Okategoriserade

Vad sägs om detta då?

Varning för åsikter

.

Är det här integritetskränkande ? Olagligt?

Eller detta?

”Wooow shit asså, pinsamt om nån råkar se att jag handlar på citygross!”

Eller…:)

Vart går gränsen? Och varför? Jag är seriöst nyfiken 😉

Bilar med synliga regnr på en parkeringsplats ? Eller bilar med osynlig regnr på en uppfart någonstans i Sverige ? Eller är verkligen bilden tagen i Sverige? Uppsala? Kan vi vara riktigt säkra på det? Nej. Det kan vara ett hus i Brooklyn som jag fotade i höstas och klippte in Doris i för att kunna hitta på en text:) Det vet ni inte.

Bilder på folksamlingar? På konserter? På Ica? På stranden?

Jag som har kritvitt mjöl i mina påsar kan inte bry mig mindre om jag, min egendom eller mina barn syns på bild. ( helst ska man ju se snygg ut förstås ?men även fulbilderna är ok) Fram för mer kamerabevakning bara! Räddar det liv så är det skitsamma att jag finns i olika register. Gör mig inte ett dugg. Ni har en annan åsikt, och det respekterar jag. Ja kanske inte om kameraövervakning det har vi inte pratat om, men om att fota bilar.

Jag säger inte heller att ni med annan åsikt än mig har mindre rent mjöl än mig 😉

Eftersom det, vad jag kan hitta, inte är olagligt att stå på allmän väg och fota saker som bilar och hus så kanske vi kan enas om att vi har olika åsikter bara? Olika hög kränkthetströskel:) Min är nog lika hög som Eiffeltornet faktiskt, det är ytterst få gånger, jag minns inte en enda, som jag blivit kränkt. Jag skojar om det hela tiden dock eftersom jag tycker det blivit larvigt. För mig handlar att bli kränkt om riktigt jävla allvarliga saker, mänskliga rättigheter i krig tex. Inte om att behöva köpa en tröja i strl 40 istf 38 trots att jag inte gått upp ett gram. Eller att hamna på bild nånstans.

Tillbaka till bilen.

Regnr syns inte. Det helt medvetet. För att det är oviktigt.

Jag bara antar att om man köper en skitsnygg camaro så är man okey med att folk både tittar och fotar. De allra flesta med fräna bilar brukar tycka om när deras pärla beundras Annars finns det andra bilar att köpa. En Camaro köper man för att synas.

Vad det gäller att enkelt ta reda på ägaren genom de uppgifter jag gav på bloggen så tja.. det är inte omöjligt. Men å andra sidan troligare att en tjuv ser bilen köra omkring och via regnr tar reda på adress osv. Eller följer efter.

Nånstans så känns inte en ensamstående niobarnsmammas blogg som det mest lukrativa stället att leta efter potentiella bilar att stjäla eller hus att robba;)

Och att jag var elak som sa att jag hoppas att de är världsföräldrar eller valfaddrar,., Det förutsätter jag att ALLA som har möjlighet till det är. Valfri välgörenhet såklart men så länge vi kör omkring i bilar, använder kemikalier och frestar på jorden så är det var och ens förbannade skyldighet att ge tillbaka det man kan. På det sätt man kan.

Så det så.

Det här är min åsikt. Ni får tycka som ni vill, och ingen av oss har mer eller mindre rätt eller fel. Det är väl ändå fantastiskt med åsiktsfrihet 🙂

Fan vad tråkigt det skulle vara annars !

?

Kommentarer

  1. Annika

    Det är bra att respektera andras åsikter, jättebra om vi tillsammans respekterar varandras integritet också, som precis som åsikterna kan vara olika.

  2. Loppan

    Det finns en annan aspekt att ta hänsyn till. Människor med skyddad identitet kan idag knappt vistas ute utan att riskera att hamna på nätet på något vis. Det kan innebära en dödsdom om fel person hamnar på publicerad bild av en slump, eller personens bil tex.
    Såklart är risken liten av den hotande personen ser, men risken finns och då handlar det inte längre om kränkthet och överkänslighet utan risk för vuxna och barns liv och hälsa. Därför tycker jag man ska vara försiktig. Min vän med skyddad identitet lägger oändligt med tid och kraft att undvika att hamna på andras bilder. Det är nog så jobbigt att lev på ny ort utan gamla vänner och fam utan den extra stressen över sig att ständigt hålla sig osynlig.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Absolut och därför blurrar jag folk och regnr .. 🙂 Nu kanske man inte åker runt i en flashig bil om man vill undvika uppmärksamhet 🙂 Och det var hus och bil som folk knorrade om just nu. Jag undviker alltid folk på mina bilder i den mån det går.

      1. Loppan

        Absolut! Men andemeningen med min kommentar var att min åsikt är att man ska vara mycket försiktig med allt man publicerar. Inte pga lättkränkthet utan pga att man kan försätta människor i svåra situationer utan att man har en chans att gissa sig till det eller förutse det. ?

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Jaa? Och jag berättade att jag alltid blurrar och undviker folk ?men sen kan man inte tassa på tå mer, man måste kunna berätta om saker och ting som man ser och som händer. Annars kan vi lika gärna införa totalt publiceringsförbud för allt och alla. Jag vet att vissa lever undanskymt och jag fattar att det måste vara ett elände idag med alla sociala medier. Och jag försöker så gott jag kan:)

          1. Loppan

            Ja, jag tänkte inte att vi skulle enas om något rätt el fel här, utan vädra tankar? Du skrev att du var nyfiken på hur vi läsare tänker. Då berättade jag, jag menar inte att du på något vis gör fel men jag upplever att du försvarar dig? För min del får folk göra hur de vill. Konstaterade att saker man inte tänker på kan ha betydelse. En buckla på en viss bilmodell i en viss färg kan va avslöjandet. Eller en blurrad person i ett par speciella skor i kombo med en viss handväska. Klart vi måste få lov att ta bilder. Men det som är lite obehagligt är att vi aldrig kan veta vad vi utsätter folk för. Och människor som är utsatta kan idag aldrig känna sig trygga. Det är min allmänna tanke kring publicerade bilder och det var väl den du efterfrågade ?

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Jag förklarar:) Att ni alltid tror jag förvarar är tröttsamt men det blir väl så när jag svarar kanske.
            Självklart är det så som du skriver, och jag håller med, och försöker alltså alltid att undvika att få med annat än mitt och mina. Nu förtydligar jag mig:)

          3. Loppan

            Ja, för som läsare blir det väldigt förvirrade. Du bad om våra åsikter och jag skrev hur jag generellt tänker. När du svarar direkt på det genom att gå in och förklara dig tänker ju jag som läsare att du tog det jag skrev som direkt kritik eller negativ feedback på det du gör och så var det ju inte. Det som är spännande är ju att alla tänker olika och får göra det, men av ditt svar får jag känslan av att du kände dig missförstådd eller vill att jag ska tycka du som du? Du hade ju liksom redan gett din åsikt i inlägget så den vet jag så jag undrar lite varför du svarar så då om inte känner dig kritiserad? Hade du tex svarat ”intressant synvinkel” eller ”ja, det är också en aspekt att tänka på” så hade jag tolkat det som att jag tillfört en input i samtalet. Nu känns det mest som att du tog min reflektion som ett ifrågasättande så va inte tanken. Det gör mig som läsare förvirrad över vad du vill ha ut av våra kommentarer?

          4. Profilbild
            familjenannorlunda

            Om jag skulle svara så, skulle det tas ur sitt sammanhang och användas emot mig. Been there Done that. Då sägs det att jag vänder kappan efter vinden och ändrar åsikt när jag får mothugg. Därför svarar jag som jag gör.

            Jag tycker om att diskutera och i en diskussion så svarar man och böljar fram och tillbaka:) Jag skulle visst kunna skriva ett inlägg och sen inte säga ett pip till men det är inget kul ?
            Men jag kanske ska göra det i stället?Vi får se helt enkelt, men då kommer det sägas att jag aldrig svarar så.. jag vet inte hur det blir?

          5. Loppan

            Absolut ska en diskussion vara så, det är ju poängen. Att man tar in nya aspekter och byter synvinklar. Jag tolkade bara ditt svar som att du ville smala och till att gälla bara bilar och hus för det var det folk gnäller om samt avfärdade det jag skrev genom att upprepa din ståndpunkt? Att vidga sina synsätt och vända och vrida på saker är inte att vända kappan efter vinden utan ett sätt att vidga sina perspektiv. Synd att folk inte ser det. ?

  3. Therese

    Enligt nya dataskyddslagen (GDPR) kan reg-nr räknas som en personuppgift, vilket även bilder gör. Här hänger det på i vilken form du bloggar om du omfattas av lagen eller inte.. är det som privatperson eller företagare.. är det inte helt privat hade du från och med på fredag brutit mot lagen….

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Ja säkert:) men sen kommer frågan hur många som kommer sättas dit för att ha visat ett regnr;) Och om resurserna verkligen ska ligga på det..? Jag vill för sakens skull säga att jag i normala fall blurrar eller undviker även regnr på andras bilar i bloggen. Detta var för att fråga, och du hade ett svar. Tack:) Fast vänta nu.. KAN räknas som … innebär det att det är från fall till fall? Luddiga lagar är det värsta jag vet:)
      Men skönt att veta att jag inte brutit mot lagen 🙂

  4. M

    Jag personligen skulle bli jättearg om nån skulle ställa sig vid tomtgränsen (eller på tomten) och fotografera mitt hus och min bil.
    Du FÅR naturligtvis tycka och tänka och göra precis som du vill,, men det är högst olämpligt.
    Om man fotograferar på allmänna platser, köpcenter, parkeringar, torg mm så är det en helt annan sak. Men även där KAN man faktiskt fota så att inga reg nummer synd t ex.
    Det har blivit ett elände med alla lagar om personlig intigret mm men man kan faktiskt ta hänsyn.
    Att spekulera i vad grannarnas saker kostar eller vad de har eller inte har för inredning är heller inte juste gjort.
    Att ta kort så nära inpå som du gjort är i MINA ögon inte ok!
    Då får du och andra ja-sägare tycka man är hur lättkränkt som helst.
    Vi får ju faktiskt lov att tycka olika och att agera olika.
    Men jag skulle aldrig lagt ut den bilden.
    Ha en trevlig pingst !

  5. Karin

    Har inte läst kommentarerna men för mig handlar det inre om att vara lättkränkt utan om att jag har integritet. Det finns många delar av mitt liv som inte angår någon annan och därför skulle jag inte ha en blogg. För mig gäller den integriteten minst pengar och mest mina barn. För dig verkar pengar vara det mest känsliga eftersom du aldrig skriver om det och biter ifrån när frågor om ekonomi kommer upp. Alla är olika och en del saker som för mig verkar väldigt udda är uppenbarligen inte det för någon annan. För mig handlar det mkt om respekt för andra människor.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej det är ju det som är grejen. Vissa är privata av sig medan andra som jag, kan dela med mig av mitt liv. Inget är rätt eller fel, bara olika. Även jag har en hög integritet, men det handlar inte om att råka hamna på bild nånstans. Men det är oerhört mycket som ni inte vet om mig och mitt liv. Jag är personlig men inte privat. Gäller även kidsen, ni får veta saker men enbart sånt som vi i detta hus anser är okej. Mycket gällande barnen har ni ingen aning om. Ni kanske TROR att ni vet allt, och att jag har noll filter och då tackar jag och tar emot för då är jag skicklig ;
      Pengar är ert ämne jag medvetet valt att inte prata om av den enkla anledningen att andra människor blir provocerade av allt. Har man pengar provoceras de, har man inga får man skit för det. Jag har ingen lust att bli påhoppad helt enkelt. Jag tycker ändå att jag förklarat min ståndpunkt i det på ett trevligt sätt flera gånger och inte ”bitit ifrån. ” Sen kan jag bli irriterad när folk anklagar mig för att leva på bidrag, eftersom det inte är sant, men vem blir inte det?
      Du borde fö läsa kommentarerna om du vill ha svar:)

      1. Karin

        Jag tror att alla förstår att allt inte skrivs i en blogg. Jag bildar min uppfattning på vad jag läser och för mig är det mil från hög integritet. Jag tycker det är massor av privata saker som dessutom rör andra personer som själva inte kan eller får göra valet.

        1. Profilbild
          familjenannorlunda

          Jag vet att DU tycker det, men samtidigt så måste det intressera dig på något plan det jag skriver..? Mina åsikter gillas, roar eller retas. Mest troligt skulle du annars inte läsa:) Eller så gillar du att gnabbas och tycka tvärtom, och det är ok det med.
          Vi kan säga såhär- min integritet är perfekt för mig. Jag mår aldrig dåligt över att något jag har delat med mig och jag har aldrig ångrat något, inte heller tagit bort något. Varken inlägg eller kommentarer, och det är ju för att jag står för mina åsikter fullt ut. Vare sig du gillar dem eller inte. Jag har heller aldrig fått klagomål av NÅGON som omnämnts här av dem personligen. Vad du tycker om min integritet är alltså för mig helt oväsentligt eftersom det inte är du som avgör:)

          1. Karin

            Hoppsan. Trampade på en öm tå. Synd att du tar åt dig så mkt. Att gödsla med smileys gör inte att din irritation döljs.

          2. Profilbild
            familjenannorlunda

            Inte ett dugg irriterad faktiskt, mer road av att du läser här fast du uppenbart inte gillar det? både sekundärkränkt OCH självplågare, tacka fan att du är lite grinig ?

          3. Maggan

            Inte irriterad !!
            Men du verkar inte gilla när någon säger emot dig
            Tänk om din granne med hönorna skulle lägga ut en ljud fil på fin skällande hund
            Å nu kommer du att totalt gå i taket och försvara dig

          4. Profilbild
            familjenannorlunda

            Nejmen nu känns det märkligt här. Jag försvarar mig inte, jag förklarar min åsikt. Slå upp skillnaden om du inte kan den. Och hönorna.. ?? Fattar du inte det lustiga i det så gör du inte, De stör mig så in i helvete från halv tre på morgonen till midnatt.. men jag lever med det, accepterar det, eftersom jag tycker att man får tåla saker när man bor nära varandra. Annars får man flytta ut i ödemarken:) Jag tycker om mina grannar trots att deras hönor stör mig:) Vore det ett problem på riktigt så skulle jag snacka med dem, men det är ok. Kul att raljera om. Jobbigt när de håller mig vaken/väcker mig, men vafan, det kunde vara värre ? Min hund må skälla men inte mitt i natten, det är väl skillnaden. En stor skillnad:) Men om
            grannen lade ut en ljudfil på min hund med samma text som jag, och hashtagg ”jag gillar mina grannar ”
            Så skulle Jag fatta att de skämtade 😉
            Tycker du att jag försvarade eller förklarade nu? Jag kan säga facit – jag förklarade ?

  6. Marie

    Läst att flera använt sig av ordet ”hänga ut”. Att hänga ut någon innebär att man tex hade skrivit här inne bor kalle kula på gatan kallaesgatan 99, stans största skattefifflare. Att fota kulas hus med bil och inte skriva namn/nadress är inte att hänga ut. Man får fota i sverige får till och med fota människor på stan ovetandes om man vill det så kallad streetphot och sen publicera det på sociala medier utan att ens behöva fråga om lov (så länge du inte fotar någon i en utsatt situation). Gör jag tex lite då och då de bästa bilder jag tagit är på de som inte vet om det. Och jag tror få människor tar sig tiden till googla fram vem denna granne är och vart han/hon exakt bor 🙂

  7. Lisa

    Men oj vilket hysteri om en så liten grej. Alla som kommenterar här är lätta att söka upp. När man sökt upp personen (ett speciellt IP nummer) får man reda på namn, vart du bor. Vill man gå vidare på d så kan man ex söka på Hitta. Oj där kan man se ditt hus me. Vilka som bor där och medelinkomsten i området. Råkar du nu ha Facebook. Japp då kommer d oxå fram. Ni som inte gillar detta. Hoppas ni inte har Facebook, Instagram, Snapchat mm. För allt man lägger ut går att hitta i rymden. En liten lätt internet beskrivning bara.

    1. M

      Där har du fel. Det är inte möjligt för en privatperson att få fram vem som har ett visst IP nummer.
      Det ska även mycket till om ens polisen ska få fram det. Å de skulle inte läggs två fingrar i kors för att få fram vem som skrivit en kommentar här.?

  8. ML

    Vårt hus har blivit fotograferat ett flertal gånger av helt främmande människor för oss och vad dom gör med bilderna har vi ingen aning om men vi är absolut inte kränkta eller livrädda för att bilderna ska göra att vi blir utsatta för inbrott, vår bil stod på en affärsparkering och när vi var på väg till bilen ser vi 2 kvinnor som tar en selfie vid bagageluckan och regskylten kanske syns på dessa bilder men vi blev inte kränkta utan glada för att dom tyckte att vår bil är fin, så sluta vara så otroligt lättkränkta för andra människors skull för det är dom själva som bestämmer om dom blivit kränkta inte ni.

  9. Teresia

    Haha. Asså jag håller med om nästan allt du skriver här på bloggen och den ynka procenten jag inte håller med om kan jag ändå förstå eftersom du alltid är så vettig och har genomtänkta åsikter. Som det här med nät på studsmattorna. Skulle nog helst vilja ha nät men är ändå i valet och kvalet eftersom du övertygar mig om att det bara är falsk försäkring. Åsikter med väl underbyggda resonemang (se där, nu talar läraren i mig) respekterar jag även om jag kanske inte alltid håller med för då är det inget förhastat beslut eller en förhastad åsikt. Blev kanske lite långt det här men det jag vill säga är att du är vettig och JAG tänker i alla fall att du aldrig skulle framföra en åsikt du inte kan stå för. Slut för mig. Ha en trevlig helg! 🙂

    1. Frida

      Köp studsmatta med nät, det är inte en falsk försäkring! Finns en anledning till att de lite bättre mattorna inte ens får säljas utan nät. Nätet skyddar!! Vår matta kommer man inte emellan och trillar ut om man skulle ramla mot nätet.

      1. Profilbild
        familjenannorlunda

        Nät är bra jag har aldrig sagt att det är dåligt;) Däremot vidhåller jag- har ni sett hur barnen använder nätet? Som en extra studsvägg.. kastar sig, slänger sig. För mig är det farligare än att hoppa i mitten av mattan, det eftersom jag faktiskt har flera i bekantskapskretsen som gjort sig riktigt illa, just när de kastar sig emot det.
        Däremot känner jag ingen som ramlat av, helt ärligt.
        Återigen alla gör som de vill och anser bäst:) Kanske till och med utan att skuldbelägga de som väljer annorlunda ??

        1. Frida

          De gånger mina barn råkat dundrat in i nätet har det gjort sitt jobb helt klart därav min tanke om nätet ;)Att använda nätet som en extra studsmatta är ju bara galet och jag har ännu inte sett det, har nog för små barn ännu 😉 Hur som helst – Det fina är ju trots allt att alla gör precis som de själva tycker!

  10. Kicki

    Nu Carola är du riktigt löjlig. Vet inte hur många läsare du har, men jag skulle inte vilja hamna på ett foto på en välbesökt blogg ( som sagt har ingen aning om hur många läsare du har)
    Jag skulle heller inte vilja ha mitt hus eller bil på någon blogg eller att någon som inte känner mig kommenterar hur mycket pengar jag verkar ha.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Jag fattar det, men jag kan absolut inte hålla med. Jag tycker inte att du är löjligt dock eftersom alla har rätt till sin åsikt 🙂

    2. Smurfan

      Nä vet du vad den enda som är löjlig är du.Googla din egen gata så får du fram ditt hus å eventuellt bilen som står ute

  11. Chatarina

    Jag som äger en Camaro är van att den fotas på alla bilutställningar vi är på, den finns säkert på andras instagram också. Även när vi parkerar vid köpcentrum tas det bilder. Nästa gång vi åker förbi Uppsala kommer vi förbi och tar med dig på en åktur!! Ha en trevlig pingst!??

      1. Jenny

        När jag läste ditt blogginlägg om fina huset och bilen så tänkte jag detta kommer det bli liv om och mycket riktigt…

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting