Åsikt

Att leka med vapen

Innehåller leksaker och åsikter som kan anses vara ickePK:)

.

När jag var liten så älskade jag att leka med olika vapen. Oftast så hängde lekarna ihop med vad man såg på TV, eftersom alla såg samma saker:)

Det fanns en serie som hette typ Dick Turpin, där fäktades de och genast hade vi värjor med oss bak på cyklarna. Vi tillverkade såklart nån smart fasthållningsanordning så vi kunde dra våra värjor även när vi cyklade och fajtas on the go.

Familjen Machahan, nån som minns? Luke var snyggast:) och Zeb coolast. Vi slogs då med pistoler som vi hade i hölster och gevären satt antingen på ryggen, eller… tadaaa… på cykeln som alltid var med, oftast var den en häst:) Pilbågar tillverkade vi själva, eftersom vi alla mer eller mindre alltid hade en kniv i bältet. Det här var innan knivlagen 🙂 och vi var scouter flera av oss, och tyckte vårt knivbevis   gav oss rätt att tälja lite här och var.

Fanns nån serie som hette Kampen om Colorado, och Bröderna Cartwrights såklart, där Little Joe sen gick vidare till att spela pappa Charles Ingalls i Lilla huset på prärien.

Vi lekte dem alla:D

VI det var jag, Helen och Larsan – järngänget. Grannar och partners in everything. ♥

Sen varierade resten, oftast var vi ett gäng på sex,sju stycken. Min syster, som ju är min LILLAsyster fick vara med på nåder. Hon kunde få vara Tim, ni vet, hunden i Vi fem-serien;) Mamma tyckte hon kunde får vara med, på samma sätt som jag tycker det om mina egna barn idag, men jag kan ju säga så här i efterhand att hon ska vara glad att vi sprang ifrån systeryster mellan varven. Vi har varit så på gränsen till vad som är rent skadligt. Som att hoppa i höladorna när de uttryckligen sagt att det var farligt för höbalarna var inte bra staplade och kunde rasa. Vilket de också gjorde, med påföljden att det var ren tur att vi inte klämdes ihjäl där under.. eller klättra upp i höga murkna älgtorn, eller radiomaster då förstås…skithöga, och givetvis tävlade vi. Alltid. Eller de där flotturerna på Fyrisån i vårflod:) På ett stycke frigolit. Som man bara kom upp på genom att vada i kossornas gyttjiga fotspår och nästan fastna i lera upp till låren. Och sen puttade man såklart i varandra, i den ganska strömma ån, bred som en flod och djup så man definitivt hade drunknat om det velat sig illa. Jeans och tjocka tröjor drar ner en rätt bra.

Jisses, det är fan ett under att vi överlevde till vuxen ålder allihopa.

Jag har inte supit och härjat, jag fick helt uppenbart mina kickar på annat vis;)

.

Eftersom jag själv hade så kul med alla vapenlekar, så är jag givetvis väldigt tolerant med sådana leksaker. Jag VET att vissa tycker det är helt jävla galet, men nu gör inte jag det.

Jag tänker att det man totalt förbjuder lockar så mycket mer, och får man inte leka med det som liten så lockar det hårdare sen, och då är det äkta vara. Vilket jag då inte skulle tillåta. Om jag skulle ha något att säga till om vill säga, skulle en stor unge komma hem med en automatkarbin så antar jag att morsans utskällning inte direkt biter.

Skytte är en sport. Och jag är vass på att skjuta prick. Flera av barnen har samma skills, och det utövar vi på skjutbanan på midsommar, men är något vi nog skulle kunna roa oss med även resten av året, men var? Jag tänker att med sex döttrar kan det där hagelgeväret vara fint att ha bakom dörren, och jag brukar noga visa deras pojkvänner mina skills, så de vet att de bör passa sig;)

Jaja, i det här huset finns det drösvis av leksaksvapen. Allt från laserpistoler, pilbågar, Nerfgevär, pistoler till AK4:or. Eller femmor eller fyrtisjuor, jag vet inte vad det ska vara.

Just nu är det småkillarna som leker mest med det, men nästan alla ungar har i perioder tyckt det varit kul. Jag tycker det är mindre kul att krypa ner i sängen, gosa in sig under täcket, flytta runt sig lite för att hitta den optimala positionen och plötsligt ligga på något hårt..AOUUUCH!

Ja, när man helt enkelt lägger sig på ett gevär av något slag;)

Sen sträcker man ut fötterna, efter att ha avlägsnat det första vapnet, och ….

Där i fotänden på sängen, bland Jamies kläder som han klätt av sig, så ligger en hel vapenarsenal.

Jag sover välbeväpnad.

 

Jaha, det var dagens ickePK-uttalande:)

Lite längtar jag tillbaka till tiden när vi fäktades på hängbron faktiskt:) När man fick göra som man vill bara man kom hem i tid till middagen.

Och ja just det ja, ingen av oss blev ligister, värstingar eller brottslingar trots våra vapenlekar. Eller kanske tack vare? Tja, vem vet;)?

 

Kommentarer

 1. Norrlandsmamma

  Själv fick jag en morakniv leka med när jag var 4 år & en yxa när jag var kanske 5. Kusinen en machete & hade ”finfina” kaststjärnor”när hen var typ 10 ??. Nu bodde vi i urskogen med typ inga grannar så var lite sly som fick sätta livet till. Bor själv i en stad med mina barn & lite svårt hitta naturliga platser där det ens är lagligt tälja med kniv. & både busar med riktiga vapen,poliser & barn som sett otäcka saker i verkligheten rakt utanför våran dörr så min regel är :inget som ser ut som ett riktigt vapen utomhus! Inne hos oss har det nog passerat några som varit hyffsat verklighetstrogna. & ute har det varit det ena & det andra i ”vapenväg” men gärna i starka färger så ingen ser fel. Köper endast vattenpistoler & liknande själv åt småtrollen men de leker det de tänkt leka iallafall oavsett om jag förbjuder det eller inte. Däremot har de köpt regeln om att verklighetstrogna stannar inne då man förklarat varför. För här ser ungarna coops på tv när de är små på. Bästa programmet har båda ungarna tyckt från då de är väldigt små & jag suttit bredvid & förklarat vad som händer. & som sagt var, vi bor så till att vi inte kan undvika det ens hemma. Så även om jag blir beskyld för vara en pk mamma ibland så är jag ett barn av 70 talet å tänker att det är bättre de lär sig ha något hov än förbjuda & förbjuda. För historierna om vad jag & mina syskon/kusiner hittade på som små får det äldre barnet ringa mormor & morfar & fråga om de inte var kloka ?

 2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Jag tycker det är okej att leka med vapen, enligt forskning i lekpedagogik vet man att barn bearbetar känslor via leken. Ibland kan då just vapenlekar vara sådant. Känner att om man som förälder eller lärare/pedagog är uppmärksam på just vapenlekar och talar om lek mot verklighet så är det ingen fara. Men jag förstår båda sidorna också, är ju liksom ett hett ämne. Ska bli spännande att se respons på ditt inlägg :). Inte alla som vågar skriva om sånt här :).

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Jag är otroligt trött på lättkränkta människor?Idag får man inte skämta om just precis något för då kränker man någon ?och det är en tunn tråd att balansera på även inom barnuppfostran. Jag menar nu såklart inte att du är lättkränkt, jag kan inte läsa in något sådant i någon av dina kommentarer! Tänkte mer på att folk inte vågar prata om saker längre av rädsla att kliva på någons tår. Jag tror som sagt stenhårt på att det man förbjuder det lockar och drar stenhårt. Är ju samma när man ska gå ner i vikt, man är väl aldrig så jäkla sugen på onyttigheter som när de är helt tabu?
   Fast banta är ju fult det med, kom jag på, stackars alla mammor som vill komma i form..och i stället för pepp får massa skit. Hm..:)

  2. Sandra

   Det finns ju också forskning på att barn som kommer från krig ”lever om” sina traumatiska upplevelser i kriglekar vilket kan befästa t ex ptsd. Speciellt om man snabbt kommer in i systemet och går på förskola utan att ha språk och normer som rör lek här.

   Jag tänker att vapen och att leka krig på förskola och skola inte ska uppmuntras eller erbjudas (typ pistoler i leksakshyllorna) men hemma och på fritiden kan barns lek vara annorlunda. Upp till var och en hur man gör. Skulle inte förbjuda min unge att leka sånna lekar hemma eller med sånna leksaker hos vänner men jag skulle heller inte köpa den typen av leksaker eller introducera en sån lek om barnet behöver uppmuntran till lek och fantasi.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting