HalloweenHögtiderUtflykt

Gröna Lunds Halloween:)

I går var jag inbjuden på en pressvisning till Gröna Lund för att få kika på deras nyheter. ”Ta gärna med en testpatrull i form av modiga barn och ungdomar.”

Så då gjorde jag det:)

Corrinda, Lovelia, Jordan, Jamie, Trixie och Novalie.

Corrinda fick jag hämta upp direkt från en dag i skogen med skolan, och hon luktade finfint av eld och rök;) Men hon hade med sig ombyte och svirade ”enkelt” om i bilen. Jag hade först tänkt ta tåg, miljötänket ni vet, men si det går inte. Det blir så förbannat mycket dyrare än att ta bilen så då blir det så. Visst är det lite märkligt ändå, att de kommunala transportsätten inte är billigare? Men, det är ändå skönt att ha bilen så jag klagar inte så högt;)

Eftersom jag inte parkerar vid Grönan så betalade jag typ 50 spänn, och så får vi gå en bit förvisso men det gör inget. Deras parkering är både dyr och alltid full, kanske inte igår förstås.

Vi var i god tid, nästan en timme tidiga. Jag avskyr att bli sen till en utsatt tid, och att köra till Stockholm kan ta allt mellan 45 minuter och 3 timmar. Det är åtta mil och motorväg.. Igår tog det en timme, skönt. Vi var i behov av att gå på toa, så vi hoppade in på Nordiska museet, tror jag det är som ligger strax före Grönan? Dit har jag varit på väg i hundra år, men aldrig varit tror jag. Är det något kul? I Uppsala var det grått men i huvudstaden strålade solen och det var hur härligt som helst. Älskar de här dagarna!

Jag vet inte vilka som var mest taggade, jag eller kidsen? Kanske lika mycket. Vi älskar sånt här!

Det är väl lika bra att först ta det som kommer komma i kommentarerna förresten:)

För vissa, säkert många, är Alla helgons dag väldigt viktigt. De vill hedra sina döda och tända ljus och besöka kyrkogårdarna och vara i stillhet och eftertanke. Det respekterar jag fullt ut. Men JAG har aldrig känt att det är viktigt för mig. Jag har heller inget behov av att sätta blommor på gravar eller sitta där och vara någon annan tid på året. För mig så blir det en konstlad och tillgjord situation. Jag tänker på mina nära och kära som inte finns med oss längre lite nu och då. När de poppar upp i tankarna av någon anledning. Det räcker för mig. Men jag respekterar att andra tycker annat.

Sen är det ju så här att Alla helgons dag och Halloween inte är samma sak, de råkar infalla i varandras närhet bara. I år är Alla helgons dag(afton?) den 3/11 och Halloween är alltid 31/10.

Halloween har rötterna i Irland och är urgammal den med, det handlar om att skrämma bort de onda andar som följt med upp genom skörden. Helt vanlig gammal folktro alltså, och man kan ju egentligen undra vilket som har funnits längst? Jag tror på folktron, som ju motades bort i och med kyrkans intåg. Eftersom jag gillar skräck, och utklädnad och traditioner så fattar ju alla att Halloween vinner stort i mitt hjärta. Vill man inte klä ut sig läskigt så får man helt valfritt välja något annat, en söt nyckelpiga kanske, eller en prinsessa:)

Eftersom jag respekterar att folk vill fira Alla helgon så förutsätter jag att folk å sin sida respekterar att jag gillar Halloween. Det funkar inte så kan jag säga;) för jag får alltid tråkiga kommentarer om att man SKA fira på ett visst sätt och att jag borde veta bättre. Nej, man får faktiskt göra som man vill.

Såhär säger Halloween traditionen: Vill man inte ha besök av utklädda människor som tigger godis så låter man bli att ställa ut en pumpa. Ingen pumpa = inget intresse för Halloween, dvs man ringer inte på där. Just det här misstänker jag att vi ligger lite efter med i Sverige, men vi får jobba på det.

Så gillar man inte Halloween så kan jag varmt rekommendera att scrolla förbi det här inlägget och inte läsa för att sen surt kommentera något:D Ja det är så enkelt faktiskt.

.

.

Är ni kvar? Ja men då så, då kör vi då:)

Det är pumpor, spöken och läskiga saker överallt:)

Just det här att transformera om hela nöjesparken är ju hur majsigt som helst! Det är mäktigt och maffigt. Pumporna odlas för Gröna Lunds räkning, i år både i Sverige och pga den aningens heta sommaren så kommer de även från Tyskland. De som är ruttna efter Halloween kastas såklart och blir biogas, medan övriga plockas hem av personalen. Överallt är det lite läskigt, och man kan med fördel bara gå runt och titta på miljöerna om man inte vill kika in i spökattraktionerna.

Vi fick komma in i Gröna Lunds teatern för information och supergoda mackor.

Där kommer årets barnteater att spelas, inomhus. Den heter Museet Skoj & Skräms och kommer att spelas varje dag klockan 14.00 & 16.00.

Åh jag tror den kommer vara toppenbra, de berättade lite om den och jag ser redan fram emot den:)

Mina barn drabbades hårt av starstruckedhet eftersom det var många Youtubers med igår, den enda jag kände igen var Ben Mitkus, men det var fler. Jag kunde konstatera att Ben är skitlång. Sen var det slut med imponerandet från mitt håll:) Jag sprang däremot på flera goa tjejer som jag inte sett på länge, så härligt att få pratas och kramas lite.

Vi fick information om årets nyheter, det är Skeppet, O-turen och Virus som är helt nya, sen har övriga attraktioner från förra året blivit ännu läskigare och i flera fall även större. Whihooo!

Sen släpptes vi fria, och först kikade vi runt på barnsidan, som är snäll och fin även under Halloween. Här är Pumpadrottningen.

Okey, det finns ett och annat skelett, men de är snälla:)

Visst sjutton är det vackert med pumpor och hö?

Tekopparna är utklädda i svart, nyckelpigan heter Spindelpigan och elefanterna är mumier. Såklart:)Pettson och Findus hus förvandlas till ett väldigt barnvänligt spökhus, som passar alla åldrar. Jag var där inne förra året och kan intyga att det bara är gulligt. Man kan lugnt ta med alla barn in där.

Här står två figurer, häxan och fågelskrämman vid sin stora rykande kittel som rykte så de försvann:)

Men, det här avverkade vi snabbt för barnen (jaja, jag med) var så sugna på den stora sidan. Vi klev igenom Spanska trappan. Det här är betydliga maffigare på kvällen, det vet jag sen förra året.

Majsfältet inne symboliserar att nu jäklar, nu blir det läskigt:)På den stora sidan kan man med fördel vakta sin rygg, man vet aldrig vad som kommer smygande bakifrån. De här fågelskrämmorna hade levande kompisar som gick omkring och skrämdes.

Värt att veta är att aktörerna inte får röra besökarna. Och samma gäller tvärtom. Vid Stora scenen har de byggt upp kyrkogården, som man får närkontakt med när man köar in på Motell Hell(o).

Vissa av de begravda bara vägrade att vara döda. Den här killen skapade stora problem för dödgrävaren som gång på gång fick hjälpa honom tillbaka ner i kistan.

Andra var ganska ordentligt döda;) men ändå på väg upp ur graven.

Motell Hello. Neonskyltens O är trasigt och blinkar, så det blir Motell Hell….Det är byggt ovanpå en gravplats, och det sägs att huset äter själar… man får så gärna checka in, men det är ganska otroligt att man någonsin checkar ut….bohoooooohoooo:)

Vi fick bara komma in i lobbyn och träffa den aningens hispiga portiern, en städerska (som dammade mig med en dammvippa i örat, shit vad rädd jag blev;) ) och en vaktmästare som körde ut oss:)

Jamie hade fått nog redan här. Han var med på allt förra året, men i år var det så läskigt att han grät mest hela tiden. Givetvis slapp han följa med in! Jag kommer lämna honom hos Janelle och Simon när vi åker hit med hela familjen för de avstår i år, och bara det var ju bra att få reda på i förväg. Det är inget kul att ha ett skräckslaget barn med sig. För nån:)

Sedan tog vi oss ner till kajen för att se årets stora nyhet – Skeppet!

Det är ett orientaliskt skepp som plötsligt en ovädersnatt drev in mot kajen och lade till med sina rostiga kättingar. Det finns inga spår efter besättningen, förutom kaptenen, som verkar leta efter en ny skara matroser….

 

”Lita inte på kaptenen!” Det fick vi med oss från informationen:)

Steppet bär på en tusenårig förbannelse och går man in i det så vittnar dess inre om mörka obehagliga händelser..kanske …nej, jag kan inte säga det, det är alldeles för obehagligt, ni får se själv om ni törs:)

Skeppet är i tre våningar, 750kvm stort och man tar sig igenom en 200meter lång mörk labyrint…Kanske kommer man ut igen, men inget är säkert.

Om det var läskigt?

Ja, på ett härligt sätt!

Jag kan inte säga att jag skulle uppskatta någonstans att tvingas in bland riktiga zombies som är ute efter att döda mig, men när det är på skoj så är det svinkul. Skräckblandad förtjusning helt enkelt.

Från Skeppet tog vi oss till O-turen. Även den ny för i år, det är Kärlekstunneln. Här har faktist en kärleksforskare tappat ut ett främmande ämne i vattnet som förvandlat tunneln. Det är åldersrekommendation fem år på den, och förutom lite fladdermöss och nåt skelett här och var så var det gröna vattnet det mest läskiga. Totalt safe för fegisar och små barn:)

Men….på vägen dit så stötte vi ihop med Ringmastern. Han är inkastare för de mordiska clowner som tagit över Lustiga huset och gjort det till Olustiga huset. Det är inget för den som lider av clownskräck:D I år är det ännu värre än förra året, och jag längtar!

Ringmaster själv är väl värt ett besök på Gröna Lund för jäklar vad bra han är! Obehaglig är bara förnamnet. Jag har lånat bilden av Heidi på Familjeparker.

Jag mosade in Jamie under armen, mot magen och tänkte ta mig förbi, men icke. På en sekund var han över mig:) Och verkligen ÖVER för han är lång den jäkeln. Kommer så nära och är grymt slängd i käften, det går inte att vinna en snackduell med den här snubben.

”Hur tänkte du att du skulle ha råd att betala hans psykiatribesök i framtiden va? Det tänkte du inte på va;)? Vilken dålig mamma du är.;)” Hans röst är silkeslen med en skärpa som får tårna att krulla sig.

Ahhhhh, kanske att Jamie inte uppskattade det, men det är ju underbart att få känna hur hjärtat pumpar lite extra snabbt för hur det än är så blir man ju lite rädd 🙂 Haha,.

Efter mig var det Trixies tur, sen Novalie, ingen går säker här,

och sen åkte jag på honom igen på väg ut ur O-turen, Corrinda filmade och blev hans nästa ”offer”. Ni får faktiskt lov att kika på filmen jag klippte ihop, den säger mer än tusen ord. Jag länkar den sist i inlägget.

Han tog med Corrinda på en svängom.

Corrinda som har absolut noll pokerface what so ever:DDansen slutade med att han lyckats manövrera in henne i famnen på en gigantisk … ja vad?

En vålnad av nåt slag. Jag har en minivariant hemma:)

Även en clown hade sluppit lös och jagade mina barn. Okey, jag erkänner, ungarna tycker att DET, eller IT, Stephen Kings skräckis, är en komedi:) De lider inte av clownfobi. Inte jag heller, jag hade knappt fattat att det fanns förrän för några år sen då de där clownerna började härja på gatorna.

Det finns en Zombiezon också….här har militären lyckas stänga in de smittade och gör allt för att hålla den under kontroll..

Ja… frågan är om de verkligen lyckats?

Helikoptarna hovrar och deras strålkastare lyser upp marken, militärer rör sig och det här ska man absolut besöka i mörker. Det här var det jag tyckte var häftigast förra året. I år fick vi en lite teaser när en zombie plötsligt kastade sig mot stängslet och militären röt åt honom att lugna ner sig.

Överallt är det dekorerat. Vi pratade mycket om hur fantastiskt kul det måste vara att få förvandla parken såhär. Att få gå all-in i ett tema.

Vissa saker är sig likt, som att man måste ta en bild här:

Under Halloween kommer alla attraktioner att hålla öppet om vädret tillåter det, vilket gör att även om man inte vill gå i spökattraktioner så kan man ha kul ändå. Fast varför missa det?

Även Skrattkammaren har fått sig en Make-over, och har blivit ett biomedicinskt laboratorium där precis allt gått fel. Virus heter den, och man tar sig igenom ett laboratorium svårt märkt av ondska…

”Ta er ut härifrån så fort ni kan!!”

Okey….!:)

PÅ väg ut kom det här Hazard teamet, med en döing på en kärra. Backa, backa, smitta !

Allt gör sig ju bättre i mörket, så har ni funderingar på om ni ska åka på dagen eller kvällen, så ger ju kväll en extra dimension.

Som sagt – all-in. Även dörrarna är läskiga:)

Till sist var det dags att lämna. Vi kommer tillbaka för att åka och göra allt. Såklart, det här har barnen tjatat om sen 31/10 förra året:)

När parken öppnar för allmänheten i morgon, fredag 19/10 så får man absolut inte fota eller filma inne i attraktionerna, men som pressfolk så fick vi fria händer. Jag har filmat en del, men vill ni se snyggare så kan jag lugnt rekommendera er att söka på Halloween på Gröna Lund på Youtube. Jag vet att flera hade riktiga filmteam med sig.

Fast ni kan ju kolla på mitt först:)

Jag har fått flera kommentarer och ett antal dm på instagram om att ni vill att jag ska visa mer rörligt material. Jag kan absolut försöka göra det, men det kommer aldrig att konkurrera ut det skrivna. Bloggen är och förblir mitt prio:) Men som ett komplement absolut. Om jag vet att ni gillar det så känns det ju roligare att trixa med det, för jag är rätt usel. Filmen ovan tex, som jag sa igår så är den trist, utan musik men jag får inte till musiken så den håller tyst när jag vill det. Nu redigerade jag från mobilen, det finns bättre möjligheter via datorn, men då är det annat som strular. Men det är KUL!!

Nu ska vi ”bara”bestämma vilken dag vi ska åka tillbaka… många viljor, och det är inte helt enkelt:)

Så där ja, hoppas att ni fick blodad tand (haha) och åker hit, helst inte den dag jag är där bara så det blir massa köer;)

Hörs snart igen!

(Förresten, så här skrev jag förra året om halloween på grönan  )

Kommentarer

  1. Jessie

    Alla helgona är viktigt för mig, då jag förlorat i princip hela min släkt så är den helgen för mig förknippad med att åka runt till alla gravar och tända ljus och sitta där i stillhet. Men…jag gillar även Helloween och som du säger är det två olika saker på olika dagar.
    Så nästa helg firas Helloween på Liseberg och helgen där på åker vi runt till våra älskades gravar. 🙂

    Vill passa på att säga att jag uppskattar din blogg väldigt mycket. Du beskriver din vardag på ett fängslande sätt med en humor som passar mig perfekt, tack för det. 😀

  2. Sofia

    Det verkar som att ett besök på Gröna Lund kan vara av värde alltså!

    Konstigt att du ska behöva försvara dig, och i förväg dessutom. Halloween och Allhelgona är ju inte samma sak, precis som du skriver, så vad finns det att bli upprörd för egentligen?
    Jag blev bara nyfiken, inget dömande eller någonting. Men du skriver ”För mig så blir det en konstlad och tillgjord situation. Jag tänker på mina nära och kära som inte finns med oss längre lite nu och då”. Jag förstår absolut din tanke, även om jag tycker det är bra dagen finns så folk som kanske glömmer blir påminda om att faktiskt bry sig. Men resonerar du likadant vid Alla hjärtans dag, Mors dag, Fars dag osv? Som sagt, inget dömande. Det var bara en fundering som dök upp!

    1. Profilbild
      familjenannorlunda

      Nej, för de personerna lever ju 🙂
      Levande personer uppvaktar jag gärna och bryr mig massor om. De döda är döda och varken vet eller bryr sig om vad jag gör. Om jag trodde att min mormor exempelvis, skulle veta att jag satt vid hennes grav och att det betydde något för henne, då skulle jag gå dit ofta. Men nu tror jag inte det. Jag är också rätt övertygad om att OM mormor skulle veta att jag satt där så skulle hon tycka att det var onödigt och slöseri med tid:)
      Jag tror att besöka en grav kan vara väldigt viktigt, för mig med kanske beroende på vems, det är ett led i sorgebearbetningen. Men som jag känner just nu så är det inte viktigt för mig. Och oavsett så skulle Allahelgona och Halloween vara två olika högtider i min värld. Jag tycker det var en bra fråga, och inte ett dugg dömande:)

  3. Margaretha

    Carola,det var jätteroligt att se din film ,även för mig som är mormor o 70 plus!
    Tack för att du delade med dig !
    Kram till dig o din gulliga familj!
    M i Bålsta

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Stylewish - Influencer Hosting