Allvar

Rädsla kontra död

Jag har funderat lite:)

Häromdagen så skrev jag att det var tröligt att jag inte fick ta med Doris in på skolgården. Några kommentarer kändes som att det var läge för att förtydligande.

Jag tar INTE med henne in på skolgården, men jag ÖNSKAR att jag fick. På samma vis som jag önskar att man kunde äta godis varje dag utan att bli tjock och att det räckte att läsa om träning för att vakna upp med en superfit kropp:)

 

Jag skrev också att jag tycker att föräldrar över lag försöker skydda sina barn mot allt. Som tex är de hundrädda så eliminerar man alla hundar i stället för att försöka hitta en trevlig pålitlig jycke att öva på, och hjälpa barnet komma över sin rädsla. Barn får inte testa att klättra för de kan ju ramla och slå sig, de får ha nattlampor tända för de är mörkrädda och allt anpassas efter att skydda barnet mot rädsla. Jag tror att det är fel väg att gå.

Jag frågade en lärare om hundar vid hämtning och anledningen de gav till att man inte fick ta med dem in var just att barnen kan vara hundrädda. Inte allergiska.

En av er läsare upplyste mig om att vi tydligen visst har allergiklasser på vår skola, något jag alltså inte hört ett ljud om, fast jag haft barn där sen år 2000. (I arton jäkla år, holy smoke….. Känns möjligen som åtta…) Jag hade ingen aning. Men det är väl bra, och jag antar att om jag haft allergiska barn så hade jag vetat om det:)

Dock kände jag att resten av kommentaren var lite tråkig.

 

Jag raljerar inte över allergier. Eller sjukdomar överlag.

Jag anser att rädsla för saker som ormar/ mörker osv är i totalt andra änden mot att vara rädd för att ens barn ska drabbas av en allergichock. Det ena kan leda till döden. Det är inte kul någonstans och inget man chansar med. Jag skulle väl aldrig tycka att det var värt en allergichock för att jag ska ha med min hund nånstans..? Hur kan man ens läsa in något sådant?

Jag tycker folk lindar in sina barn i bubbelplast ja. Men gällande ofarliga saker, som att vara irrationellt rädd för något. Man gör sina barn en otjänst genom att befästa deras rädsla. I stället för att hjälpa barnet att möta det läskiga, öva på jobbiga situationer och kanske faktiskt få learning by doing. Även om det innebär skrubbade knän och en och annan blåtira.

Hur många av er är inte rädda för saker ni egentligen vet är ofarligt? Jag har vänner som är så ormrädda att de inte kan se en bild på en snok…totalt galet, men så djävuskt befäst under många år, av dem själva och omgivningen. Det hämmar. Jag vet så väl, efter att ha levt med emetofobi (kräkfobi)i många år. Man anpassar sig efter sin löjliga panikrädsla och undviker allt som eventuellt kan trigga den. Jag har missat så mycket!

Jag har varit extremt rädd för hela kräkgrejen. Helt stört. Helt i onödan.

Om jag hade riskerat att dö, så hade det varit en sund rädsla. Två helt olika ändar av spektrat.

Hundrädd – hundallergiker är två helt olika saker.

 

Jag tar väldigt mycket hänsyn till folk, och fä. Jag använder till och med blinkers i trafiken;)

För mig som är uppfostrad att respektera folk kommer det alldeles naturligt, man försöker få alla att må bra.

Men, när man inte har några egentliga erfarenheter av en sak så är det skitsvårt att till fullo sätta sig in i det. Jag har inga allergier, mina barn har det inte heller. Vi har inga diagnoser eller syndrom eller sjukdomar som påverkar vårt dagliga liv. Ta i trä!

Alla vet att om man är allergisk mot hundar så ska man undvika dem. Men alla vet inte vad som kan hända, alla har inte sett en allergisk reaktion, alla vet inte hur man kan hjälpa. Någon i kommentarerna skrev att ”Ta på strumporna efter att man lämnat huset för att inte ta med djurhår”

Jag erkänner villigt att jag aldrig skulle komma på det själv.

Jag har heller ingen koll på det här med korsreaktioner, att om man är allergisk mot äpple så är man det även mot …. öhh, granbarr. Eller vad det nu kan vara. Jag vet att folk kan dö av att man öppnar en påse jordnötter i deras närhet, men jag har ingen koll på om det är lika med alla nötter. Jag kan väldigt lite om allergier, för jag har inte konfronterats med det.

Men jag utsätter inte folk medvetet för fara. Jag försöker tänka efter, men man kan heller inte gå omkring och tassa på tå utfall att det kanske finns någon som är allergisk mot något. De allergiska brukar vara duktiga på att tala om det så man kan anpassa sig. Och då gör jag det:)

 

Jag tror att väldigt få människor med flit utsätter andra för saker som kan skada.

Jag vet att jag inte gör det. Att jag inte vet allting och därmed kan agera fel, det erkänner jag. Det gäller oss alla, för ingen är perfekt:)

Och för att knyta ihop säcken med det som det började med – jag tar inte med Doris in på skolgården. Jag har henne alltid kopplad. Det är besvärligt för MIG, men jag respekterar det som är bestämt.

Så:)

Kommentarer

  1. Haakon

    Men om man är allergisk mot cigarettrök så får man inte klaga? Då är man mobbare. Tro mig. Jag vet. Jag är allergisk men borde förmodligen bära munskydd.

  2. Samdra

    Men hur alla dessa allergiska på bussar tex? Då hunden ska längst bak i bussen? Åker man kommunalt så ska man placera sig längst bak i bussen som möjligt beroende på plats finns ? Det har jag funderat på många gånger, tänker att allergiframkallande ”ämnena” från hunden sprids längs hela bussen?
    Förstår att det är hopplöst jobbigt att vara allergisk och åka kommunalt eller vara i samhället i övrigt men något måste de kunna göra för att kunna ta sig från a till b utan att bli sjuka.

    Själv är jag oerhört känsligt för dofter så det är mer en gång jag hållit på att få migrän av parfymer som folk sprutar på sig i litervis, men jag får bara stå ut & hoppas människan ifråga går av bussen tidigare eller så får jag hålla andan.

    1. Haakon

      Hundallergener är tunga. Så fort hunden satt/lagt sig ner och är stilla så sprider den inga. Hästallergener och kanin-och gnagarallergener är lätta och svävar länge kvar i luften. Ändå skriker fler rätt ut om en hund stiger på bussen än om en stallklädd eller någon med gnagare i transportbur gör det. Rökare skriker ingen om. Fast rökare är farligast. Inte bara för allergiker, men de odlar sin egen cancer och även andras med passiv rökning.

  3. Vera

    Som virrig morsa, så hade jag med våran hund i flera år till skolan. Ingen sa något till mig men en dag kom ett av barnen hem med ett brev i från skolan. Alla i klassen hade fått det och det stod att husdjur inte fick följa med in på skolgården. Men vad konstigt sa jag, jag har ju alltid Ludde mig ? Tyckte att det kändes jätte konstigt att ingen hade sagt något åt mig…

  4. Ellen

    När jag var liten var jag livrädd för hundar då jag blivit påhoppad av en hund . Väldigt svårt undvika hundar då dem är på det flesta ställen i samhället . Min rädsla har gjort att jag blandannat aldrig vågat vara på en strand , skapat stor oro och stress vid friluftsdagar som innebar att man kunde vara i skogen och träffa på en lös hund . När jag gick på högstadiet sökte jag och mina föräldrar hjälp vilket innebär att jag idag vågar gå förbi hundar , träffa kompisar hundar men jag ogillar fortfarande hundar som hoppar vilket mina kompisar respekterar och ser till jag hälsar på hunden utan att hunden hoppar på mig 🙂 dock finns det hundägare som låter hundarna springa fram utan att fråga ifall jag vill det , dem flesta hundägare vill väl inte att barn ska klappa utan lov heller ? Man måste visa respekt åt båda hållen . Om man är rädd för ormar tänker jag det går att undvika på ett helt annat sätt än hundar .

  5. Karin xx

    Fast du skrev ju att pälsdjursallergi inte existerade utomhus. Om du nu inte har kunskap kanske du inte ska tro och tycka utan kolla upp.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Fast exakt hur många dör av en allergichock orsakad av att de mött en hund utomhus?? Typ inga. Så sluta tramsa 🙂
      Djur finns, folk finns. Thats it

      1. Karin xx

        Påstod inte att någon dog men du påstod, utan kunskap, att allergi utomhus inte finns. Det finns många varianter av allergi som inte är döden men att må dåligt och bli sjuk borde vara tillräckligt pga andras okunskap.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Visst. Allergi finns överallt, och det suger för de som är drabbade.
          Men nu känns det som att vi hamnat i ett läge där det blivit lite löjligt.
          Även allergiska måste anpassa sig. Det måste vi alla göra. Jag försöker verkligen att göra så att alla mår bra.

    2. Prisonbeauty - En DIY skönhetsblogg om drogmissbruk, kriminalitet, fängelse och livet efter

      Jag tänker att det är rätt vanligt att tro när en inte vet och ibland blir en osäker på om det en tror sig veta är ren fakta eller en killgissning.

      Är det inte bättre att den som vet bara berättar hur det egentligen är, istället för att scamma den som inte vet? Det finns ju massor av saker som en inte vet om, just för att en har så olika erfarenheter & förutsättningar.

  6. Lena

    Det var jag som skrev kommentaren och jag uppfattade verkligen ett raljerande i inlägget som jag tyckte var tråkigt när jag vet hur man jobbar i den klass man har allergiskt/a barn i. Hur familjer skjuter upp att skaffa husdjur för att barnen ska få gå kvar i sin klass. Om det då finns djur på skolgården försvåras naturligtvis detta arbete. Men jag är ledsen om jag missförstod. Måste dock bara få fråga, är du beredd att som hundägare ta ansvar för en hundrädd sexåring? Jag tycker inte barn ska lindas in i en bubbla, men om en unge är jätterädd för något som normalt inte finns på en skolgård borde väl barnet få hjälp att möte det läskig a som ”plötsligt” dyker upp. Vem ska göra det? Ärlig fråga.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja du missförstod. Grovt. Och vad menar du med ansvar för en hundrädd sexåring? Jag har Doris kopplad, vad mer ska jag göra tycker du? Jag går med henne på allmänna vägar och i skogen. Kommer någon hem till oss så kommer Doris att med glädjetjut hoppa och skutta och skälla och vifta på svansen, hon älskar folk:) Men kommer man hem till någon med hund så tycker jag att man själv får ta ansvaret för sitt rädda barn. I mitt hem måste min hund få vara som hon är. Jag kommer såklart aldrig ta med henne hem till någon som inte vill det. Om jag vet att någon är hundrädd så försöker jag givetvis mota Doris hälsningar. Men jag förutsätter inte att folk är rädda. De flesta är inte det.
      Och om nu ett barn är på skolgården och en hund kommer in. Inte min då, eftersom jag nu inte tar med henne;)
      Vem hjälper barnet? Ja, jag vet inte. Vem tycker du? Lika ärligt tillbaka 🙂
      Jag tänker att det är föräldrars ansvar att försöka i vardagen, innan det händer, hjälpa barnet komma över alla irrationella rädslor. Då uppstår inget akutläge och barnet slipper bli rädd:)

      1. Lena

        På skolgården tycker jag absolut det är hundägarens ansvar. Det kan ju inte gärna vara lärarens och föräldrarna är inte där.och det är ju inte bara du som har hund, om det var fritt fram kanske det skulle röra sig om tio hundar vid hämtningstid. Annars tycker jag Norrlandsmamma här nere skriver bra. Man tar helt enkelt extra hänsyn där barn finns och inte kan välja. Och man klagar inte över det för de det gäller har det tillräckligt tufft utan att andra ska sucka, vi ska underlätta för dessa barn.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Jag håller med. Och jag agerar ju exemplariskt:)
          Hundägaren är alltid ansvarig för sin hund, och de flesta sköter det.
          Klaga däremot får man göra, speciellt om man inte vänder sig till en utpekad person. På samma sätt som folk klagar på hundägare, bilister, rökare osv.
          Eller de som har annan åsikt än vad man själv har?

  7. Lena

    Det var jag som skrev kommentaren och jag uppfattade verkligen ett raljerande i inlägget som jag tyckte var tråkigt när jag vet hur man jobbar i den klass man har allergiskt/a barn i. Hur familjer skjuter upp att skaffa husdjur för att barnen ska få gå kvar i sin klass. Om det då finns djur på skolgården försvåras naturligtvis detta arbete. Men jag är ledsen om jag missförstås. Måste dock bara få fråga, är du beredd att som hundägare ta ansvar för en hundrädd sexåring? Jag tycker inte barn ska lindas in i en bubbla, men om en unge är jätterädd för något som normalt inte finns på en skolgård borde väl barnet få hjälp att möte det läskig a som ”plötsligt” dyker upp. Vem ska göra det? Ärlig fråga.

  8. Ellinor Blomqvist

    Jag är jätteallergisk mot getingar…ergo,man får anpassa sig!Getingar skiter ju i var dom flyger.Slutsats,jag har med mig medecin och vägrar att vara rädd….kram

  9. Lotta

    Ja allergier ska man absolut ta på allvar men tror att ca 10% av alla människor är allergiska mot hund. Kanske ngt fler barn. Vilket innebär att 90 % inte är allergiska mot hundar. Och ärligt hur många barn är så allergiska att de riskerar ofri luftväg vid hundmöte ute på skolgården? Att visa hänsyn ska man absolut men allergikerna får också acceptera att de kanske inte kam göra allt som icke allergiska kan göra.

    1. Norrlandsmamma

      Fast om 1 barn är så allergisk?Eller en trilljon andra barn är & klappar hunden & sedan ställer till det för den allergiska? Mitt barn har fått må så jäkla dåligt & bli så mycket sämre av sån attityd så jag blir tokig när jag hör sånna kommentarer. Som C skriver, vet man inte så ok. Vi säger till. Men ”man tycker ju” gör mig galen. Själv reagerar jag mest på ”allergivänliga” hundar. Både med astman men även hals & hudutslag. Så nej, jag vill inte ha allergivänliga hundar på mig. Ägaren kan ju inte veta om jag just blivit utsatt för annat jag är allergisk mot eller helt enkelt är extra känslig idag. & precis samma för barnen. Skolan är deras arbetsplats & de har rätt både må bra & vara trygg där. Föräldrar/lärare har tex inga rättigheter bada i parfym, hygienprodukter som luktar lång väg om det är andra som blir sjuka av det osv. & ja, jag har haft djur själv & koppel är en bra att ha sak vilket många, inte alla glömmer ?. Barn har rätt till skolundervisning & slippa onödig medicinering/sjukdagar & tycker faktiskt det är viktigt komma ihåg det innan en debatt börjar om hurvida man ”borde” en massa saker. Precis som mitt äldre barn inte får äta något med nötter innan hon går på skolan (nötförbud där pga allergi).

    2. Kalla

      Men du. Har du varit med en hund bland barn någon gång? Klappar ett barn hunden så kommer alla barn fram som vill klappa. (Fungerar likadant med pensionärer btw). Det är om 10 barn (räcker väl med 1 barn iofs) har klappat och gosat med en hund och sen går in och sätter sig med sin allergiska klasskamrat som problem kan uppstå. Skolan måste göra så gott de kan för att skydda alla, allergiska som ickeallergiska

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Ja så funkar det ju:)
        Men jag tror att saken var att bara gå förbi med hund? Då är det ingen risk för allergichock. Klappas det hamnar man såklart i ett annat läge.
        Men, återigen så får inte Doris följa med så jag tar mitt ansvar. 🙂

        1. Kalla

          Svarade Lotta här, det var inte menat till dig 🙂 Hon verkade inte förstå varför det kan bli ett problem. Klart ingen får en allergisk reaktion på en hund 10m bort utomhus

          1. Pernilla

            Klart att ingen får en allergisk reaktion på en hund 10 m bort utomhus??? Och hur klart är det? Min son fick kraftig pälsdjursallergi när han var 14 år, nu är han 18 år. Han har reagerat kraftigt på just hundar utomhus. Han blir tät i halsen och får svårt att andas. Det är olika från människa till människa. Han undviker alltid att möta hundar så gott det går, men ibland hinner han inte gå undan. Så att säga att det är klart att ingen får en allergisk reaktion utomhus är så jäkla nonchalant!

          2. Karin xx

            Du har så rätt. Allergibesvär kan komma innan djuret är inom synhåll. På sin dagliga vistelseplats tror man de ska vara trygga.

          3. Profilbild
            familjenannorlunda

            Att jag ens skrev det från början är för att anledningen de gav från skolan när jag pratade om Doris, var rädsla. Allergi nämndes inte.
            Sen finns det alltid folk som är mer eller mindre utsatta. I allt. Så i värsta fall reagerar man som din son, men det är ändå inte det vanliga. Tack och lov. Och
            i så fall så har man ju problem på en annan nivå. Jag menar inte att förringa allergi det hoppas jag alla fattar.

          4. Kalla

            Men snälla du. Då är han ett undantag och får rätta sitt liv efter det. Det finns alltid någon som har det värre än andra. Men nej, det är inte vanligt att reagera på pälsdjur utomhus på avstånd. Kalla mig nonchalant om du vill främling på internet. Att inte ta djur till skolgårdar räcker

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting