Okategoriserade

Försvarsmaktens flygdag 2018✈️

Barnen var inte så sugna på att åka till husvagnen nu i helgen. Jag tänkte först att vi åker ändå, men sen ändrade jag mig. Det kändes som länge sen som vi käkade tacos ihop, och så var det ju den här flygdagen.

Jag vet att jag varit på någon sådan uppvisning förut för länge sen och att den var kul. Med tanke på att alla kids spelar Fortnite och CS och andra killergames så tänkte jag att de skulle gilla the real deal. Få se riktiga stridsplan, militärer och vapen.

Man kan säga att jag trodde fel 😉

.

Jag tog med Trixie Lovelia Jordan och Jamie och så hämtade vi upp syrran på vägen. Vi kom fram runt halv tio, inga köer och massa parkeringar. Massor av militärer som guidade rätt och höll disciplinerad ordning på parkeringarna. Eftersom folk ju inte klarar av att tänka själva när det kommer just till att parkera sin bil utan gärna ställer den till sin egen favör enbart och skiter i alla andra så var det så välkommet:).

Vi promenerade in på det militära området. Man får ju normalt inte vara där som civil och man får ju definitivt inte vara på landningsbanorna, så jag tycker bara det är rätt mäktigt. Sen är jag svag för militärer. Det är bara så. Jag hör till dem som tycker att det är viktigt med ett försvar. Jag tycker att det är patriotiskt att försvara vårt land. Alltså imponeras jag av militärer. På samma gång kan jag givetvis förfasas över hur vissa soldater beter sig. Det finns rötägg och idioter överallt så även inom det militära så klart, och kanske är det svårt att behålla sin medmänsklighet och empati när man ser så mycket skit som soldater i krig. Att man tappar det, blir kall och går överstyr totalt. Det är kanske förståeligt men knappast förlåtligt.

Men som yrke så imponerar det. Mig iaf:)

Helikoptrar är mäktiga:)

Piloter är ju lite närmare Gud än vi andra under sina arbetspass;)

På min bucketlist står att kunna flyga helikopter:) Jag tycker det är makalöst coolt att den ens kan flyga, och manövrera på en femöring. Att den tar sig fram nästan överallt. Att den kan lyfta så tungt.

Jag lär mest troligt inte uppfylla den punkten på listan men det gör inget, jag kan ändå fascineras.

Akademiska sjukhusets helikopter visade upp sig.

Vi kikade först på lite uppvisningar, segelflyg och olika andra flygplan. Och fallskärmshoppning. Även det på min bucketlist.

Oj vilken kanonbild ?

Sen kikade vi på när Herkules fällde last på låg höjd. Coolt!

Sen gick vi för att kolla inuti den stora Herkulesen. Kön var svinlång, men vafan när får man komma in i en sån nästa gång? Vi ställde oss och det gick ändå rätt snabbt. Vi ohaaaade och hade oss, wow vad coolt vad stor den är! Osv.

Utanför sen träffade vi Anna och Lasse. Lasse har jobbat inom flygvapnet och Anna med och båda har tvärkoll. Lasse frågade om vi varit in i Globemastern och pekade.

Aha. Vi hade visst inte varit i herkules utan i en ännu coolare kärra. Okey. Jag ger er :

Transportflygplanet C17 The Globemaster 🙂

Så stort! Så snyggt, så mäktigt:)

Inte jättesköna säten direkt.

Fatta hur stort planet är!

Ett pyttelitet pentry 🙂

Besättningen var delvis amerikaner och om jag minns rätt så sa Lasse att Globemaster ägs tillsammans av flera länder bland annat Sverige, vi hade nog mest andelar i det till och med.

Ungarna hade ruttnat redan. Killarna var noll intresserade och gnällde mest medan tjejerna i alla fall försökte. Att åka hem fanns inte på kartan, jag ville se mer och för den delen så var det en timmes kö ut från parkeringen. Men även för att de är så stora nu att de ska kunna sköta sig ändå, även om det är tråkigt.

Ni som ifrågasätter varför jag ibland gör saker med syrran UTAN barnen , åker till New York tex och vandrar runt tiotals timmar per dag.. här är svaret 😉

Vi gick vidare och kikade på stridsflygplanen med tillhörande stridspiloter ?

Men de vågade jag inte fota 😉

Vi kom fram till ett område där man kunde peta och pilla på saker, och nu blev killarna lite intresserade iaf. Men det hade ju varit roligare om man fick skjuta… eh jo kanske det;)

Jag gillar ju att skjuta luftgevär och skulle lugnt kunna tänka mig att skjuta även med sådana här. Men vad tunga de är!!! Holy smoke.

De testade att sitta i en … lastbil. Fatta vad åksjuk man skulle bli här inne! Sitta och titta ut genom ett litet fönster åt sidan, varmt och skumpigt.

Mellan förare och passagerare fanns en not so avancerad kommunikationsutrustning – en slang med en trattliknande grej i vardera ände som man kunde prata igenom:) Funkade väldigt bra dock.

Helikopter med kulspruta. Ungarna gillade min ljudillustration, ”tjuckatjuckatjucka”

Det var faktiskt en exakt kopia av det verkligs ljudet. Nästan mer verklighetstroget än originalet förresten;)

Återigen, de är så snygga, helikoptrarna.

Ungarna klappade tjänstehund:)

Vi testade att lyfta en bår med en 90-kilos ”gubbe”. Tack alla marklyft för att det kändes rätt lätt, men alltså Jamie!? Hur stark är han inte? Givetvis lyfte han inga nittio kilo, det är ju bara i ena änden man lyfter, men ändå.

Killen på lastpallarna gör nåt jägartest, tung rygga på och så minst 75 uppkliv på vardera benet ?. Måste testas hemma 🙂

De provsatt bilar, mc, olika terrängfordon och fick kika uppe i vad det nu kan heta, det lilla tornet där det sitter en kulspruta ovanpå bilen. Det här tyckte ungarna var jättekul. Men flyguppvisningarna … ökentrist.

Knäppisar! Det var så kul att se. Jag har på allvar hatat flygflottiljen förut, de flög över och störde Janelle när hon var bebis och skulle sova;) men å andra sidan fick man heller aldrig se dem göra coola grejor.

Det finns filmer på min instagram, det var svårt att fota med telefonen.

De visade bland annat en luftstrid och anfall på marken med undsättning av helikopter och bombning av stridsflygplanen.

Men, vi kunde ju inte låta bli att kolla i Herkulesen!

Väldigt mycket mindre än Globemastern ju ?

Jag är ganska säker på att man transporterade hem kistor och kanske även skadade efter tsunamin i Thailand i sådana här?

Det här är en toalett. Jag har en likadan i husvagnen. Frågan är om det är för motionsickness eftersom den är i hyfsat rätt höjd om man behöver kräkas.. eller och mest troligt, så lyfter man ner den vid behov och har no privacy?

Flygdagen beräknades besökas av 150.000 människor och jag vet inte men nog kändes det som nånstans där i krokarna. Det var evighetslånga köer till alla matställen och det innebar att vi inte åt:)

Så frukost kl 8.00 och sen fick de burgare vid fyradraget. Svindyra?men de gick i utan tjafs;)

Dagen var superkul, förutom att det var lite gnälliga ungar bitvis, men de tyckte ändå att det var rätt kul.

Vi såg massa coola saker, utrustning och fordon och massa annat.

Sen tog det hur lång tid som helst att ta sig från stället, men även om det tog tid så var det disciplin och ordning även vid utfart.

En bra dag!!

Jag hade kul, syrran hade kul, barnen hade halvkul:)

De hade visst inga ålderskrav i flygvapnet längre, kanske kan man slå till på att bli Gripen-pilot ? Eller helikopterpilot, kanske ansvarig för kulsprutan eller nåt annat spännande. ?

Eller kanske är man bara för gammal.

Men oavsett så hade vi en trevlig dag, och det tackar vi Flygvapnet och Försvarsmakten för?

Kommentarer

  1. mia

    Jajamän, Herkulesplanen flög hem kistor. Min ex-man är i hemvärnet, dom bar ut kistorna ur det första planet. Kungen och drottningen var på Arlanda också.

  2. Sandra

    Tåliga barn som bara blev halvgnälliga av att inte käka på så länge, mina barn och jag själv hade dött svältdöden vid lunchdags.

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Haha ja jag vet:) Ingen i familjen är speciellt beroende av regelbunden mattillförsel, jag kan lugnt vara utan mat hur länge som helst, och det verkar funka även på kidsen 🙂

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting