Allvar

Förskoleupproret!

Det här är viktigt, så läs!

Jag har flera vänner som jobbar inom förskola. Det gemensamma för dem alla är att de inte mår så himla bra på sina jobb. I klarspråk så sliter de arslet av sig. För barnens skull.

Det är för stora barngrupper, för lite personal, för mycket som ska göras, arga föräldrar, krävande chefer och folk som verkligen inte begriper vilket djävulskt viktigt jobb de gör. De tar hand om vår framtid, och något viktigare än det finns inte. För att de ska kunna göra det så behöver de få hjälp.

Jag vet egentligen inte tillräckligt för att skriva något bra om det här, men på Förskoleupproret kan ni läsa mer. Nu är jag den första att säga att tyvärr är det svårt att hitta på sidan, jag vet inte vad jag ska länka riktigt, men in och klicka runt. Det är viktigt.

Det började med två pedagoger som uttalade sitt missnöje på en utvecklingsdag och nu är det en stor grupp som arbetar för bättre förutsättningar i förskolan för alla barn och pedagoger.

Deras krav är:

– max 12 barn i småbarnsgrupp, 1-3 år
– max 15 barn i storbarnsgrupp, 3-5 år
– max 4-5 barn per pedagog i varje barngrupp
– att barngruppsstorlek är anpassad efter lokalens storlek
– att barn med särskilda behov får de resurser som krävs
– att alla förskolor har tillgång till specialpedagog
– att det sätts in vikarier när verksamheten kräver det samt att det sätts in från första dagen
– beslut om likvärdig, reglerad planeringstid för förskollärare i hela landet
– fortbildning och kurser på arbetstid
– ökad lön
– att alla kringuppgifter för förskolepersonalen plockas bort. Med kringuppgifter menar vi exempelvis: laga frukost och mellanmål, duka till måltider, diska, städa, ringa vikarier, beställa varor, schemaläggning och andra tidskrävande administrativa uppgifter.

Inte direkt orimligt! Tvärtom ju. Speciellt allt skitgöra de måste göra på sidan om… En av mina kompisar ska förutom att sköta sitt jobb med barnen, öven sköta förskolans hemsida, göra scheman, leta vikarier, lägga ut bilder på deras instagram, se till så att alla iPads är laddade och ladda ner rätt programvara i dem, sitta med sjuka barn vars föräldrar lämnat  dem med en alvedon i kroppen, göra pedagogik av allt, tvätta målarpenslar och färger, leta reda på nya roliga uppgifter och så vidare i en evighet. Det här krävs av henne. Hon är en mycket duktig pedagog som håller på att gå in i väggen så det skriker om det.

Så många gånger som jag fått försvara mitt val att ha mina barn hemma… men jag har aldrig ångrat det. När man tittar på hur många barn det är i grupperna, även i skolan, och hur personalen går på knäna, hur föräldrar lämnar in sina sjuka barn för att göra något som är viktigare, hur hög ljudnivå det är, ( flera av mina vänner har drabbats av tinnitus…) hur dåliga arbetsvillkor personalen har, och hur mycket de gör runtomkring… så känner jag bara att jag gett mina barn så mycket mer.

Men det var inte för att klappa mig på axeln jag tar upp det här, utan för att flera bett mig uppmärksamma det:)

Både läsare och vänner. Och givetvis ska det bli en ändring !

På den här sidan hittar du länkar om vad du kan göra, som pedagog, som förälder, som samhällsmedborgare, som politiker och som forskare. Alla behövs, så kika in. Facebookgruppen kan man med fördel gå med i, och sen finns det en namninsamling att skriva under.

 

Huvudsaken är att förskolan måste få bättre villkor och resurser. Det vet vi ju alla redan om vi bara tänker efter lite. För nog har vi alla läst oroande saker om förskolan? Och där tillbringar det bästa vi har större delen av sin vakna tid under många år. Inte okey.

Förskoleupproret! Jag stödjer det med hela mitt hjärta ♥

 

Kommentarer

 1. Anna

  Tack för att du tar dig tid att lyfta detta viktiga uppror. Är själv fsklärare sedan 18 år tillbaka och både pedagogernas och barnens arbetsmiljö har bara blivit sämre och sämre för varje år. Förskoleupproret är mitt sista hopp ???

 2. Sj

  Enda svenska förskoleläraren på barnens avdelning gav upp för någon månad sedan eftersom den nya chefen bara rekryterade invandrare när hennes 2 kollegor gick i pension, hon pallade inte att tvingas lösa allt dom ställde till med, dom glömde byta blöja på barn en hel dag och skyllde ifrån sig och gav mysko förklaringar eftersom dom inte förstod vad föräldrarna sa. Så nu har jag två barn som inte kan prata rent på svenska efter en dag på förskolan. Och då är hälften av barnen svenska här. Så jag kan förstå att dom går in i väggen när det inte går kommunicera och det skapar Mer jobb. Det jag inte fattar är vem dom tycker ska komma å duka borden? Barnen har ju dukningsveckor och hjälper till, ska man ta bort det då,?
  Den där Instagramen kan inte va rolig eftersom dom inte får visa ansiktet på barn. Våran förskola lägger bara ut på vklass å där måste man ju logga in och ändå måste dom dölja ansiktet så bilderna blir ointressanta.

   1. Jennie

    Nu var det väl inte riktigt det Sj menade. De som jobbar inom fsk ska inte behöva utbilda de nyanställda utan de ska vara utbildade vid ankomst. Tycker du det är ok att anställa personal som inte ens byter blöja på barnen? Det behöver man inte ens ha utb för att förstå.

    1. Anna

     Men jo, sättet hon skriver om personal (invandrare, barnen kan inte prata rent längre, etc) är kränkande och, enligt mig, främlingsfientligt uttryckt!
     Att ha åsikter om personalen i stort, vad som görs/hinns med och inte, är en helt annan sak – hade hon haft något emot personalens ursprung så hade hon inte nämnt de sakerna, utan enbart skrivit om vad personalen inte gör/hinner med.

    2. Sj

     Jennie, tack precis så jag menade. Och antagligen så läraren som slutade tänkte med, hon orkade inte behöva lära upp och täcka upp för dom andra två. Trots att den ena jobbat 20 år som fl så hade hon tydligen mycket att lära. Och tydligen tänkte inte dom på att man måste tänka ett extra varv på att kolla barnens blöja innan man går hem och lämnar till vikarie som tydligen inte får byta blöja.

   2. Sj

    Jag är inte främlingsfientlig. Jag tycker det är jättebra att det finns människor med OLIKA ursprung men nu blev det tyvärr väldigt fel på förskolan eftersom dom inte har någon lärare som är ”svensk” och det ställer ju till det eftersom förskolan numera är ett ställe där dom måste lära sig saker och när dom tex ska lära sig läsa eller skriva på svenska och lärarna inte faktiskt inte kan svenska utan lär dock fel blir det ju ett problem. Känns som dom inte riktigt får en chans till att lära sig rätt, det var det jag menade, INGET annat. Och tex blöjgrejen, det tog typ 3 dagar att reda ut varför blöjan inte hade blivit bytt för att dom andra lärarna inte verkade förstå vad som var problemet pga språkproblem,tyvärr.

    1. Profilbild
     familjenannorlunda

     Jag tycker att språket är jätteviktigt. Var folk kommer ifrån är inte det minsta intressant sålänge som de kan tala det språk som landet de är i talar. Jobbar man med väldigt unga, som på förskola, eller väldigt gamla, som i åldringsvården är det extremt viktigt att båda parter kan göra sig förstådda. Det har inget med främlingsfientlighet att göra. Man går bara till sig själv- när man ligger där gammal och skruttig och behöver hjälp med allt så ska man inte behöva ha en frågelek/charader varje gång för att förstå /göra sig förstådd. Fatta vad jobbigt!
     Mina barn har ju gått på kyrkis:) För flera år sen när Trixie var liten började A där. Hans modersmål är arabiska, han är gift med en tyska och har bott i Tyskland och även USA, tror jag. Flerspråkig herre med andra ord. När han började på kyrkis hade han varit i Sverige väldigt kort men ändå lärt sig massor av svenska. Trixie pratade ju rappakalja?slängde om bokstäver och använde K överallt. Han hade så svårt:)
     Jag som infödd svensk har ofta svårt att fatta småbarn som inte är mina egna, och jag hade all förståelse för A. Men, det tog inte speciellt många gånger innan de kunde ha en vettig konversation. A har uppfattningen att man lär sig landets språk asap. Att det är nyckeln till framgångsrik integration, vilket ju massa undersökningar säger samma sak. Han frågade och frågade, ”vad betyder detta? Hur säger man det här? Jag förstår inte? Förklara!”Han berättade om sin granne som ville prata arabiska när de sågs, men A ville svenska, grannen hade bott i Sverige i 20+år och var fortfarande usel. För att han hellre kollade nyheter på arabiska och umgicks med arabisktalande.
     Det ligger ju väldigt mycket på den enskilda individen i hur mkt man vill lära sig ett språk, men ska man ut och jobba så måste man ju. Jag brukar ofta tänka på våra fotbollspelare. Som skriver kontrakt med Italien, Spanien, Portugal, Tyskland och efter inte jättelång tid ger intervjuer på sitt nya språk 🙂
     Sen har vi ju problemet med kvinnorna vars män inte tillåter dem att lära sig språket.. de männen borde man ge en high five-i ansiktet-med en stol;)
     Samma med de som sitter på flyktingförläggning och bara väntar.. lär dem svenska så har de i alla fall fått ett bättre utgångsläge om de sen får stanna. De har ju liksom ändå inget att göra när de sitter där.. vilket i sig är stört.
     Språket är så viktigt!!
     Utan det kommer man aldrig att bli en ”fullvärdig” medlem i samhället. Vilket land det än gäller. Det är inte ett dugg främlingsfientligt! Bara sunt förnuft:)
     För att avsluta den här långa kommentaren:)
     Jag tycker om folk som är trevliga- spelar inte ett dugg roll från vilket land och ursprung de kommer.
     Och tvärtom – jag ogillar vissa, utan att lägga nån värdering i varifrån de kommer. En människa är en människa liksom:)
     Men man måste förstå varandra 🙂

 3. Hanna

  Tack för att du tar dig tid att skriva om detta. Är.en.glad och stolt barnskötare sedan 17 år som inte bara ska ta hand om barn och va pedagogisk, jag ska även gära vecko.beställningar på all mat och annat vi behöver från köket. Jag ska ta emot värmeskåpet med mat, kontroll mäta att det är rätt temperatur, samt anteckna detta. Jag ska lägga upp all mat och efter lunch när min ena kollega försöker söva 8-9 barn ska jag ta hand om all disk, då även diska ur stora kantiner, samtidigt som en 1 åring som snart ska gå hem håller mig sällskap. Jag ska se ringa till vaktmästarn och felabmäla översvämningen på gården, annars törs vi ej gå.ut, enorma pölar. När en kollega är sjuk ska jag försöka hinna boka vikarie. Ja detta är bara lite av vår vardag #världensbästaförskola

 4. mia

  om du vill veta hur det är på ditt barns förskola, gå med i Facebook-gruppen Förskoleupproret! Där hittar du hashtag pressatläge och kan läsa hur barn och personal har det i förskolan idag!

 5. Helahea

  Det är en jätteviktig fråga du tar upp!
  Men grunden till en bra verksamhet inom den kommunalsektorn är att folk är villiga att betala SKATT. Det är det som finansierar välfärdssektorn.

 6. Frida

  Jag har jobbat på fsk.
  Min bestämda åsikt och erfarenhet från den tiden är att det spårade ur iom maxtaxa och att barn vars föräldrar faktiskt är fullt friska och hemma får ha sina barn på fsk.
  Trycket blev enormt när maxtaxan infördes. Alla våra deltidsbarn gick från en dag till en annan på heltid. Men inte blev personalen fler för det..
  Jag är så glad att jag gjorde ett karriärbyte.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Det är så jag uppfattat det från de jag känner som jobbar / jobbat inom fsk.. så jag hållet med dig 🙂

  2. Loppan

   Detta med lämningstid verkar vara olika i olika kommuner? Vår barnomsorg är behovsbaserad. Föräldrar lämnar schema med sina arbetstider. De får bara lämna den tid båda är på sitt arbete och vi har rätt att ringa arbetsgivare och kolla så tiderna är korrekta. Vi är skyldiga att ha sådana schema på alla barn enl kommunen.

 7. Annelie V

  Fast är det såklart att en dagisfröken ska tvätta penslar och ladda iPades (om det nu finns)? Haha det ingår i jobbet givetsvis. Och ingen är tvingad till att lägga ut bilder på instagram.

  1. Profilbild
   familjenannorlunda

   Ja, jag känner många lärare med, de flesta har valt att söka andra jobb. Det är så galet. Dags för förändring 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting