Allvar

Emetofobi

Jag har skrivit om det här förut, många gånger. Det är inte så kul, men varje gång så har jag fått flera mail från medmänniskor som är glad att jag lyfter det, eftersom även de lider av det.

Jag pratar om Emetofobi = kräkfobi. En väldigt vanlig fobi, men också något som så många, som jag själv, liksom skäms över, för det är ju så fånigt. Men, en fobi skiter i logik.

Jag var riktigt paniskt livrädd för allt som hade med kräk att göra, och all min vakna tid gick åt till att analysera situationer för att kunna undvika det. Eller kanske inte riktigt all, men alltså jag tänkte på det flera timmar varje dag. Jag undvek att göra saker för att risken att smittas fanns, jag hade värsta ångesten över att lämna hemmet för att åka på semester tex, för tänk att bli sjuk och inte vara hemma! OMG två av två vidriga liksom.

Och så vidare i en jävla evighet. Jag har missat så mycket, och jag är sjukt sur för det. Hur det gick över? Det vet jag inte, och jag kan inte säga att jag är helt frisk, men idag funderar jag inte speciellt mycket. Händer det så händer det liksom. Det är fortfarande vidrigt, men jag kan hantera det på ungefär samma sätt som en som bara tycker det är lite småäckligt.

Men, som så vanligt, så har jag nu överfört det här på några av barnen.:/ Jag har verkligen försökt att låtsas vara cool inför dem, och vissa har aldrig ens uppfattat det. Jag önskar att jag varit rädd för spindlar i stället 😉  Men främst Patricia mår riktigt dåligt av det. Sådär som jag har varit, så jag vet så väl hur hon känner det. Hon undviker bussar, tåg, bio, teater, att gå ut bland mycket folk. Hon får panik när någon här hemma blir sjuk. Det är för jävla skitjobbigt för henne.

SÅ, då googlar man. Hon har googlat fram den här boken:

Det finns tydligen massor av folk som lidit svårt av emetofobi och med hjälp av den här boken blivit fria från det.

Jag tror stenhårt på den, för det är ju en fobi, och kan botas på samma vis som vilken annan fobi som helst. Jag har bläddrat i den, och det står uttryckligen att man ska följa den till punkt och pricka, så det ska jag se till att Patricia gör. För hon ska inte lida av det här och förstöra massor av sina år.

Den är på engelska, men väldigt enkel att förstå.

Kostar en slant, tror det var strax över 400kr, jag kommer inte riktigt ihåg, för jag hade den på bevakning på Bokus. I en evighet. Ett mail ramlade in supertidigt en morgon, och jag bara klickade Beställ, och betalade halvsovandes, och sen somnade jag om:)

Det finns inte så många i lager, men jag tror att flera av er uppskattar att bli tipsade.

Och som med så mycket annat, Tro kan försätta berg:)

Tror man bara tillräckligt på att den här boken ska hjälpa så gör den det. Punkt 🙂

 

Kommentarer

  1. Jenny

    Hej! Googlade mig fram till din sida när jag sökte på ”bota emetofobi” ☺️
    Nyfiken på om du gick igenom boken med din dotter och hur det fungerade?

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej jag gjorde inte det, men hon har själv läst delvis. Hon har även haft mailkontakt med han som skrev den, och han erbjöd sig att hjälpa henne 🙂 Inte helt gratis dock?
      Hon valde att ist gå i kbt via vårdcentralen och det hjälpte inte ett dugg. Den fokuserade på tvångstankar och även om hon ju har sådana så är de inte hennes problem. Det är stor skillnad på emetofobi och det mesta. Hon borde valt killen, minns inte vad han heter nu, men Rob väl? Det får bli hennes nästa projekt efter frisörutbildningen! Jag tror benhårt på honom:)

      1. Jenny

        Tack för svar!!
        Jag tror också på denna bok, men har inte haft tid att engagera mig i den. Emetofobi är såå svårt.. Jag tror inte heller att man kan angripa denna fobi som något annat. VC/vanlig kbt känns som du säger helt meningslöst i denna fråga.
        Kanske ska ta tag i boken nu! Jag har köpt den, men inte kommit igång.

  2. Ann-Sofi

    Den var jag påväg att köpa för ett tag sen men då var den slut. Nu när jag söker är boken orange men det måste väl vara samma?

    Ja, tänk så mycket roligt som jag har missat pga denna fobi.. Jag har lyckats övervinna själva rädslan när det väl händer (att nån kräks) men denna ständiga oro att det kan hända är bedrövlig. Vissa perioder är det det enda jag tänker på.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Borde väl vara samma bara annat omslag, den är ju mer som ett tjockt kompendium med plastomslag. Bara författaren och titeln överensstämmer borde det ju vara samma. Finns säkert inte en hel uppsjö 🙂

  3. Frida

    Vet hur det är med fobin. Har den själv.
    Man påverkas mycket av den, och är så jobbigt när folk som inte har fobin, inte förstår hur man känner eller mår.

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting