen. Spelar ingen roll om du nu är skild. Ha de gott .

 9. Johanna

  Att dagens föräldrar upplevs så kan ju bero på att majoriteten jobbar heltid och kanske kommer hem till sitt hus, lägenhet tidigast vid 17-tiden. Och DÅ ska allt göras på några få timmar. Du är ju hemma hela dagarna även om du studerar. Men jag har också studerat på heltid och det var sannerligen inga 40 timmar i veckan som jag satt med böckerna precis.
  Nåväl, själv har jag gått ned i tid för att kunna hämta mina barn vid 14-tiden. Det kostar mig ungefär 6000 kronor mindre i månadslön men lätt värt det. Dock har vi inte råd att åka på utlandssemester, vilket min äldsta nu börjar säga att ”alla gör”. Då frågar jag henne hur många som blir hämtade på fritids klockan 13.45. Nej just det, ingen.

  1. Sofia

   Vad är det där ”allt” som ska göras? Mycket kan man ju själv välja att göra eller inte göra. Många föräldrar är väldigt ängsliga känns det som och måste göra allt. Våga fatta egna beslut och att inte göra som alla andra hela tiden. Livet blir mycket lättare när man själv sitter bakom ratten.

   1. johanna

    Detta ”allt” kan ju tex innefatta inköp, middagslagning, tvätta, dammsuga av köksgolvet, betala räkningar, byta lakan, åka med bilen till service, klippa sig/barnen, skjutsa till träning eller simskola, tandläkarbesök, (och neeeej, alla bor inte där det finns kollektivtrafik). Upplever mig inte som ängslig och är långtifrån en städmänniska, men med ett gäng barn blir det skitigt. och hemmet bör ju underhållas någorlunda i alla fall . Min uppfattning är att personer känner en stress när ovanstående saker ändå bör skötas, efter att man arbetat klart. Men jag jobbar ju inte heltid och känner heller ingen stress.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing