Okategoriserade

Det här med Matsmart:)

Innehåller annonslänk för Matsmart

.

Sist jag skrev om Matsmart, för några dagar sen, så blev det ett i mitt tycke, lite konstig stämning i kommentarsfältet.

Folk började ifrågasätta och på nåt vis rangordna goda gärningar. Att det skulle vara mer värt att sluta flyga, och inte överkonsumera exempelvis. Att handla på Matsmart, där man alltså om nån nu missat det:) säljer varor som annars skulle kastats i soporna, det var inte tillräckligt bra. För att Matsmart är ett aktiebolag och drivs med vinstintresse bland annat.

Jag blir så förvånad att det ens kan diskuteras som något negativt. Att vårt matsvinn är katastrofalt är fakta. Att minska på det är viktigt. Nån tyckte att maten ju ändå förmultnade och förpackningen var redan gjord, så det var viktigare att minska konsumtionen. Ja. Absolut, men just nu, idag, så finns det prima varor som kastas pga kort datum, eller att de byter förpackningar, eller att butiken inte kan sälja för de missbedömde åtgången. De kan vi använda i stället och göra något bra med just de varorna som redan producerats.

Om vi tar vara på dem så har hela kedjan inte varit förgäves. Ta tomaten som exempel, den har odlats. Jorden har brukats med maskiner, vattnats och skördats. Sen har den paketerats och fraktas. Ibland långt, ibland kort. Bensin förbrukas. Den har förvarats i kylrum där el förbrukas, och sen ligger den i butik. Säljs den inte är hela alltet förgäves. All miljöpåverkan som varit var i onödan.

Nu var iofs tomat ett dåligt exempel för den har ju en kort hållbarhet, men ta spagetti då. Samma där, mjölet odlas( jaja vete då?) och förädlas till mjöl och sen ska spagettin tillverkas, paketeras fraktas och lagerhållas. Ni fattar:)

Det ÄR en viktig miljöinsats att minska matsvinnet!

SJÄLVKLART vore det ännu bättre om det inte producerades mer än vad som går åt, men innan vi är där så Matmart ett bra sätt att dra sitt lilla strå till stacken.

Sen kan man förutom det även sluta flyga, handla secondhand och lära sig allt om miljö.

Men att hålla på och dissa något som är bra för att det finns annat som är bättre, det är en skitdålig väg att gå.

Och att de drivs med vinstintresse..? So what?? Vilket företag gör inte det?? Det förminskar inte att de gör något mycket klokt.

Så, Matsmart kommer fortsätta vara ett av mina små sätt att bidra till en bättre värld.

Ni gör som ni vill, men rangordna inte goda gärningar och sätt inte er själva på nån piedestal ?.

Nu ska jag duscha! Har tränat ett killerpass och inte orkat uppbåda tillräckligt med kraft att gå ner för trappan 🙂

Jag tror vi hörs lite senare 🙂

Kommentarer

 1. Lisbeth

  Jag förundras över att du fortfarande efter alla år har tålamodet att vara trevlig mot de som bär sig illa åt.
  Ibland skulle vissa försöka ha samma tänk när det gäller att kommunicera och kommentera som de påstår att de har när det gäller miljön. Att värna, visa vänlighet och kärlek till sina medmänniskor är inte alla förunnat att klara av, tråkigt nog.
  Visst är det konstigt, att det är samma människor som stannar kvar och retar sig på det du skriver år ut och år in. De visar ju ofta att de varken tycker om eller respekterar det du skriver.
  Mysko tycker jag.

  När det gäller Matsmart är det ju en väldigt bra idé, precis som andra företag som förmedlar överskottsvaror. I Göteborg har vi tex Hyllis, ett företag som låter folk hyra hyllor och sälja sina begagnade grejor.
  Jag tänker att vi alla gör det vi kan, efter förmåga och möjlighet. Istället för att dissa varandra hade det ju varit bra att stötta och glädjas över att man gör det man kan.
  God fortsättning på det nya året, Carola.

 2. cahouligan

  Jag tror att du grovt missuppfattade kommentarerna, det var ju inte så mycket Matsmart som ditt köpbetende i övrigt som det handlade om. Att vara jättemiljömedvedeten just när man gör ”reklam” och sen i nästa inlägg skriva ”ja, jag konsumerar” och göra gråt-skratt-smiliesar åt de som bryr sig om miljön är inte så himla smickrande.

  Jag förstår att du var tvungen att skriva det här inlägget, med tanke på dina kommentarer om hur du inte bryr dig om miljön annars och kommentaren om att du gör det för att du måste försörja din familj, men det väger ju tyvärr inte upp alls.

  Hade jag varit Matsmart AB och drev företag med ett miljötänk så hade jag aktat mig väldigt noga för att skaffa mig ”samarbeten” med bloggare som driver med sina följares miljötänk på det sättet vissa gör. Miljötänket är viktigt just när man skriver reklaminlägget, sen kommer andra ”samarbeten” som gör att miljön blir oviktig. Inte så himla trovärdigt.

  För min del så dissar jag inte Matsmart alls, har handlat där själv, jag undrade bara hur du fick ihop miljötänket, men det påpekade du ju själv, det handlade om försörjning av dig och familjen och din plånbok.
  Törs knappt skriva detta, för då kommer ju påpekandet att man är sååå himla duktig (ironiskt) osv, som du brukar skriva, men vi tänker på miljön i allt vi gör och känner oss inte duktiga för att vi gör EN grej och lallar runt resten av tiden och tror att vi gjort vårt pga det.

  Som jag skrev tidigare så finns det organisationer som administerar överblivna varor till hemlösa, vi föredrar att stödja dessa just nu, för vi har råd.

  1. familjenannorlunda

   Men allvarligt nu!! Ge dig bara. Jag är synnerligen normal i hur jag handlar, och jag gör reklam för SÅNT JAG GILLAR!!!!!!! Alltså inte det minsta falskhet där. Jag bryr mig om miljön och jag väljer de sätt som funkar för mig och min familj. Jag hånar heller ingen för att de väljer andra sätt att göra insatser. Skärp dig nu.

   1. cahouligan

    Jag är synnerligen allvarlig och skärpt när jag kommenterar, annars skriver jag inget, bara så du vet 🙂 Att bemöta de som kommenterar köphysterin med gråt-skratt-smileys och ”ja,jag konsumerar” går inte särskilt bra ihop med miljötänk för mig tyvärr och det finns inget som du kan göra åt min åsikt, sorry. ”Ge dig” är inget argument som funkar tyvärr. Undrar om Matsmart tycker det?
    Vi har olika åsikter i vad som är ”handlar normalt” också eller är det du som sätter normen där?
    Ja herregud, bäst jag skärper mig så att jag blir som andra tycker 😀

    1. familjenannorlunda

     Jag tror att du inte kan tolka det jag skriver helt enkelt. Det kan vara svårt för en del, jag är fullt medveten om det. Speciellt smileysar och dess innebörd är ruskigt svårt för vissa.
     Jag kan bara svara för mig själv, och jag vet vad jag menar och jag står för det. Att du ideligen vill få det till att låta som att jag inte gillar de företag jag gör reklam för, eller att de på något vis skulle ogilla det jag skriver i andra inlägg, är märkligt. För jag gillar mina företag väldigt mycket :). Men jag antar att du helt enkelt inte förstår vad jag menar. För som du skriver menar jag inte, och det är heller inte vad som står.
     Nu får det vara nog för min del.

     1. cahouligan

      Ideligen? Verkligen? Läs på lite om svenska språket. Vad var det du studerar till nu igen?
      Du klarar uppenbarligen inte av att tolka vad jag skriver alls, läsförståelse är inte din starkaste gren eller?
      Tur att du vet vad du menar då, (men ingen annan) annars hade det ju varit tokigt 🙂
      Skrattar ihjäl mig faktiskt åt hur du försöker slingra dig, så himla kul! Tack för idag!

     2. Patricia Wetterholm

      Oj, vilken tråkig ton du har 🙂 vissa är ju verkligen skapta för att sprida negativ energi, tråkigt tycker jag. Man skulle även kunna kalla de för besserwisserbeteende.
      Min familj gör dagligen medvetna miljöval och tar vårat ansvar, ÄVEN om inte mamma nämner det i varje blogginlägg. Men vissa människor kan ju helt enkelt inte läsa mellan raderna utan att känna ett behov av att provocera o sätta sig på folk. Du påminner mig om folk som mobbades i skolan. Ofräscht.
      Ha en trevlig kväll 🙂

     3. Cahouligan

      Så härligt att du sprider lite positiv energi som motvikt då! Fräscht.
      Tack snälla, jag hade en supertrevlig kväll! ?

     4. Patricia Wetterholm

      Haha, herregud 🙂 tycker bara det är roligt att du uppenbarligen fortsätter läsa min mammas blogg, skulle tolka dig som ett litet avundsjukt fan faktiskt ?
      Det ända du bevisar med dina tråkiga kommentarer är hur EXTREMT tråkigt liv du måste ha. Och du bekräftar det bara mer o mer ju mer du kommenterar. Så varsågod, käfta på du 🙂 om du nu finner någon slags vinning i det.
      Skönt att du fick en trevlig kväll, det behövde du nog 🙂

 3. Jenny

  Tycker också att själva idén är toppen, men för min del skulle det bara resultera i att jag köpte massa saker jag aldrig skulle köpt annars. Typ 5 sorters flingor och kakor. Och det är ju inte så miljövänligt. Köper dock ibland sånt som jag ändå ska ha med kort datum i affären ibland. Gott nytt år!!

  1. Sofi

   Samma för mig. Jag handlar inte från matsmart. Jag skulle bara köpa massa onödigt. Däremot handlar jag ofta sånt med kort datum i affären.

 4. Anna

  Jag förstår tanken med Matsmakt och tycker idén är fin i grunden. Men är inte helt säker på att det är så klimatsmart att frakta allting en eller två gånger till?! Antar att även Matsmart har någon form av centralt lager. Men kan för lite om vilket som i slutändan är bäst, kasera eller skicka runt det igen.
  Gott nytt år Carola!

×

Carola Wetterholm – Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm, niobarnsmamma från Uppsala, som medverkat i Familjen Annorlunda. Numera ensam med alla barnen på heltid. Vi är en stor familj, men den funkar precis som alla andras, kanske lite mer av allt bara . Tvätt och mat...och ytterkläder i den trånga hallen... Ett är säkert och det är att det blir aldrig tråkigt med nio barn i familjen! Maila mig? Gärna :) Här : carolawetterholm@gmail.com

Samarbetspartner:
Cure Media - Influencer Marketing